» »

Navijanje na deklarirano frekvenco

Navijanje na deklarirano frekvenco

Vlady ::

Ok problemček:

Imam 4 module RAM-a v računalniku. 3-je so 512MB, eden je 1024MB, torej skupaj 2,5GB. Vsi so PC3200, torej DDR400, sedaj pa mi jih BIOS forsiran na 333MHz. Zraven prilagam slikce z scren-shoti cpuz-a in timing-i. Sedaj je fora pri enem modulu, da na 400MHz ne podpira 3.0 CAS Latency, ampak samo 2.5, ostali trije pa podpirajo 3.0. Bo kaj narobe, če modul forsiram na 3.0? Ker nebi rad česa skuril ali uničil. In tudi zanima me, če bo RAM frekvenco prenesel. Z nvidia nTune sem probal "naviti" ram, in je spravil čase na RAS to CAS 2.0, RAS Precharge 1.0, Tras pa na 6.0, frekvenco pa je spravil na 190Mhz. Ko je povišal frekvenco, je kompjtuer zmrznil.

Še slika:


Upam da dela...
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"
  • zavaroval slike: gfighter ()

Vlady ::

Ja valda pa me še zanima, če kaj pridobim z višjo frekvenco (opazno!)??? In kaj bi moral narediti, da bi imel dual channel? Dati ven tisti modul 512MB, ki ne podpira časov, potem premakniti oba 512 modula na modre slote, 1GB modul pa na črnega? :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vlady ()

dxx ::

Predvidevam da imaš NF4 plato. Kolikor vem ne podpira DDR400 ob zasedenih vseh slotih zato plata avtomatsko prestavi v način DDR333. Mislim da so redki, tisti ki jim deluje na DDR400 ob vstavljenih 4-rih modulih.
Druga stvar je dual channel mode. Ta deluje, kot že neštetokrat povedano samo če so moduli povsem enaki(obstajajo izjeme).
Včasih ni dovolj samo da so moduli iste znamke in istih specifikacij(npr.DDR400 CAS 2,5-3-3-6), včasih morajo biti moduli celo iz istega obdobja izdelave(kot stepping pri CPU) ker proizvajalci včasih malenkostno spremenijo pomnilniške čipe in jih še naprej prodajajo z isto nalepko o specifikaciji.
Za povsem 100% delujoč dual chanel so posebej zato začeli prodajati ti. dual channel memory kit-e, pri katerih kupimo 2 modula naenkrat in sta testirana da delujeta v dual channel.
Torej ti svetujem da če si vešč uporabnik računalnika da malo pogoglaš in si zdownlovdaš kakšen neuraden bios za tvojo ploščo, mogoče zna pomagat. Obišči tudi kakšen forum "ljubiteljev" tvoje osnovne plošče, mogoče je že kdo našel kakšno rešitev.Za DFI plošče je super forum, kjer najdeš odgovor na 99% vprašanj.

Še kakšno vprašanje?

Vlady ::

Plata je Asus A8N-SLI SE. Pomoje plata podpira 400MHz, saj tako piše v navodilih in BIOS-u.

V čem je fora pol tega dual channel?

Ker recimo, če jaz dam na 400Mhz, moram potem en modul "prisiliti", da bo delal na veči zakasnitvi kot je specificiran, ostali pa bojo pač delal normalno. Mislm, ne vem a se to sploh da nardit? Ker to je v bistvu downgrade zmogljivosti, s tem, da dam na višjo frekvenco. :\
Je sploh kaka razlika med DDR 333 in DDR 400? Torej, kaj naj bi delalo hitrej? Je lahko fora, da mi zarad 333 delajo špili počasnej?
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

strumf666 ::

DDR400 je hitrejši od DDR333, lahko verjameš, če pa ne so na voljo tudi testi. Imaš a64 sistem, če želiš iz njega iztisnit največ, potem imaš lahko samo 2 identična ram modula (po možnosti iz dual channel kit-a), ki bosta delovala v dual channel načinu. Fora le-tega je v tem, da procesor uporablja dva rama hkrati, kar teoretično pomeni 2x hitreje (praktično pa bistveno manj, čeprav je kar opazno). Druga stvar, če imaš več kot 2 palčki rama le ti še ena "latenca" spremeni it 1T na 2T, kar je tudi opazno, čeprav precej manj kot dual/single channel način.
Če bi rad navijal, potem je sploh zaželjeno, da imaš identična modula rama /zopet najbolje iz DC kit-a), ker drugače lahko navijaš samo dokler je najpočasneši ram še sposoben delovati, ali pa sploh ne, če že na začetku ne deluje OK. To, da bi vsak ram "po svoje" deloval na različnih frekvencah in latencah pa ni možno.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Vlady ::

Ja fora je tud v tem, da imam jaz čisto ene xyx module. Gre se mi pa za to, da imam čim več ram-a. Danes bom dal ven tisto problematično 512 MB palčko, pa bom dal obe 512 v modre slote, uno 1GB pa v črnega. Pa bom pol vidu, če bo BIOS sam dvignil frekvenco. Teoretično bi moralo to delovati tudi dual channel, ampak bomo še vidl. Notri imam dva identična ram-a, ki sta mi na prejšnjem delovala v dual channel, samo fora je v tem, da mi je 1GB RAM-a premalo, sedaj pa kupovati nov ram, ko ga imam že doma polno se mi zdi pa malo butasto. Še posebej, ko tega ne morem prodati po taki ceni, kot bom kupil novega. :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

gfighter ::

Kljub zgoraj napisanemu ti priporočam da se znebiš starih modulov ter kupiš nove 2x1Gb. Sicer boš malce na izgubi, ampak glede na to da DDR rami držijo ceno se ti mogoče to še najbolj splača. Konec koncev je to dolgoročna rešitev in vredna svojega denarja glede na to, da potem ne boš imel več problemov ne z DDR400 ne z 1T.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

il ::

Kolikor sem prav razumel praviš, da je 512 modul z latenco CL2.5 problematičen. Prav ta je hitrejši od ostalih tvojih modulov, ki imajo latenco CL3.0 in so počasnejši.

rapz0r ::

Prvo kot prvo ne poslušaj dxx-a. To, da dela v DC samo identičen ram je bedarija. Pogoji da DC dela so:

2x 256,512,1gb(niva veze pač samo enaka količina, čimbolj podobne zakasnitve, najbolše da so enako, če niso to ni problem, pač se boljši ram prilagodi slabšemu.

Pri večinih novejših plat se boljši ram samodejno prilagodi slabšemu. Nekatere starejše plate pa so mele problem z DCjem, ker so ble izbirćne glede rama.

DC dela samo kadar je število ramov parno(2,4).

Doma mam 3 mašine, in v vseh treh sem sprobal vse možne kombinacije, torej 3 različne firme ramov (5 kosov) in pri vseh pravilnih kombinacijah(2 ali 4 moduli v DC) je delalo vse kot je treba.

V tvojem primeru, ker maš 3x 512 in 1x 1024MB rama ni za pričakovat da bo DC delal.

Najlažja rešitev bi bla, da prodaš najslabši 512MB modul od onih treh in kupiš enega 1GB enakega ali podobnega da bo DC delal. Zdej tko je,
da je ram enak je priporočljivo nikakor pa ne nujno.

LP

tiborrr ::

rapz0r, tezka laz - DC dela, ko so banke parne in ne število ramov.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Vlady ::

Ok, zdele sem dal ven problematični ram, in imam seda 2x512MB + 1x1GB. Na enem kanalu imam 2x512MB, na drugem pa 1GB, pa mi dela še vedno na single channel, čeprav bi mi moralo po logiki delovati na dual. Sem pa frekvenco dal na višjo, in Tcras na 3.0 in dela zaenkrat normalno.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

strumf666 ::

Tole je napačna logika, DC bo delal, če boš imel 2x 512 brez tistega 1G modula, teoretično bi moralo laufat tudi 4x512, samo ne na DDR400.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Vlady ::

Zakaj pa ne na DDR 400? :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

rapz0r ::

Da da tiborr,večina novih plat ima 3 ram slote :\

Fizikalko ::

Jaz ti zdilam 2 * 1GB DDR 400 Patriot s hladilniki, kot novi. Če te zanima, mi pošlji ZS. Sta pa taka. Dual Channel komplet torej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

b ::

Sej ne da se na to zlo spoznam, ampak jaz imam 3x512MB (asus a7n8x - 3 sloti) pa mi lepo pise ko se boota, da so v dual channel mode. Isto pise v navodilih od plate, da rabim 2 ali 3 palcke (ce sta 2, morata bit zadegani v prava slota), pa dela. Nisem pa benchmarkal nikoli, lahko da mi BIOS laze :)

strumf666 ::

@Vlady: memkontroler na A64 tega ne zmore, tudi piše v secifikacijah.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Vlady ::

Ok, sedaj sem dal oba 512MB modula na channel A1 in A2, modul 1GB pa sem dal na channel B1. Po navodilih naj bi dobil dual channel če imam A1+A2=B1+B2. Clock-e in frekvenco imam naštimano ročno na 400MHz 3-3-3-8. Vsi moduli so deklarirani na tako frekvenco in clock-e. Sedaj pa je vprašanje, zakaj mi noče delat na dual channel? Sem probal dati tudi na avto, kar mi zniža frekvenco na 333MHz in zmanjša clock-e na 2.5-3-3-7. :\

Mislm, kaj je treba nardit, da bi bilo dual channel? :\

Nekako tako izgleda shema:

"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vlady ()

Vlady ::

AJa, nekje sem prebral, da je treba dati commant rate iz 2T na 1T, kaj je fora tega? V navodilih piše, da je 1T samo za buffered ECC module, kar pa jaz nimam.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

dxx ::

Prvo kot prvo ne poslušaj dxx-a. To, da dela v DC samo identičen ram je bedarija. Pogoji da DC dela so: 2x 256,512,1gb(niva veze pač samo enaka količina, čimbolj podobne zakasnitve, najbolše da so enako, če niso to ni problem, pač se boljši ram prilagodi slabšemu.


Preberi si malo o DC!
Dual-channel architecture DDR/DDR2 SDRAM describes a motherboard technology that effectively doubles data throughput from RAM to the memory controller. Dual Channel-enabled memory controllers utilize two 64-bit data channels, resulting in a total bandwidth of 128 bits, to move data from RAM to the CPU. In order to achieve this, the DDR/DDR2 SDRAM memory modules must be installed into matching memory slots, which are usually color coded on the motherboard. Each memory module in each slot should be identical to the one in its matching slot. It's also possible to use similar memory sticks from different manufacturers or different production series as long they are of the same size, specification, the same number of memory chips and internal organization However, several motherboard manufacturers only support configurations where a "matched pair" of modules are used. For this reason, most memory manufacturers now sell "kits" of matched pair DIMMs.

strumf666 ::

A res ne razumeš, da za moraš dual channel uporabit 2 palčke in ne 3? Saj si citiral navodila, kjer ti piše, da imaš lahko 2 palčki v A1+A2 ali v B1+B2, da boš dobil DC.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave s 4GB RAM-a na 32-bit procesorju in WIN 7 32-bit

Oddelek: Pomoč in nasveti
7925 (727) dekoman
»

RAM vprašanje

Oddelek: Strojna oprema
102274 (1929) Blinder
»

(ne)navijanje RAM-a PC3200

Oddelek: Strojna oprema
81184 (1124) Pyr0Beast
»

Kateri rami za Abit NF7-s v2.0?

Oddelek: Kaj kupiti
81552 (1253) EvilDare
»

2x 1GB ram? Ja ali nikakor?

Oddelek: Kaj kupiti
111468 (1171) Hux

Več podobnih tem