» »

Kateri 24" lcd kupiti?

Kateri 24" lcd kupiti?

mi345 ::

Kot navedeno v naslovu se zanimam za nakup 24" LCD-ja, ki pa naj ne bo ravno predrag. Zanj sem pripravljen odšteti cca 250k.

Katerega priporočate (uporabniki le teh?), ter po kakšni ceni se ga trenutno dobi.

Hvala

Fizikalko ::

Daj še 20k več. Potem ni dileme.

Antares88 ::

Jaz bi se vsekakor za Dell 2407FPW odločil

AndrewSmith ::

Glas za Dell-a.
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

Ziga Dolhar ::

Glas za Della. (Oz. verjetno se mi pridružujejo vsaj še trije glasovi ;))

Mimogrede, če kupuješ, poglej prej še kej po drugih državah glede Della (dell.co.uk, ebay ...). FMC je namreč nemarno predrag.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Ja, ta Dell je tud fajn.

Trdi ::

Dellovi monitorji nimajo fiksne specifikacije. V svoje monitorje vgrajujejo vse vrste panelov (različne panele) in seveda so specifikacije povsem različne, čeprav je "ime" monitorja enako.
Trdota d.o.o.

nsane ::

Potem bosta 2 kupila enaka Dellova monitorja in potem bo imel eden S-IPS matriko, drugi pa S-PVA al kaj? No point...

Trdi ::

Tako je. Poleg tega nikjer na škatli ni označeno, da sta monitorja različna.
Trdota d.o.o.

Izi ::

Brez dvoma Dell 2407FPW ali pogojno Samsungov 244T.

Jaz sem osebno pregledal in testiral vse 24" LCDje, ki se jih trenutno dobi v Sloveniji in sem teden dni nazaj končno kupil Dell 2407FPW.
Samsungov 244T je po kvaliteti slike tudi primerljiv z Dellom vendar je hudo počasen. Motil me je opazen input lag pa še dražji je od Della. Tako, da Samsung ni ravno primeren za igranje hitrih iger in gledanje filmov.

Ostali 24" pa niso omembe vredni zaradi slabe slike. Črna ni čisto črna, barve se spreminjajo glede na kot gledanja, tekst manjši kot 6 pik se zelo težko bere. Pri Dellu vse to odpade.

Dell 2407FPW je eden redkih LCDjev, ki je lahko popolnoma nadomestil moj dosedanji 22" CRT.
Črna je popolnoma črna, background osvetlitev je enakomerna, barve odlične.
Za razliko od povprečnih monitorjev, ki imajo proti CRTjem precej slabo osvetlitev, je Dell 2407FPW na default nastavitvi tako svetel, da ti lahko sežge oči, zato je treba osvetlitev zmanjšati skoraj na 0 z običajnih 50 od 100, da je uporaben za dolgotrajno delo.
Edina napaka, ki sem jo našel je, da resolucije 1600x1200 ne moreš nastaviti na 4:3 ampak jo raztegne na 16:10, kar je malenkosten problem, če hočeš igrati igro na 1600x1200. Pri ostalih resolucijah lahko določaš ali jih prikazuje v razmerju 1:1, 4:3 ali pa jo raztegne čez cel ekran na 16:10

Dell je imel nekaj težav z prehodi barv na začetku pri revision 00 in revision 01, ampak teh se nikjer več ne dobi.
Povsod imajo samo še revision 02 ampak vseeno je dobro preveriti na zadnji strani na nalepki, da ti ne podtaknejo kakšne stare zaloge.

mi345 ::

izi

hvala za odgovor, bom ob priliki čeknu in stestiru

mi345 ::

Kaj pa tale model

Dell 2407WFP 24''

gre za novejši model? Je sploh primerljiv z onim drugim al....

Trdi ::

WFP je precej boljši kot FPW, predvsem reakcijski čas je boljši. WFP je v bistvu identičen Samsungu 244T, panel naj bi bil isti. Edina razlika med njima je, da ima Dell še čitalec kartic. Lastnost obeh monitorjev je tudi, da imata zelo slabe barve na začetku in ga je treba skalibrirat. bottom line, Samsung 244T in Dell 2407WFP imata isti panel in iste specifikacije.

Panel, ki ga iščeš, je S-PVA, 6ms, 1000:1, 178/178,... Tako kot sem rekel, ti lahko Dell uvali vse sort panelov. Res grdo. ;(
Trdota d.o.o.

mi345 ::

in kje se pol vidi ker panel je pravi? kje ma lcd to označeno?

[MYTiX] ::

WFP ali FPW je nepomemno. Uradno je WFP. Prejšna verzija pa je bila 2405FPW. Imajo pa vsi 2407WFP enake panele. Do razlik prihaja pri 2007FP, medtem ko 2007WFP ima vedno S-IPS. Pri 1907FP pa lahko "izbiraš" med 3 paneli.
podpis

Izi ::

Ah, sem se zmotil v črkah
Nabavil sem "Dell UltraSharp 2407WFP". Nisem niti vedel, da obstaja kakšen 2407FPW in ga v Sloveniji tudi nisem nikjer zasledil.

Trdi ::

WFP ali FPW je nepomemno. Uradno je WFP. Prejšna verzija pa je bila 2405FPW. Imajo pa vsi 2407WFP enake panele. Do razlik prihaja pri 2007FP, medtem ko 2007WFP ima vedno S-IPS. Pri 1907FP pa lahko "izbiraš" med 3 paneli.

WFP je naslednik FPWja. Samo tri črke sem uporabljal da skrajšam poimenovanje. Kako veš, da imajo vsi novi Delli enake panele? A je kakšna uradna izjava, ki sem jo spregledal? Namreč pri 2405FPW niso nikogar obvestili o drugačnih panelih, niti besede niso črhnili o tem. Šele, ko so jih direktno ljudje začeli spraševati, kako to, da se nekateri monitorji tako razlikujejo od drugih, so priznali, da vgrajujejo različne panele, pač tiste, ki so pri roki.

Aja, na vprašanje, kako ugotoviti, kateri panel je notri, pa žal ne vem odgovora, morda bo kdo drug vedel povedati.
Trdota d.o.o.

Trdi ::

Izi, novega WFPja imaš? A veš, da je vgrajeni panel enak kot tisti v Samsungu 244T? Zagotovo imata enak reakcijski čas. Ene par testov sem gledal online in vsi pravijo, da sta monitorja identična, ne samo podobna. Tako da res ne vem, kako si delal ta test. :O
Trdota d.o.o.

Tugo ::

Trdi: nimata enakega reakcijskega časa. Input lag ima Samsung večji.
EDIT: Imata pa Samsung 244T in Dell 2407 isto matriko, kar se strinjam s tabo. Vsaj do RevA03!

Izi: slabo si stestiral Della. Vzami sliko, ki ima dosti črnine in ima v črnem delu zadosti odtenkov črne. Lahko vzameš tole in poročaš kako se ti zdi. Poglej sliko direktno in potem pod kotom, ter boš videl, da direktno ne boš razločil toliko odtenka kot malo pod kotom. Glej predvsem črno okoli oči! Poleg tega ima Dell še vedno napako s prehodom barv, kot je bila v RevA00 in RevA01, le da je sedaj manj opazna. Je pa še vedno. Zanima me tudi katere druge modele 24" si še gledal? Prosim te, da napišeš še njihove napake. Hvala.

lp, T.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tugo ()

Izi ::

Vsi LCD montorji Dell UltraSharp 2407WFP imajo panel S-PVA 8-bit
Da bi kdo imel kakšen drug panel v tem monitorju na celotnem internetu nisem našel nič.
In sicer se gre za enega izmed teh dveh Samsung LTM240M2 ali pa Samsung LTM240L2
Gray to gray response time je 6ms, contrast ratio pa je 1000:1

In ja panel je enak kot tisti v Samsungu 244T in zato sem tudi omenil, da je slika enako kvaletetna.
Elektronika pa je jasno popolnoma drugačna in tukaj ga je Samsung očitno nekaj polomil.
Panela sta enako hitra in na obeh se slika prikazuje enako hitro. Tisti časi, ko je bil kakšen LCD monitor prepočasen za prikazovanje hitrih premikov na ekranu so že minili in tukaj se tudi poceni monitorji dandanes obnesejo vredu.

Problem pri Samsungu je Input lag. Se pravi, da slika na ekranu zaostaja za resničnim dogajanjem.
Čas ko grafična kartica sliko pošlje na ekran in čas ko se slika dejansko prikaže na ekranu je pri Samsungu opazen z prostim očesom.
To se opazi ko premakneš miško in se kurzor na ekranu ne odziva tako kot bi se moral. Ko gledaš video pa zvok pač prehiteva za tisti čas, ki ga Samsung potrebuje za prikaz slike na ekran.

Pri CRT-jih je ta zaostanek zanemarljiv zaradi velike frekvence osveževanja. Pri 100Hz je torej zaostanek 10ms.
Pri LCDjih je višji zaradi niske frekvence osveževanja 60Hz in še zaradi elektronike. Ponavdi je med 30 in 40ms, kar je še vedno neopazno za naša počasna čutila. Tudi pri Dellu je v tem rangu.
Pri Samsungu pa je po mnogih meritvan na internetu ta čas kar med 60 in 65 ms, kar je vsaj zame že močno opazno.
Najprej se opazi čuden občutek pri premikanju miške, zvok pri videu zaostaja za 60ms in če igraš kakšno on-line streljačino boš vedno zgrešil, ker se je tisto kar ti gledaš na Samsungovemu ekranu zgodilo pred 60ms plus celotem internetni ping in si tako že blizu 200ms, kar je odločno preveč za kakšne omembe vredne rezultate na kakšnem tekmovanju :D

Malo sem sicer pretiraval in marsikdo tega zaostanka sploh ne opazi. Opazil sem, da se edino igričarji pritožujejo nad njim, da ni primeren za multipleyer igre.
Ampak moje oči so na to posebno občutljive. CRT sem moral imeti vedno več kot na 100Hz ker drugače mi je bilo utripanje še vedno moteče opazno.

Tako kot se najdejo ljudje, ki slišijo razliko v zvoku MP3 pri 64kbps in 128kbps ali več, kjer jaz niti približno ne opazim nobene razlike :D , tako se najdemo nekateri, ki jim zaostanek več kot 50ms na monitorju močno moteč in zelo opazen.

Izi ::

Tugo, bistvo je, da črna ni črna na nobenem LCD monitorju.
Ampak jaz sem jih primerjal med seboj in zame zadovoljivo sta delovala samo Dell in Samsung.
Sabo sem imel programček "Display Mate" z katerim sem testiral vse monitorje.
Bistvena mi je bila enakomerna osvetlitev monitorja, ki je pri nekaterih cenejših modelih porazna. Predvsem v kotih so cenejši monitorji opazno svetlejši kot na sredini, če gledaš celotni ekran v eni sami barvi.
Dell je povsem enakomerno osvetljen tudi če dam črno barvo čez cel ekran in ga gledam v popolni temi, kjer se najprej opazi neenakomerna osvetlitev.
Sem pa opazil, da se to lahko razlikuje tudi pri čisto enakem modelu samo drugi monitor in je lahko ekran malo drugače vpet v ohišje in slika je že drugačna.

Prehod iz ene barve v drugo pa sem tudi testiral in ravno zaradi težav z rev 00 in 01 in pri revision 02 je prehod popolnoma gladek, če je "Image modes" nastavljen na "Desktop Mode". Imaš na razpolago še Multimedia in Gaming mode, pri katerih pa je prehod še vedno neenakomeren. Sicer pa nisem našel smisla v spreminjanju teh načinov in ker se monitor vedno uporablja v Desktop mode je ta napaka zame odpravljena.

Gledal pa sem:
HP 24" 2465, ki je sumljivo poceni in se ga dobi že za 213k SIT. Za ta denar sicer ni slab ampak pri monitorju se ne sme šparati, ker ga ne kupuješ za 2 leti kot ostale komponente :D
PHILIPS 230WP7NS, ta je samo 23" za 222k SIT
SAMSUNG SYNCMASTER 244T za 285k SIT, ki pa je danes že 272k SIT
DELL 2405FPW za 270k SIT
Dell UltraSharp 2407WFP za 280k SIT katerega sem tudi kupil
In pa Dell UltraSharp 3007WFP, ki me je hudo navdušil ampak cena je pa trenutno še v oblakih pri 450k SIT ali nekaj takega :D

To je vse kar sem našel od 23" do 30" po Ljubljanskih trgovinah in se je dalo v živo sprobati.

imi ::

Kako pa je lahko potem tu tako poceni: Dell 2407WFP

Tugo ::

Izi: HP nima par vhodov (compozitni, componentni, S-Video), ki jih Dell in Samsung imata. Vendar razen cene nisi napisal kaj te je pri HP motilo :) Panel je spet isti. Pri nas je res HP veliko ceneje od Della in Samsunga, medtem ko je v tujini cena minimalna in se HP-ja ravno zaradi vhodov, ki jih nima, ne splača kupit. Si našel še kakšno drugo opazko, ki je bila moteča?
Glede Della me zanima še nekaj: kje nastaviš kontrast? V meniju je namreč svetlost in pa vsi trije omenjeni Image mode-i, vendar kontrasta nisem našel. Kje se skriva?
Zanima me tudi kam si šel pogledat Samsunga 244T, ker bi ga zelo rad videl in stestiral?

Imi: tudi sam sem videl, da je tam daleč naceneje, vendar sem iz LJ in tako ne pride v poštev. Trgovina je namreč iz MB.

lp, T.

Trdi ::

Če se ne motim, vse te panele Samsung dela? Ni nujno, da je isti panel enako kvaliteten. Bral sem en super članek, kako ta stvar deluje v biznisu. Namreč paneli se delijo v kvalitetne razrede in podrazrede. Glavni razredi so štirrje I - IV. Vsi podrazredi ima isto ime panela in enako specifikacije. Poimenovanja teh podrazredov so A, A-, B+, B, in B-. To pomeni, da je vseh podrazredov panelov z enakim poimenovanjem kar 20.
Cena teh panelov pa se od prvega do zadnjega podrazreda (v ISTEM razredu!) zelo zmanjša (mislim da za tretjino). Samsung za svoje top modele obdrži top razrede. Taki proizvajalci, kot je HP, očitno od Samsunga kupujejo te nižje razrede in si lahko privoščijo nižjo ceno. Dell je ponavadi nekje vmes, vendar ne kupuje vedno panelov istega razreda. Paneli se v podrazrede delijo na podlagi kvalitete tekočih kristalov, kje in v kakšni obliki so napake v tekočih kristalih in neenakomerni osvetljenosti. Seveda osvetljenost naj ne bi bila problem panela, pa ni vedno tako. Predvsem ta prekomerna osvetljenost na robu, o katerih piše veliko ljudi na tem forumu, je problem panela samega, gre za nižji podrazred panela, ki je na robu preveč "stisnjen".
Trdota d.o.o.

Tugo ::

Trdi: lepo napisano. Kaj pa meniš o tem, da se vsi trije LCDji v tujini dobijo po praktično isti ceni?

lp, T.

Trdi ::

Od proizvajalcev do trgovin si lahko vsak določi svojo maržo, ki je seveda lahko višja ali nižja.
Trdota d.o.o.

suntrace1 ::

Po branju postov sem postal malce zmeden. Če sem prav razumel obstajata 2 modela:
- 2407WFP
- 2407WFP UltraSharp ?

Po branju nekaj testov sem malce skeptičen? So po rev. A02, res odpravljene vse napake (banding pri igrah, sence črk, ...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: suntrace1 ()

Trdi ::

Eni pravijo da ne, ampak razlika do A01 je ogromna, to je bila katastrofa za pogledat. Grdo se mi je zdelo, da Dell ni hotel zamenjati teh monitorjev, očitno je napaka nastala pri njih.
Trdota d.o.o.

Tugo ::

Razlika med A02 in A03 naj bi bila v language popravku... če se prav spomnim. To sem prebral na netu, vendar je že nekaj tednov od tega. Med A02 in A03 ni take razlike kot naj bi bila med A01 in A02.

lp, T.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vsi S-IPS in PVA LCD monitorji ki se dobijo pri nas

Oddelek: Kaj kupiti
196647 (5411) Zheegec
»

24" LCD - izbor in mnenja...

Oddelek: Kaj kupiti
252982 (1839) ender
»

21" LCD monitor za CAD/CAM?

Oddelek: Kaj kupiti
202839 (2312) Smorny
»

Dell UltraSharp 2407WFP

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
114211 (3573) klemen22
»

Kater velik LCD? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
17016455 (9907) franci

Več podobnih tem