» »

kako popravit ventilator

kako popravit ventilator

sleby ::

v racunalniku imam LC-jev 550w napajalnik in zadnje case se mi dogaja, da se ventilator kar sam od sebe ustavi. ko sem napajalnik razdrl sem opazil, da se ventilator tezko vrti in vanj zlil nekaj olja. to sem do sedaj naredil ze 2x vendar se po parih dneh zgodba ponovi.
zanima me kaj naj naredim, ali kako popravit ventilator, kupiti nov 12cm vent ali kaj drugega?

lp

dolegar ::

Kupi nov vent, ker ni variante, da bi starega usposobil, da bi delal naprej brez problemov (vsaj dlje časa).

Tudi sam sem razočaran nad mojim LC napajalnikom. Manj kot leto star pa se že občasno začne oglašat s čudnimi zvoki. :|

kekz ::

Bolj ko boš mazal, bolj se bo prah prijemal. Stran z njim!

DimmniBurek ::

moj LC 12cm je tudi bil zlo glasn, je začel ružit in si ga mogu skoz rešetko mal pipnt... Pol sm pa razdrl ventilator(vent ne sam napajalca) in mal popravu tm notr in dela...
There Is No Stronger Drug Than Reality

miko 55 ::

menjaj fan za kakšnega tišjega

sleby ::

sej grem v pondelk nov ventilator kupt. pri mlacomu sem opazil, da imajo zalmana 12cm. verjetno bo ok? sicer pa je original LC-jev cisto dovolj tih.

bajker ::

LCji so lowcost napajalci in temu ustrezna je tudi kvaliteta sestavnih delov. Drugi napajalci niso 30 čukov samo zaradi lepšega dizajna :) . Sicer pa je vent v napajalcu preveč kritična zadeva za hecanje, zato ga ne popravljat, samo menjat.

Husqvarna ::

Najprej ga očisti z WD-40 ali bencinom, nato pa uporabi olje za fino mehaniko (od kakega šivalnega stroja, ...)

Pa bo za par mescev.

sleby ::

lowcost gor ali dol, ventilator bi moral delat. nevem kako so lahko ventilatorji 5 let nazaj v 2x cenejsih napajalnikih delal, tu pa ne more?

cendof ::

Bom odgovoril na tvoje vprašanje! Ventilator je povsem "komot" spucat oziroma "popravt". Podret ga je treba, spucat vso svinjarijo - predvsem nitke, ki se navijajo okrog osovine, malce namazat osovino in stvar bo špilala. Jaz se to že neštetokrat naredu in se vrtijo bp. Pa ne samo v PCjih - uporabljam jih tudi za druge namene in ni problema.

Lahko pa kupiš novega, vendar to ni bilo vprašanje - vsaj jaz sem tako razumel.

sleby ::

sicer sem sel po novega, ampak me je itak vedno zanimalo kako razdret ventilator - predvsem kako vetrnico snet? tko da ce se ti da lahko napises.. hvala!

cendof ::

Do sedaj so bili vsi po enem kopitu. Na strani, nasprotno od vetrnice, je običajno ena nalepka. To odstraniš in spodaj je gumijast pokrovček. Z majhnim izvijačem to gumico odstraniš in odpre se ti "svet" osovine. Osovina je utrjena z zaskočko. Zgleda kot podložka, le da je "preklana". To odstraniš z dvema majhnima izvijačema. Z enim držiš, da se zaskočka ne vrti, z drugim pa jo probaš malce razpreti. Oziroma, z enim jo probaš razpreti, z drugim pa probaš malce osovino potisniti, da zaskočka skoči iz ležišča. Zaskočka je plastična, zato je potrebno malce paziti, ne pa preveč. Ko je odstraniš, lahko vetrnico odstraniš. Jaz stvar čistim kar z zobno ščetko in kar pod vodo ( oziroma očistiš do čistega :D) Sliši se morda smešno. Nato s fenom osušim. Osovino malenkostno namažem in stvar sestavim. Sicer pa ni to nobena znanost, ker jaz pravim, če so sestavili, potem se tudi "podre".

bajker ::

Žal ne boš obrabo drsnega ležaja z nobeno zobno ščetko popravil :D. Mazanje sicer pomaga, a če je ležaj narejen nenatančno, se olje hitro iztisne in vajo lahko ponavljaš zelo pogosto. Kvaliteta in natančnost izdelave je pač razlika med dobrimi in slabimi venti. Pri kakšnem Papstu se ti to ne bo zgodilo (oz. zelo redko), pri noname pa zelo hitro. Če te večji hrup ne moti, kupi raje takega z krogličnimi ležaji, ki so bolj odporni na višje temperature (ki v napajalniku pogosto so) in obrabo. Pri teh se težko zgodi, da bi se vent ustavil, to je čisto značilnost ventov z (slabimi) drsnimi ležaji.

sleby ::

in kje se kupi take ventilatorje? zgolj kot informacija, da vem za drugic. pa na graficnih karticah se mi tut ponavadi prej ali slej ustavi:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sleby ()

AndrewSmith ::

1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

AngelOfDeath ::

12cm Zalman pride pod 1k ... pa še uporček poleg dobiš
edit: Slovnica

msms ::

V mojem LC 550W je šel ventilator natančno mesec po garanciji. Nikjer ne najdem 14cm ventilatorja razen v cool pc sam je skor 4k sit.
Je kdo zasledil v kakšni spletni trgovini cenejši 14cm ventilator?

DimmniBurek ::

Daj 12Cm in naredi en adapter
There Is No Stronger Drug Than Reality

msms ::

Sem ga očistil in podmazal tako da zdej dela normalno. Za kak mesec bo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Crknil ventilator na prenosniku

Oddelek: Strojna oprema
92142 (427) tony1
»

Menjava ventilatorja v napajalniku

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
466826 (3549) radmannsdorf
»

vent za napajalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
5911983 (10365) znamovsi
»

Utisanje LC6550G (14cm fan)

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
472746 (1332) axee
»

Pripomočki za stišanje računalnika - kje kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
61136 (1136) trek@s

Več podobnih tem