Forum » Zvok in slika » LCD kontrast
LCD kontrast
wprasajck ::
kupujem LCD monitor
zanimajo me predvsem 19" in 20", ter odzivni cas 6ms in manj
vendar pa tukaj nastopi rahel problem namrec od monitorja do monitorja je drugacen kontrast nekje je 300:1 nekje 500:1, 800:1 1400:1 celo 2000:1 itd ... vendar pa ne razumem kaj je s tem kontrastom na sploh kaksna je slika kako ta zadeva sploh deluje
sm iskal na google-u pa nisem dobil nobenih uporabnih informacij
zato pa prosim vas da mi razlozite kako je s tem kontrastom
v naprej se vam prav lepo zahvaljujem
zanimajo me predvsem 19" in 20", ter odzivni cas 6ms in manj
vendar pa tukaj nastopi rahel problem namrec od monitorja do monitorja je drugacen kontrast nekje je 300:1 nekje 500:1, 800:1 1400:1 celo 2000:1 itd ... vendar pa ne razumem kaj je s tem kontrastom na sploh kaksna je slika kako ta zadeva sploh deluje
sm iskal na google-u pa nisem dobil nobenih uporabnih informacij
zato pa prosim vas da mi razlozite kako je s tem kontrastom
v naprej se vam prav lepo zahvaljujem
danix1 ::
Kontrastno razmerje je razmerje med belo in črno barvo. Če je kontrastno razmerje recimo 300:1 pomeni to, da zna zaslon prikazati 300 odtenkov sive barve med najbolj belo in najbolj črno. Večje kontrastno razmerje torej pomeni, da bo črna in bela barva resnično črna in bela in ne sivkasta. To se predvsem pozna pri temnejših sekvencah v filmu, kjer lahko teoretično vidiš več detajlov. Vendar te naj opozorim, da so to samo številke in ni nujno da bo imel monitor z večjim kontrastnim razmerjem tudi lepšo sliko. Pa tudi vsak proizvajalec ne podaja ravno realnih razmerij-eni znajo kar pretiravati. Na kvaliteto slike pač vpliva vrsta drugih parametrov, kot so ostrina, kvaliteta in naravnost barv, globinska ostrina ipd., ki pa se seveda ne dajo izmeriti. Tako kot ti recimo Watt-i in frekvenčni razpon pri Hi-Fi-ju ne povedo čisto nič o kvaliteti zvoka, tako ti kontrastno razmerje in tudi ločljivost ter svetilnost in odzivni čas ne povedo nič o kvaliteti slike. Zato je ekran pred nakupom treba v živo videt in se sam odločit na subjektivni ravni in nikakor ne glede na tehnične podatke.
Vedeti moraš da sta lahko dva različna ekrana na papirju popolnoma enaka, pa je lahko eden super, drug pa zanič.
LP
Vedeti moraš da sta lahko dva različna ekrana na papirju popolnoma enaka, pa je lahko eden super, drug pa zanič.
LP
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Malo boljši projektor¸?Oddelek: Kaj kupiti | 3390 (2028) | chort |
» | Kako velik TV sprejemnik kupiti? (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 34616 (30214) | popster |
» | Bright View, Anti Glare ... zaslon pri hp prenosniku?!!Oddelek: Kaj kupiti | 8884 (6077) | bluefish |
» | Monitorji Acer vs. Samsung vs. ASUSOddelek: Kaj kupiti | 2902 (2603) | Odsoten |
» | Sony decembra s prvim komercialnim OLED TV zaslonom (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ... | 11539 (9014) | lukanium |