» »

Politični zasuk za 90°

Politični zasuk za 90°

SavoKovac ::

Politična delitev na levico in desnico se je v praksi marsikje izkazala kot izredno nevarno, saj je mnogo akterjev pri zaostrovanju razmer izgubilo svoje življenje in premoženje.
Sedaj, ko so se vsaj pri nas zadeve začasno uredile, bi bilo modro razmisliti o spremembah v političnih "centrih". Tako se da izognit celi vrsti neprijetnih dogodkov ob morebitnih prelomnih obdobjih v prihodnosti (beri državljanski vojni, množičnim pobojem itd.).
Na primer v Nemčiji je še vedno prepovedano delovati kot "nazional-socialist", kar nam v bistvu daje pozitiven zgled, kako omenjeni problem rešiti z ustavno določbo.

Primeri novih politišnih centrov za Slovenijo: demokrati-republikanci, konzervativci-liberalci, bogati-siromaki, ekonomisti-okoljevarstveniki, bencinarji-dizelaši...

Poanta ni v tem, da omenjena gibanja oz. skupine še ne bi obstajale ampak v tem, da se večina ljudi prerazporedi in se stare zamere pozabijo.

Daedalus ::

Dokler bojo razne politične ideologije in akterji delovali na principu ločitve (mi-oni), bo vedno obstajala možnost eskalacije strasti z vsemi možnimi posledicami vred. Tud klanjem, če je "treba."
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Saladin ::

Sinkretizem, ljudje.
Look it up!
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

drejc ::

demokrati-republikanci je isto kot desni-še bolj desni
liberalci-konzervativci je pa pri nas malo zmešan pojem...konzervativci so dejansko socialistična kontinuiteta se pravi SD in LDS, ki bi radi imeli "vse po starem" skozi socialne mehanizme (progresiva, sindikati,...), liberalci pa so v bistvu krščanarji, NSI SDS, SLS (no, ti so nekje vmes), ki nočejo ostankov socializma in so reformisti.

Všeč mi je delitev na liberalce-konzervativce, samo moraš vedeti da je pri nas to ravno obratno kot na večini zahoda...pa še LDS se nebi strinjal da so SDS liberalci oni pa konzervativci. :)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

SavoKovac ::

Vem, kot brenčanje muh v ušesih, tovrstna razglabljanja.
Splošna mentaliteta je še vedno naravnana na zadajanje udarcev tja, kjer boli, da "sovragu" jajca več ne bi zrasla.
Da ostanek sveta spremlja dogajanje in zna marsikateri dogodek uporabiti kot povod in izgovor za počenjanje lastnih hudobij, pa tistim s hudobnim plamenčkom v očesih ne pada na misel.
Zakaj bi jim le? Boli njih za lastno deco. Sam da majo svoj trenutek zmagoslavja. :P

Zgodovina sprememb…

borchi ::

@drejc: hočeš rečt, da pri nas "liberalec" ni zmerjanka? :P
l'jga

Matako ::

demokrati-republikanci je isto kot desni-še bolj desni


Problem v ZDA sploh ni političen v smislu levo-desno, kot to poznamo recimo tukaj. Hec je, da je ameriška politika nekje od 2. svetovne vojne v svojem BISTVU (je enako: prepričanju)... ultra-nacionalistična. Vem, da se sliši šokantno in bog ne daj, da bi kdo tam to omenil, samo v svojem bistvu je to enostavno to. Mimogrede, Ultra-nacinalizem je dokazano z lahkoto levičarski - to sploh nima veze, ker gre za ideologijo, ki se ji jebe za politiko per se,tako da to nima veze, zato tudi ni razlike med političnimi opcijami v ZDA - vse so nacionalistične (oz. "izjemno" patriotske, kot bi oni temu rekli).
Ok, v veliki meri je to v ZDA rezultat Hladne vojne in takrat je bilo to čisto sprejemljivo zaradi ruskih psihotov, danes je pa vse skupaj čisto mimo - rezulate pa vidimo v Iraku.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Thomas ::

Rezultat v Iraku je plod nacionalzma, šovinizma in rasizma Arabcev.

Sicer bi bil cel Irak ko Kurdistan. Ne delajo Američani nobenih razlik med njimi. Ampak Kurdi v Iraku so pametni, Arabci pa niso, kaj češ.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drejc ::

da je ameriška politika nekje od 2. svetovne vojne v svojem BISTVU (je enako: prepričanju)... ultra-nacionalistična


No, od Reagana naprej pa res.

Kolikor lahko teoretiziraš da so lahko ultra-nacionalisti lahko levi, čez lužo oboji vlečejo relativno desne poteze, kar je IMHO edino kar šteje.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

SavoKovac ::

Ultranacionalizem v ZDA ni tako nevaren kot bi lahko bil, ker maš notri temnopolte, belce (angleži, nemci, irci, italijani, rusi, gruzijci, poljaki...), katolike, žide, protestante, amero- latinote, azijate...ki so vsi del tega nacionalizma.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smo za Trumpa 2012? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12623087 (11282) ZloTech
»

Neoliberalizem in ostale ideologije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10021209 (19698) donfilipo
»

Ateisti in levičarji inteligentnejši od konservativcev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7313225 (12016) vasquez

Več podobnih tem