» »

več mini dvd na en velik dvd

več mini dvd na en velik dvd

badmf ::

Pozdravljeni!

S kamero Sony DCR-DVD92E, ki snema direktno na (mini) dvd sem posnel precej minut filma, ker pa sem imel omejeno število mini dvd-jev sem te posnetke prenašal na računalnik. Sedaj pa bi rad te posnetke zapekel na dvd-je normalne velikosti. Ko sem v programu nero 7 izbral, da bi rad zepekel dvd disk sem lahko dodal na dvd samo en mini dvd, čeprav bi po velikosti moral 3(mini dvd=1,4gb;dvd=4,7gb). Ko sem želel dodati drugega me je program opozoril, da je že bil dodan video posnetek in da ne morem dodati še enega. Nato sem zapekel dvd-je kot data disk. Problem pri tem pa je , da mi dvd predvajalnik takšnega dvd-ja ne zazna. Torej moje vprašanje je kako bi lahko več video posnetkov (dvd format) zapekel na en disk in bi jih dvd predvajalnik zaznal kot tri ločene filme?

Upam da sem bil razumljiv in hvala lepa za pomoč!

Pa še to. Slišal sem,da obstajajo dvd-ji boljše kakovosti, nekakšni arhivski dvd-je na katerih se zapis ohrani dlje. A je to res? Ker bi rad namreč te posnetke shranil za več časa.
Hvala lepa za odgovore!

JOKER ::

Glej zdaj, če te prav razumem ti Nero ne dovoli posnet videa na DVD, daljšega kot 1GB ?
Ta isti problem sem imel jaz ...
Problem nisem rešil z Nerom, ampak sem si naložil Roxio DVD Creator pri katerem velikost video posnetka ni važna in brez problema mi DVD predvajalnik predvaja video posnetke.

Zanimivo mi je to, da Nero ne dovoli snemanja večjega Videa od 1GB, kar pa pri programih, ki je večji kot 1.5GB ni problem.
Zanimivo !

Lp
________________________________________________________
Ka te češ ....

badmf ::

Najprej hvala za odgovor. Očitno se nisva dobro razumela. Ni problem v velikosti, ampak v količini dvd filmov. Lahko dodam en posnetek, ne glede na velikost. Ne morem pa dodati več dvd posnetkov, ki bi jih predvajalnik zaznal ločeno in tudi predvajal. Npr. na en dvd disk (4,7 gb) bi želel posneti sestrino poroko, bratov rojstni dan in tetino obletnico, ki so vsak za sebe zaključen posnetek. Ko hočem k sestrini poroki dodati še bratov rojstni dan, me nero opozori, da je na dvd že bil dodan video posnetek in da ne morem dodati še enega. Zato mi ne preostane drugega, kot da posnamem podatkovni dvd. Takšnega pa potem predvajalnik ne predvaja. Misliš, da bi s tvojim programom lahko zapekel več ločenih posnetkov na en dvd.

Dusan_HD ::

Nabavi ULEAD DVD Mobiefactory 5.
Zmeči not željene filme in naredi lep dvd menu za izbiranje med posnetki. Si dobesedno na konju.
raY_

JOKER ::

Jaz recimo z kamero posnamem več različnih domačih video posnetkov, tako kot si ti recimo omenil ... poroko, obletnico ... itd.
Kasneje video vsakega posebej uredim v Pinaclu, ter jih ko so porihtani naredim v mpeg2 končnico. Pri Nerotu nisem mogel dodat sploh niti enega videa, ki je bil večji od 990Mb.

Ko sem si namestil pa Roxio CD/DVD Creator pa nimam več teh težav.
Video je lahko dolg tudi 4GB pa ga normalno posname, pravtako lahko naenkrat posnamem več video posnetkov (daljših od 1GB) pa deluje BP in vse mi DVD predvajalnik normalno predvaja.

Mislim probat ni greh ... jaz sem s tem rešil težavo ... probaj , ziher deluje.
________________________________________________________
Ka te češ ....

badmf ::

Hvala, bom preizkusil. Lp

JOKER ::

Poročaj, kakšen bo rezultat .... jaz ti rečem da ne boš imel problemov.
Lp
________________________________________________________
Ka te češ ....

baron21 ::

Živijo!
Če hočeš izdelati pravi dvd - vsebuje audio ts in video ts mapo itd. moraš to početi z ustreznim programom. Lahko dodajaš mpeg posnetke, izdeluješ menije za posamezne posnetke. Za to so primerni: Nero 7 Premium, Pinnacle, Inter video ceator, Ulead...

Ko snemaš na mini dvd verjetno dobiš posnetke mpeg-2. To je v bistvu isto kot dvd z resolucijo 720x560 in bitrate 6000 kbs. Če jih zapečeš posamezne na dvd jih predvajalnik mora predvajati, če jih ne poizkusi na drugem. Zelo pomembno je, da dvd pri taki obliki DOKONČAŠ - preveri kljukice ped peko v Nerotu - multiseison oz. poznejše dodajanje. Če omogočiš kasnejše dodajanje ta dvd ne bo delal na večini predvajalnikov in na combo enotah. Lahko ga bere samo zapisljiva enota. To je verjetno tudi tvoja težava.

Mpeg posnetki, ki so večji od 0,99 gb delajo na predvajalnikih samo pogojno, na računalnikih pa brez težav. Če je posnetek večji od omenjene velikosti in je v enem kosu, ga pri prehodu preko te velikosti ali predvajanju več kot 16 minut in 21 sekund pri 6000 bitrate, predvajalnik enostavno preskoči in gre na naslednjega ali se ustavi, če ga ni. Zato so tudi VOB. datoteke na dvd max. velikosti 0,99 gb.

Upam, da bo to kaj v pomoč, žal pa ni šlo bolj na kratko. Lep pozdrav!
baron21

Izi ::

Najprej, da ne bo pomote, tukaj govorimo o pravih DVD-jih, ki jih tvoja kamera snama direkt na plošče.
Nekateri tukaj mešajo zadeve, ker večina boljših kamer smena video v DV formatu, ki ga lahko nato obdeluješ na računalniku in na koncu izdelaš DVD ali pa DivX ali karkoli drugega
Tvoja kamera pa smema v DVD formatu direk na plošče, kar je hudo simpla zadeva vendar se takega videa ne da obdelovati razen z posebnimi programi za DVD Authoring.

DVD video je vedno zaključena celota, ne glede na dolžino. Na eni plošči je vedno lahko samo ena zaključena celota, če dodaš drugo, boš prepisal prvo.

Kot je že omenil Baron21, si se lotil zadeve popolnoma narobe. :D
Problem je, da DVD ne vsebuje samo videa ampak še vse kaj drugega, kot naprimer začetne menije, video je razdeljan na poglavja, menije poglavij backgrond slike in muzika in še in še.
Ti pa bi moral iz vsake DVD plošče vzeti samo video, ki je tam v MPEG-2 formatu.
(To ne gre kar na roko, ker je DVD video na plošči razdeljen na 1 GB velike VOB datoteke, ki sploh ne gredo po vrsti)
Vse te MPEG-2 videe nato združiti v enega in nato izdelati nov DVD, ki ima nove menije in poglavja.

Seveda pa to ni tako enostavno kot se sliši :D

Nujno boš potreboval program za izdelavo DVD-jev. Taki programi se imenujejo "DVD Authoring".
Recimo Ulead DVD MovieFactory je že eden takih, po moje celo najprimernejši.

Ti samo zaženeš ta program in nato vstavljaš svoje male DVDje v bralnik in iz vsakega preneseš video v ta DVD Authoring program. Ko se bo vsega nabralo za okoli 4,3 GB zadevo razdeliš na poglavja in izdelaš menije in program ti nato sam izdela DVD in ga zapeče na ploščo.

To je najenostavnejša rešitev, ki se jo poslužujejo celo profesionalci, ker ročno izdelovanje DVD-jev je enostavno prezahtevno, ker se je treba držati stotine pravil, da zadeva na koncu deluje.
Dandanes nihče na roke ne izdeluje tistih 1 GB velikih VOB datotek ampak vsi lepo uporabljajo DVD Authoring

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

baron21 ::

Živijo!

Izi tudi v mojem imenu hvala za izčrpen odgovor. Moram reči, da ne poznam programa DVD Authoring, ga bom pa preizkusil. Do sedaj sem za to uporabljal Inter Video Creator, ki edini omogoča uvažanje VOB datotek, katere lahko potem po mili volji obdeluješ na timeline premici. Shranjuješ jih lahko potem v kateri koli obliki. Program sicer ima določene omejitve vendar ne bistvene za to kar se sedaj pogovarjamo.

Srečno!
baron21

Izi ::

baron 21, DVD Authoring ni en določen program ampak je zvrst programa, kot naprimer pisarniški program.

DVD Authoring bi po slovensko pomenilo izdelovalec DVD-jev. In v to skupino spada kar precej programov.

Program, InterVideo WinDVD Creator tudi vsebuje DVD Authoring, ampak je še bolj napreden ker omogoča tudi zajemanje Videa in Editing, tako, da se kar drži tega programa, ker je odličen :D

JOKER ::

Glejte, nikoli se nisem poglabljal v te zadeve, ampak sem dejansko z kamero posnel DV, dal v comp, video uredil z Pinacle 8 programom in posnel mpeg2.
Ko so se mi nabrali videi v velikosti cca. 4.3GB pa sem jih posnel na DVD, ampak ne kot pišete zgoraj ... da se mi naredi audio_ts in video_ts mapa, kar tako sem jih dal gor in predvajalnik ni imel problema z čitanjem videa.

A ta program Inter Vuideo Creator pa naredi ti dve mapi ali kako ?

Hvala !
________________________________________________________
Ka te češ ....

Izi ::

Joker, nisi prebral vsega. Omenil sem, da obstajata dve vrsti kamer.

Ene snemajo dokaj nekompresiran DV format na kasete, ki ga je dokaj lahko obdelovati, ampak zasede precej prostora in DVD playerji ga ne znajo predvajati. Zato ga moraš sam obdelati na računalniku in kompresirati v kakšen bolj uporabljan format.

Druge kamere snemajo pa DVD format na plošče, se pravi kompresirajo video v MPEG-2 in ga posnamejo na DVD ploščo v formati DVD, kjer ima video končnico VOB in je v mapah audio_ts in video_ts. To zasede precej manj prostora in posnete plošče lahko takoj predvajaš na vseh playerjih. Problem pa je z obdelovanjem takega videa. Zato je to uporabno za ljudi, ki se ne spoznajo dosti na video obdelavo ali pa sploh nimajo računalnika.

badmf ::

Hvala vsem za izčrpne odgovore. Bom preiskusil predlagane rešitve takoj ko bom imel čas in sporočim rezultate.

Izi: Iskal sem točno tako rešitev. Rad bi iz več posnetkov naredil nov dvd z novim menijem...

ps: Kaj pa če iz teh posnetkov naredim divX? Jih lahko združim več v enega? Zgubim kaj na kvaliteti?

lp

badmf ::

Program Ulead DVD moviefactory deluje odlično. Enostavno sem dvd posnetke uvozil v program, uredil naslove in poglavja, napravil meni in vse skupaj lepo zapekel na dvd. Super program. Toplo priporočam. Hvala še enkrat za pomoč!

Mam pa še dve vprašanji. Zakaj ne gre več kot dva mini dvd-ja in pol na en velik dvd? Mini dvd ima kapaciteto 1,4 gb, velik pa 4,7 gb torej bi moral brez problema dobiti 3 (3 x 1,4 =4,2), mini dvd-je na en velik dvd. Posnetki, ki sem jih skopiral iz mini dvd-jev na disk pa so celo manjši in imajo povprečno 1,2 gb. Zakaj se velikost posnetka poveča (iz 1,3 gb na 1,9 gb), ko ga uvozim v Ulead program?

Kaj pomeni DVD-RAM/RW in DVD+RV?

Hvala za odgovore!

lp

Dusan_HD ::

Velikost filmov ti verjetno poveča zato, ker imaš kakovostni profil večji naštiman, kot pa "je" na kameri. Malo tam pobrskaj, boš že našel v nastavitvah.
raY_

StratOS ::

Glede velikosti fajlov na DVD-ju obstajajo standardi za peko. Vsak home DVD player tak DVD Video standard zato 100% prebere .
Nekateri programi za peko DVD-jev uporabljajo različne dodatne standarde ( ki jih mogoče home DVD playerji ne podpirajo ) in tako lahko recimo z Nerotom narediš UDF ali UDF/ISO DVD, ki podpira tudi datoteke nad 1 Gb.

Kar se tiče DVD Videa lahko na en DVD zapečeš le enega, lahko pa narediš VMG VTS menuje in tako gor spraviš več "filmov" v skupno enoto, le da pri tem moraš podatke pretočiti na comp, jih obdelati in seveda ponovno kreirati DVD.

Mislim, da večina ljudi še zdaj ne pozna razlike med DVD Videom, samo zgradbo fajlov pri DVD video, samih video in avdio zapisov, formatov in kvaliteto zapisa, kodeki ...

Sam sem sicer pristaš Pinnaclea ( editoring ), vendar ga pri authoring zadevah močno prekaša DVD lab 2.
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

Izi ::

badmf, DVD standard je precej širok in dopušča precej nastavljanja in zato je dolžina videa vedno odvisna od kvalitete, ki si jo nastavil oz. jo ima privzeto nastavljeno program.

Njabolje zate bo, da ko začneš delati v programu nov projekt, takoj nazačetku v nastavitvah izbereš "Do not convert compliant MPEG files", tako ti program tvojega videa ne bo prekompresiral na nove nastavitve ampak bo video ostal nedotaknjen kot so ga posnel, pa še precej hitreje bo vse skupaj ker kompresiranje vzame kar nekaj časa.

Drugače pa imaš nastavitve za vsak nov projekt "Project settings", kjer izbereš nastavitve za MPEG kompresijo, nekaj je že prednastavljenih možnosti ali pa greš na Custom in izbiraš.
Spreminajš lahko popolnoma vse pa bo še vedno v okviru DVD standarda. Lahko je z prepletanjem za predvajanje na TV ali brez prepletanja (frame-based) za predvajanje na Računalniku, lahko spreminjaš resolucijo med standarnim 720x576 pa vse dol do 352x288, pretok podatkov je lahko konstanten ali variabilen in ga lahko spreminjaš vse od 1777 pa do 9800 kb na sekundo.
Ti programi imajo nastavljeno default večinoma na okoli 7000 kbps medtem, ko verjetno tvoja kamera snema z 6000 kbps in od tu verjetno nastane razlika v velikosti.
Za zvok pa lahko celo izbiraš med tremi načini kompresije: Dolbi digital (AC3), MPEG ali LPCM, nato lahko izbiraš med 2.0 ali 3.2 kanali za zvok in tudi tu lahko spreminjaš pretok podatkov, ki je ponavadi okoli 256 kbps za AC3.

Skratka, ker imaš tvoj video že v DVD standardu, ga je nesmiselno še enkrat kompresirati zato moraš nujno nastaviti, da ti video pusti tak kot je.

Glede DVD-RV mode, je to samo eden od načinov, ki ga lahko vklopiš med nastavljanjem novega projekta.
DVD-RV doda nekaj novih možnosti, ki jih navaden DVD Video ne podpira, ampak na žalost mora imeti predvajalnik podporo za DVD-RV, drugače plošče ne bo znal prebrati in dobiš sporočilo "No Disc" ali "Invalid Disc" ali kaj podobnega, zato te funkcije ne vklapljaj, če nisi prepričan, da je tvoj predvajalnim DVD-RV Compliant. To raje pusti izključeno.

DVD-RAM in DVD-+R/RW sata pa dva različna standarda.
DVD-RAM je dokaj malo uporabljan in ga večina predvajalnikov ne podpira, pa tudi plošča mora biti taka, na kateri piše DVD-RAM. Ta standard je popolnoma nekompatibilen z drugim in se ga izogibaj.

Drudi je pa "normalen" standard, ki ga večinoma vsi upoorabljamo in vsebuje štiri različne plošče:
DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW
R je samo za enkratno snemanje, RW pa za večkratno snemanje. + in - pa dandanes podpirajo vsi predvajalniki zato je vseeno ali kupuješ + ali -

badmf ::

Hvala za pomoč! Lp

badmf ::

Izi kje naj izberem, da mi video pusti tak kot je? A morem ročno nastaviti? Ker namreč nimam pojma kakšen video mi posname kamera. Karkoli sem spremenil je bil posnetek še vedno občutno večji. Funkcijo "Do not convert compliant MPEG files" mam vklopljeno, pa je video, ki je na disku velik 1,3 gb v programu velik 2,2 gb. prav tako sem v nastavitvah izbral (change mpeg settings) GQ 4:3 30min/1,4G.... ker sem snemal na mini dvd-je (1,4gb) po 30 min filma pa vseeno ni nič bolje.

Izi ::

Hja, težko je reči v čem je problem.
Če imaš funkcijo Funkcijo "Do not convert compliant MPEG files" vklopljeno potem ni treba nastavljati ali spreminjati ničesar več.
Sam video bi moral ostati tak kot je, program izdela samo menije, ki lahko zavzamejo par 100 Mega, odvisno koliko amimavij natlačiš v meni.

Moraš pa vedeti, da tista črta spodaj, ki kaže koliko bo vse skupaj zasedalo prostora na disku, kaže samo približno vrednost, ki jo izračuna iz časa trajanja videa. Ker pa imamo video ponavadi v "variable bit rate" potem pšrogram vzame vedno najvišjo vrednost in pokaže na števcu vedno tisto najvišjo možno vrednost. Ker za video z spreminjajočim pretokom podatkom ne more vedeti koliko v resnici zasede. Tam v programu ti zato ponavadi kaže par 100 mega višjo vrednost kot bo potem v resnici.

Ti raje preveri v Windows Explorerju točno koliko podatkov je na koncu na velikem DVDju, ki si ga posnel. Klikni z desno miško na DVD in izberi properties, da ti točno pokaže koliko je zasedenega in koliko je še praznega prostora.

Na en DVD bi moral spraviti točno 3 mini DVDje in zraven še kar razkošen meni za okoli 400 MB, da bi ravno zapolnil celotni DVD.

Pa upoštevaj, da Windows kaže vrednosti GiB, čeprav uporablja enoto GB in na en DVD gre torej 4,38 GiB podatkov, na mini DVD pa gre 1,30 GiB podatkov.

badmf ::

Pojavil se mi je še en problem. V program Ulead DVD uvozim posnetke, jih po želji predelam, ustvarim menu, zatakne se mi pa ko želim ustvariti DVD. Program cca 4 ure izdeluje DVD nakar mi na koncu javi: "Some chapter entry frame numbers exceed the total frames." V čem je problem? Lepo prosim za pomoč.

dzinks63 ::

:)) Če imaš filme v pravem dvd formatu , potem enostavno združi dvd-je z dvd shrinkom z re-author opcijo. Če pa niso, jih pa najprej pretvori v pravi dvd z " ConvertXtoDVD". To je za izi-ja.
Za badmf pa ne vem kaj se ti je zašuštralo z programom ali celo z računalnikom. Če ti je do sedaj delalo, bi ti moralo še naprej. Probaj uninstal-instal program.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

badmf ::

dzinks63: ne razumem???
Filmi so v pravem dvd formatu! Posneti so s kamero, ki snema direktno na mini dvd-je. Več teh posnetkov uvozim v program in jim tam uredim (spremenim in uredim poglavja, naslove...). Potem napravim dvd. Na takšen način sem ustvaril že nekaj dvd-jev in nikoli nisem imel težav. Sedaj pa mi program javi napako.

badmf ::

Preiskusil sem dvd shrink! S tem programom lahko samo združim dvd-je, ne morem pa odrezati kakšnega dela, izbrisati/dodati poglavje, napraviti menija... :(

Dusan_HD ::

Če ti dela 4 ure pomeni, da rekompresira video. Preveri v nastavitvah ULEADa kaj imaš nastavljeno in kaj ti snema kamera. Imej vse čim bolj podobno.
Sem tudi sam imel en dvd video pri mojih prvih poskusih in ugotovil prav to.
raY_


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

miniDV --> DVD

Oddelek: Zvok in slika
81209 (947) aljazh
»

iz video na DVD in kvaliteta zajema TV tunerjev

Oddelek: Zvok in slika
162439 (1942) zcetrt
»

Montaža filma, posnetega na DVD-videokameri

Oddelek: Zvok in slika
163096 (2737) wooted
»

Kako posneti film iz digitalne kamere?

Oddelek: Zvok in slika
375326 (4154) m1h4
»

DVD velik 3gb uprašanej

Oddelek: Zvok in slika
141950 (1636) CaqKa

Več podobnih tem