» »

Autocad in grafika

Autocad in grafika

Suhy ::

Zanima me če so kake posebne zahteve za tekoče delovanje novega Autocad-a glede grafike a je Geforce 7300GS z 256mb rama vrh glave, al ne?

Proc bo Intel C2D - tašvohnejši, pa 2gb rama ,...

Oxford ::

Za 2D risanje zadostuje tudi najbolj lebava integrirana grafična kartica na laptopih.

Za 3D pa je kartica, ki jo navajaš povsem zadosti. Sam imam 6600 GT in dela bp.

Suhy ::

Neki sem gledal na Autocad-ovi strani in pod podprtim hardware-jem ni navadnih grafičnih kartic, oz imajo navadne nvidie neki probleme pri prikazovanju določenih zadev:
http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/hc...

Any comment?

A treba potem vzet Quadro??

Kaj tebi dela VSE OK ?

jype ::

Kaj bi rad delal v Acadu?

Če boš delal s 3D (in to pomeni zares delal, ne da samo vsake tolk časa malo pogledaš kako zgleda v 3D, ampak da ves čas gledaš 3D sliko na enem monitorju, recimo), potem se ti ziher splača investirat v "pro" grafično kartico. Ne zato, ker bi bila fizično kaj bistveno drugačna od ostalih, ampak zato, ker boš tako lahko računal na boljši support. Če ga boš pri nas dejansko dobil, je drugo vprašanje.

grikos ::

Ne poznam nobenega, ki bi "zares" delal 3D zadeve v ACADU, no razen če je človek mazohist... Arhitekt ali gradbenik, bo 3D zadeve delal v Allplanu oz Nemetscku, strojnik pa bo uporabil Catio oz ProEngineer. Slednji je priljubljen tudi pri industrijskih oblikovalcih.

Suhy ::

Pomagam pri sestavi računalnika za eno punco, in ne glede na to ali je ali ni mazohistka, dela in bo delala v Autocad-u.
Zato me zanima samo za ta program, če zadeve delujejo ali ne, tako kot navajajo na strani Autocad-a.

jype ::

Ne bo delala v 3D, verjemi...

Omenjena grafična kartica povsem zadostuje. Še premočna je. Sam bi prej priporočal matroxove dual-dvi kartice za tako uporabo, a v zadnjem času niso nič več pred konkurenco, tako da bo tudi ta NVidia OK.

Suhy ::

Hvala za info...

Jst verjamem, da ne bo delala v 3D, samo jaz bom kišto sestavil, potem pa če SLUČAJNO kej ne bo delalo, kot bi moralo, bom pa jst kriv..Tu pa nej dobru...
A razumeš, kaj hočem povedat? Če ti reče človek, da dnar ni glih prioriteta pri sestavljanju, ti pa potem nekaj sestaviš, kar ni čist tko kot bi moglu bit..

jype ::

Ja, razumem.

Vsekakor ne bo dekle nič pridobilo z dražjo grafično kartico. Vsaj v Autocadu se ji ne bo poznalo, no :)

Stajerc ::

No pa da razbijem ta tabu:

Jaz sem že marsikaj narisal v Avtocadu v 3D tehniki in da se to narediti prav lepo.

Pa ne rabiš biti tak mazohist moraš pa biti zelo spreten to pa je res in dobro poznati avtocad in njegov funkcije in kaj zna in kaj ne.

Preproste stvari z par triki rišeš v 3D tehniki za šalo tudi z Avtocadom. Pač moraš se pa zavedati da avtocad res nima nevem kake podpore za to IN DA RES JE BOLJ NAMENJEN 2D risanju in drugim 2D operacijam in da pri 3D risanju je bolj vse odvisno od tvoje spretnosti kot pa lahkotnosti kot jo ponujajo nekateri drugi programi.

Narišeš še urejanje je pa druga zgodba in pri marsičem ko bi rad kasneje naredil se zalomi zato že moraš v naprej vedeti kaj se da in kaj ne in tisto kaj se ne da niti ne poskušat ampak z kakim trikom narediti drugače.

Glede opreme za katero sprašuješ:

Da bi z to opremo kot si navedel hotel narisati nek kompleksen element (3D) sestavljen iz množice delov ki ne bi bili samo črtovje ampak bi imeli tudi površine pa lahko na kako obračanje in manipuliranje z celotnim elementom kar pozabiš!

(ampak resnično dvomim da bo ona to delala z Avtocadom ker predvidevam da je začetnica in da bo z Avtocadom vstopila v svet računalniškega risanja (2D in osnove 3D - razumevanje) in kasneje morda tud kakega modeliranja ali druge vrste oblikovanja...)

Pa da še dam lasten primer:

KOLO

Že pri manipuliranju takšnega elementa (z površinami) z Sempronom 2500 ati 9600 xt in 700 mb rama se lahko zalomi in se med risanjem čaka. Pa gre le za KOLO!

Tako da Avtocad res dela z zelo minimalnimi zahtevami seveda če se zato uporablja - 2D operacije in minimalne 3D operacije. Že pri majn zahtevnem objektu kot je to kolo ki sem ga podal za primer pa lahko pride z omenjeno opremo do zatikanja in nepotrebnega čakanja.

Sam tudi pravim da bo ji omenjena grafična kartica dovolj ampak hotel sem samo pokazati da se z avtocadom da prav lepo delati v 3D in da tudi avtocad potrebuje pri zahtevnih 3D objektih zahtevno strojno opremo.

Pa še nekaj je če bo ona res se ukvarjala z 3D operacijami v Avtocadu ali kateremkoli drugem programskem paketu potem bo rabila močnejšo grafično kartico. Ampak ker je začetnica mislim da še lep čas ne. Razen če vidiš da je popolnoma temu predana in da ne gre za muho enodnevnico in da je resna potem bo rabla boljšo opremo. Za začetnika in učenje osnov kot je bilo omenjeno pa je prek dovolj tudi ta kartica in bi bilo nesmiselno kupovati dražjo.
Have a nice day.

jype ::

Stajerc> Že pri manipuliranju takšnega elementa (z površinami) z Sempronom 2500 ati 9600 xt in 700 mb rama se lahko zalomi in se med risanjem čaka. Pa gre le za KOLO!

Ja, čak mal, sej ko delaš ti ni treba met render-quality preview, ne?

Sej tud ko s koleščkom zoomaš po enem TTN, kjer je vse vrisano in so vsi layerji vključeni, se zatika.

Nemogočega res ni treba pričakovat. Tudi "PRO" grafične kartice začnejo pri eni količini trikotničkov kašljat.

miko 55 ::

ja itak z renderjem ne moreš risat, kako pa boš ob vseh površinah zadel točko če je vse neki v barvah
LP
2 GOOD 2 B 4GOT10
NAJPREPROSTEJŠA RAZLAGA JE NAJVERJETNEJŠA

Stajerc ::

Ne saj nisem mislil renderirane slike ker v Avtocadu to tako ni mogoče (manipuliranje z prav renderirano sliko v real time).

Mislil sem da se zalomi že pri taki sliki ki je sestavljena iz črt in površin in manipuliranju z to sliko.

Primer:

SLIKA

Prvo kolo je nezahtevno za strojno opremo in gre le za ogrodje sestavljeno iz črt in tukaj deluje vse gladko.

Drugo kolo je prikazano na način da so prikazane vse površine in da sprednji objekti prekrivajo zadnje in že tukaj se pojavi zaostajanje pri preprostih operacijah kot so povečava ali pomajnšava risbe.

Tretje kolo ima že obarvane površine in poskusite recimo to kolo približat do neke povečave da bi recimo videli detajl ventila ali luknje na vilici. Računalnik preprosto počepne in se za čas ustavi med vsakim premikom. Če je predmet oddaljen gre bolj tekoče.

Četrto kolo pa je renderirana slika z nanešenimi materiali in dejansko za tako sliko sploh ne gre manipulirati v realnem času ampak mora se ob vsakem novem pogledu jo renderirat saj bi bile manipulacije pod renderjem močno močno prezahtevne za te dektop mlinčke.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Stajerc ::

Tako da hotel sem povedati da Avtocad res ni zahteven pri preprostih 2d in 3d operacijah kjer sliko večinoma sestavljajo črte in resnici na ljubo je to metoda v kateri se riše ampak slej ko prej je potrebno rezultat si ogledati malo zasukati in oceniti kaj sploh počnemo.

In da se lepo uporabljati trike znotraj Avtocada in si ogledovati posamezne dele naenkrat ampak predstavljajte si da tem kolesu dodam še zadnje kolo in ogrodje motorja in že v črtnem načinu med obračanjem in povečevenjem pride do zatikanja kaj se zgodi šele ko se vklopijo površine in hočemo tisto sliko pogledati iz vseh strani in jo malo približati?

Avtocad je toliko zahteven koliko zahteven je njegov uporabnik in zlahka ga pri 3D risanju priženeš do roba zmogljivosti če le to hočeš. Res pa je da se z malo spretnosti da temu izogniti. Ampak manipulacija neke množice črt in površin naenkrat pa je lahko bolj zahtevna kot ji nekateri priznavate in se lahko na neki točki risanje konča zaradi prezahtevnosti Avtocada. Mislim dokaj hitro se lahko to konča če si malo bolj zahteven uporabnik in hočeš preveč.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

Stajerc ::

Pri 2D črti ali 3D krogli pa res ni zatikanj ob normalni uporabi. ;) To je pa tudi res in če se za to bo uporabljal računalnik bi bil greh kupiti drago opremo.
Have a nice day.

jype ::

Spraševal je po grafični kartici, ki na hitrost izrisa med editiranjem nima bistvenega vpliva.

Tam je pomemben CPU, ki pa je OK (core 2 duo).

Stajerc ::

V bistvu je pa ni res to kaj si rekel. Lahko imaš nevem kako grafično kartico in slab CPU pa pri določenih operacijah vse skupaj zašteka in obratno.

Za izris grafike pač skrbi grafična kartica koliko mi je znano. In nevem zakaj nebi v delovnih postaje potem raje dali grafične za 30.000 sit in ne 400.000 ali več in razlike pri grafični vložili v CPU po tvoji logiki?

Saj pravim za risanje črt in 3D krogel bo ta grafična ki jo ima namen kupiti dovolj zmogljivosti če pa bodo se izvajale bolj zahtevne operacije manipuliranja z množico elementov sestavljenih iz črt in površin bo pa grafična zatajila in nebo sposobna izrisovat slike na nemoteč način.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()

jype ::

Procesor na grafični kartici na delovni površini v autocadu ne izrisuje ničesar.

CPU riše v RAM na grafični kartici, tako kot pri vseh 2D zadevah pa lahko včasih pospeši "barvanje" pikslov.

Pri "pravem" 3D view se v RAM grafične kartice naloži teksture, modele in luči, potem pa GPU zračuna sliko in jo nariše v RAM na grafični kartici.

Stajerc ::

Ja in pri bolj zahtevnih 3d manipulacijah zataji potem gpu ali cpu?

CPU gre na 100 % pri teh aplikacijah dostikrat (ne vedno) zato ker čaka na GPU in zaradi ničesar drugega! In seveda lahko potem rečeš da je kriv za "štekanje" računalnika CPU ne pa GPU ampak to je daleč od resnice.

Pri hitrem procesorju in slabi grafični kartici pri hardversko zahtevnih 3D manipulacijah zataji GPU in zato ne moreš kriviti CPU-ja!

In ta kartica kot sem že nič kolikokrat rekel bo ob malo zahtevnejši 3D uporabi zatajila kljub nezahtevnem Avtocadu! In ni res da Avtocad ne rabi za zahtevno delo zahtevne grafične kartice. Vse je vprašanje kaj se za vaše pojme zdi zahtevno? Kot sem rekel črta ali krogla res da ne rabi nevem kake strojne opreme že kolo ki sem ga dal za primer ki je daleč od kakšnega zahtevnega sklopa elementov že kaže znake nezmožnosti dohajanja strojne opreme in seveda v veliki meri GPU-ja! Pri malo zahtevnejših 3D grafičnih operacijah pač GPU cenenih grafičnih kartic ne more dohajati vsega kar od njega zahtevamo.

Pa to ne pomeni da mora sedaj se kupiti bolša grafična kartica ker jaz z 9600XT prav lepo shajam in marsikaj sestavim ampak dejstvo pa je ko se črte in površine nabirajo da se težave samo stopnjujejo in GPU je tudi velik krivec le tega.
Have a nice day.

jype ::

Stajerc> Pri hitrem procesorju in slabi grafični kartici pri hardversko zahtevnih 3D manipulacijah zataji GPU in zato ne moreš kriviti CPU-ja!

Tega ne računa GPU. Acad nikoli ne rendra z GPUjem (razen v primerih, ki jih zdaj ne obravnavava).

GPU nič ne dela. Riše CPU.

Če bi ACAD izvažal v GPU vse vertexe in teksture bi to potem seveda počel GPU. Ampak to se ne dela tako.

Stajerc> CPU gre na 100 % pri teh aplikacijah dostikrat (ne vedno) zato ker čaka na GPU in zaradi ničesar drugega!

CPU ne rabi nič čakat GPU. GPU riše, CPU pa dela po svoje. Če v Acadu "vidiš" štekanje, potem je to zaradi CPUja.

Stajerc ::

Zakaj pa potem Autodesk priporoča za svoj proizvod Autocad le FireGL in QuadroFX kartice če so že navadne igračarske kartice ok?

Tiste igračarske kartice ko jih še pogojno priporoča in so splošno znano dobre kartice pa vseeno kot opombo dodaja da je marsikatera funkcija izklopljena zaradi težava z stabilnostjo in zanesljivostjo izrisa kot je pojavljanje artifaktov in še druge nevšečnosti?

Bom še zadnjič ponovil svoj stavek. Avtocad je za strojno opremo zahteven ravno toliko koliko je zahteven njegov uporabnik. In za zahtevnejše delo z Avtocadom rabiš boljšo grafično kartico pa naj bo to zaradi biosa, gonilnikov ali samih strojnih karakteristik.

Model 7300 GS je pa podprt a ga ne priporočajo za profesionalno delo.

Tako da še enkrat če bo risala 2D in kake preproste 3D oblike da se bo učila na njih je ta kartica več kot dovolj če pa misli resno z Avtocadom (in vzporedno tudi kakšnim drugim 3D programom) pa ta kartica ni priporočljiva saj bodo se pojavljale napake in delo nebo udobno.

Kar pa še enkrat pravim ne pomeni da avtocad nebo na tej kartici deloval super za nezahtevnega uporabnika in nezahtevni uporabniki so tako v večini. Meni recimo dela Avtocad čisto zadovoljivo na radeon 9600 series ki so po njihovem celo nepodprte kartice dokler ga pač ne začnem malo priganjati takrat pa točno vidim kje je meja moje grafične kartice pa naj bo to OpenGL ki ni popolnoma izkoriščen naj bo to bios ali driver saj je vseeno vglavnem grafična zataji in ne CPU.

Edit: Že to da grafična kartica ne razbremeni dovolj CPU zame pomeni da je zatajila grafična kartica in ne CPU. In OpenGL ki ni do popolnosti iskoriščen pri teh igračarkih karticah v veliki meri vpliva tudi na to da je CPU bolj obremenjen kot tudi druge stvari vplivajo na to.
Have a nice day.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stajerc ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik za aCad 3d modeliranje + Adobe Master CS5

Oddelek: Kaj kupiti
374066 (3165) Vanadium
»

Lap top za zahtevno uporabo

Oddelek: Kaj kupiti
191870 (1553) SmeskoSnezak
»

rabim mnenje o prenosniku

Oddelek: Kaj kupiti
141545 (1247) MEDENA
»

AUTOCAD 2000 in 3d !

Oddelek: Programska oprema
91164 (1056) BoO
»

Kaj kupiti za delo z ACAD-om

Oddelek: Kaj kupiti
131748 (1597) Medved

Več podobnih tem