Forum » Zvok in slika » dB meritve 1W/1m pri 2,83V
dB meritve 1W/1m pri 2,83V
Cveleboy ::
Ima mogoče kdo kakšno idejo s čim lahko opravim meriteve na svojih zvočnikih tipa:
Meritev bi morala bit vsaj 0,5 decibela natančna in obsegati frekvenčno območje 20 - 20.000Hz... Ve mogoče kdo za kak model dB metra ki ga lahko priklopim direkt na računalnik?
In ni mi jasno kako zagotovit 2,83V na navadni končni stopnji??
Thnx
Meritev bi morala bit vsaj 0,5 decibela natančna in obsegati frekvenčno območje 20 - 20.000Hz... Ve mogoče kdo za kak model dB metra ki ga lahko priklopim direkt na računalnik?
In ni mi jasno kako zagotovit 2,83V na navadni končni stopnji??
Thnx
gumby ::
tocno napetost ni nek problem dobit, rabil bos samo en osciloskop.
za generator signala lahko uporabis kar zvocno kartico, ce nimas tapravega pri roki. nato se pa igras z glasnostjo na ojacevalcu, dolker ne dobis zeljene napetosti na izhodu (zvocniku)
za generator signala lahko uporabis kar zvocno kartico, ce nimas tapravega pri roki. nato se pa igras z glasnostjo na ojacevalcu, dolker ne dobis zeljene napetosti na izhodu (zvocniku)
my brain hurts
mhhh...! Ker nimam ne osciloskopa in ne db metra in nebi rad bankrotiral. Vsaj dokler ne vidim zadeve delovati! rajši stisnem kakega jurja pa pivo tistemu ki ma tako opremo in mi zadevo lahko natančno izmeri
Spajky ::
Rabil bi kako bolj "gluho sobo" in kondenzatorski mikrofon (čimboljša kapsula) pa priklopit na opremo + 2 kompa in na obeh RightMark Audio Analyzer (se mi zdi Free). Da se na Netu "nabavit" tudi tkzv.test CD s signali ...
To bi trebalo bit za približno domače zadeve "po domače" kar zadosti in Ok ... .. za kaj več pa bo treba še kar plačat, da ti zmerijo kje kjer so za take stvari kompetentni in opremljeni
To bi trebalo bit za približno domače zadeve "po domače" kar zadosti in Ok ... .. za kaj več pa bo treba še kar plačat, da ti zmerijo kje kjer so za take stvari kompetentni in opremljeni
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Ja sej za "gluho sobo" ni problem ...
Kondenzatorski mikrofoni ki gredo od 20-20.000 Hz pa več so dragi ko satan
Ni pa mi čisto jasno zakaj rabim 2 kompa (enega za oddajanje signala, drugega za smemanje)?
Ve mogoče kdo za kako firmo ki to dela in koliko računa da malo primerjam stroške??
Kondenzatorski mikrofoni ki gredo od 20-20.000 Hz pa več so dragi ko satan
Ni pa mi čisto jasno zakaj rabim 2 kompa (enega za oddajanje signala, drugega za smemanje)?
Ve mogoče kdo za kako firmo ki to dela in koliko računa da malo primerjam stroške??
Primorec ::
Ja, a boš tudi muziko poslušal v gluhi sobi? Dejansko ti meritev ne bo nič, absolutno nič povedala..Če bi se malce izobrazil, bi vedel da človeško uho 0,5dB razlike ne zazna...Recimo, če en zvočnik v stereo sistemu ugasneš in nato vklopiš si naredil razliko 3dB...Če kupiš najcenejši spl meter, spustiš skozi zvočnik en x signal in se nato sprehajaš z spl metrom po sobi boš ugotovil da imajo stoječa valovanja v tvoji sobi razliko tudi po 20dB (točke ojačitev in oslabitev), zato nima smisla pametovat o 0,5 dB, važno je da zadeve porihtaš v točki poslušanja in točki postavitve zvočnikov..Edino meritev pride v poštev pri samogradnji, da pač preveriš če proizvajalec ne laže in izračun kretnic...
IMHO only..
IMHO only..
Zakaj se vedno na vsakem forumu najde nek pametnjakovič (kot a tem primeru gospod PRIMOREC), ki misli da vse ve...?
Glej PRIMOREC ne morem verjet da si se pridružil forumu da si napisal tak beden odgovor
Preden začneš nekoga žalit in nekaj pametovat je dobro da si vzameš vsaj 3sec časa da malo premisliš, če ti to tvoji možgani sploh dovoljujejo
Meritve rabim take kot sem opisal in ker bodo podlaga moje študije o različnih visokotoncih na različhih trobljah!!
Ker te v gimnaziji in na študiju prava nič ne naučijo o takih meritvah sem se pač na forumu malo pozanimal pri ljudeh ki stvar obvladajo. Tako da razen če nimaš kake dobre ideje na to temo bi te prosil da greš poiščeš kak drug forum kjer se boš lahko znašal na ljudmi, zato ker ti tvoja včeraj ni "dala"
Pa brez zamere!
Glej PRIMOREC ne morem verjet da si se pridružil forumu da si napisal tak beden odgovor
Preden začneš nekoga žalit in nekaj pametovat je dobro da si vzameš vsaj 3sec časa da malo premisliš, če ti to tvoji možgani sploh dovoljujejo
Meritve rabim take kot sem opisal in ker bodo podlaga moje študije o različnih visokotoncih na različhih trobljah!!
Ker te v gimnaziji in na študiju prava nič ne naučijo o takih meritvah sem se pač na forumu malo pozanimal pri ljudeh ki stvar obvladajo. Tako da razen če nimaš kake dobre ideje na to temo bi te prosil da greš poiščeš kak drug forum kjer se boš lahko znašal na ljudmi, zato ker ti tvoja včeraj ni "dala"
Pa brez zamere!
Highlag ::
Edit:
Je že spajky vse napisal
Je že spajky vse napisal
Never trust a computer you can't throw out a window
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Highlag ()
@cveleboy:
Moj odgovorje bil seveda vezan na nepopolno postavljeno vprašanje, če bi vprašal, da to rabiš iz strokovnega vidika, bi dobil drugačen odgovor, že na drugih forumih sem se naveličal odgovarjati na podobna vprašanja takih, ki preberejo eno marketinško reklamo o vplivu polne lune na zvočniški kabel in potem cepijo dlake na forumih. Najprej ponižno vprašajo, potem ko dobijo primeren odgovor pa zmagoslavno udrihajo.(sorry če sem te zamenjal s takimi), drugič pa bolj detaljno postavi vprašanje in dobil boš boljši odgovor..Poglej na elektro-n.com in avtoakustika.com, (tam sem sicer pod drugim nick-om), v veliko temah to že zdavnaj strokovno obdelali..elektro-n je sicer down, upam pa da bodo forum postavili spet na noge..
Moj odgovorje bil seveda vezan na nepopolno postavljeno vprašanje, če bi vprašal, da to rabiš iz strokovnega vidika, bi dobil drugačen odgovor, že na drugih forumih sem se naveličal odgovarjati na podobna vprašanja takih, ki preberejo eno marketinško reklamo o vplivu polne lune na zvočniški kabel in potem cepijo dlake na forumih. Najprej ponižno vprašajo, potem ko dobijo primeren odgovor pa zmagoslavno udrihajo.(sorry če sem te zamenjal s takimi), drugič pa bolj detaljno postavi vprašanje in dobil boš boljši odgovor..Poglej na elektro-n.com in avtoakustika.com, (tam sem sicer pod drugim nick-om), v veliko temah to že zdavnaj strokovno obdelali..elektro-n je sicer down, upam pa da bodo forum postavili spet na noge..
Aja, pa še to : če je post count merilo znanja na tem forumu, potem ne napišem ene vrstice več...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Miti o zvoku pri PC-ju (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 14216 (12385) | Nummy |
» | piskanje v ušesih (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10142 (8858) | Starodavni |
» | DecibeliOddelek: Zvok in slika | 2978 (2258) | dolegar |
» | Komarjevo zvonjenje (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 7602 (5158) | OwcA |
» | Napetost na izhodu iz audio karticeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2109 (1677) | Business |