» »

Varčevanje študentov - stanovanjski stroški

Varčevanje študentov - stanovanjski stroški

Tear_DR0P ::

ponovno sem se vselil v študentsko stanovanje v LJ in pač študenti potrebujemo denar za pivo in zabave, mogoče celo za četrto in vsako nadaljnjo opravljanje izpita, zato želimo v stanovanju varčevati - vsaj malo

Ogrevalni sistem ima nameščene kalorimetre - torej lahko imamo manj odprte radiatorje, kaj pa zapiranje za čez vikend, ali cel teden, če ni nikogar?? kakor vem je v hiši dobo vzdrževati neko temperaturo (14oC?) ker drugače je ogrevanje nazaj na sobno temperaturo predrago - kaj pa v bloku? konec koncev nekaj dogrevajo tudi sosedi :)

elektrika - vodo grejemo na dva električna bojlerja - vklopljena sta na ekonomski način, ampak zopet kaj pa če jih izklopim za čez vikend? a spoh kaj dobim?

hladilnik - ima dva kompresorja, tako da lahko zmrzovalnik izklapljamo, ampak to nima toliko smisla, saj je vedno kaj zmrznjenega notri - kaj pa če vemo da bo ves teden prazen? se splača izklopiti in potem nazaj hladiti?

kolikor vem tako samo plin in lektriko in ogrevanje plačujemo po števcu, ostalo vse pavšal na kvadraturo ali osebe - torej lahko varčujemo le na števcu

aja še razsvetljava kaj je bolje veliko ugašati luči? ali nakup varčnih žarnic?- LED:D ?

P.S. - zadnje čase spijem toliko alkohola, da mi ga tudi starša z lahkim srcem kupita, torej ne varčujem za alkohol :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

STASI ::

Z ogrevanjem ne boste nič prihranili oziroma zelo malo (kolikor boste vi prihranili deli s številom prebivalcev v bloku).

+s
Glede plina; nič kuhat samo peresno hrano uživat pa boste prihranili na plinu. Luči ne prižigajte oziroma imejte samo eno varčno žarnico. Učite se v NUK-u, na faksu, druge knjižnice, pri sošolcih, domov hodite samo spati. Ne uporabljite nikakršnih električnih naprav. Vode ni potrebno greti, umivajte se z mrzlo vodo... :D
-s

Ne pretiravati, privarčevali boste mogoče kakega tisočaka dva na mesec. Tudi če privarčujete 4000 sit in ste v stanovanju 4 je to 1000 sit na mesec. Je nekaj ampak ali se splača?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Tear_DR0P ::

kolikor boste vi prihranili deli s številom prebivalcev v bloku


tole mi ni čist jasno - kalorimeter meri kolk porabi posamezno stanovanje - kaj majo pol tle ostali stanovalci zraven?

na plinu vem da se ne da varčevat - po mojem lahko samo na ogrevanju in na stromu zarad bojlerjev (sam to je minimum)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

WarpedGone ::

Zimsko ogrevanje je lahk tut čez 20k na mesec. Kakšno dobro varčevanje bi ga lahk sigurn zbilo za par jurjev. Par mescev in maš 'pršparan' en izpit.

Štrom je pa par jurjev, torej lahk pršparaš par sto sit. Ni nek profit tle.
Zbogom in hvala za vse ribe

WarpedGone ::

Je nekaj ampak ali se splača?


Ja, ful fejst košta radiator zapret tisti mesec, ko te ni tam. :\
Zbogom in hvala za vse ribe

sid911 ::

pač študenti potrebujemo denar za pivo in zabave

IMO se da tule več privarčevat kot pri stanovanju.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

STASI ::

Tear_DROP:
Ogrevanje plačujte po števcu? Kje to? Sm rej na hitro prebral in sem očitno to dejstvo izpustil tako sem predpostavljal da je tako kot pri nas, kjer plačujemo ogrevanje glede na m2 stanovanja.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

Fizikalko ::

ogrevanje - se ti ne splača ugašat
bojler - se ti vsekakor splača, ampak že kak dan, dva prej, da potem še porabite segreto vodo
hladilnik - ni velike razlike

_marko ::

Koliko pa se privarčuje z varčnimi žarnicami napram običnim?

edit:typo
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

Fizikalko ::

Kar dosti. Varčna porabi približno 5x manj moči. Traja pa precej, precej dlje.

STASI ::

IIRC so varčne žarnice 12 W ekvivalentne navadne pa 100 W.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

WarpedGone ::

A ma kdo kakšno statisiko za te ''varčne' žarnice, kako se obnesejo pri pogosten vklapljanju/izklapljanju? Kej bolj občutljive kot 'klasične' al manj al isto? Pa sama življenska doba? Upraviči začetno višjo ceno?
Zbogom in hvala za vse ribe

Fizikalko ::

Po celem stanocanju jih imam že četrto leto. Prižigam/ugašam non stop. Crknila ni še NOBENA. Po izračunu sem že gladko v plusu.

_marko ::

Kolikor se spomnim naj bi varčne žarnice v začetnem času porabile več energije kot navadne - pomeni, da bi šele po nekaj časa komaj začeli šparati. Tako, da bi se naj čimmanj ugašale. (ampak to ni preverjeno, se mi zdi da sem nekje slišal)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

robert512 ::

ce imas navadno 100W zarnico in jo mas recimo paljeno 8 ur na dan ti pokuri 16 SIT x 30 dni je 480 SIT.

ce imas ekvivalentno 12W varcno zarnico pokuris v 8 urah 2 SIT, v celem mescu 60 SIT.

prihranek torej 420 SIT / mesec / zarnico.

pa recimo da mas 5 takih zarnic je to dobre 2 jurja na mesec

treba pa je tud povedat da navadna zarnica stane okol 200 sit, varcna pa 2.500 sit :\

torej je zacetna investicija 12 jurjev, po pol leta si jo poglihal in potem zacnes "sluzit" 2 jurja na mesc deljen 4 = 500 SIT na mesec.

suma sumarum vse nasteto varcevanje ni formula za kak pir vec, kaj sele za obogatitev .... mogoce bi bilo bolj zdravo razmislit o kakem priloznostnem studentskem delu ???!!! pomojem se ne boste ucili 24/7 :D

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

OK varčne žarnice so mi jasne - doma nas je 5 in imamo na WCju varčno žarnico in nonstop dela, pa v kuhinji in kopalnici je tudi po ena varčna, ki je nonstop vžgana - pač so to prostori, kjer smo največ in je lepo če je svetloba tam - tle v študentskem stanovanju se mi pa niti ne zdi velik vredno varčnih žarnic montirat, ker gremo konc leta vn (se lastnik seli notr)
bojler je 50 litrski, tko da ko ga ugasneš se še stuširaš in je konec - je pa verjetno star tolk kot blok, tko da elektriko pa pije :) - zato me najbolj zanima ravno bojler - imamo enga za kopalnico (50l - običen yugoslavia design) in enega novejšega v kuhinji, par litrov, da je voda topla - ta v kuhiniji ima tudi kao ekonomičen način delovanja, sam se čist vedno opečem, ko pomivam posodo, pa še podtlačni je, kar pomeni, da voda curlja ven
zanima me kako je z ugašanjem bojlerja - ali se ga splača čez vikend ugasnt, al bomo s ponovnim ogrevanjem vode porabl več kot pa prišparal od petka do nedelje? a se ga splača dat na manj, če gremo vsi za 8 ur na faks, pa pol spet na več?
isto pa z ogrevanjem - če zaprem radiator, a s tem prisilim sosede v več kurjena? sicer smo vsak na svojem števcu, tko da to mene ne boli :) ampak vseen - kaj pa energija? če se stanovanje čez vkend ohladi a bom nato za dogrevanje porabil več?
ko sem pred 3 leti živel na livarski, kjer smo sami greli na plin - take fine keramične peči s pinskim gorilnikom >:D je prišlo vseh mesečnih stroškov v 120m2 velikem stanovanju za januar 36000 SIT - pa visoke strope smo mel (okol 3 m)
v tem stanovanju zdej (na triglavski) so debele stene, sam zanič okna, in mam občutek, da če dam radiatorje na manj čez vikedn lahko zbijemo stroške za kakega jurja na mesec, pa pri tem nič ne trpimo - ko pa bomo notr bi znal pod okni tud mal mrzlo pihat, zato bomo rabl bol kurit
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

nastyboy ::

zadeva je čisto enostavna... pogledaš katera stvar je najbolj požrešna... in bolj kot ne se splača šparati na tisti... oziroma katera stvar deluje skoraj non stop.. Med požrešne stvari se dajo naprimer stvari ki so nad 1000W .. to so GRELCI, kak sesalnik, pa recimo vse žarnice skupaj, med non stop zadeve pa hladilniki zmrzovalniki. Starejši kot so bolj krijo....

kje se da prišparat... glede na to da se ogrevamo na plinsko peč... lahko povem da se vsak dan pozna. v petek se centralna ugasne (oziroma sobe ki se ne uporabljajo se zapre radiatro) in to predstavlja ob redni hoji domov vsak vikend 8 dni na mesec kar je 1/3 meseca... itak da se pozna.
bojler vklopi kake 2 uri preden se boš šel tuširat.... pa bi tut lahko pomagalo... Pa luči redno ugašaj.. tolar na tolar.... se pa strinjam bolj kot ne s tem da greš rajš kej delat če delaš 1 dan maš že pokrito vse stroške... in to je to..

LP

robert512 ::

res je raj poglej kako vec zasluzit kot pa varcevat ...

poleg tega mors upostevat da se vse racune placuje preko nekega pavsala, to pomeni da vzamejo neko povprecje za recimo 6 mesecev in potem placujes pavsal ne pa realno porabo.

cisto konkreten primer, zdej boste varcevali pri stromu ko nori in to se pri racunu ne bo poznalo (razen ce bi vsak mesec klical na elektro in sporocal stanje stevca), ko boste pa sli ven cez 6 mesecev bo poracun in boste recimo dobil vrnjeno 20 jurjev in ker murfi nikoli ne pociva bo to dobil vrnjeno lastnik ne pa vi >:D

drugo je ogrevanje ... tud mi smo imel centralno in vsako stanovanje v bloku je imelo svoj stevec porabe toplote. in enkrat smo probali cel mesc smo zmrzovali ker smo zaprli ogrevanje, drug mesc pa smo se kuhali in odpirali okna, racun je bil v obeh primerih do tolarja enak. na konci smo zvedeli da spet placujemo pavsal glede na stevilo prebivalcev v posameznem stanovanju in ne glede na tocno porabo.

poleg tega boste z raznimi varcevalnimi ukrepi zganjali med sabo samo slabo voljo in kreganje ces jaz sparam, ti si se pa pol ure tusiral, jaz tega ne bom placal !!!

ne sparat, raje premislit kako kak tolar zasluzit pa bo ostalo za racune, kak pir in se kaj vec ...

Tear_DR0P ::

dela med študijem sploh ne bom komentiral, čeprav se ponavlja ideja v več postih

poračun se zahteva ob vselitvi in izselitvi, je pa opozorilo o plačilu pavšala in trimesečnem popisovanju števcev na mestu - ker sem sam na to pozabil

varčevanje do zmrzovanja in pretiravanje v porabi pa sta mi mrzki lastnosti - sam rad spim na hladnem, tudi pod 15oC mi ugaja, zato bom zapiral radiator, drugače pa bomo mel toplo v stanovanju, ker je to sploh pogoj za študij, če zmrzuješ ne moreš študirat - ampak čez vikend in ko greš za novo leto za 14 dni iz stanovanja, pa ne rabiš polnega ogrevanja - prav tako ni treba da bojler konstantno greje vodo

zeleni my ass - če dobim kirga zlenga v roke ga nabrcam v rit, tko da bo mel zeleno od modric - nč vas niso naučil
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

_marko ::

TearDrop:
A ti FDV vzame preveč časa, da bi še delal? >:D
Hecam se... je pa 15 stopinj daleč premalo za študij, se strinjam. :)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Mr_Globus ::

Mrzlo more bit.. ker če ne se zaspi med učenjem :P

Tear_DR0P ::

kar se tiče dela ni problema, za 2 leti imam že zabetoniran status, tko da lahko delam, ampak je nevmesno tle al delam al ne
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Loki ::

lol @ celotna tema
saj ti ni treba delati polnega delovnika.:\
I left my wallet in El Segundo

Tear_DR0P ::

loki še enkrat (tudi vsem ostalim)

point ni delo - delo imam, lahko ga dobim še in imam ga čas opravljati

znima me smotrnost varčevanja
če je položnica za elektriko 5000 SIT in privarčuješ 50% je bilo to nesmotrno, ker je še vedno samo 2500 SIT

če pa je položnica za ogrevanje 30k ali več na mesec, se pa tudi 10% pozna več kot vse varčevanje pri elektriki

še kdo z idejo da nej grem delt? še komu ni jasno da me boli kurac za vaše ideje o delu? če bi me zanimalo delo, bi se oglasil v temi o delu - zanima me smotrnost

če ugasneš bojler, se voda ohladi - kdaj porabiš več energije, če cel vikend bojler malce dogreva toplo vodo ali če po celem vikendu bojler prične ogrevat hladno vodo iz cevovoda?
na radiatorju - ali je bolje skoz pustit radiator na polovico odprt? ali ga je bolje v petek zapret in potem polno ogrevat do 20oC v nedeljo zvečer?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Loki ::

tistih 5k, ko jih bos prisparal (ce jih sploh bos, ce niso stroski kar fiksni), se ne splaca glede na razliko v kvaliteti lajfa. tisto prineses v enem dnevu (8h) na mesec notri.
I left my wallet in El Segundo

Fizikalko ::

Saj sem ti rekel. En dan, preden greste domov, ugasni bojler. Porabite še vso vodo in pojdite domov. Pač ugotovi, kdaj ga je treba ugasnit, da je ravno še dovolj vode. Nato pa prižgeš v nedeljo zvečer (čez noč je poceni tok), ko prideš. Se definitivno splača.

nokia6310 ::

Tear_DR0P:
Jaz te čisto razumem, sam se trenutno soočam z popolnoma enakim problemom, Zanima me kako se izračuna prispevek za porabo obrevanja po številu radiatorjev, ali po kvadraturi posameznika?
Elektrike imam nekaj čez 10 k na mesec, pa se mi zdi da sploh nimam takih hudih porabnikov:
Ok imam 80 literski bojler, ki je prižgan nomstop, ker sem mnenja, da je manj porabe, če vodo samo dogrevam kot pa če bi moral ogrevati mrzlo, ker bi bojler dlje časa mrzlo vodo ogreval, kot pa samo toplo segrel na tisto temperaturo na katero je nastavljen kaj je zdej res eni pravjo tko drugi tko, čeprav je logično da je verjetno manj porabe, če samo dogrejemo toplo vodo kot pa da jo segrevamo mrzlo.
Potem imam še komp pa nekaj hifi naprav, tv, pralni stroj itd.
Je to možno, da imam tako porabo, čeprav sem na svojem števcu?
Drugo me zanima kako je z ogrevanjem:
Hiša v kateri živim se ogreva s centralno kurjavo na olje pa me zanima kako bi zmanjšal svoj prispevek za kurjavo oz. kaj se mi splača narediti, da bi prišparal na kurjavi glede na to, da se plačuje pavšalno?
Ali se lahko kalorimeter montira v posamezno stanovanje ali mora biti montiran tam, kjer je kurilnica in kaj potem meri porabo celotne hiše ali se ga da naštimati, da meri porabo vsakega prostora posebej?
Zanima me kako je s tem če kdo pozna temperaturne senzorje kakšna je približna cena montaže in če se veliko prišpara, če ogrevalni sistem prilagaja notranjo temperaturo glede na zunanjo in avtomatsko odpira ali zapira ventil?
Tako se da dosti prišparat na kurjavi.
Drugo so varčevalni ukrepi kot so dobra izulacija, dobro zaprta vrata in okna, s tem se tudi da veliko prišparat.

Tody ::

joj folk :) ČE pavšal plačate potem ne morete šparat, ker boste še vedno enako plačal... Če boš ti šparal bo pa sosed bolj hajcal in rezultat bo isti... Ti boš zmrzoval za par 1000 sit in na koncu bo vse isto.

Če imate lastni števec, nastavite ŽE ZDAJ, merilnike na recimor 20 stopinj. Pustite pač da se soba ogreje na 20 stopinj in to je to ... Več kot boste drkal večjo porabo boste imeli. Če cel teden ni nobenega ali cel vikend se to ne bo dosti poznalo. Termostat naštimate na 15-18 stopinj. Če je bila prej hiše ogreta se ne bo ohladila kar tako. Torej prišparate nekaj.

Ker pa so tukaj še različni dejavniki kot so izolacija in obrabljenost peči enostavno TESTIRAJTE. En mesec delajte tako drug mesec pa drugače pa boste imeli najbolj točne podatke.

nokia6310 ::

Tody, nisi razumel mojih vprašanj:
Zanimalo me je glede na to, da se pri nas dela nova plačevalna shema, se ji moram prilagoditi in ravno zaradi pavšala nebi rad preplačal dejanske porabe, za katero smatram, da ni tako visoka glede na ceno ki jo plačujem.

Ted ::

Glede elektrike... Največji porabniki so žarnice, bojler, hladilnik in štedilnik. Obenem moraš vedeti da je med 22. in 6. zjutraj nižji tok, elektrika je v tem času za skoraj 50% cenejša. Sam sem bojler vklopil zvečer in ugasnil zjutraj, čez dan je bilo pa 80 litrov vroče vode dovolj. Pri hladilniku težko kaj nardiš, obstaja sicer timer za vtičnico, če nimaš notri nič pomembnega tako da ti vklopi hladilnik ponoči pa recimo vse skupaj 40 minut čez dan, da se ti ne ogreje preveč. Za žarnice lahko rečem, da varčne začnejo dobro svetit šele po par minutah in so namenjene stalnemu gorenju, prvi nasvet bi bil da ugašaj luči in naj ne gorijo po nepotrebnem. Tudi računalnik izklapljaj ko te ni doma, porabi ravno toliko kot prižgana 100W žarnica (ali več). Če maš kak star električni štedilnik si raje nabavi grelec za vodo (za kave in čaje).

Če mate res individualno preračunavanje stroškov za ogrevanje mate itak luksuz. To pomeni da tretjino stroškov plačaš enako kot ostali brez tega (za ogrevanje stavbe), ostalo je pa odvisno od odprtega radiatorja. Moj predlog bi bil, da ponoči radiatorje zapirate v spalnicah, odprti pa morajo biti v kopalnici in kuhinji, sploh če mate babe v stanovanju. Načinov gretja je sicer več:D .

Sicer sem sam imel prižgan radiator res v najhujšem mrazu, ponoči pa sem ga vedno ugašal ker sem se sicer zbujal ob petih in nisem mogel več dihat, saj je vročina prav puhtela vame.
Mah...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cenejše ogrevanje na elektriko? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
599231 (5952) mancini
»

Koliko plačate elektriko (stanovanje)? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9330450 (26891) BorutK-73
»

Stroški za vodo - od kod! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5013692 (11836) mihec87
»

Poraba el. energije v gospodinjstvu! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6324073 (22640) gruntfürmich
»

Višja&nižja tarifa + Varčevanje z porabo elektrike (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5422166 (20149) Okapi

Več podobnih tem