» »

Debelina kabla, je dober uni za hišno napeljavo?

Debelina kabla, je dober uni za hišno napeljavo?

Moravče ::

No, v avtu imam računalnik in 350W ojačevalec. Računalo ne pokuri veliko, 150W pretvornik ima še fraj moči-računalo je sestavljeno minimalno (služi kot radio) in ne pokuri 100W, problem pa je ojačevalec. Tega sem ravno zastonj dobil in dela pa sem rekel kurc pa ga bom dal noter :P no fora je v tem da je treba štrom napeljat direktno iz akumulatorja. Zaj pa, pri polni obremenitvije to 500W kar ni malo na 12V. Seveda do te obremenitve ne more priti pri tej konfguraciji, ker ojačevalec laufa ko je max tam nekje na 70W (pač 2 30W zvočnika, ja vem da je treba pazit in so lahko problemi pa to, ampak vsaj probal bom kako se obnese).

ojačevalec ima 20A, konverter pa 15A varovalko, 35A potem pri max obremenitvi. Kakšne kable za to stvar?

A je dober uni kabel ki je ostal pri bajti ko smo noter štrom napeljevali? imam onega ploščatega...

Fora je v tem ker ne vem za koliko amperov so hišni kabli :) a nebi rad avta skuril :P

Hvala!

Highlag ::

S 500W ojačevalnikom boš gonil 70W zvočnike?

To je dober recept za njihovo smrt. Saj lahko priključiš zvočnike gor ni problema. Samo enkrt ti prst spodrsne na gumbu za glasnost pa gredo zvočniki pa-pa.

Glede kablov pa hišni kabli ne bodo dobri. za 500W ina 12V pride na kabel skoraj 42A. Po tabelah bi za takšno amperažo rabil presek cca 10mm2 ai več. Drugo vprašanje je če ima tvoj avto dovolj močan akumulator in altenator za takšno moč. Verjetno boš rabil kaj močnejšega.

Seveda ob polni moči.
Never trust a computer you can't throw out a window

Azrael ::

Je to tak črn kabel z dvema ali tremi žilami, ki so razmaknjene? V preseku izgleda približno tako:

o-o-o

Če je imaš tak kabel, je povsem neprimeren za avto, pravzaprav so neprimerni vsi kabli s trdimi žilami (tresljaji in vibracije v avtu polomijo take kable). Po drugi strani ima tudi premajhen presek, ki je pri teh kablih le 1.5 (16A)ali 2.5 (20)mm2..

Za 35A rabiš vodnik s presekom 6 mm2., mogoče raje zaradi večje mehanske odpornosti in manjših izgub v kablu 10mm2.. Vendar lahko imaš probleme, če je kabel predebel pri priklou na naprave in pri samem polaganju kabla, zato bodi pozoren tudi na to.

BTW, ta tvoj ojačevalec ima prenapihnjeno moč, namreč 12V * 20 A = 420W. Ob upoštevanju, da so izkoristki ojačevalca manjši od 1 in tudi dejstvu, da se varovalka dimenzionira z nekaj rezerve, dvomim, da ima zadeva kaj več kot 100 do 150W po kanalu. Vse ob predpostavki, da je vstavljena tovarniško določena varovalka. Comp, če je ranga Pentium ali Pentium MMX ne kuri več kot 50W, tudi če ima še tako zanič napajalnik.

Vodnik naj bo vsekakor pramenast (sestavljen iz tankih žičk) in pri polaganju zelo pazi, da ga ne boš potegnil preko ostrih robov (oz. ga ustrezno zaščiti z gumijastimi skozniki in podobnim- izolirni trak&Co ne sodi v to kategorijo!) ali ga kako drugače poškodoval, saj se izolacija lahko hitor poškoduje, kar bi res zelo lahko povzročilo požar.
Nekoč je bil Slo-tech.

Moravče ::

skupaj je 500W ne samo ojačevalec :) pa še to ob max porabi ki se v mojem avtu definitivno nebo zgodila.

računalnik je athlon xp1800, gor pa je tnt2 grafična (ker mora bit) live! zvočna in 1 256 333mhz ram. plata je nforce2.

tist ojačevalec ima gumb za štelanje glasnosti in naštimaš in pustiš pri miru :)


še eno vprašanje, če je ojačeval skos priklopljen na akumulator, tudi ko je avto vgasnjen,( pač če ni stikala) se akumulator fajn prazni?

Moravče ::

prebrutaln ojačevalec :S bi kdo menjal za nekaj 40W po kanalu?

imam še enega, doma narejenega 40W ampak je tak v pizdi zvok, in kakor je visokih tonov preveč kar utihne za čas ko so :S

Jackal ::

Mogoče zaupaš za kakšen ojačevalec gre?

Ocena tako čez palec za moč ojačevalnika - če praviš da ima 20A varovalko, je lahko max. moč ojačevalca pri 14,4V (kolikor ima vžgan avto) 288W. Predvidevam, da gre za ojačevalec razreda AB, ki ima izkoristek blizu 50%. Se pravi na zvočnike dobiš 144W vse skupaj. To številko deliš s številom kanalov za zvočnike, pa dobiš zelo optimistično ocenjeno moč ojačevalca na en kanal (številka je še vedno malo prevelika). Tako da brez skrbi da je ojačevalec "prebrutalen".

Kable bi ti pa priporočal točno te - komplet. V kompletu je namreč še varovalka, ki jo tudi nujno rabiš.

Moravče ::

kaj pa glede mase, a tisto mora tudi debel kabel bit? pa kar na šasijo pršravfam? lahko dam maso na uno maso ko je pri radiu (za radio priklopit so kabli pri armaturi, na 15A varovalki)?

Moravče ::

aja, ojačevalec, tole piše gor:

First austria, sniper series 350W, model no.: pa-2070, 175W + 175W, 2 channel 4ohm 0.04% THD, 2 ohm stable, built in crossover (kaj je to?), mosfet high power, amplifier,

b ::

Maso dej na karoserijo, pa dobro zrihtaj. Tam gre cez ravno toliko toka kot na dovodu, in ravno tako lahko kaj zakuris, ce je slab kontakt. Ne vem, kaksen kabel je na konektorju od radia, ampak ce rabis za dovod 10mm^2, rabis za maso ravno toliko.

Jackal ::

Maso je treba priklopit na neko mesto, kjer je dober stik s pločevino (treba je pobrusit stran barvo). Kabel za maso mora bit prav tako debel kot za +.

Crossover je kretnica v ojačevalcu - Predvidevam, da piše LPF in HPF.
LPF je nizkopasovni filter za subwoofer (prepušča le nizke tone)
HPF je pa visokopasovni filter za običajne zvočnike (prepušča samo tone nad neko frekvenco - zato da ne z basi uničiš zvočnikov).

Drugače pa ta First močno pretirava z napisanimi močmi. Točno tega modela ojačevalca ne poznam, ampak za primer na njihovem ojačevalcu, ki je označen kot 1800W, da na koncu realno ven 4x25W (rms)

Moravče ::

zaj računalo ima navaden izhod, k je tista bananca in ima 4 žile kabel iz te banance (2 so na zemlji in mislim da so iste se pravi je 3 žilno skupaj). Potem to na High input vežem al na Low input?

slab kontakt pa mi je že skuru en štekar v avtu ja :) uni konverter na 220V je imel šteker da vštekaš tam ko je za čik prižgat in je imelo slab kontakt in je skurilo varovalko in okoli nje čist stopilo tak da sm šteker stran dorezu pa direkt na žice navezu in pali :P

je lahko ojačevalec skos pod napetostjo ali je fajn naredit na rele da ko vžgeš avto/luči da se prižge oz en šteker za vžgat?

malo me skrbi tako močan rele/stikalo dobit, pomoje to ni ravno majhna stvar :S

Rocher ::

Ojačevalec ima za vklop namenjen kontakt imenovan REMOTE, preko katerega se vklopi, malokateri avtoojačevalec tega nima, tak da samo povežeš ta kontak magari preko stikalca na +12V in stvar bi se morala ob preklopu vklopiti. Ponavadi so izhodi na računalu kar dovolj majhnih vrednosti tako da jih po mojem vežeš na Low Input, drugi High Input je namenjen vezavi že ojačanega signala AkA kanal iz radia na katerega vežeš zvočnik.

lp
It's not just modding. It's a lifestyle.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rocher ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobra masa avto ojačevalca

Oddelek: Zvok in slika
496948 (5474) Scorpia
»

Priklop avtoojačevalca na vtičnico 12V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101384 (1239) jest10
»

Kje avtoojačevalec dobi elektriko?

Oddelek: Loža
61731 (1605) dëych
»

Pomoč pri izbiri releja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
192068 (1878) VolkD
»

Napajanje avtoojačevalca

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163169 (2977) Jackal

Več podobnih tem