» »

Internet z daljnovoda: sanje ali resničnost?

Internet z daljnovoda: sanje ali resničnost?

BorD ::

Pozdrav,

pred kratkim so mi skoraj mimo hiše (kakih 150m) po visokonapetostnem daljnovodu potegnili optični kabel (mislim, da gre za backup povezavo prek Dravograda v MB). Kolikor vem, so ponekod vstavili konzole za možnost priklopa.

Ker živim na nekem (očitno) neciviliziranem področju, širokopasovni internet do mene še ni pritekel, pa čeprav je to 15 min vožnje od dveh večjih mest. Do telefonske centrale že več kot eno leto vlečejo optiko, da bo sploh možen ADSL, potem pa je med centralo in mano še dobrih 5 km bakra, napeljanega po zraku, tako da na Telekomu že kar vnaprej zmajujejo z glavo, kako bo to šlo. Jaz pa kot računalničar že zelo težko shajam brez stalne povezave, takoj pa bi bilo v radiju kakih 5 km še vsaj 20 naročnikov, nekateri tudi še "naprej" od mene, s tudi po 10 km kabla med centralo in njimi.

Najprej me zanima, kake imate izkušnje s tako razdaljo do centrale? Je priklop sploh smiseln in kako hitrost lahko pričakujem oz. plačam, ko bo do centrale optika?

Druga stvar je pa tale optika: ali res ni kake možnosti, da se področje na nek način pokrije s kako naslednjo generacijo Wirelessa (WiMax ali kaj podobnega), lahko pa tudi čim ožičenim. Odjemalcev bi bilo že v štartu vsaj 20, kasneje pa še kar nekaj več, je pa res, da so kar precej narazen in da daljnovoda ne vidijo vsi brez ovir.

Težko se sprijaznim z dejstvom, da mi je internet tako blizu, pa vseeno tako daleč. Na koga naj se obrnem, da bi sanje iz naslova postale resničnost?

Hvala in LP,
D

Netman ::

Če imaš optično vidno povezavo do koga, ki ima ADSL ni problem: wireless povezava, mu daš mogoče pol za naročnino interneta in je to to. Meni zadeva deluje bp na 3km do soseda. Drugače pa mislim, da tudi WiMax bo rabil optično vidljivost (zaradi fizikalnih zakonitosti radijskih valov na teh frekvencah).

Tisti optični kabel morda uporabljajo elektrarne za lastne potrebe, tako da morda ne računaj nanj...

Drugače pa zaenkrat ne vidim nekih pametnih rešitev :\
Ride where??? Anywhere!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siolov ADSL 2+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9113460 (7463) Jan987
»

ADSL in prevelika oddaljenost od centrale: težave in rešitve

Oddelek: Omrežja in internet
303895 (2618) SKull
»

Modri ADSL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
12619113 (8556) Nejc Pintar
»

ADSL ja ali ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
645265 (3838) Hux
»

Adsl in oddaljenost od centrale

Oddelek: Omrežja in internet
463708 (2669) PROTOTIP

Več podobnih tem