» »

Prekurilol mi je trafo pri glasbenem stolpu

Prekurilol mi je trafo pri glasbenem stolpu

Andy18 ::

Prekurilo mi je trafo pri glasbenem stolpu, pa ne vem oznak, ker nikjer nič ne piše.

Imam glasbeni stolp Aiwa JAX N3, kjer mi je ob udaru strele prekurilo transformator.

Na napajalni plošči se nahajata 2 trafora en večji in en manjši, in prekuril se mi je manjši, ki mislim da služi za Stand by radia.

Sedaj me pa zanima kolikšna je napetost, glasbenega stolpa 230V/?V , nap. (230V/12V).

Če bi mi kdo vedel svetovati naj proim napiše.

Za odgovore že vnaprej hvala.

Andy
Plata 7VT600L,Athlon 2600+,512 MB,GF 6600 128 MB,LC 550W,160 GB,LCD Samsung 913N

Azrael ::

Za shemo pobrskaj tu. Mogoče najdeš kaj ustreznega.

Če nimaš sheme je potem najbolj ziher varianta, da prešteješ ovoje primarja in sekundarja skurjenega transformatorja in iz teh podatkov izračunaš napetosti in moč.

Vendar to štetje vzame ogromno časa, zato je bolj smotrno pregledati kaj ta transformator napaja. Iz napetosti elektrolitskih kondenzatorjev, zener diod ali napetostnih regulatorjev lahko kar točno določiš ustrezno napetost. Vendar je v nekaterih primerih to težko.

Je pa tudi možnost, da je na transformatorju odpovedala le termična zaščita, kar je v takih primerih s strelo pogosto in zamenjava termične varovalke potem reši problem, če so navitja še v redu.

Termična varovalka je običajno v obliki diska ali palčke z dvema izvodoma in se dotika primarnega navitja (je na vrhu navitja ali v posebnem žepu v tuljavniku) in je z njim vezana zaporedno. Njen namen je, da v primeru pregrevanja prekine napajanje transformatorja. Iz tega razloga ni priporočljivo termično varovalko samo enostavno prevezati, saj gre lahko stvar hudo narobe (požar).
Nekoč je bil Slo-tech.

MChip ::

Poskusi malo pogledati če kaj piše na njem ?....ali pa kje na tiskanini....poiskusi razbrati iz elementov ki so prispajkani kakšen bi lahko bil trafo...če je kakšen napetostni omejevalnik kje bolj na začetku ti to lahko vsaj malo pomaga...0:)

Drugače pa narediš tako kot ti je napisal Arsenal: poskušaš prešteti ovoje itd....8-)

Aja mogoče je še ena rešitev samo je malo bolj čudna :D
Povprašaj malo naokrog če ima kdo isti glesbeni stolp in ti lahko vsaj izmeri napetost trafota?...:D
Laško je zakon

MChip ::

Azrael oprosti na nik! Na hiro sem ga prebral! :D :8) :8) :8)
Laško je zakon

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

110V - 220V pretvorba polnilca

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
185631 (5226) negotiator
»

osnove o motorčku, napajanje le tega

101971 (1705) int47
»

Povezava računalniškega ventilatorja in solarne celice

253077 (2590) STU-III
»

Popravilo adapterja - pokvarjen transformator?

162004 (1831) XeonAdvanced
»

Umrl mi je nastavljiv DC adapter

91591 (1377) Duhec

Več podobnih tem