» »

Prihaja Ubuntu Studio

Prihaja Ubuntu Studio

Ubuntu Studio

Slashdot - Novinec v družini Ubuntu je šele na začetku razvojne poti, a vseeno obeta veliko. Gre za specializirano vejo distribucije, ki bo namenjena tako amaterjem kot profesionalcem, ki se ukvarjajo z obdelavo avdia, videa in grafike, izid je napovedan za april tega leta.



Preberite si še izvorno novico na Slashdotu in obiščite uradno stran projekta.

77 komentarjev

«
1
2

bluefish ::

vsekakor se bo znašel na mojem compu, če bo le ustregel vsem pričakovanjem.

RedStar ::

Kar zanimiv projekt. Tudi sam ga bom verjetno instaliral. Izid je aprila, kot izid Ubuntu Feisty Fawn, ker je na njemu baziran. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: RedStar ()

G-man ::

Woohoo! Definitivno na mojem kompu. :))

CWIZO ::

Čeprav razumem je to distribucija, ki bo imela vključene programe, ki jih sicer lahko sam namestiš, drugače pa nič extra?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Brane2 ::

Tko na prvi uč ne obljublja ravno veliko.

Pravzaprav jevidet, da se še niso zmenili, kaj pravzaprav hočejo.

Na primer, kaj bo za en audio backend. A bo uporabljen jack ali kaj drugega ?

In če bo jack, kako bo zagotovljen determinističen odziv ? Gredo na poseben kernel, bodo obstoječi patshali z realtime patchem ali kaj petega ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

AndrewSmith ::

Hmm...bomo vidli kaj bo.Mogoce pa le saltam na linux,ce bojo seveda podprti ProTools
in SeratoLiveScratch.
Upam da bo bolj uporabniku prijazen,ker na zadnje sem se 3h jebal samo za
net vzpostavit:D Sem pac bolj noob tu:8)
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

dëych ::

Za probat bo.

Jux ::

Ma tale distro je zaenkrat bolj hype kot kej drugega. Konec koncev je to zgolj samo drug set priloženega software-a (ki si ga lahko itak preneseš iz repozitorijev). Kar je škoda - naj raje investirajo v en dober content creation bundle - torej en kvaliteten set programov, da mi ne bo treba več Dreamweaverja, Photoshopa, Premiera in ostalih programov za content creation/editing nucat.

Pa vse skupaj čim bolje zapakirat (da je stvar stabilna, logično urejena, ima lep izgled (torej polishpolishpolish)), pol pa resno šaltam. Navkljub naloženemu ubuntuju še vedno preživim veliko časa pod windowsi (kurc, vse kar rabim mam).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

opeter ::

A bo nativ Linux Photoshop podpora?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

acerAspire ::

Kakšna pa je kaj zahtevnost za sistem, teh Linux-ov. Rabijo močnejši računalnik za normalno delovanje, kot pa WinXP?

darkolord ::

Rabijo močnejši računalnik za normalno delovanje, kot pa WinXP?

Pod 233mhz in 64mb rama (kot je minimum za XP) pri audio/video obdelavi itak nimaš kej počet

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Matevžk ::

TO sem čakal!

Jasno je, da se zdaj "še niso nič zmenili" in da si "vse skupaj lahko sam postaviš". Saj potem so vse linux distribucije brezveze, saj si lahko vse sam postaviš, od jedra in prevajalnika naprej.

Bistvo je, da na računalnik, ki ga želiš uporabljati za urejanje multimedijskih vsebin, namestiš tole novo zadevo in bo stvar delala. Pika. Poleg tega bodo verjetno tudi pospešili razvoj orodij ali celo sodelovali pri tem. Kot večina distribucij malo 'pomaga' pri paketih, ki jih favorizirajo.
Da pa ni še nič definirano, pa ... ja, projekt se mora nekje začeti! Vedo, kaj hočejo: distribucijo za urejanje multimedijskih vsebin. Kaj sestaviti skupaj in kaj še manjka, bodo pa ugotavljali. Projekt se ne začne s prvim Alpha Releasom, ampak prej! Ampak nekateri tega ne razumejo ...
lp, Matevžk

AtaStrumf ::

Sliši se zelo cool. Upam, da jim rata kaj pametnega skup spravt. Lahk bi naredil tudi kak pisarniški paket, z že naloženim officem ipd.

bluefish ::

OpenOffice vsebujejo skoraj vse distribucije Linux-a

Roadkill ::

Joj, kakšne eni trosite!

>> A bo nativ Linux Photoshop podpora?

Seveda NE.

>> Lahk bi naredil tudi kak pisarniški paket, z že naloženim officem ipd.

Office je angleška beseda za pisarno, za kak programski paket boš moral biti bolj specifičen.

--

Tukaj se gre še za en okus Ubuntu linuxa. Nič revolucionarnega - le nabor OSS programov, ki je malo bolj tematsko usmerjen.
Vsi, ki ste s tole novico dobili idejo "U, tega bi pa tudi jaz sprobal" bi vam raje priporočal, da naložite Ubuntu in si potem iz repozitorijev naberete programe, ki vam ustrezajo.
Ü

desperados ::

Res je dvomim da bo kaj novega iz tega. Vsaj pri ubuntu najbolše in najlažje da inštaleraš server različico pol si pa naložiš karkoli ti paše.

No morda edino to da je ubuntu cd lahko tudi live in če si nekje na samotnem otoku, brez inerneta in želiš nekaj kreativnega ustvarit, no morda pa pride prav :D

jype ::

opeter> A bo nativ Linux Photoshop podpora?
Roadkill> Seveda NE.

Dvomim. Pravzaprav sem prepričan, da bo Adobe v ne tako oddaljeni prihodnosti predstavil svoja orodja za Linux.

Vlady ::

Hja tole se sliši zanimivo, ampak mene bolj zanima kako bo s strojno podporo opremi. Torej, kaj ti pomaga full super duper program za editiranje muzke, če ti pa sistem ne podpira zvočne oz. ne podpira dela funkcij, ki so v winsih podprte polno. Govorim za kak EAX, ASIO, in podobne zadeve, ki prinesejo kar lep kupček bonbonkov. Da ne omenjam kakega MIDI sistema od creativa.
Pa recimo potem podpora kameram, tv karticam, tv tunerjem,... Podpora grafičnim karticam in ustrezna knjižnica za delo z 3D (openGL zadostuje, ampak ali podpira polno strojno izrisovanje ali se polovica zadev rendira SW?) :\ Kaj pa podpora SLI, crossfire ? Podpora za exportanje vsebin za kak drug OS ala windows? Torej nekako podpora za NTFS particije, da zadeve lahko shraniš tudi na drugih particijah.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Roadkill ::

jype in Vlady:
Vse kar sta naštela vidva nima nikakršne zveze z Ubuntu Studio.
Vse to je odvisno od Adoba(photoshop), Microsofta(ntfs) in pa proizvajalcev hardwara (driverji).
Ü

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

Vlady ::

Ni nujno odvisno od proizvajalcev hardware-a. Driverji za software se lahko spišejo tudi od drugih programerjev. Specifikacije opreme pa so že kar nekaj asa zunaj. Vse je odvisno ali bodo programerji tudi vključili podporo v njihov OS.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

kriko1 ::

Specifikacije so zunaj le za določene stvari.
In to nima nobene veze direktno z ubuntu. Gonilnike na naprave integrirajo na kernel.org.

Matevžk ::

Za večino hardvera, ki ima specifikacije 'zunaj', so napisani gonilniki.
Težave povzročajo tisti gonilniki, katerih specifikacije proizvajalci skrivajo ...

Sicer pa NI ravno res, da "tole ne bo nič takega; lahko si v navadnem Ubuntuju naložiš". To bo verjetno večina obstoječih ubuntašov tudi naredila, vendar večine namenskih programov, ki jih bo ta distribucija prinesla, še ni v Ubuntujevih repozitorijih, pa bodo ravno zaradi te 'nove embalaže'.
Poleg tega sem prepričan, da bodo s tem več ljudem približali te programe in bodo zato deležni večje pozornosti pri razvoju.
lp, Matevžk

drola ::

Pisanje po NTFS že nekaj časa deluje v redu prek modula ntfs-3g, vendar je uradno še vedno v beta (razen, če so že izdali final različico?), tako, da je odvisno od distribucije, če bodo tvegali z beta programi.
https://drola.si

jlpktnst ::

Se mi zdi da je eden redkih, ki je skužil zadevo Matevzk - torej kaj je smisel.

Gre torej za uporabnike, ki so novi na linux (nova skupina uporabnikov) in se nočejo zafrkavat s podrobnostmi. Daš gor in dela.

Mogoče prva verzija še ne bo čisto to kar bi hoteli. Je pa dejstvo da bo vsaka naslednja boljša.

Gre za preprostost uporabe in namestitve + tisti, ki razvijajo orodja za to distribucijo bodo dobili nov zagon.

CaqKa ::

jaz pa mislim da bo potrebno najprej čas in denar vložit v same programe ki bi naj bili v takih distorjih kot je tale...

sej vsak bi imel hladilnik... tudi poln.. samo če nima kvalitetnih pudigov za noter dat je čist brezveze..

JurijTurnsek ::

če bi lahko s inštalacijo enega programa (torej kar OSa) imel out of the box vse aplikacije in vse nastavitve kot jih potrebuješ za studio, bi (bo) ta distribucija veliko pripomogla k popularnosti linuxa...preprostost.
http://www.slatnaskejta.com

G-man ::

Mislim, da bo ta distribucija več kot dobrodošla predvsem za muzičarje, ki se jim ne da patchat kernela za realtime audio in še drugih sitnosti, ki jih ima GNU/Linux. Distribucija je dober korak v smer "just works", čeprav predvsem za avdio in video produkcijo. Za grafiko pa upam, da bo kdo imel več jajc od GIMP-a, ki je izgubil vso vitalnost minulih slavnih let. Mogoče Xara Xtreme (čeprav se gre za vektorsko grafiko)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Phoebus ::

Nič ne bo pripomogla tale distribucija, ker za video ni kulturnega softvera (ja, kino- prešvoh; cinelerra- sesuvajoča, ni "to to"). A za audio bodo dali audacity in bo to super-duper multimedijska distribucija?

Naj delajo fantje na pridobivanju sredstev in programiranju aplikacij, ne pa prodajanju megle..

poweroff ::

Lepo. To je začetek. V prvi fazi bodo zgolj zbrali programe. Pričakujem pa, da bodo v drugi fazi pričeli investirati tudi v razvoj teh programov. Sploh, ker se bodo programi in distrota popularizirali.
sudo poweroff

poweroff ::

Cinelerra je super program, v katerega pa bi bilo treba vreči par milijonov SIT (sori, še nisem navajen na EUR), da bi deloval spodobno. Ampak potem bi potolkel večino konkurence.

V bistvu bi ga morala posvojiti kakšna velika ustanova, kakšna fakulteta ali RTV hiša... najeti par programerjev, da bi redno delali na njim in sodelovali s produkcijo, ki bi jim stalno reportala hrošče.

V bistvu sem imel že sam tako idejo, pa je začasno žal padla v vodo...
sudo poweroff

Quikee ::

Za audio bo verjetno jokosher

G-man ::

Ah, Jokosher. Trenutno ga sam prevajam na Launchpadu. Ima kdo kaj volje in časa, da bi revidiral prevode in dal kakšno idejo (nekje sem imel prav blackoute)?

zos ::

O Protools podpori jaz niti ne bi razmisljal. A mislite da bo Digidesign zaradi tega portal Protools na linux? Kaj pa ostali plugini - efekti in instrumenti? No way.

M.B. ::

Kaj pa Jahshaka za video?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

kriko1 ::

Od kje vi dobivate te projekte, prej sploh nisem slišal za njih - zgledajo pa dobro zasnovani.

murmur ::

"Od kje vi dobivate te projekte, prej sploh nisem slišal za njih - zgledajo pa dobro zasnovani."

mislis na aplikacije? za gnome enostavno najdes stvari tukaj, sicer pa je kar precej strani z linki do specificnih aplikacij.

G-man ::

Jahshaka mi je ubil WindowsXP ;(( BSOD v izvajanju programa, sedaj pa mi ne zažene več Winsov (še dobro da mam dual boot).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

poweroff ::

Hehe, pol je to "killer applikacija" za Linux. :D
sudo poweroff

MrStein ::

torej polishpolishpolish

Glih to najbolj krvavo manjka prakticno vsem distribucijam. (OK, ne morem govoriti za tiste, ki jih nisem probal, ampak slepo-optimisticen nisem)


Glede NTFS (malce pretirano, ampak ne dosti): Letos bo baje MS dal free licenco celemu svetu za NTFS in s tem pomagal siritvi linuxa.
IN POTEM SE ZBUDIS !!!!!! Haloooo, valda da ne bo. Razen ce se zgodi revolucija in se odpravi sofverske patente. Da vidimo :
- rebels : 0 $
- emperor : 1 000 000 000 $

- rebels : 0 MT
- emperor : 2000 MT

You do the math.
(MT == megatona)

No ja, cudezi se dogajajo, ampak cakat na njih ni dobra taktika.


G-Man :
Mislim, da bo ta distribucija več kot dobrodošla predvsem za muzičarje, ki se jim ne da patchat kernela za realtime audio in še drugih sitnosti, ki jih ima GNU/Linux.

A ni ze neka distibucija za muzicare ?
Nekaj na bazi debiana, msilim da je nemski projekt, nekaj kot adiba ali podobno (neka kradica, ki se delno bere kot "audio...nekaj")
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

DeMuDi je bil debian za realtime sound. Died, afaik.

G-man ::

MrStein
AGNULA

Torej je Ubuntu Studio le še en "brave attempt". No, upam, da se bo izšlo srečno in da se bo distribucija prijela.

Vlady ::

Ja na linux-u je zgleda zelo težko naredit kako distribucijo za audio. e ne drugega, razvijalce matra podpora oz. driverji za boljšo strojno opremo. Nekako linux ni narejen za kaj takega. :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Quikee ::

Ja na linux-u je zgleda zelo težko naredit kako distribucijo za audio. e ne drugega, razvijalce matra podpora oz. driverji za boljšo strojno opremo. Nekako linux ni narejen za kaj takega. :\

Noja audio podpora ni v tako slabem stanju, da tak projekt ni izvedljiv (Nekaj PRO zvočnih kartic je prav gotovo podprtih. Med ne-PRO pa recimo vem, da je vsaj Audigy podprt zelo dobro, po drugi strani pa x-fi sploh ni podprt - še). Važno je, da naredijo dobro zasnovo s pametnimi aplikacijami, za njegov namen skonfiguriran out-of-the-box in čim bolj enostavno za uporabljat.

Jst ::

Creative zvočne so drek podprte v linuxu. No, sicer se iz zvočnikov nekaj oglaša, a kvaliteta, recimo predvajanje enega org. audiocdja, je pa na nivoju sintisajzerja za pet jurjev.

Kje je parametrični equalizer? Obljubljajo ga že 4 leta.

Kako se že nastavi 7+2 zvočnikov? Ali pri Live!, ki ima že zelo dolgo brado, 5+2?

Pa še tisoč takšnih malenkosti...


* pretiraval zaradi slike, ki sem jo hotel ustvariti pri bralcu.


---

Jaz osebno uporabljam Suse že od osmice. Sicer sedaj, ko je Novell prevzel Suse ter ga razdelil na OpenSuse ter Suse, mi to ni všeč.

Ta OS mi nudi vse kar potrebujem, ko preživljam čas za tem računalniku. Vem, da je audio pri linuxu treba še izpiliti, a to bi morali storiti proizvajalci! Če so pa leni, pa naj dajo specifikacije.

Tudi firewire je hecen. Pri Win lahko z firewire kablom povežem 2 računalnika in prenos podatkov je neverjeten (napram "navadni" mreži)!! Tega mi v linuxu ni nikoli uspelo.

Ndiswrapper za wifi je v bistvu kar v redu (za večino wifi kartic), saj uporabiš obstoječe win driverje.


Amarok mi je THE music player. Je grd, osebno, a enkraten za poslušanje glasbe. Tudi kodeki za filme, ki so v Win lahko pain in the ass, ker se *lahko* tepejo med sabo, so v linuxu *meni osebno* bolje rešeni.

Edino, kar je pa že po default-u bad, so pa fonti. Sicer tu linux ni nič kriv, a vseeno.


---

Ubuntu Studio.

To si predstavljam kot koncept rešitve zgoraj omenjenih težav z zvokom. (Seveda je tu ves content creation software - audio, video,...) Najbrž si bodo izbrali nekaj programov, katere treba izpiliti, jih pripeljali do točke popolne uporabnosti IN prijaznosti, zapakirali in poimenovali Ubuntu Studio. Od tega bomo imeli korist VSI uporabniki *različnih* distribucij.

Choice!

To je pomembno. Svoboda izbire. Distribucije, programa, jedra, sekret papirja.

In svoboda je preizkušen koncept. Dober. Poglejte samo wikipedio, kam je prilezla!!


Vsem bodočim ustvarjalcem Ubuntu Studia želim čimmanj bugov.



over&out
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Vlady ::

Fora je v tem, da linux ne uporablja hardware-a (to govorim predvsem za creative audigy platinum) ampak software-sko emulira zadeve. Rezultat je zvok iz sintesizerja.

Driver za to zvočno obstaja, samo kje je pa 5 kanlani zvok, pa digitalni izhod, pa 24-bitni in 96kHz zvok, ... itd??? Da ne omenjam kakega directSound-a, ASIO, EAX, ...

In ni to, da specifikacij nebi bilo (vsaj za to dotično zvočno), problem je, ker je folk prelen, da bi napisal pošten program ali pa ga ne znajo. openAL knjižnica se lahko samo skrije pred directX-soundom.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Jst ::

Creative je len pa prasec. Ni specifikacij!! Bolje dela on-board zvočna, kot pa izum od Creativa za 200EU.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

kriko1 ::

Fora je v tem, da linux ne uporablja hardware-a (to govorim predvsem za creative audigy platinum) ampak software-sko emulira zadeve.
Če misliš na midije, drugače pa ti garantiram da uporablja hardware, če ne ne bi nič slišal.

Driver za to zvočno obstaja, samo kje je pa 5 kanlani zvok, pa digitalni izhod, pa 24-bitni in 96kHz zvok, ... itd???
Tam, kjer so specifikacije ali kjer je proizvajalec razvil soliden gonilnik. Creative je v preteklosti sicer baje sodeloval z oss, nekje do Live! serije (zato mi moja dela odlično),
a so se potem zadeve blokirale.

Da ne omenjam kakega directSound-a, ASIO, EAX, ...
Ne, ne omenjat. DirectSound je MS knjižica za zvok in ni niti za pričakovat da bi to kjerkoli drugje bilo implementirano. Za EAX pa creative vprašaj zakaj ga ne na drugih platformah.

In ni to, da specifikacij nebi bilo
Ravno to je problem, specifikacij o hw ni.

openAL knjižnica se lahko samo skrije pred directX-soundom.
Iz kje pa ti to? Meni dela ut2k4 lepo z sorroundom in to prek openAL.

Creative je v hudih težavah, ne le da ne sodeluje več z oss, tudi gonilnike ki jih ima za win platformo so polomija! Samo poglejte na creative forum.
Jaz na svoji Live! (ko sem igral še igrice) sem imel pokajoč zvok. Pišem na creative, in se izgovarjajo da je zaradi same matične in ne vem kaj še. Imel sem pa že star računalnik takrat, zato sem kupil novega (ne zaradi creativa) in glej ga zlomka! Pokajoči zvok še vedno obstaja. Creative pa mi je na vsako zahtevo odgovarjal s tistimi generičnimi maila aka reinstall gonilnikov.
Potem sem izvedel od ostalih uporabnikov te zvočne da tale problem dejansko obstaja tudi pri drugih, gonilniki ki so tole odpravljali pa so bili umaknjeni ker so povzročali nestabilnosti (bsod pri EAX aplikacijah).

Da ne omenjam trenutne situacije, na 64 bitni visti ne morem uporabljat Live! zvočne in creative ne misli izdat legacy gonilnikov za tako razširjeno zvočno.
Sramota, creative se mi je totalno zameril.

In če ni gonilnikov za napravo, ni nič kernel skupnost kriva, temveč sam proizvajalec. In če tvoj proizvajalec misli da kot kupec nisi vreden neke podpore (solidnih gonilnikov)... potem najbrž tudi ni vreden tvojega denarja.

Vlady ::

Ja men dela audig platinum perfektno na XP-jih že par let.
Ja uporablja hardware NOT. Uporablja samo tisti D/A pretvornik in to je to. Zvok na linux-u popolnoma pokajo in uboge kvalitete. Moja zvočna ima poleg tistega D/A pretvornika še dodaten procesor za zvok in nekaj spomina za buffer, da zvok ne poka kot ognjemet za novo leto. Da ne omenjam podpore predvajanja/snemanja visokokvalitetnega zvoka.

Specifikacije so, ker če jih nebi bilo, potem nebi bilo driverjev. Obstaja kar veliko vrst gonilnikov in še podobne šare. Tudi programi za zvok, ampak nobeden ne dela normalno. čudno kajne. :\

openAL nekako ni razvita do te mere, da bi lahko izkoristila kako bolj high-end kartico.

Creative driverji mi ne delajo smao na visti, to je pa tud vse. Povsod drugje mi vse dela normalno. Če smo pa že pri driverjih, pa ima najslabše ATI in AMD.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

kriko1 ::

Ne samo ati in amd, kot vidiš ima tudi creative.

Tvoja zvočna (odvisna od procesorja) ni v celoti podprta. Torej lahko dela, vendar pomanjkljivo (kot si pač opisal pokanje). Kot piše na strani, za nekatere različice ni popolnih specifikacij.

openAL nekako ni razvita do te mere, da bi lahko izkoristila kako bolj high-end kartico.
Kako to misliš? OpenAl je samo knjižica za 2d/3d audio (začetno je bila razvita s strani Creative labs in Loki Entertainment). Seveda da zadeva pravilno deluje rabimo gonilnik. Pa smo spet tam.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov datotečni sistem ext4 prestopil v fazo testiranja

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
424662 (3273) kekz
»

Izšla nova različica Tora

Oddelek: Novice / Zasebnost
93855 (3581) Jst
»

Gnome ali KDE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
799662 (4375) Kostko
»

Novosti iz spletnih skupnosti Xbox360

Oddelek: Novice / Konzole
153922 (3150) BigWhale
»

SuSE 9.1 Personal na voljo za prenos

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
72425 (2425) moj_nick

Več podobnih tem