» »

osnove o motorčku, napajanje le tega

osnove o motorčku, napajanje le tega

cefizl88 ::

Pozdravljeni,

Zanima me par stvari za motorček, na spodnjih 2h povezavah je slika za katerega gre, na naslednji pa neke vrste datasheet. Če mi pomagate z odgovori na vprašanja vam bom zelo hvaležen.
http://www.ebay.com/itm/Mini-Water-Prim...
http://www.robotstorehk.com/motors/doc/...

piše, da steče pri Max efficienci čez motorček 1,76A toka. Ker bi si rad razčistil nekaj stvari, bi vprašal:
1.) Je dovolj 9v DC 1A adapter za poganjanje črpalke?

2.)Kaka je razlika med 12V DC 1A adapterjem in zgornjim?

3.)Kako se sploh načrtuje koliko toka mora zagotavljati adapter? Najprej izdelaš vezje pa potem zmeriš koliko porabi, pa kupiš adapter ki ima manjšo vrednost toka, kot je zmerjena na vezju?

4.)Npr, za samega arduina sem iskal tudi kakšen adapter. Pa piše pogoj zanj : 9 to 12V DC, 250mA ali več, 500mA, ali celo 1A, če maš servote pa ledike. Pač zmeriš kolk je tok skos vezje, da veš kaki adapter izbrat? Ampak pomoje ima vse neko omejitev? Npr na ebayu sem zasledil tudi 2,2A adapter- kak bi se obnašalo če bi s tem napajal arduina?

5.)Iz specifikacij: MAx efficient za motorček: 1,76 A. Kako bi teoretično lahko prišel na ta tok? Npr če bi imel 9v DC 2,2 Adapter? Z uporom?

6.) Kako bi lahko reguliral obrate motorčka? S potencimetrom? Kakšnega vzet? Oz glede na kaj? Glede na izmerjen tok v vezju? Za ta primer s pumpico s prvega linka bi 1k zadostoval? Linearnim ali logaritemskim?


Hvala za pomoč.

SaXsIm ::

Motorček rabiš napajat z napetostjo 7,2V in tokom, ki je vsaj enak nazivnemu (1,76A). Tok je lahko večji, manjši pa ne. Prav tako toka ne rabiš omejevati, motorček bo pač potegnil tistih 1,76A pri 7,2V napetosti. 9V 1A adapter ne bo dovolj za poganjanje črpalke, če boš motorček bremenil na polno. Lahko uporabiš recimo tak adapter, ki in pred motor priključiš predupor. Tudi na tisti tvoj 9V adapter lahko priključiš predupor, ja.

Vse električne naprave lahko napajaš z napetostnim virom, ki imajo nazivni tok večji od nazivnega toka naprave. Naprave pač potegnejo tok, ki ga potrebujejo za delovanje.
SaXsIm

pegasus ::

Gre za navaden "380" motorček. Kakšen tok bo vlekel, je odvisno od obremenitve, ki jo boš dal nanj. Če je črpalka primerno zdimenzionirana in če ne boš imel večje višinske razlike od predpisane, bo (upam da) motorček deloval nekje v območju svojega najboljšega izkoristka. Ampak ponavadi so aplikacije teh zadev desno od vrha izoristka, tako da bi si jaz priskrbel vir toka, ki je sposoben od sebe dat vsaj 4A. Lahko se pozabavaš s starim računalniškim napajalnikom in poskusiš, če ti zadostuje 5V izhod, sicer uporabiš 12V + kak predupor (npr. avtomobilsko žarnico).

Fifty6 ::

Mislim da lahko pogledaš tudi za kak adapter ki ga imaš doma od kake stare elektronske naprave ki je ne uporabljate več. Vem da ima adapter za playstation 1 ravno napetost na izhodu 7.5V in 2A kar je super za tale primer. Je pa definitivno iz podatkov znano da 9V in 1A bo speljal motor če nebo mela zadeva nič obremenitve, naprej pa je odvisno kakšno obremenitev boš imel. Pri prostem teku vleče motorček tok 0,36A pri polni obremenitvi pa vleče motor 1,76A. Če motor pri obremenitvi ne more speljat, takrat potegne čez njega največji tok 8,60A in takrat ti bo zgorel adapter. Tako da najbolše da mal pobolhaš oziroma po ebayaš in kupiš en primeren adapter pa ti bo zadeva funkcionirala tako kot more.

cefizl88 ::

koliko je pol lahko ta nazivni tok večji od same naprave? torej če bi imel adapter 9v 2,2A je to neki 0,4 A preveč. To bi še šlo ali je že tudi bolj tako tako?
Starih aapterje nimam, PSja nikoli nisem imel.

kake velikosti pa bi mogel biti potencimeter, da bi še kasneje lahko krmilil obrate? iz zelo počasi do max?
hvala.

SaXsIm si že naročeval kaj s strani DXtreme? Je to res da maš pošilko doma od 7-10 delovnih dni?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cefizl88 ()

jest10 ::

cefizl88 je izjavil:

koliko je pol lahko ta nazivni tok večji od same naprave? torej če bi imel adapter 9v 2,2A je to neki 0,4 A preveč. To bi še šlo ali je že tudi bolj tako tako?

Adapter ima lahko zmogljivost 1000A, pa bo motorček deloval popolnoma brez težav.

cefizl88 je izjavil:


SaXsIm si že naročeval kaj s strani DXtreme? Je to res da maš pošilko doma od 7-10 delovnih dni?

20-30 pa res

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

cefizl88 ::

Kaj pa glede napetosti? Piše 7,2V- zdaj če uporabim 9v se to kaj pozna kje?

int47 ::

9V/1A adapter ne bo dovolj. Če bo napajalnik elektronski (ne s klasičnim 50Hz transformatorjem), mora zdržati zagonski tok, ne da bi ga zaščita ugasnila.

Imam enako črpalko.
Pri 9V in zraku v ceveh je poraba 1,5A.
Ko so se cevi napolnile z vodo je bila v mojem primeru poraba 3,8A pri cca 7V in višini črpanja cca 0,5m. Pretok je bil cca 0,5l/min. Dolžina cevi 1m sesalna (notranji premer 4mm) in 1m tlačna (notranji premer cca 3,5mm).
Pri praznih ceveh je črpalka brez problema potegnila vodo pri sesalni višini 40cm. Več nisem testiral.
Pri polnih ceveh in blokirani tlačni cevi je bil tok 6,5A pri cca 4V.
Že pri manj kot 3V je črpalka potisnila vodo 1,5m visoko, pretok je bil seveda manjši.

Razlika med 12V/1A in 9V/1A je v napetosti in moči 12*A = 12W, 9*1 = 9W. Oba sta neustrezna.

Porabo se (odvisno od poznavanja komponent) da približno oceniti.

Pri uporabi stabiliziranih napajalnikov ni nič narobe, če je napajalnik močnejši.
Če napajalnik ni stabiliziran, bo izhodna napetost višja od nazivne. Pri močno predimenzioniranih napajalnikih je to lahko problem.

Na splošno na poljubnem bremenu ne moreš nastavljati napetosti in toka hkrati. Nastavljaš/reguliraš eno veličino. Druga je definirana z lastnostjo bremena (R).
Poraba motorčka je odvisna od napajalne napetosti in obremenitve.
Tok in napetost sta povezana po enačbi I=U/R; pri tem se lahko R spreminja v odvisnosti od U, I, temperature, pritiska, časa...

Če bi rad dosegel dosegel 1,76A pri 9V napajalne napetosti, bi moral spreminjati breme (v tvojem primeru obremenitev, in/ali lastnosti motorčka).

Črpalko priklopi na napetostni vir, ki lahko zagotavlja dovolj toka za zagon in obratovanje motorčka. Tok bo odvisen od obremenitve in napajalne napetosti. Uporabi minimalno napetost, pri kateri imaš dovolj tlaka in pretoka. Predlagam 3-5V in vsaj 4A. Primeren bi bil npr star PC napajalnik.

Vrtljaje lahko reguliraš s spreminjanjem napetosti, ali časa delovanja ( PWM regulacija). Samo potenciometer ne bo najbolj praktična rešitev, ker se bo na njem trošila precejšna moč.

Zagonski tok je cca 8,3A pri 12V. za cca 2-3ms

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: int47 ()

cefizl88 ::

hvala vam da ste mi pomagali, sploh pa tebi int47 za tako izčrpen odgovor.

cefizl88 ::

Samo nekaj še, kako veš, če ima napajalnik 50Hz transformator notri?
Če sem prav razumel, potem elektronski( brez trafota) mora imeti vsaj 8,3 A outputa, zaradi zagonskega toka, tisti s trafotom pa rabi nekje 4A outputa?
Je slučajno beseda stabiliziran napajalnik= napajalnik s transformatorjem?

int47 ::

Najbolj preprosti napajalniki vsebujejo le 50Hz (60Hz) transformator, 1, 2, ali 4 diode in kondenzator. Na vhodu sprejmenjo samo zelo ozko območje napetosti npr 220 - 240V.
Pri teh napajalnikih je izhodna napetost približno enaka nazivni napetosti pri nazivni obremenitvi. Neobremenjen napajalnik manjše moči ima lahko tudi 50% višjo napetost od nazivne.
Zaščita proti preobremenitvi, če je vgrajena, je večinoma v obliki (termične) varovalke. Ponavadi se nahaja v navitju transformatorja. V primeru pregoretja je napajalnik fuč. Ni narejeno tako, da bi uporabnik varovalko menjal.

Obstajajo tudi izvedbe s stabilizirano izhodno napetostjo, vendar so precej redke. Ta varianta ima lahko zaščito proti preobremenitvi, ki se jo da resetirat, ni pa to nujno.

Elektronski napajalniki so večinoma (vsaj približno) stabilizirani. Na vhodu sprejmejo precej široko območje napetosti. Univerzalni 110 - 230V lahko tudi do 70 - 250V.
Tudi ti vsebujejo transformator, le da je ta zaradi višje frekvence delovanja veliko manjši in lažji. Večinoma vsebujejo zaščito proti preobremenitvi, ki začasno izključi napajalnik, ali omeji tok na max vrednost. Kljub temu se na to pri neznanem napajalniku ni za zanašati, ker ceneni primerki spustijo dim. Kvaliteta izdelave in končna cena nista nujno povezani.

Če napajalnika ne odpiraš je oba tipa najlažje ločiti po teži in velikosti.
Klasični s 50Hz transformatorjem so veliko večji in težji.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Transformator 220V na 12V (enosmerni,10A)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1913275 (5446) krneki0001
»

ATX napajalnik- stabiliziran usmernik (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
938241 (6578) h25
»

LED RPi (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6812938 (8962) salcadoo
»

IR reflektor

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
464962 (3915) Maj

Več podobnih tem