» »

Mandrake

Mandrake

STUser ::

Danes sem si glih installiral Mandrake 8.1 pa me zanima kako s tem sploh lahk prideš na net. Na Voljo naprimer. A lahko kdo mal opiše nastavitve....ker men en pppd al neki tazga skos errorje vn meče ko pride do Logging on Network. Prek kašne skripte se pa sploh ne da pridt, enkrat začne kr ene hieroglife butat.
Aja, a je normalno da je zasedenega 65 MB od 128 MB pomnilnika in 2/3 swapa?
Pa še to, a se tisti serverji, k sm jih dal ob instalaciji, v KDE-ju ob zagonu zaženejo? Ker jih trenutno čist nč ne rabim.

Če sprašujem neumna vprašanja mi prosim oprostite, sem bolj nov v Linuxu.

simon ::

Glede na to, da si prisel do Logging on Network, je verjetno nekaj narobe z avtentifikacijo, poiskusi razlicne nastavitve

Glede porabe pomnilnika je tako da jo moras se malo preracunati:
Ce ti pise 64M used moras od te vrednosti odsteti se kolicino ki je napisana v buffer in cache tj.
dejansk poraba= used - buffer - cache
dvotretjinska poraba swapa pa ni prevec dobro, veerjetno imas premajhno swap particijo, v 2.4 kernelih mora biti vsaj 2x vecja kot je ram. Pomagalo bo tudi, da bos izkljucil odvecne servise

Serverji se ti zazenejo ze ob zagonu sistema, za varnost in hitrejse delovanje je dobro, da vse ki jih ne rabis izkljucis

OK, najlepša hvala, preden pa se lotim dokumentacije samo še eno vprašanje, ker bi čimprej rad uredil....kako mountat NTFS particijo, ki mi je ni dal v /mnt/ ??

dr.J ::

NTFS je podprt samo za branje. Če hočeš brati te particije, boš moral prevesti kernel in ročno vklopiti ntfs podporo. Vsaj RedHat nima prevedenega tega modula, za Mandrake pa ne vem.

Uffff...pol pa to ne bo šlo. Da naj prevedem kernel je tako kot bi mi rekel naj napišem Linux (pa jest sploh ne znam programirat). Hvala vseeno, se pač ne da.

Povezava me pa še vedno j***. Pravi da se pppd demon sesuje z error kodo 16 in da naj to pogledam v "man pppd" k nimam pojma kje to najt. A kdo ve nastavitve, please?

simon ::

Za prevajanje jedra ni treba vedeti nic programiranja, samo par ukazov moras vpisati, pa strojno opremo poznati. Lahko pa pocakas se kaksen mesec, izide Mandrake 8.2, ki ima ntfs modul vkljucen :)

Ker ze kar nekaj casa nisem na dialupu, ti zal konkretno ne morem svetovati, za taksno napako je lahko kar nekaj vzrokov:
Poiskusi pri nastavitvah povecati pppd timeout na kaksnih 120s
Izberi terminalsko prijavo, pa bos videl kaj je na oni strani (morda jo Volja podpira)
takrat ko se povezes v konzolnem oknu kot root napisi:
tail -f /var/log/messages
in potem spremljaj vrstice ki imajo pppd v njih in jih napisi sem na forum

man pppd pomeni da moras te dve besedi vpisat v ukazno vrstico in bos dobil prirocnik za ppp demona, ki stoji za vso to zadevo
Drugi preglednejsi nacin kako do prirocnika pa je:
V kde pritisni tipi Alt + F2
vtipkaj:
#pppd
in bos dobil lepo formatiran prirocnik, ki pa je precej obsiren

JLP ::

Tud Mandrake 8.1 ti more avtomatsk mountat NTFS particijo. Če le naštimaš mount piont ko inštaliraš sistem. je pa res da je sam za branje. Pač pisanje je še experimentalno in lahk kej zjebe na NTFS particiji. Drgač pa probej konfiguracijska orodja u Mandraku za disk/particije, mislm da je diskdrake imenovan ta modul za particije štimat. Pol pa sam tm dodej mpount point za NTFS particijo.

Drgač pa pejt na stran MandrakeUser.org kjer majo stran kjer je nekej vodičev za raznorazne stvari delat, tud za kernel kompajlat če boš to kdaj delov. Pa forum majo kjer lahk kej prašaš folk.
Live long and prosper!

tec ::

v linuxconf vpisi IP stevilko od ponudnika, ne vem sicer zakaj, vendar je pri meni pomagalo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi] (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Operacijski sistemi
190297713 (25370) Skrat
»

moje potovanje v linux

131844 (1612) CCfly
»

Linux in NTFS

331872 (1325) moj_nick
»

Pomoč...Linux

Oddelek: Programska oprema
161598 (1374) Gh0st
»

mount ntfs ?? (win2k particija v linuxu)

201563 (1271) tico

Več podobnih tem