» »

Kater velik LCD?

Kater velik LCD?

«
1
2 3 4

bastadu ::

Zanima me, če so veliki LCDji kolikor toliko že odrasli za nakup? Namreč cene so že kar ugodne napram prejšnjemu letu. Oko mi je najprej padlo na 24" pošast Dell UltraSharp 2405FPW, ki se ga pri nas dobi za dobrih 260 tisočakov. Sedaj me zanima če ima že kdo kakšne izkušnje z njim? Ali pa če mi lahko priporočate kakšno trgovino (na štajerskem koncu), kjer bi ga lahko v živo videl? Namreč tukajle sem našel en review in so vglavnem same pohvale... Seveda pa je to trenutno samo 'ljubezen na prvi pogled' tako da vas prosim tudi za ostale predloge kar se tiče velikih LCD-jev... Hvala!

gofra ::

Enako...tudi sam se namreč ogrevam za Dellove "barabe" - sicer najbrž bolj za 20 colarja pa vendar. Svetujem ti ogled v živo in nato nakup preko kakšnega nemškega e-baya. Ne boš verjel kako nizke cene so. Vsekakor javi, ko in če opraviš nakup!!!

bastadu ::

Dell 2405FPW na ebay.de še ni zaslediti, pa tudi če bi bil, preko ebay-a ne opravljam nakupov nad 50kSIT, ker se mi ne zdi ravno varno... Drugače pa ne vem, kje bi lahko v živo videl ta monitor?:\

Loki ::

v sloveniji je zastopnik firma FMC (LJ). alternativa ebayu bi bil nakup iz nemcije (uporabi iskanje, je nekdo naredil ze to), kjer so cene baje dosti nizje (again BAJE, ker naj bi bila uradna cena za ta monitor 235k (glede na accessiories.dell.com proti 260k tukaj).

je pa monitor ♥ samo nimam ne kesa ne kaksne potrebe po taki velicastnosti.
Firma Energodata iz maribora.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Brane2 ::

Mislim, da sem ga lahko videl na HEvreki05 na sosednjem štandu.

IIRC ga je imel email.si na štandu za svoje prezentacije.

Hudo luštna zadeva.

A kdo ve, zakaj je Samsungov 243T toliko dražji (350+ kSIT) ?

Ni videti boljši...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Myth ::

V nemčiji (uradna dell stran) je (preračunano na pamet) 260k. :\
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Loki ::

usa 235k, slo 275k.
sedaj ima dell 20 letnico obstoja, zato imas popuste na robo. v slo je bil znizan z 325k 8-O na zgoraj omenjenih.

in ziher si dobil domov prospekt od njih.

Firma Energodata iz maribora.

iskra ::

Na Dellovi spletni strani v zgornjem linku stane 1622€ kar znese skoraj 390k :\
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Myth ::

Jao, sorry... čist zamešo da je euro zadi namest dolara... :(
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Suli ::

Se mi zdi, da ima Slovenija najugodnejše cene za tega 24" DELL-a.:8) Vsaj kolikor sem preverjal po netu...

[MYTiX] ::

Pred enim tedno je bil ta 24" v Italiji ~1.150€. Sedaj pa je ~1.600€. :\

So pa oba 20" in oba 19" znizali za 25%.
podpis

gofra ::

19 colarja se ne splača jemat, ker ni bistvene razlike med njim in 17ko...pri večini modelov je zgolj piksel večji (kar je po domače povedano...er, nateg?). 20 colar pa bi res prišel prav.

In btw, kar se tiče e-baya, rabljene zadeve (rabljene tja do mesec dni, da ne bo pomote) so izjemno poceni. Garancijaaa...eh ja, te pa ni!

Lp

Brane2 ::

Smo ga ravnokar ubodli- Dell2405FPW. Tale msg pisem s kolegove masine, na katero sem ravnokar pristekal zadevo.

Prvi vtis: stvar gate trga. Nisem si mislil, da bom kdaj videl monitor z vecjim vidnim poljem od legendarnega Sonyjevega 24GDM-W900 in tako ostro sliko, a sedaj je pred mano.

Kaj bo kolega grafik rekel o njem se ne vem a ce bo kaj dosti tupil, mu z najvecjim veseljem vzamem ta LCD in posadim nazaj Mitsubishijev 22 inch (Diamond Plus 200) CRT :D

Sicer se mi zdi, da je 1920x1200 mogoce rs malo premalo za to diagonalo in te vsak kvadratni pixel ko ziletka reze v oci, a raje imam to kot pa meglene robove.

BTW: Ce bi kdo rad tudi pri tej akcijski ceni odskrnil kak tolar, naj me kontaktira na ZS.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

bastadu ::

Ima res ta 24" možnost vrnitve če v določenem času najdeš mrtvi pixel? Ve kdo kaj o tem?

bastadu ::

Brane2, mi lahko poveš kaj vse dobiš zraven monitorja? Dobiš tudi DVI kabel?

Če še koga zanima kratek opis in primerjava 2405FPW z 2005FPW, je tukaj kratek review v stilu bloga...

Brane2 ::

Ob monitorju sem dobil navaden vga kabel, dvi kabel, USB kabl in napajalni kabel ter CDjko z driverji, ki pa je tudi povohal nisem. So se XPji znašli sami in porihtali zadeve.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

No, po začetnem navdušenju lahko o 24" Dellu rečem naslednje:

Monitor sam zase seka. Nimam bistvenih pripomb čez sam monitor, imam pa čez LCD tehnologijo.

Kolega je zelo zadovoljen, vendar je pripomnil, da če bi vendarle kje našli kak soliden CRT 22 ali 24", bi ga vzel on, jaz bi pa dobil tega 24"LCDja. Še najraje W900, če bi se ga kje poceni dobilo.

Fora je v tem, da je 1920x1200 za 24" LCD premalo za jasno, čisto in predvsem nežiletkasto sliko.

Saj recimo 1600x1200 na 15" displeju Toshibe je super, ker pixli psotanejo tako majhni, da te njihova kockasta oblika in ostrina ne motita več toliko. Problem so taveliki LCDji, ki nimajo temu ustreznih dpi-jev, torej toliko višje ločljivosti.

Za takle 24" LCD bi bila optimalna ločljivost recimo vsaj 3000x2000, da bi bili fonti lepi ( ob precej agresivnem antialiasingu seveda).

Barve in kontrast so super, je pa videti vpliv kota gledanja, ki je tkao značilen za LCD tehnologijo.
V čistem centru so barve zelo žive in nekako 20-30° od normalne osi zgubijo živost, vendar se obdržijo bolj ali manj nespremenjene presostanek poti skoraj do kota 0°.

To je za LCD noro dobro, vendar še vedno daleč od CRTja.

Skratka monitor je znanstvena fantastika za za vse, ki scenijo stabilno, ostro in pravilno sliko, tudi v vogalih. Primeren je za vsako delo, tudi DTP (z ustrezno kalibracijo in ob zavedanju omejitev LCD tehnologije), čeprav je njegov optimum v CAD programih.

Mnogi DTP mojstri ne bodo dali za nič na svetu svojih dobrih CRTjev in lahko rečem, da jih razumem.

Mislim, da za DTP in podobne zadeve je SONYjev 24GDM-FW900 še vedno nepresežen. ČE bi ga imel sam, bi se ob novih LCDjih samo smejal, vendar ta zadeva žre konkretno moč in zahteva zelo solidno mizo.
Če bi hotel imeti dva taka 24ˇCRT monitorja na mizi ali bognedaj tri pa sploh.

Skratka, LCDji še zdaleč niso "bog i batina", so pa naredili zelo velik korak naprej in so že povsem uporabni. Niso še premium zamenjava za staro gardo, a že čez dve ali tri generacije bi znali izginiti vsi racionalni razlogi za nakup CRTja v kateremkoli cenovnem razredu.

24" Dell je zelo konkretno okno v svet. Ostalih funkcij še nisem sprobal ( Compactflash, USB vmesnik, soundblaster itd) in z njimi se mi nikamor ne mudi, ker se mi zdijo v primerjavi s primarno totalka periferne.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

freejack ::

Emm,. dvi kabel je bil v škatli? Majke sem slep,. jst ga pa že cel teden iščem,. Zadeva seka ja,. Sam nekak nisem naštudiral tiste vmesnike za kartice,. eno (ne vprašaj katero, ker se ne spomnim) sem probal, pa nekak ni delalo,. No ja,. ampak filmcki pa sekajo gor :)

Ja tistih 1920x1200 je res mal malo, sam dobr. Najbolj fetching je pa dvojni display in 90° tilt. :) Sem se ravno danes mal igral,. Lahk gledas 2 A4 lista v polni velikosti oz. 3 v 77% :)

bastadu ::

Brane2: Hvala za kratko mnenje o uporabi...
Sam sem imel priliko pred časom nekaj časa uporabljati Sony-evo FW900 in lahko potrdim, da je zelo dober monitor. Edino kar me je motilo je, da pri ločljivosti 1920×1200 slika za moje pojme ni bila tako zelo dobra, da bi jo uporabljal, ampak sem raje uporabljal 1600×1024... Pa še pri tej ločljivosti je bila pri osveževanju 100Hz napram 85Hz vidna razlika v prid slednje. Pa tudi zverina je bila požrla za svoje delovanje dosti energije, posledično se je tudi zelo grela... Ker imam doma sedaj preurejeno dokaj majhno sobico, bi si poleg takšnega monitorja moral omisliti še klimo... Tako da trenutno sem še vedno v dvomih ali da ali ne. Bom pa vsekakor poskusil najprej zadevo najti v kakšni trgovini in si jo v živo pogledati.

Pa še nekaj me skrbi. Namreč na faxu so lani preuredili eno računalniško učilnico v katere so dali nove mislim da 18" LG LCDje. Na teh računalnikih sem bil 2× malo dlje, za cca 2-3 ure in obakrat sem preostanek tistega dneva imel strašen glavobol.... Ob delu z njimi se mi je zdelo, da prav čutim na obrazu, kot da bi iz ekrana prihajala toplota... Skrbi me, da mi lučajno ne pašejo LCDji. Za CRTju sem lahko preživel cel dan in ni blo panike... Ima kdo kakšne izkušnje s tem? Ker 260k ne mislim dajat, da bom potem trpel glavobole...:O

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

Brane2 ::

Če ti FW900 ni dal briliantne slike, je bilo nekaj narob z njim ali pa ni bil skalibriran.

Te stvari imajo poseben servisni vhod, preko katerega ga v servisu za tistih 30 kSIT nastavijo v 0.000 ( = u nulo na tri decimalke :D ).

Sam sem imel monitor, ki sem ga pri PCXu takrat dobil efektivno za 1/3 cene, ker ga je v skladišču zalila voda, pa še prasko je imel na zaslonu.

Kljub vsemu je pri 1920x1440 delal tako dobro, da sem lahko v spodnji orodni vrstici lahko občudoval majhno ikono za notepad, njeno modro barvo in vsako piko v tej ikoni, čeprav je bila praktično v spodnjem levem vogalu... :D 8-O
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, če te zanima, kako se obnese tale LCD v realu, si ga lhko prideš k meni pogledat...
On the journey of life, I chose the psycho path.

bastadu ::

Brane2: Žal sem predaleč stran, da bi se splačalo priti pogledat...

So pa baje trenutno pošle vse zaloge 24", pri uvozniku jih pričakujejo po 20.6.:\
Ali mi lahko nekdo pove, kako je z garancijo na mrtve pixle pri tem Dell-u?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

Suli ::

Garancija je bila 3-je mrtvi piksli na kvadratnem inču ali centimetru, se ne spomnem več. Ali pa 7 mrtvih pikslov na celem zaslonu.:8) :)

bastadu ::

Ma kdo kakšne podatke, da bi se naj 2405FPW podražil? Ker cene v tujini so zelo različne...

Tole bi naj bil nek graf cen (v €), ne vem pa koliko točen je...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

TribesMan ::

Upam da ne... ker si ga mislim omisliti po izpitih :> Čeprav tile grafi niso obetajoči... sploh pa 1600€ je ogromno... A ni trenutna cena okoli 260kSIT?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

iskra ::

So nas že pogruntali prodajalci ... Takoj, ko pride na police nekaj, kar ima Apple, za nižjo ceno, bodo vsi navalili ... In tako je zvišanje cen obvezno :'(

Zanimata me dve zadevi: ali imata 20" in 24" DELLova monitorja VESA montažo? Tistemu stojalcu ne zaupam preveč :)
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

bastadu ::

Si mislil reči Dell, ne Apple, right?

Za 24" vem da podpira VESA montažo, ne vem pa za 20" brateca...

kuglvinkl ::

Sorry za off topic. Ampak, sam se palim na dve 19".
Your focus determines your reallity

iskra ::

Bastadu: ne, hotel sem reči, da je ljudem Apple zelo pri srcu (vsaj kar se izgleda tiče) ampak manj pri denarnici. 20" Applov monitor vsebuje identično LG.Phillipsovo LCD ploščo kot DELLov 20". Nekaj razlike je samo v elektroniki. Applov 20" monitor stane dvakrat več kot DELL.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

bastadu ::

Aja, narobe sem te razumel... Ja Appel je res 2× dražji od skoraj identičnega Dell-a, povrhu tega ima še 2 leti manj garancije kot Dell (ki ima 3 leta)... Apple si zarad prepoznavnosti te znamke privošči marsikaj, tudi takšne cene... in da smo na jasnem, dosti ljudi dejansko kupi 2× dražji monitor, ker je pač Apple:\

gofra ::

@ Kuglvinkl:

Ne vem kolk se ti to kej splača - v primerjavi z 17kami imajo 19ke nekoliko večjo piko. Resolucija je potemtakem ista, s tem torej delovni prostor. Jaz ciljam recimo vsaj na 20 (seveda, če bo denar sploh)


lp

[MYTiX] ::

20" ima VESA. Sam tudi tisto stojalo je kar tezko, tezje od panela. Sm mislu da je s plastike, sam ko sm ga dvigu s skatle me je spomlo na 21" CRT >:D .
podpis

bastadu ::

A se samo meni zdi čudno, da na Geizhals-u ne najde 2405FPW:\

kroff ::

pa je kdo testiral video vhode? (compositni, s-video, komponentni)
KroFF

------------------------------------------------------------------

coldman ::

Mene pa zanima kakšne mate kaj izkušnje z monitorji, ki imajo drugačno razmerje stranic 16:10 (npr. 20" 2005FPW Dell). Kako to izgleda pri normalnem delu z računalnikom(internet,.in podobno, igre). Za filme že verjamem da je super. Ali je en inč več pri Dell 20" 2005FPW vreden tistih približno 50k več od kakšnega 19 palčneža?

Lep pozdrav

gofra ::

@ coldman:

ne glej dejanskih inčev. 19 colar ima večjo piko, kar pomeni, da je razlika očitna. Če se ne motim imajo 19 colski in 17 colski monitorji enako privzeto resolucijo, kar pomeni le to, da bodo vse stvari na monitorju večje (ikone, tekst, grafika).

Lucio ::

pravkar delam na tem monitorju, in tisti inč več pomeni prehod iz 1200*1024 na 1680*1050 .Mislin da dodatnih okmentarjev ne rabi.
Se pa v winsih in vsem ostalem dela čisto normalno.

TribesMan ::

Sm bil danes malo na obisku v Harvey Normanu... imajo tam razstavljena Apple Cinema Displaya 20" in 23"... zadeve so AWESOME!!! Napram kakemu 19" LCDju je že 20" Apple (ki je popolnoma enak LCD panel kot Dell 2005) popolnoma druga dimenzija... full prostora, full bolj pregledno kot navadni LCDji... Pa resolucija je tud kar "taprava" se da komot gor delat, pa še pri filmih maš full bolje izkoriščen ekran...

Jest se moram zdej sam še odločit al 20" widescreen al 24"... problem je sam cena :D (kako kej kaže z ceno 24" Della, baje so se malo podražili...)

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

gofra ::

10x za info Tribes....si jih bom šel ogledat ;)

TribesMan ::

Aja. Glede cen Apple monitorjev v Harveyu je pa precej čudno, oni prodajajo 20" za 290kSIT, cena pri EPL pa je 195kSIT, Just for info, da se ne bo kdo ustrašil ;)

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

[MYTiX] ::

Dell ima do 28.6. v akciji 2005FPW za 600€ = 144.000 SIT. Poglejte v tujino.
podpis

atom ::

Kaksno imate kaj mnenje o Acer AL2032W 20" widescreen LCDju?
http://global.acer.com/products/monitor...

Po specifikacijah in ceni je zelo podoben Dellu 2005FPW, je pa vsaj meni neprimerno lepsi.
Glede na vse specifikacije verjetno tudi ta uporablja isti philipsov zaslon kot Dell in Apple?

Ni mi pa se nikjer na netu uspelo zaslediti kaksnega testa...

bastadu ::

Dell ima do 28.6. v akciji 2005FPW...
Ali mogoče to velja tudi za 2405FPW?

TribesMan ::

Dell že ima akcijo... sam a ta akcija velja tudi v Sloveniji al bomo spet izviseli?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

bastadu ::

Hmm, nekaj zanimivega sem našel... Če grem na US stran od Dell-a, je na tej strani cena $1.079,10, kar preračunano v tolarje znese (tečaj 1$ = 196SIT) 211.503,6 SIT. Na nemški oz. EU Dell strani pa je cena €1.622,84, kar preračunano v tolarje znese (tečaj 1€ = 240SIT) 389.481,6 SIT. Razlika je celih 177.978 SIT 8-O A ni to malo hudo?? Za zakšno razliko bi moral v Evropi dobiti zraven še 2005FPW gratis:\ Sicer je splošno znano dejstvo, da je v US računalniška oprema dosti cenejša kot v Evropi, samo da pa je takšna razlika je pa malo too much:|....

atom ::

Ce upostevas se to, da ima Dell v ameriki stalno neke posebne popuste, kupone s popusti... pride razlika se vecja.
Tako lahko baje 2005fpw v dolocenih trenutkih dobis za okoli $300.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: atom ()

jerry2000 ::

Zakaj ne kupite Dell 2001FP za 590 EURO preko Ebaya? Tisti 2005FPW ima preveliko piko, bi potreboval večjo ločljivost. 2001FP ima prav dobro piko pri 1600 X 1200, imam dva naročena preko Ebaya, so mi garantirali nič mrtvih pik in ga prej pregledali. Žal se mi je eden pokvaril pa sem ga zamenjal na FMC-ju (resda za 15 jurjev stroškov, drugod po Evropi ti pa na dom novega pripeljejo). Sedaj mi delata brez težav že pol leta.

Aja folk, zakaj pa gledate samo sliko? Meni je vseeno kolk je CRT dober ali ne (Imel sem prej 2 x 19 in 1 x20" CRT), ampak poraba energije, segrevanje in predvsem sevanje pa ni nič pomembno? Še posebno če imate več kot eden velik CRT. Veste koliko je to sevanja? Jaz sem imel stalne glavobole, zdaj jih imam 2x manj vsaj. Tako da tudi če je CRT lepši (zame ni), ne grem nazaj na tisto rakotvorno tehnologijo za noben denar. Moje mnenje samo.

Jerry
Jerry and Tom

Brane2 ::

Glede sevanja CRTjev so te zavedli.

Če te boli za CRTjem glava, te ziher ne zaradi sevanja.

Kolega ima recimo glavobole in težave z očmi za LCDji, ravno tako kot jih imajo nekateri s CRTji.

Monitor pač ni naravna stvar in nismo vsi enako predisponirani za delo za monitorjem.

Meni je recimo vse od 75 Hz naprej čez glavo dost, nekaterim niti 85 Hz ni zadosti, najdejo se celo taki, ki jih celo moti vse , kar je manj kot 100 Hz...
On the journey of life, I chose the psycho path.

TribesMan ::

Tisti 2005FPW ima preveliko piko, bi potreboval večjo ločljivost. 2001FP ima prav dobro piko pri 1600 X 1200


OK a se ti hecaš? Mislim preveliko piko?? Od kje si zdej ti to potegnil? Po mojem izračunu ima 2001FP točno 100dpi, medtem ko ima 2005FP 99.1dpi... A si prepričan da lahko ločiš razliko manjšo od 1%? Jest pravim da je ne ločiš...

Edina stvar kjer je 2001FP v prednosti je to, da ima 9% več pixlov... Sam je pa widescreen veliko bolj prijazen za delo... pa še pri gledanju filmov je ekran veliko bolj izkoriščen... (pri navadnem ekranu vržeš stran 30% površine ekrana, če gledaš 16:9 film)...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

roli ::

Off topic:
Doma imam 19" CRT vibrant z certifikatom TCO 99 pa mi
pri strelskih igrah ala VC rata slabo.
Pravtako na bratrančevem 17" hyundaju.
A na mojem starem 15" se to ni dogajalo nikdar.
In tudi v šoli na nekih LG 17" LCDjih se to ne dogaja.
Mam pa tolk koker monitor zmore nastavljeno 85Hz.
http://www.r00li.com
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

24" LCD - izbor in mnenja...

Oddelek: Kaj kupiti
252977 (1834) ender
»

Kateri 24" lcd kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
283140 (2411) Tugo
»

LCD wide večje resolucije

Oddelek: Kaj kupiti
122285 (1881) Ziga Dolhar
»

20" LCDji!!!! noro!

Oddelek: Kaj kupiti
162240 (1475) kuglvinkl
»

kateri lcd za DTP - 20" in več?

Oddelek: Kaj kupiti
121688 (1381) Keyser Soze

Več podobnih tem