» »

resize ntfs particije ?

resize ntfs particije ?

IceIceBaby ::

imam en problem. Na prenosniku imam 80gb disk z eno samo ntfs particijo na kateri so winxp. To particijo bi rad nekako pomanjšal in zraven dodal še eno cca 5gb particijo, na katero bi naložil linux.

Mogoče kdo ve kako bi zadevo izpeljal ? Partition magic 8 mi ne dela, javi en error. Probal sem tudi gparted ampak lahko z njim samo povečam particijo, pomanjšat pa ne morem.

Aja, pa seveda podatkov ne smem zgubit.

jan01 ::

Najprej moras disk defragmirat(priporocam O&O defrag -defragmiraj z nacinom complete/name).

uporabljam diskeeperja, in sem probal prej defragmentirat pa ni blo uspeha

gkovac ::

Predlagam, da računalnik preformatiraš in na novo postaviš particije... sem že delal z Partition Tragicom in imel popolni polom sistema, tko da odsvetujem.

Pa po tem ko formatiraš disk preglej s kakšnim diagnostičnim orodjem, da boš lahko 100% da je z njim vse OK.
lp,

format niti slučajno ne pride v poštev :) Traja še 1 teden, da spravim vse skupaj v red.

Sicer pa sem malo pogooglal in našel problem. HP notebooki imajo še eno mini particijo na disku, ki naj bi delala težave partition magicu. Če hočeš resizat particijo moraš pognat chkdisk /f, restartat računalnik in potem lahko partition magic opravi svoje delo.

amigo_no1 ::

chkdisk s parametrom /f če potreben da pogleda, če vse v redu z FS oz da popravi FS...

PM v8.05 dela OK.

BaRtMaN ::

Jaz semna HPjevem prenosniku zadevo rešil tako, da sem takoj resizal particijo, ko je bila na njem še čisto sveža inštalacija Windows XP. Če si sistem že uporabljal, potem z Diskeeperjem, ki praviš, da ga imaš, poženi na tej particiji defragmentacijo consolidation, ki ti bo podatke zapisala na začetek particije v en kos, na koncu particije bo pa vse prosti plac.

Jaz sem nato zakurblal Knoppix (Linux Live CD), na katerem je tudi program QTParted, grafično orodje za upravljanje particij. Bolj enostavno bi zadevo težko naredil, namreč samo povlekel sem mejo particije na približno želeno velikost, nakar sem v praznem prostoru ustvaril 3 particije:
- 50 MB za /boot (ext3)
- 15 GB za / (ext3)
- 1 GB za swap

Sledi instalacija. :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 7 namestitev brez izgube podatkov

Oddelek: Operacijski sistemi
233294 (2908) zile
»