» »

delphi programiranje

delphi programiranje

rurh46 ::

Imam projektno nalogo in me bo o programiranju zanimalo kar nekaj stvari. Od kogarkoli, ki se spozna na delphi in je pripravljen pomagat, so vse informacije dobrodošle.
Za začetek me zanima sledeče: Imam vnosna polja, v katere vnašam določene vrednosti. Ker za to vnašanje obstajajo določene omejitve (niste vnesli številke, napačna vrednost), sem za prikaz teh opozoril uporabil funkcijo Showmessage. Tu pa nastane problem. V zgornjem delu message-a, ki je obarvan modro(windows), mi izpiše ime projektne datoteke. Zanima me, kako se ta napis spremeni. Profesor mi je rekel, naj uporabim funkcijo showmessage, pri kateri pa ne vem, kako se sploh uporablja, saj je v helpu čudno razložena.
Izrez iz programa:

if PageControl.TabIndex=0 then
begin
try
D1:=StrToFloat(Ed1.Text);
except
ShowMessage('Niste vnesli številke!');
Ed1.setfocus;
Exit;
end;

Potem pa imam neko enačbo, ki mi na podlagi teh parametrov izračuna določeno stvar. Tudi za ta izračun moram podati rezultat s pomočjo nekakšnih message boxov, zgledati pa morajo tako:
Vrednost = številka[enota]. Seveda se z vsakim izračunom glede na parametre spreminja samo številka. Zanima me, kako uporabiti funkcijo message box. ali showmessage, da bo napisana vrednost tako, kot sem napisal že zgoraj in bo ime showmessagea ali messageboxa tako, kakor želim?

zhigatsey ::

Preberi si knjigo Ljubomir Kostrevc, Uvod v programiranje v programskem okolju Delphi, sigurno jo
imajo kje v kakšni knjižnjici... Tam boš dobil vse odgovore vsaj tiste bolj osnovne...
Namesto ShowMessage pa lahko uporabiš MessageDlg....

Primer uporabe:
  MessageDlg('Napačen vnost!', mtError, [mbOK], 0);

space ::

MessageDlg ali MessageBox ti resi problem pri ShowMessage, saj ta funkcija ti samo prikaze tekst.

Za vnos podatkov preko 'oken' pa uporabi: InputQuery ali InputBox

lp,
s
Onen i-Estel Edain, u-chebin estel anim.

rurh46 ::

žijo!
Problemi z messageboxi (funkcija, katero sem uporabil) so skoraj rešeni! Bega me le še naslednje:
E1:=(U1*sqrt(sqr(X1)-1)/(2*R1*(X1-1)*ln(X1+sqrt(sqr(X1)-1))));
Showmessage('Maksimalno el. polje = ' + FloatToStrF(E1, ffFixed, 10, 5) + ' [kV/cm]');

Trenutno imam stvar sprogramirano, kakor vidite, da deluje s pomočjo funkcije showmessage. Kako narediti, da bo stvar delovala s pomočjo messageboxa? Profesor mi je stvar sicer pokazal, vendar pa žal nisem te sreče, da bi imel foto spomin, zapisal pa si tudi nisem.;(( Vem samo, da je spreminjal z nekimi oklepaji in da je nekaj dodajal. V teh oklepajih naj bi sicer pisalo tudi tisto, kar mora pisati v zgornjem (modrem) delu messageboxa (pisal že v prejšnjem postu), kar pa pri funkciji showmessage ni možno(vsaj kar jaz vem).

GK14slo ::

najbolje boš to storil z messagebox-om
application.messagebox

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne dela. Kaj pa? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
607213 (5136) 111111111111
»

Delphi - izdelava igre