» »

flash bios

flash bios

pierlo ::

Živjo
Mene zanima če mogoče kdo ve kako bi se dalo flasnit bios brez diskete? Iz CD-ja recimo, ali prek kašnega programčka. Disketnik mi ne dela tko da ne morem iz diskete( ko vstavim disketo mi napiše da ni pravilno formatirana, sem probu drugo disketo pa isto, sformatirat se jo pa ne da).
LP Peter

amigo_no1 ::

Ti slučajno stalno gori lučka na disketniku ?

Nekatere matične pl. ti. omogočajo live update biosa iz winsev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

pierlo ::

Ne ne gori mi stalno lučka na disketniku.
Matična je ECS M950 HLU, Socket 478.
Kako bi se pa dal v Winsih to nardit?

jat2406 ::

Narediš bootable DOS-CD in nanj tudi zapečeš BIOS datoteko, ki jo hočeš flashat, potem pa isti postopek kot z diskete.
Zakaj pa bi pravzaprav flashal BIOS?
Če comp dela normalno in nimaš kake nove strojne opreme, ki ima težave s starim BIOS-om, potem v izogib težavam pustiš tako kot je.
Če gre kaj narobe, je kar precej težav spet oživeti plato z korumpiranim ali napačnim BIOS-om in skoraj nemogoče, če BIOS čip ni v podnožju

pierlo ::

Dal sem noter nov ram pa mi ne dela tko kot je treba. Plata podpira 333 MHz. Nov ram je sicer 400 MHz, pa dela slabše kot drugi ram ki ga imam, ki je pa isto 512 DDR , sam da je 333 MHz. Ker tega 333 MHz sem dal v drug rač. Poleg tega je pa bios ki je gor 2001 release. Poleg tega sem pa enkrat neki testiru z enmu prog. (znan,ne spomnim se kateri), pa mi je javlo na koncu da neki z biosom ni vredu, da je prestar, neki ne podpira, al kaj. Najbolj pa se mi gre zdaj zarad rama, ker bi rad da dela tko kot je treba. Kako se pa nardi boot-CD, a mogoče z nerotom?

jat2406 ::

Ja, Boot CD narediš z nerotom, ne vem pa več kako. Zakopano mam nekje na disku pa ne najdem več. Če pogooglaš se bo prav gotovo kaj našlo.
Kar se programov tiče, ki javijo, da je BIOS star, je taka tudi Sandra, ki to javi skoraj vedno pa čeprav je gor najnovejši BIOS samo da je z leta kaj jaz vem - 1999 ali 2000. Star je res novejšega pa ni.
Če ti plata podpira 333MHz ram ne pa 400, še ne pomeni da 400 ne bo delal, ne pomeni pa tudi da bo. BIOS tu nima prav velike veze, razen če si nastavil kake latence ali druge RAM parametre v BIOSu, ki novi palčki rama ne pašejo. Za začetek je najbolje, če pustiš stvari na default ali auto in potem probaš. Možno pa je, da se matična in RAM ne marata, ker sem že imel primere, da je nek RAM na eni plati delal normalno, druga pa je samo piskala, ke ga sploh ni zaznala.

pierlo ::

Ja se mi zdi da sem res takrat testiru s sisoft sandro. 400 MHz ram mi pa dela, vendar je opazna razlika med 400 MHz in 333 MHz. 333 MHz ram dela boljše, venda ga nimam več, ker sem ga dal v drug računalnik. Pri tem 400 MHz, ki ga mam zdej v rač. sem probu vse kar se da v Biosu spremenit glede rama, pa nič ne pomaga. A je možno da je ta ram slabše izdelave al kej tazga? Ram je Patriot 512 ddr 3200-400MHz. Drugač pa je opcija v Biosu da ga dam na 400 MHz sam mi pol ko rač. zaženem pade na default, ki pa je 266 MHz-2100. Čudno da ni default 333 MHz-2700 kar je max. MB-a.

jat2406 ::

Prejšnji DDR je verjetno res delal na 333 nov pa kot praviš pade na 266, seveda potem ni čudno da dela "slabše". Upam da to pomeni počasneje.
Če imaš nastavljeno na default vrednosti, je frekvenca delovanja RAMa odvisna od FSB na katerem dela procesor in od razmerja FSB bus in memory bus. Na eni od mašinc, ki mi lepo leti je procesor P4/533 (4x133) in Memory bus 2x166 kar znese teh 333 za DDR. Pogledati moraš torej, česa je sposobna tvoja plata in upoštevati njene "želje", če hočeš dobiti kar največ od nje. Če prižgeš mašino in pogledaš v sandri pod Mainboard Information boš videl na čem deluje.
Poišči karakteristike tvoje plate na spletni strani proizvajalca, tam včasih najdeš tudi RAM suppot in ne samo CPU support.
Nisi napisal kakšen procesor imaš na plati

pierlo ::

Procesor je P4 2400 MHz, deluje na 133 MHz x 18. Drugač mam manual za ploščo (333 MHz je max za ram). Drugač sem najdu specifikacije za ram in nastavu po njih pa se spremeni na default ko rač. prižgem. Drugač sem dal iz defaulta na 333 MHz pa vseeno dela počasneje. Sem poslal mail na ECS (Elite Group) support, ker je matična od njih. Pa so mi poslali nov Bios pa manual, pa rekli so da bo 400 MHz ram delal počasneje kot 333 MHz ram. Drugače se mi pa čudno zdi da je procesor nastavljen na tak velik množilnik. V Biosu je drugač vse zaklenjeno kar se procesorja tiče.

jat2406 ::

Množilnik je kar pravi aj je osnova FSBja 133. 133x18=2394 kar ti lepo pokaže tvoj procesor.
FSB pa je 4x133 in pride približno 533.
Intel ima množilnike zaklenjene že vse od PII 266MHz in naprej.
Proizvodnja procesorjev ni idelaen proces in na koncu ne delajo vsi procesorji enako, čeprav so konstruirani in izdelovani po procesu, ki bi moral dati vse čipe recimo PIV 3000/800..
V realnosti pa ne delajo vsi tako dobro, tako da mu potem znižajo množilnik, ali FSB in testirajo.
Če potem dela je recimo PIV 2400 ali 2600, FSB se prav tako zniža, če pa ne dela potem pa smeti. Na koncu pa zaklenejo množilnik za Jedor in za FSB.
Zato je tudi cena procesorjev na ta način drastično padla že pri seriji PII. Če ne bi delali tako potem verjamem, da bi procesor stal kakih 2000-3000€.

400MHz DDR bi načeloma moral delati na 333, tako kot dela meni, je pa seveda možno, da obstajajo kake omejitve na določenih platah.
Kar se novega BIOSa tiče pa najprej preveri, kaj je pravzaprav ralika med tvojo verzijo in novo, seveda pa tudi med vsemi vmes. Poglej tudi kakšen BIOS čip je na plati. Če je na podnožju obstaja varinata vročega flashanja, ko startaš računalnik z starim BIOS čipom, in pri prižganem zamenjaš z drugim pa potem narediš flash.
Če gre kaj narobe imaš še vedno star BIOS čip.
ČE NE VEŠ KAJ DELAŠ PA LAHKO SKURIŠ PLATO IN BIOS ČIP - TOREJ NA LASTNO ODGOVORNOST!!!

pierlo ::

To vroče flashanje se mi zdi preveč kompleksno(mi ni čist jasn), kaj se iz cd-ja ne da flashnit?

jat2406 ::

Bootable CD ali disketo rabiš v vsakem primeru, pa BIOS datoteko in pravi Flash program

pierlo ::

Bios mam flash peogram tud, so mi poslal iz ECS-ja. Boot cd pa z nerotom nardiš (al kaj)? Drugač sem najdu navodila z slikam kako flashnit bios iz diskete. (se mi zdi čist enostavno). Iz CD-ja je pa najbrž isto, s to razliko da nastavim v biosu za 1 st boot CD-rom. Sam glede nerota nisem siguren(a bo vredu če nardim zagonski disk z nerotom).
Drugač pa sej če je ta pravi bios nima bit kej narobe (al kaj)? Sej ti preden ga flashnes pokaže kera je stara verzija pa kera je nova.. pol se pa odločeš, še zmeri lohk stisneš esc in prekličeš vse skupi. Kako bi pa ta bios, ki ga mam zdej shranu na cd za vsak slučaj?

jat2406 ::

Na CD ne moreš shranit stare verzije.
Flash program zna al pa ne zna pokazat kaj maš, ker obstaja veliko različnih verzij.
Na tvojem mestu bi za začetek zrihtal floppy, potem pa probaš.
Z nerotom lahko zapečeš bootable cd z DOSom, kako ga narediš pa ne vem več kot sem že napisal. Lahko pa z WinISO prekopiraš bootable floppy v ISO file in potem pečeš. Tu pa si spet na začetku, ker ti floppy ne dela.

pierlo ::

Mal sem v dilemi z verzijo biosa. Matična je ECS M950HLU. zato sem šel prvo iskat na ECS(Elite Group) pa nisem najdu točen tega modela MB-a. Pa sem jih kontaktiru preko supporta, pa so mi poslal Bios,manual,flash prog.. Pol sem pa šel še pogledat na Pcchips, ker so na matični neki čipi ki gor piše Pcchips. Uglavnem na Pcchips sem pa najdu ta model MB-a in seveda bios in manual. S tem da je bios od ECS-ja:030514S.ROM
od pcchips pa:030423S.rom. Na ECS-ju so mi napisali da ta od Pcchips ni pravi. Vendar v manualu od Pcchips piše da je za M950HLU. Tko da ne vem kerga bi blo smiselno uporabit? Ker mal me moti to da na ECS nisem najdu točno tega modela MB-a.

pierlo ::

Pa hvala za pomoč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAM problem

Oddelek: Strojna oprema
251801 (1578) drLinux
»

Problemi z FSB frekvencam - pomoč zaželjena

Oddelek: Strojna oprema
221298 (1100) cekr
»

Ram

Oddelek: Kaj kupiti
181675 (1478) MEDENA
»

pomagajte n00bu pri navijanju xp 1.4 GH (1600+)

Oddelek: Navijanje
91048 (979) mega_n00b:)
»

štekanje divxov

Oddelek: Sedem umetnosti
301752 (1300) *enigmo*

Več podobnih tem