» »

[VB.Net] Baze

[VB.Net] Baze

d0rK ::

Hej,


ze veckrat sm si zazeleu narest kksn simpl mini programcek, za shranjevanje raznih podatkov, kot so recimo racuni, itd.
V VB.Net-u se ze nekako znajdem, problem pa nastane pri bazah. Mal sm se ze igrou z SQL bazo, ampak jz bi rabu bl neki
kar ne rab skos laufat...Skratka, da bi se podatki zapisoval v nek fajl, kot je pri obicajnih programih.

Kako to narest?


Lp.

d0rK ::

Ok, ne me zafrkavat, da nuben ne ve....Usak k je napisu kdaj kksn program mora poznat nacin da shran podake.

Torej?

cekr ::

Lahko narediš tudi na novejši način z uporabo DataSet. Kreiraš bazo potem pa vse podatke lahko shraniš v xml oz. obratno je naložiš iz xml-a. Gradnike pa lahko direktno povezuješ z bazo.

To je precej bolj enostavno, kot pa s klasično uporabo sekvenčnih datotek.
Se pa da tudi narediti na klasičen način, vendar je v net verzijah VB-ja to precej sprememnjeno.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

McMallar ::

Lahko pa v Access-u kreiraš eno bazo - datoteko. In to uporabljaš.

Porker ::

Če ne želiš neke server variante, ti ostane datoteka. Kot sta že pred mano dejala Cekr in McMallar, bi jaz dodal naslednje:
- simpl txt file - sekvenčno npr. tab delimited;
- boljše xml - malo bolj strukturirano;
- access-ov file - kr zmogljivo, ima svoj SQL;
- ali pa public domain - freeware SQLite - precej zmogljivo, dostopaš preko ODBC ali ADO.NET 2 - glej na njihovi domači strani

lp, Porker
... and who is the real porker now ...

d0rK ::

Na prvi pogled morm rect, da mi je zlo usec metoda z XMLjem...


Pa bom lahka lepo dodajou, brisou ter se kako drugace editiral vnose?

Pa a lahka mogoce se kdo nalima kksn uporabn link na to temo.

Matako ::

Pa bom lahka lepo dodajou, brisou ter se kako drugace editiral vnose?


Seveda. ADO.NET DataSet je prava stvar za tvoj namen - itak se vse operacije izvajajo kolikor se le da v pomnilniku, dejanski zapis v fizično obliko, v tvojem primeru XML datoteko ni potreben za vsako operacijo in se ga izvede programatsko (z DataAdapter.Update(), recimo). Kar pomeni... da za manjše nabore podatkov sploh ne bi smel opaziti, kaj fizično stoji za tvojim DataSet objekti... najlažje si en DataSet predstavljaš kot enostavno relacijsko bazo v pomnilniku, neodvisno od permanentnega shranjevanja (na disku, serverju). Notri imaš lahko tabele, relacije, ključe itd. Kar je fino, da lahko kasneje shranjevanje v XML zamenjaš s čim drugim.
/\/\.K.

zhigatsey ::

Lahko uporabiš tudi sqlite, ali pa firebird embedded, za obe podatkovni bazi se
dobi tudi .NET Data provider...
Ne rabiš imeti nobenega serverja...

darkolord ::

db4o

rapvirus ::

no bom pa se tle vprasal, k je podobna tema. A kdo ve zakaj mi mdb(access2003) datoteka dela samo na računalniku na katerm je bila ustvarjena? javi nek problem za activeX kontrolerji (pri odpiranju nove forme)

Porker ::

no bom pa se tle vprasal, k je podobna tema. A kdo ve zakaj mi mdb(access2003) datoteka dela samo na računalniku na katerm je bila ustvarjena? javi nek problem za activeX kontrolerji (pri odpiranju nove forme)

... tako na hitro: manjka referenca na kontrolnik ActiveX. Ali tvoja forma uporablja kakšen dodaten kontrolnik, npr.: koledar?

lp, Porker
... and who is the real porker now ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

C# težava

Oddelek: Programiranje
233553 (2399) mladec
»

[c#] in sql baza

Oddelek: Programiranje
161309 (808) japol
»

DataView, DataTable, DataSet

Oddelek: Programiranje
91115 (866) detroit
»

[C#] ne dodaja podatkov v bazo

Oddelek: Programiranje
91551 (1400) alesp56
»

c++ & database(access)

Oddelek: Programiranje
51441 (1297) Seadoo

Več podobnih tem