» »

Primerjava ATA-100 in SCSI

Primerjava ATA-100 in SCSI

Andor ::

Mam en problem. Rad bi si omislil hitrejši disk(zdajšnji IBM na Abitovi plati je ozko grlo sicer hitrega računala:D), pa me zanima kakšna (kolikšna) je razlika v hitrosti (prenosih) med navadnimi al pa UATA-100 ter SCSI diski. Hec je v tem, ker mi plata podpira samo ata-33. A se splača kupit rabljen SCSI?

SubOrbit ::

preberi si novembrski monitor - imaš teste diskov notri...

pomojem boš našel odgovor na svoje vprašanje

Brane2 ::

SCSI je car. Do zdej je bil problem:

1. SCSI diski so bli bistveno drazji od IDE pri isti kapaciteti. Ta del problema niti ni tko velik, glede na to, da gre dobrsen del cene na kakovostnejso elektroniko in tudi mehaniko.

2. Kartice s SCSI vmesnikom so se zmeri nerazumno drage. Ja, dobis stvari za 10 kSIT, sam to so jajca.Taprava UW SCSI kartica stane vec ko soliden MB.

Doloceni MB majo (vsaj na papirju) hudo dober UW SCSI vmesnik, pa niso tok drazje od navadnih plat, tko da tud sam razmisljam, ce ne bi presaltu na SCSI.

Boky ::

kot je SubOrbit omenil preberi si zadnji monitor. Ugotovil bos, da se ti SCSI disk ne splaca kupit. Pa tudi tvoj UDMA33 ni tako osko grlo(Tukaj lahko visis razliko med udma33 in umda66/100 pri testu 5400 diskov). Jaz bi na tvojem mestu ves denar, ki ga nameravas dati za diskovje, vlozil v IDE disk. Ce ti pa plata ne podpira diskov vewlikosti 40Gb in vec(man se danes ne splaca kupit), pa bi si na tvojem mestu omislil se dodaten udma 100 kontroler(sam imam zoltrix-a in dela takov win98 kot win XP brez problema).

ADF ::

Z denarjem, ki ga prisparas na racun IDE-ja, kupi disk z vecjo kapaciteto, kar pomeni hitrejsi prenos podatkov.
SCSI je super, samo ce primerjas diske z podobnimi kapacitetami. Kupi 80 ali vec GB disk pa bos dobil enormne pospeske.
SCSI je uporaben za server oz. pri iskanju po bazah, ce rabis za domaco uporabo je nesmiseln. Poleg tega, da rabis vmesnik, imajo se majhno kapaciteto.

Andor ::

Hec je ravno v tem, ker z blazno velikim diskom nimam kaj počet. Hiter pa disk ni nikoli dovolj. Moram pa svoj disk posoditi komu, da ga malo stestira, ker ga sumim da samo na mojem sistemu ne dela kot se šika. Glave drgnejo in stočejo, tako da če pustim comp prižgan čez noč niti spati ne morem.8-)

Boky a mi zaupaš ceno kontrolerja.

Boky ::

ADF verjetno si mislil povedati :" Z denarjem, ki ga prisparas na racun SCSI-ja"

Andor ce racunalnik nic ne dela, ni pognan noben program, disk ti pa skrta potem definitivno nekaj ni vredu. Nisi napisal na kaksen nacin ti skrta. Le premika glave ali spusca kake cudne kovinske zvoke(da ni kak IBM) ? V prvem primeru ti verjetno kak pritajen program v ozadju kaj melje v drugem pa je verjetno z diskom nekaj narobe.

Jaz sem Zoltrix-a kupil pri Megahitu in stane cca 6700 sit. Ce mislis vzpostavljati raid polje lahko za slabish 13ksit nabavis Promisa(za raid ga bos moral nadgraditi), drugiace ti pa kar Zoltrix-a priporocam.

Andor ::

Hvala za informacijo.
;)Že v prven postu sem povedal, da je disk IBM. V drugem postu pa sem imel v mislih situacijo, ko je comp čez noč prižgan zato, da kaj pametnega zloada z neta. Tiste zadeve sproti piše na disk (torej disk dela) in zato tudi škrta. Škrta in riblje pa nenormalno glasno, zato sem se ga odločil zamenjati.
Strinjam se da je SCSI drag (velja za nove naprave), ampak rabljeni diski se dobijo ceneje: glej mali oglas dva diska in kontroler 20.000 SIT

Za nov IDE bi moral dati vsaj 10k SIT več. DILEMA?

Aja. ADF zakaj večja kapaciteta pomeni večje prenose podatkov!?

ADF ::

Jeben timeout. Od sedaj naprej sodelujem v forumu tako, da najprej napišem tekst v notepadu in ga potem paste-am v forum.

Diske z večjo kapaciteto odlikuje večja gostota zapisa na kvadratni mm, kar pomeni, da se pri enem zavrtljaju plošče prebere/zapiše več podatkov, kot pri modelu z manjšo kapaciteto. Ali pa lahko ima več plošč in bralnih glav. Kakorkoli, hitrost pisanja/branja se povečuje s kapaciteto diska. In seveda z vrtilno hitrostjo diska ; 7200 min-1 diski so v teoriji in praksi približno 20% hitrejši od diskov z 5400 min-1

Predlagam ti, da kupiš disk z čim večjo kapaciteto, čim več obrati in če ti res ni škoda denarja naj bo SCSI.

Boky ::

Andor stestiraj disk z IBM Drive Fitness Test-om(za vsak slucaj).
Ne vem kaksen disk imas sedaj ampak 2 disk in scsi kontroler za 20000 sit ne more biti ne vem kaj. Za isti denar dobis hitrejsi in vecji IDE disk.
SCSI ti pride do izraza na kakih serverjih in delovnih postajah, kjer vec SCSI diskov lahko hkrati dostopa do vodila.
Tukaj si preberi vse o SCSI vs. IDE.
Drugace pa ti toplo priporocam da pogledas zadnji Monitor.

McWolf ::

Qa ma ta ATA100 k daš v pci al qa, a ma za floppy konektor? :D
Go tell it on the mountains!

ADF ::

V anus ga daš in zaliješ s sekundnim lepilom.

Boky ::

McWolf daj probaj malce bol clovesko(razumljivo) pisat. Drugace pa dogovor je ne, vsaj kar se tice Zoltrix-a in Promisa udma66. Promisa udma100 sicer se nisem imel prilike testirat, ampak sem skoraj 100% da tudi ta tega nima.

McWolf ::

Jes sm mislu. če je na teh karticah za ATA100/Raid pa to, k so 4je ide konektorji, pa če je tut floppy (zadisketnnik) gor.:\
Go tell it on the mountains!

SubOrbit ::

mcwolf: sploh ne razumem, kaj si hotel povedati... kaj ko bi poskusil vsaj s približno slovnično izvedbo...

ne pa ena latovščina... kot da bi mobitel reklame poslušal :D:D

Jebiveter ::

OK, vem da je izven teme sam k smo ze pri tem:
Imam moznost nabavit
ABIT ATA100/raid 14k
Promise ATA100 prez RAIDa 10k

Zdej me pa zanima kaj se bolj splača: kupit cenejsega Promisa in ga modificirat v RAID izvedenko ali pa kupit ABITa ki pa ima ze v originalu RAID? Ali je kvaliteta katerega boljsa kot kvaliteta drugega ali je razlika le RAID?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

McWolf ::

Ali imajo ti kontrolerji, poleg ide kanalov, tudi kanal za disketnik8-O?
Go tell it on the mountains!

Boky ::

Ze v zadnjem sporocilu sem zapisal da NE.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako se obnese recimo SCSI disk za swap file?

Oddelek: Strojna oprema
232132 (1837) Mr.B
»

Trdi diski/veliki obrat

Oddelek: Kaj kupiti
369078 (8565) neoto
»

Raptor goes TwinTurbo (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
885244 (3804) alexb
»

Pomoč - Raptor.

Oddelek: Strojna oprema
492159 (1547) billy
»

vec diskov

Oddelek: Strojna oprema
8966 (826) matevzm

Več podobnih tem