Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
Gregor P ::
Če Porscheja skoz teram na polno na Nürburgringu, potem razumem, da mora biti ves čas na servisih - ker avto pa ne bi bil. Ampak ob normalni vožnji (morda občasno malo hitrejši) in vzdrževanju pa ne.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
billy ::
Daleč naokoli ni nobenega tu, ki na polno tera pošta po Nürburgringu, tako da čisto brezveze pisati o tem.
J.McLane ::
Mislim, da primerjate Ferrai in Porsche Cayenne je pa malo mimo. Cayene je dnevni avto za vozit, morda je kakšen drug Porsche primerljiv Ferrariju v smislu da je to samo vikend avto, Cayenne sigurno ni samo to.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
iKst_ ::
Nimam nekega posebnega namena, le kažem na dejstvo, da je trg rabljenih EV še vedno nekaj "posebnega" in ga ne moreš obravnavati kot nekaj "normalnega" (na njega močno vplivajo subvencije, ali manko njih, količinski popusti itd.)
Ni bistvene razlike kot pri trgu ICE avtomobilov, če vržeš vse v isti koš. Tudi na cene in prodajo ICE avtomobilov vpliva kup stvari, med drugim tudi EV subvencije, pa razni okoljski predpisi, cene goriva...
Če si potrošnik in želiš kolikor toliko realno sliko, greš na mobile.de in pogledaš kakšne so cene točno določenih modelov, ki te zanimajo. Vse ostalo je brezveze.
Gregor P ::
Daleč naokoli ni nobenega tu, ki na polno tera pošta po Nürburgringu, tako da čisto brezveze pisati o tem.
Torej nima za kaj biti več na servisih in je visoka umeščenost na lestvicah pokvarljivosti pač problem.
In se strinjam, da se Porsche težko primerja s Ferrarijem.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
jernejl ::
Cene rabljenim bmwjem in mercedesom padajo kot kamen, ker so že novi precenjeni. Če se neka firma na vsak način odloči neracionalno za mercedese ev, ker pač kupujejo mercedese, ne pomeni da boš potem tudi pri rabljenem našel enake suckerje. Tisti, ki kot novi niso precenjeni, so pa rabljeni dragi kot pes. Recimo tesle se dejansko ne splača kupit rabljene.Pri BMWju in Mercedesu že pri novem dobiš popust, nihče pri zdravi pameti ga ne plača toliko, kot piše na uradnem ceniku. Pri Tesli je drugače.
Normalno da ne boš kupil eno leto rabljenega BMWja za 10% manj, kot je nov po ceniku, če za enak denar odpelješ novega.
Ker pa ljudje radi primerjajo s ceno po ceniku, zgleda, kot da je cena padla kot kamen, čeprav v resnici ni.
Jaz sem si nekoč pri enem uradnem BMW prodajalcu ogledoval eno leto rabljen avto. Pa sva se pogovarjala o ceni. In potem sva šla naredit ponudbo za nov enak avto, pa še malo popusta, jasno. In je bila ponudba za nov avto za drobiž višja od rabljenega. Tako da tisti tvoj "tesle se dejansko ne splača kupit rabljene" velja komot tudi za BMW ali Mercedes, ali katerokoli drugo znamko.
iKst_ ::
Ker pa ljudje radi primerjajo s ceno po ceniku, zgleda, kot da je cena padla kot kamen, čeprav v resnici ni.
Seveda je. Jaz sem par let nazaj kupil 2 leti starega BMWja za 21k, nov je bil 36k (na računu).
Kolikor toliko končne cene imaš pa na avto.net. Tam trgovci običajno napišejo ceno s popustom, ne cene po konfiguratorju. Mogoče dobiš še kak % ali 2 dol, veliko več pa tudi ne.
Evo en primer. BMW 530d xDrive, star 5 let.
Cene včeinoma med 25 in 35 jurji.
Cena novega po ceniku okrog 100k eur leta 2021.
Tudi, če si na tole dobil 20% popusta je padec vrednosti v 5 letih ogromen.
codeMonkey ::
Cene rabljenim bmwjem in mercedesom padajo kot kamen, ker so že novi precenjeni. Če se neka firma na vsak način odloči neracionalno za mercedese ev, ker pač kupujejo mercedese, ne pomeni da boš potem tudi pri rabljenem našel enake suckerje. Tisti, ki kot novi niso precenjeni, so pa rabljeni dragi kot pes. Recimo tesle se dejansko ne splača kupit rabljene.Pri BMWju in Mercedesu že pri novem dobiš popust, nihče pri zdravi pameti ga ne plača toliko, kot piše na uradnem ceniku. Pri Tesli je drugače.
Normalno da ne boš kupil eno leto rabljenega BMWja za 10% manj, kot je nov po ceniku, če za enak denar odpelješ novega.
Jaz sem si nekoč pri enem uradnem BMW prodajalcu ogledoval eno leto rabljen avto. Pa sva se pogovarjala o ceni. In potem sva šla naredit ponudbo za nov enak avto, pa še malo popusta, jasno. In je bila ponudba za nov avto za drobiž višja od rabljenega. Tako da tisti tvoj "tesle se dejansko ne splača kupit rabljene" velja komot tudi za BMW ali Mercedes, ali katerokoli drugo znamko.
Lani, ko sem jaz kupoval avto, nisem hotel niti novega s popustom. Zaposleni v zenini firmi dobijo tudi po 15% za Mercedese in BMW. Pa je bil iX1 tudi s tem popustom totalno nekonkurencno vozilo. In to Tesli, Skodi in se mnogim drugim. Tako da Utk ima cisto prav. To je sramota za BMW, da je tako.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Ko sem jaz kupoval avto in sem gledal eno leto starega BMWja, potem pa sem pri istem uradnem prodajalcu naredil ponudbo za novega, je bila razlika v ceni drobiž.Ker pa ljudje radi primerjajo s ceno po ceniku, zgleda, kot da je cena padla kot kamen, čeprav v resnici ni.
Seveda je. Jaz sem par let nazaj kupil 2 leti starega BMWja za 21k, nov je bil 36k (na računu).
codeMonkey je izjavil:
Lani, ko sem jaz kupoval avto, nisem hotel niti novega s popustom. Zaposleni v zenini firmi dobijo tudi po 15% za Mercedese in BMW. Pa je bil iX1 tudi s tem popustom totalno nekonkurencno vozilo. In to Tesli, Skodi in se mnogim drugim. Tako da Utk ima cisto prav. To je sramota za BMW, da je tako.BMW nikoli ni bil avto, ki bi bil poceni, tako da ne vem, kaj želiš s tem sporočiti. Da bi moral po novem cenovno konkurirati Škodi, in da je sramota, da ni tako?
Imaš pač ljudi, ki radi dajo za avto več zato da se lahko hvalijo, da vozijo BMW, tako kot nekateri tudi dajejo 20kEUR za Rolexe, pa čeprav je Casio ura za 10 evrov bolj točna.
Vsak proizvajalec ima pač svojo računico in targetira na določen del kupcev, kupci pa imajo različne želje in pričakovanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
aytim ::
Mene, če pustimo finance ob strani, pri Porsceju moti predvsem to, da so dokaj visoko na lestvicah pokvarljivosti vozil, torej da je dokaj velika možnost, da boš veliko časa preživel na njihovih servisih. Ne vem pa sedaj, kje točno je vzrok temu, ker nisem raziskoval dalje, je to zaradi slabše izdelave, materialov, ali ravnanja ljudi/voznikov z njimi (torej kot svinja z mehom).
Vzrok je dokaj jasen. Delajo z eno izmed največjih marž kar se tiče serijskih avtov.
Če ti bembaro naredijo za 20k in prodajajo za 40k (v resnici bolj za 25 do 30k), potem porško delajo za 30k in prodajajo za 90. Čeprav si večino delov delijo z recimo da ljudskimi avti, jih pod pretvezo premium znamke kot nadomestne prodajajo za uber premium ceno. A veš un en alu pokrovček ki te bo stal 300 eur? Slovenc ga je za porško naredil za 20 eur
codeMonkey je izjavil:
Lani, ko sem jaz kupoval avto, nisem hotel niti novega s popustom. Zaposleni v zenini firmi dobijo tudi po 15% za Mercedese in BMW. Pa je bil iX1 tudi s tem popustom totalno nekonkurencno vozilo. In to Tesli, Skodi in se mnogim drugim. Tako da Utk ima cisto prav. To je sramota za BMW, da je tako.BMW nikoli ni bil avto, ki bi bil poceni, tako da ne vem, kaj želiš s tem sporočiti. Da bi moral po novem cenovno konkurirati Škodi, in da je sramota, da ni tako?
Imaš pač ljudi, ki radi dajo za avto več zato da se lahko hvalijo, da vozijo BMW, tako kot nekateri tudi dajejo 20kEUR za Rolexe, pa čeprav je Casio ura za 10 evrov bolj točna.
Vsak proizvajalec ima pač svojo računico in targetira na določen del kupcev, kupci pa imajo različne želje in pričakovanja.
Ko to berem se mi zdi da nimas pojma o cem govoris. BMW ni bil poceni, ampak je vsaj nekaj ponujal in upravicil visjo ceno. Vcasih. Cena sploh ni bila problem, bi dal takoj, ampak to da dobim 2x manj navora, pogon spredaj, slabih 100 KM manj in 85% baterije v primerjavi s Skodo in moram se placati vec, samo zato ker je BMW in zelo ocitno ne ker je boljsi avtomobil. To kupi samo tisti ki komaj napraska, da se fino pociti, ko gleda znacko, in pojma nima kaj kupuje. EV kupci pa ocitno niso tako neumni.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
Ko to berem se mi zdi da nimas pojma o cem govoris. BMW ni bil poceni, ampak je vsaj nekaj ponujal in upravicil visjo ceno. Vcasih. Cena sploh ni bila problem, bi dal takoj, ampak to da dobim 2x manj navora, pogon spredaj, slabih 100 KM manj in 85% baterije v primerjavi s Skodo in moram se placati vec, samo zato ker je BMW in zelo ocitno ne ker je boljsi avtomobil.
Kakšno vezo ima to s padcem vrednosti rabljenih BMWjev?
Imaš pač kupce, ki so pripravljeni za manj plačati več, in to velja tako pri novih kot pri rabljenih avtih.
Tako da če kdo nima pojma o čem govori, si to kvečjemu ti.
Ogromno. Ampak zahteva malo razmisleka in poznavanja ponudbe.
Ce avto nov ni konkurencen, kako bo sele rabljen, ce mu vrednost ne pade kot kamen? A je to tako zapleteno?
In tocno taka jajca od avtomobilov nato padajo v statisiko, in pridejo prav, ko je potrebno kazati s prstom na padec vrednosti rabljenih elektricnih vozil. Ali pa se huje, kot smo videli zgoraj, in vzamejo za referenco le ta vozila, pa to zamolcijo.
Ce avto nov ni konkurencen, kako bo sele rabljen, ce mu vrednost ne pade kot kamen? A je to tako zapleteno?
In tocno taka jajca od avtomobilov nato padajo v statisiko, in pridejo prav, ko je potrebno kazati s prstom na padec vrednosti rabljenih elektricnih vozil. Ali pa se huje, kot smo videli zgoraj, in vzamejo za referenco le ta vozila, pa to zamolcijo.
Zgodovina sprememb…
codeMonkey je izjavil:
Ogromno. Ampak zahteva malo razmisleka in poznavanja ponudbe.Sploh ni zapleteno. Če se najdejo kupci za novega po visoki ceni, se bodo tudi za rabljenega. Če je nekdo novega "preplačal" za 20%, zakaj pa ne bi nekdo drug še rabljenega? Osnovnošolska matematika pa pove, da je procentualni padec potem enak.
In tocno taka jajca od avtomobilov nato padajo v statisiko, in pridejo prav, ko je potrebno kazati s prstom na padec vrednosti rabljenih elektricnih vozil. Ali pa se huje, kot smo videli zgoraj, in vzamejo za referenco le ta vozila, pa to zamolcijo.Brez skrbi, imaš tudi kake druge proizvajalce, ki nižajo cene novih, pa potem kupci s prodajo rabljenega zgubijo še toliko več.
Zgodovina sprememb…
Cudno. En lepi clanke kako jih ni mozno prodati brez prevelike izgube, kljub precej znizani ceni novih, drug trdi da se bodo suckerji nasli.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Če se najdejo kupci za novega po visoki ceni, se bodo tudi za rabljenega. Če je nekdo novega "preplačal" za 20%, zakaj pa ne bi nekdo drug še rabljenega?
Pa se res najdejo? Razen nemških velikih firm, ki pač kupujejo nemško da sami sebe gor držijo, čeprav vejo da v nedogled ne bo šlo? To poletje in zadnje leto sem šel čez kar nekaj evropskih držav, in novega nemškega premiuma razen v Nemčiji praktično ne vidiš več. Zato sklepam da so v 90% to službeni avti, in to nemških firm.
Poljaki in balkanci normalno niso ravno navdušeni nad elektriko, drugi pa tako nihče ne kupuje te nemške rabljene krame.
codeMonkey je izjavil:
Cudno. En lepi clanke kako jih ni mozno prodati brez prevelike izgube, kljub precej znizani ceni novih, drug trdi da se bodo suckerji nasli.Prebrali smo že vse, od tega, da se rabljene prodaja celo po višji ceni kot se jih kupuje, do tega, da cene rabljenim padajo kot kamen.
V resnici pa posploševanje nima nobenega smisla, ker je padec cene precej odvisen od veliko faktorjev. Koliko popusta si dobil, ali gre za EU ali ameriški trg, za kateri model avta gre, ali je proizvajalec vmes prenovil model ali spustil ceno (slednje je v preteklosti delala Tesla)...
Ampak če firme kupujejo nove z visokimi popusti, potem težko rečeš, da rabljenim cena pada kot kamen. Čisto možno da z lastništvom sploh niso veliko izgubili, velik padec cene je pa zato zgolj navidezen.Če se najdejo kupci za novega po visoki ceni, se bodo tudi za rabljenega. Če je nekdo novega "preplačal" za 20%, zakaj pa ne bi nekdo drug še rabljenega?
Pa se res najdejo? Razen nemških velikih firm, ki pač kupujejo nemško da sami sebe gor držijo, čeprav vejo da v nedogled ne bo šlo? To poletje in zadnje leto sem šel čez kar nekaj evropskih držav, in novega nemškega premiuma razen v Nemčiji praktično ne vidiš več. Zato sklepam da so v 90% to službeni avti, in to nemških firm.
Poljaki in balkanci normalno niso ravno navdušeni nad elektriko, drugi pa tako nihče ne kupuje te nemške rabljene krame.
Sem pa nedavno hodil po BMW salonu v LJ, gledal njihove električarje in je prodajalec sam omenil, da se to večinoma kupuje na firme (koliko je to res, pa ne vem).
V resnici pa posploševanje nima nobenega smisla, ker je padec cene precej odvisen od veliko faktorjev. Koliko popusta si dobil, ali gre za EU ali ameriški trg, za kateri model avta gre, ali je proizvajalec vmes prenovil model ali spustil ceno (slednje je v preteklosti delala Tesla)...
Govorili smo o tocno doloceni znamki in njihovih modelih.
Ampak če firme kupujejo nove z visokimi popusti
Odvisno kaj so za koga visoki popusti. Če audi spusti ceno iz 80 na 65, je to morda visok popust, če nov podoben (pa še bolj opremljen) kitajc stane 35, boš pa preklemano težko 4 leta starega nemca prodal za 35.
Sem poskusil omodo 5. To je velikost Q3. Q3 je bolj udoben in tišji, ampak sam pogon in oprema, tu ni neke razlike. Morda bo firma za imidž dala 30 jurjev več, privatnik ali pa nek rentacar pa hell no.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
codeMonkey je izjavil:
Res je. Govora je bilo o tem, da rabljenim BMWjem in Mercedesom cene padajo kot kamen. Jaz sem temu oporekal, ti se pa na vse kriplje trudiš pokazati, da je temu res tako. No, motiš se, in lahko se zaradi mene še naprej trudiš, kolikokrat boš odpisal, tolikokrat se boš motil.
Govorili smo o tocno doloceni znamki in njihovih modelih.
The 10 electric vehicles that maintain their value best Model Years of Manufacture Expected yearly drop in value --------------------------------------------------------------- Mercedes-Benz EQC 2019-23 5.99% Honda E 2020-22 6.57% Volkswagen e-Golf 2018-20 6.92% BYD Dolphin 2023- 7.24% Smart forfour 2020-22 7.32% BYD Seal 2023- 7.52% Lotus Eletre 2023- 8.85% Lexus RZ 2023- 9.47% BMW i5 2023- 9.48% The 10 electric vehicles that maintain their value worst Model Years of Manufacture Expected yearly drop in value --------------------------------------------------------------- Tesla Model Y 2022- 18.54% Hyundai Ioniq 5 2021- 18.52% BMW iX 2021- 17.34% Kia Soul 2017- 17.30% MG MG5 2020-24 17.09% Fiat 500e 2021- 17.02% Mercedes-Benz EQS 2022- 16.68% Hyundai Ioniq 6 2023- 16.63% Skoda Enyaq 2021- 16.56% Ford Mustang Mach-E 2021- 16.02%vir
Sem pogledal še v eno nemško revijo (Auto Motor und Sport), kjer imajo tabele s padcem vrednosti rabljenih avtov, BMW i4 v treh letih zgubi manj kot Tesla model 3.
Torej za BMW i4 v startu daš več, ko ga prodaš pa ugotoviš, da je bila izguba vrednosti v resnici manjša :)
Zgodovina sprememb…
Za 65k dobiš Q6 Quattro s še nekaj dodatne opreme. Kateri kitajc za 35k mu pa pride blizu? Xpeng G6 4x4 je 55k. Zeekr 7X long range RWD je 57k, AWD pa 64k.Ampak če firme kupujejo nove z visokimi popusti
Odvisno kaj so za koga visoki popusti. Če audi spusti ceno iz 80 na 65, je to morda visok popust, če nov podoben (pa še bolj opremljen) kitajc stane 35, boš pa preklemano težko 4 leta starega nemca prodal za 35.
Sem poskusil omodo 5. To je velikost Q3. Q3 je bolj udoben in tišji, ampak sam pogon in oprema, tu ni neke razlike. Morda bo firma za imidž dala 30 jurjev več, privatnik ali pa nek rentacar pa hell no.
S tem da še ne vemo dovolj dobro, kako bodo kitajci z leti zgubljali na ceni. Čisto mogoče, da boš s kitajcem na koncu zgubil enako ali celo več kot če bi kupil v startu dražji Q6.
DamijanD ::
Koliko pri izbiri avta vpliva na vas vpliva kupujmo "domače" ? Torej koliko več ste pripravljeni dati za EU avto v primerjavi s kitajcem, če veste da s tem nekako podpirate EU gospodarstvo?
Za 65k dobiš Q6 Quattro s še nekaj dodatne opreme
V letu 2025 so prodali 84,000 Q6. Ta avto ni pomemben za nobenga.
S tem da še ne vemo dovolj dobro, kako bodo kitajci z leti zgubljali na ceni. Čisto mogoče, da boš s kitajcem na koncu zgubil enako ali celo več kot če bi kupil v startu dražji Q6.
Če te skrbi kolk boš dobil čez 8 let potem kupuješ predrag avto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
aytim ::
Za 65k dobiš Q6 Quattro s še nekaj dodatne opreme. Kateri kitajc za 35k mu pa pride blizu? Xpeng G6 4x4 je 55k. Zeekr 7X long range RWD je 57k, AWD pa 64k.Ampak če firme kupujejo nove z visokimi popusti
Cene so takšne zaradi tarif, da gor držimo švaburje in bagetarje.
Koliko pri izbiri avta vpliva na vas vpliva kupujmo "domače" ? Torej koliko več ste pripravljeni dati za EU avto v primerjavi s kitajcem, če veste da s tem nekako podpirate EU gospodarstvo?
A za twingeca? Za duplo ceno kitajca je ene 50% slabši od njega. Pa kitajcu nabijemu še do 40% tarif in twingomejkerju dajemo še dodatne državne in evropske subvencije. Zato, da si lastniki lahko izplačujejo profite.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aytim ()
DamijanD ::
Mišljeno je bilo za vse avte, ki jih proizvajamo v Evropi (torej ne samo direktno za twinga). Ker mi smo kar odvisni od avto industrije v Evropi, kar nekaj firm je podizvajalcev za Nemce. Ampak tudi na splošno gledano. Če bi vsak kupoval samo najcenejše (beri Kitajske) avte, ker se njemu osebno to najbolj splača. Potem v parih letih verjetno Evropska (avto) industrija crkne in posledično bo "zanimivo". Analogno je tudi s hrano ali raje kupiš nekaj, kar je zraslo v Sloveniji in podpreš našega kmeta ali vzameš najcenejše, kar lahko...