Forum » Strojna oprema » IDE kabli
IDE kabli
jakec ::
Kaksna je razlika, ce priklucis trdi disk in cd-rom na isti ide- kabl in v isti ide konektor na plati,kod pa ce bi vsakega na svoj ide konektor na plati?
Pa se to mogoce kdo ve kje v sloveniji se prodajajo soltek maticne plosce?
Pa se to mogoce kdo ve kje v sloveniji se prodajajo soltek maticne plosce?
Mr.B ::
Boljše prenose . Žal to ni SCSI , ker se mora pri IDE diskih kontroler konkretno pogovarjati z diskom , karkoli disk dela.
V osnovi ni dobro imeti CD-RW ter CD-R na istem kablu oz. kanalu , ker boš imel težave pri koperanju cd na cd , ker mora najprej zapisati v ram , ter iz rama nazaj na CD-RW.
Isto velja za disk in CD-RW , za IDE je enako. Toda če bi imel SCSI disk ter SCSI CD-rom bi se cd-rom ter disk sama zmenila med sabo , brez da bi procesor , ram ter karkoli drugega imelo prste vmes.
ČE imaš oba IDE diske skupaj , potem nebi mogel z obeh hkrati brati ter pisati.Malo pridobiš ko daš swap file na drugi disk , ker imaš boljši seek time , ker oba diska delata branje pisanje hkrati. Seveda nič ne profiteraš ko hočeš kopirati z enega diska na drugega , ker oba hkrati ne moreta delati na istem vodilu. Pri SCSI-ju je drugače . Disk dobi ukaz , se izklopi iz vodila ter , izvede svoj ukaz , medtem lahko drugi disk prenaša po vodilu , ali sprejme ukaz , medtem ko IDE disk kontrolera vodilo od začetka ukaza , dokler podatkov ne najde , ter še pošlje , šele potem pa pride na vrsto drugi disk , itd..
Pametno je da imaš vsako zadevo na svojem kanalu da iskoristiš kompletno pasovno širino IDE kanalo , pač kolikor je možno. Žal neboš imel niti pribljižno prenosov kot jih piše UDAM133 , to je teoretičen prenos i cacha diska do cacha IDE kontrolerja, če imaš pa še VIA- chipset , je pa še to uprašljivo.
V osnovi ni dobro imeti CD-RW ter CD-R na istem kablu oz. kanalu , ker boš imel težave pri koperanju cd na cd , ker mora najprej zapisati v ram , ter iz rama nazaj na CD-RW.
Isto velja za disk in CD-RW , za IDE je enako. Toda če bi imel SCSI disk ter SCSI CD-rom bi se cd-rom ter disk sama zmenila med sabo , brez da bi procesor , ram ter karkoli drugega imelo prste vmes.
ČE imaš oba IDE diske skupaj , potem nebi mogel z obeh hkrati brati ter pisati.Malo pridobiš ko daš swap file na drugi disk , ker imaš boljši seek time , ker oba diska delata branje pisanje hkrati. Seveda nič ne profiteraš ko hočeš kopirati z enega diska na drugega , ker oba hkrati ne moreta delati na istem vodilu. Pri SCSI-ju je drugače . Disk dobi ukaz , se izklopi iz vodila ter , izvede svoj ukaz , medtem lahko drugi disk prenaša po vodilu , ali sprejme ukaz , medtem ko IDE disk kontrolera vodilo od začetka ukaza , dokler podatkov ne najde , ter še pošlje , šele potem pa pride na vrsto drugi disk , itd..
Pametno je da imaš vsako zadevo na svojem kanalu da iskoristiš kompletno pasovno širino IDE kanalo , pač kolikor je možno. Žal neboš imel niti pribljižno prenosov kot jih piše UDAM133 , to je teoretičen prenos i cacha diska do cacha IDE kontrolerja, če imaš pa še VIA- chipset , je pa še to uprašljivo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
jakec ::
Evo to mi je vsec:) Res dobro razlozeno, pa se slovnicno pravilno.
Pa se to. V navodilih pise, da za iskoriscanje ATA100 ali pa ultradma vodila, potrebujes posebne ide-kable. Ce si namestim te kable, bi delovalo? Ali moram obvezno imeti SCSI enote?
Pa se to. V navodilih pise, da za iskoriscanje ATA100 ali pa ultradma vodila, potrebujes posebne ide-kable. Ce si namestim te kable, bi delovalo? Ali moram obvezno imeti SCSI enote?
Dami ::
Ata100 rabiš sam pri novejših diskih ki so imajo ta standard. Kabli pa so drugačni (80žilni) od starih ata33 (40žilni). Tud ta kabl ti tega problema ne more odpravit.SCSI itak rulz, sam kaj ko je predrag. Komi čakam na Serial ATA.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.
Mr.B ::
Jaz tudi čakam serial ATA , to bo letelo. Samo sklepam da bodo cene nekje umes med IDE ter SCSI. Saj na začetku.
Nekajčas nazaj sem postavil RAID 5 polje in sem formateral 200GB pod win2k tako hitro , kot da bi kliknil fast format.Takrat sem si mogel kr čelust prjet. Je pa res da je bil to hud "compaq" kontroler z 128MB R/W cacha , s ceno 500.000 sit.
Nekajčas nazaj sem postavil RAID 5 polje in sem formateral 200GB pod win2k tako hitro , kot da bi kliknil fast format.Takrat sem si mogel kr čelust prjet. Je pa res da je bil to hud "compaq" kontroler z 128MB R/W cacha , s ceno 500.000 sit.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Win XP ne zazna enega diskaOddelek: Operacijski sistemi | 1538 (1443) | Marjan |
» | Pomoč - Raptor.Oddelek: Strojna oprema | 2234 (1622) | billy |
» | pri okroglem IDE kablu je disk glasnejšiOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1758 (1523) | Pudding |
» | ATA 100 vs. ATA 66Oddelek: Pomoč in nasveti | 1913 (1632) | Tr0n |
» | Primerjava ATA-100 in SCSIOddelek: Strojna oprema | 1372 (1143) | Boky |