» »

Novogradnja- katero cev za projektor

Novogradnja- katero cev za projektor

GucciSLO ::

Jutri mi pride električar vleči cevi po dnevni in me zanima katero debelino cevi bi potreboval na drugi strani dnevne za kabel za LCD projektor. Bi bila dovolj normalna cev 22 mm ali bi morala biti debelejša, torej 45 mm, da spravim skozi npr. HDMI kabel? Je za projektor sploh smiselno vleči HDMI kabel ali je dovolj navaden kompozitni?

zee ::

priporočal bi ti čimveč 45 mm cevi.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

frikec() ::

Jaz sem spravil skozi 30mm cev HDMI kabel, antenski kabel, avdio, mrežni in en tanjši za zvočnik. HDMI se je sicer na ovinkih malce zatikal (pri konektorju je cca 4 cm nefleksibilnega dela), ampak je šlo.

BluPhenix ::

Odvisno kaj boš vlekel skozi. Češ 30ko gre sigurno: VGA, Video, Svideo, audio, mrežni. PA še nekaj placa ostane (seveda brez konektorjev).

To montiramo parkrat na teden, tako da napiši, kaj bi rad spravil noter.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

GucciSLO ::

HDMI kabel od DVDja do mesta kjer bo LCD projektor.. če je sploh potreben... ker drugače bom dal navaden kompozitni ali S-VHS

danix1 ::

Zakaj pa bi do projektorja vlekel antenski kabel? A ima kateri projektor vgrajen TV tuner???!
Do projektorja si je pametno potegniti HDMI kabel (če boš nabavil DVD player z tem izhodom), ali komponentni-trojni činč (če ne boš imel DVD-ja z HDMI), VGA ali DVI za računalnik)
in kompozitni (enojni činč) za kakšen TV tuner za gledanje TV kanalov (to je lahko VCR ali digitalni kabelski sprejemnik ali Siol TV...) in seveda ne pozabiti električni napajalni kabel.
Je pa res da, če nameravaš kupiti kak vrhunski AV receiver, ki zna vse konvertirat vse analogne video signale v HDMI(recimo Yamaha 1600, Denon 2907, ipd.), potem je seveda dovolj en HDMI in en napajalni kabel.
Kar se pa tiče primerjave med kompozitnim in HDMI-jem pa sta ti dve povezavi kot dan in noč, kompozitni je najslabši in ga uporabiš samo za recimo TV tunerje in ne za DVD, HDMI pa je najboljši. Moraš vedeti, da se vsaka slaba povezava na projektorju zelo opazna, zato uporabljaj samo najboljše povezave in zelo kvalitetne kable.
Imaš pa še možnost, da nabaviš DVD snemalnik z HDMI izhodom. Z njim boš lahko gledal DVD-je, Divx-e , kakor tudi TV program. Za priklop računalnika pa obvezno uporabi VGA ali DVI kabel in nikakor ne kakšnih S-video ali kompozitni video kablov, saj sta ti dve najslabši možni povezavi. Že komponentni video je stokrat boljši od kompozitnega in S-videa, kaj šele HDMI in DVI, ki sta daleč najboljša. Sam sem pred kratkim priklopil na Toshibo MT400 HDMI-DVI kabel za DVD in slika je noro dobra-imaš občutek kot da gledaš projektor ki stane vsaj 700-800.000, ter kompozitnega za digitalno kabelsko, ker boljšega pač kabelski sprejemnik še ne omogoča, in VGA za računalnik. Poleg tega pa HDMI povezava omogoča več raznih upscalingov (od 480x576p do 1920x1080i) z katerimi prilagodiš ločljivost slike DVD playerja v nazivno ločljivost projektorja in s tem dodatno izboljšaš sliko.
Osebno ti predlagam, da vgradiš čim debelejšo cev (vsaj 45mm-po možnosti dve vzporedni), da boš imel glede na opremo in želje še vedno možnost naknadnega vgrajevanja kablov. Pa napiši, katere komponente nameravaš priklopiti na kateri projektor.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: danix1 ()

GucciSLO ::

Pa napiši, katere komponente nameravaš priklopiti na kateri projektor.

Uf... Sedaj sem v gradbeni fazi, ki se imenuje "brez denarja". Samo pripravljam si teren, da ko bo cvenk ne bom rabil razmišljati kaj lahko in kaj ne morem vtakniti na katero mesto. Mislim, da je bolje biti obrnjen v prihodnost, kot sedanjost. Nočem si zapreti vrat s pretanko cevjo v katero potme ne bom mogel vtaknitio npr. HDMI kabla.
A je torej dovolj cev 22 mm za samo en HDMI kabel?

BluPhenix ::

Mnja, vsi ti visokokvalitetni kabli-standardi (HDMI, DVI) zelo trpijo z razdaljo. Tako DVI kot HDMI sta omejena na 5m, več kot to je že velika verjetnost problemov. Sploh pa, v kolikor ti kabli tečejo po veliki razdalji zraven napajalnega kabla. Njihov problem je namreč ta, da niso ščiteni (navadno je twisted pair, pri cenejših varjantah pa še to ne).

Eno je od DVDja do plazme, druga pa je od DVDja, do projektorja. Sicer pa je tudi odvisno kakšen projektor imaš. HD projektorji so namreč precej dražji od navadnih (in sploh se jih težko dobi). Večina projektorjev nima HDMI vhoda, vsi imajo VGA, nekateri tudi DVI. Zakaj bi se torej splačalo tja gor vleči HDMI kabel?

2x45mm .. lol ta je pa res malo pretirana. V 1x 45 spraviš že vse kable ki jih rabiš in še placa ostane. Noter spraviš od oka nekje: DVI, VGA, Video, Svideo, audio, 2x UTP, HDMI, napajalni in še kaj bi se našlo. 2 cevi bi bili smielni, če bi bili ožji, in nekako 10cm narazen. Po eni bi peljal signale, po drugi pa napajanje.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Pyr0Beast ::

Eno cev za napajanje, 20 se mi zdi, da bo dost. (pa ne šparaj pri kablu za napajanje - vzemi vsaj 1.5mmˇ2)
+ eno 45+ cev za vse ostale 'podatkovne' kable.

Pa na mesta za priterditev projektorja tudi ni dobro pozabiti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

frikec() ::

BluPhenix,

sam imam 7,5 m DVI-HDMI kabla in ni nobenih težav. Je pa res, da je kabel pozlačen.

danix1 ::

Ja, tudi sam sem uporabil malo boljši HDMI-DVI kabel dolžine 10 m, električni kabel pa teče v sosednji cevi in ni prav nikakršnih težav. Še vedno je slika boljša kot pa preko komponentnega videa, in mnogo boljša kot preko S-videa ali kompozitnega. Kolega pa ima kar 15 meterski Vandenhul-ov HDMI kabel, saj ima projektor Sanyo Z4, ki projecira iz večje razdalje, pa tudi nima nikakšnih problemov.
Pa tudi projektorje z HDMI priklopom lahko že dobiš za manj kot 300kSit. Je pa tudi res, da moraš vsaj približno vedeti na katero mesto boš pritrdil projektor. Večina cenovno dostopnejših projektorjev ima razmerje projeciranja 1 proti 2, torej 2 metra široko sliko dobiš
iz razdalje cca. 4 metre. Torej si je priporočljivo pustiti cev za kable približno 4 metre od platna oz. projekcijske površine. Pa tudi za kakšne motnje med napajalnim električnim kablom in HDMI kablom se ne rabiš bati, saj so kvalitetni HDMI kabli najmanj 2 x opleteni oz. zaščiteni.

Edino mi ni jasno zakaj eni predlagate UTP kabel? Zakaj bi naj služil, oz. kateri projektor za domači kino rabi to povezavo in zakaj?

LP

BluPhenix ::

UTP kabel je taka, priročna zadeva, saj ima 4x2 twisted pair žice. Da se ga uporabit za marsikaj, med drugim tudi za RS232 komunikacijo. Kje je to uporabno?

Pri sistemih avtomatizacije. Sediš v sedežu, pritisneš knof na naslanjaču vžge projektor itd. Skratka za kontrolo projektorja. JE dokaj tanek kabel, škodi ne, je pa boljše ga dati zraven, kot pa da moraš potem še 1 vlečt. Sicer je tako, opcija.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako razporediti kablovje za projektor?

Oddelek: Zvok in slika
272861 (2619) msenjur
»

Ko mrkne HDMI kabel

Oddelek: Konzole
71453 (1102) Locus horde
»

hd tv - pc

Oddelek: Zvok in slika
61511 (1251) miranpozar
»

Kje dobiti kabel DVI-HDMI

Oddelek: Kaj kupiti
92477 (2339) MaX
»

Projektor: Pomoč pri Namestitevi - potrebni kabli in mnenje!!

Oddelek: Zvok in slika
73206 (3040) zile

Več podobnih tem