» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1384 / 1384
»
»»

RedDrake ::

Ahh, dejansko je sedaj že "polno" dobre izbire. So celo karavani (kar sem si jaz želel v o.g. debati tam 2010-2013), SUV-i in CUV-i, malčki, ni da ni. Ja, če iščeš nekaj z več gumbi kot zasloni morda ni tako velika izbira a vsekakor je. Renault ima precej, tudi VAG-i postajajo boljši. Hyundai, če prežvečiš izgled, KIA če prežvečiš prodajalce, ipd ... Za vsakega se nekaj najde. Kitajcev je nebroj, tudi v kakšnih "znanih" preoblekah, kot recimo Mazda, ipd ...
Je pa res, da je potrebno imeti 25k EUR+ za novega minimum. To je pač nova normalnost, ki nam jo nudi EU regulacija, ki zahteva več osnovne opreme, kot jo je 20 let nazaj sploh obstajalo na ceniku.

MrStein ::

Katera znamka ima za emblem X oziroma neka prekrižana kopja?
Avto izgleda futurističen z "aerodinamičnimi" krivuljami. Prava osvežitev po opekah, kot je večina novih vozil.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Musashi ::

xpeng

MrStein ::

Ja.
Verjetno je bil p7+
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

iKst_ ::

Morda res. Je pa dejstvo, da bi jih prodali mnogo več, če bi avto imel kak gumb, ročko in zaslon več.

Večkrat vprašam, pa nikoli ne dobim odgovora :) Katere gumbe in ročke pogrešaš?

DamijanD ::

BigWhale je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Statistika 06/2026 za Slovenijo: (sortirano po junijski prodaji, zaporedna številka je mesto glede na celo leto 2026

Kar pricakovani rezultati. Twingo je lepo startal.
Najboljs pri tej tabeli je to, da lahko vidimo da je na trziscu ze vec kot 90 razlicnih modelov EVjev.

Mene preseneča visoka številka Opla ter razmeroma nizka R5.

shm ::

iKst_ je izjavil:

Žmigovci, brisalci, menjalnik, radio glasnost in naslednji komad, klima on/off, ventilacija, temperatura.

Alexius Heristalski ::

Pa saj so dali ročko za žmigavce nazaj.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

flameir ::

shm je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Žmigovci, brisalci, menjalnik, radio glasnost in naslednji komad, klima on/off, ventilacija, temperatura.

-zmigavci rocke je bil res fail, takrat sem ze gledal ta avto in ga zato nisem kupil, so pa zdaj dali nazaj in sem ga :D
-brisalci so na tipki, ni idealno, ne rabis pa ekrana za to, ko se navadis na tipko (ubistvu kar hitro)
-"menjalnik" je touch, ampak ga ne rabis, razen za dati v drive na zacetku voznje kar je vseeno rocka/ekran, se takoj navadis in je cist ok, ko odpnes pas gre sam v park, ima tudi auto d/r in dela presenetljivo dobro
-glasnost in next song / radio station je levi vrtljivi gumb na volanu
-klima on/off, temperatura ne rabis, jaz imam od prvega dne na 21.00 in se nikoli nisem spremenil ker dela kot mora, ce je vroce vedno prej vzgem klimo v appu, ce je ekstra vroce tudi auto vzdrzevanje temperature, ker potem avto ni pregret in sploh ne kuri veliko baterije

meni osebno je drugace najvecji fail, da ne mores prekljapljati med tempomatom in travel assistom med voznjo - to mi gre res blazno na zivce in upam, da dajo nazaj, ker ne vidim v cem je fora, da so to funkcijo pri novih modeli dali stran?

codeMonkey ::

Kako imate lahko klimo cel cas na 21? Ok ce je 25 zunaj, ampak na 35?

alekskac ::

Paaa ... tud v hišii mam skoz na isto, na 24?C, in v avto na 22 ker bolj seka skozi stekla.

iKst_ je izjavil:

Morda res. Je pa dejstvo, da bi jih prodali mnogo več, če bi avto imel kak gumb, ročko in zaslon več.

Zame deal-brakerji:

• Brisalce na ročki - ker če avtomatika samo enkrat zataji takrat ko je res nujno, je to enkrat preveč. Ergo, želim imeti na "fingertipu".

• Gretje/hlajenje sedežev (spredaj in zadaj) in volana. Kljub garažiranemu avtu (nikoli ni izjemno hladen ali izjemno vroč) to z ženo ves čas spreminjava, ker pač tako je. Zdaj ko kuri si v 2-urni vožnji tudi po 10x spremenim moč sedežne ventilacije. Ker to delam na cestah kjer tudi FSD še dolgo ne bo vozil (s. Primorska), želim imeti fizični gumb.

• Recirkulacija zraka - ja saj vem "bio defense mode", pa aktivni filtri, pa kaj jaz vem kaj vse, na koncu pa še vedno vohaš smrdljiv dizel pred sabo, ker si na touchu iskal 7mm x 7mm gumb, ki ga rabiš dvakrat letno.

• 3 tipke za "pihaj spodaj, pihaj iz konzole, pihaj v šipo". Spreminjam dostikrat, da je relevantno.

• Fizično nastavljive šobe za zrak, to je nujno, ker redko potujem sam in sopotniki zadaj zelo radi komentirajo kam naj piha, preveč piha, ipd.

• Vse potrebne komande za audio sistem (lahko na volanu).

• Vse potrebne komande za držanje razdalje do drugega vozila, vklop/izklop sistema za "avtomatsko" vožnjo (lahko na volanu).

• Fizične, mehansko sklopljene ročke za odpiranje vrat, tako spredaj kot zadaj.

Nice-to-have

• Fizični gumb za temperaturo za vsako cono posebej

• Fizični gumb za hitrost pihanja

• Fizični gumb za 360/540 pogled kamere

• Fizični gumb za parkirne senzorje

Ker moderne Tesle padejo na nekaj deal brakerjih je to pač to. Tega sploh ne gledam. Sicer, odkar je žena naumila 360/540 kamere mi je dovoljeno kupiti samo še taka vozila. Tesla tu avtomatsko izpade, čeravno imajo več kamer kot kdorkoli drug. Fix it in an update?

deepsick ::

Jebiga potem.

J.McLane ::

codeMonkey je izjavil:

Kako imate lahko klimo cel cas na 21? Ok ce je 25 zunaj, ampak na 35?

Mislim da različni avti različno interpretirajo nastavljeno temperaturo, ampak ja, tudi jaz imam pri 30°+ zunaj v avtu 24°, prav tako v pisarni v službi.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

deepsick je izjavil:

Jebiga potem.

Jebiga, indeed.

Gregor P ::

Švicarji so jih poslali v likvidacijo, Slovenci rešili. Zdaj dobivajo nov zagon
Izdelovalec polnilnic za električne avtomobile Etrel po enem letu prestrukturiranja stopa na pot nove rasti. Sprejeli so vrsto ukrepov, na roko jim gredo tudi ugodne razmere v industriji.

https://forbes.n1info.si/zeleni-prehod/...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

tzpods ::

Skoda Peaq anyone? Jst bi ga imel zgleda super https://www.skoda.si/novi-peaq/novi-peaq
7 zicov ko jih seveda rabis, drugace pa sta 2 podrta v velik prtlaznjik. Cena zelo solidna right?

iKst_ ::

Vse to je na gumbih ali ročkah.

billy ::

dejanslo je izjavil:

billy je izjavil:

ima ima, saj vidiš glasovanje...recimo žalec 1.2k vglasov, kranj 180, ptuj 150...

Še vedno je to glavna tranzitna žila za turiste...bistrice pač ni ok lokacija, ker nima poleg ničesar kam lahko človek gre.

V Slovenski Bistrici je SC direkt na parkirišču trgovskega centra.

To ni trgovski center, ampak stop shop trgovska veriga...kar pomeni trgovine vsaka za sebe, ena poleg druge. Nikjer ni javnega WC ali kake skupne "avle" recimo...je pa špar, da lahko kupiš kaj za pod zob, ostalo pa useless cote trgovine, ipd :D

na srečo je pleg še ICE pumpa, in imaš tam WC, ampak...do tja je kar nekaj metrov.

tzpods je izjavil:

Skoda Peaq anyone? Jst bi ga imel zgleda super https://www.skoda.si/novi-peaq/novi-peaq
Cena zelo solidna right?

Mogoče se dojemanje solidnosti cene razlikuje, je kaj bolj konkretnega v mislih za EU v 2. polovici leta 2026?

billy je izjavil:

To ni trgovski center, ampak stop shop trgovska veriga...kar pomeni trgovine vsaka za sebe, ena poleg druge. Nikjer ni javnega WC ali kake skupne "avle" recimo...je pa špar, da lahko kupiš kaj za pod zob, ostalo pa useless cote trgovine, ipd :D

na srečo je pleg še ICE pumpa, in imaš tam WC, ampak...do tja je kar nekaj metrov.

Ok, sicer ne ločim in ne spremeni situacije kaj dosti - zagotovo je kak lokal ali trije bliže kot črpalka. Pravilno se menda reče nakupovalni center, v bistvu sicer nepomembno v kontekstu SC, če že?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

billy ::

Lokal je ja, ampak kaj boš šel tja samo na WC..kot neki čeh? :D

Največji problem SCje je WC...oz da ga ni. Potem pa to opravljajo ljudje v bližini..in ni več snažno.

v tujini že sicer tesla postavi poleg kontejner, lično preurejen v primerno mesto, kje je wc, in lahko si narediš napitek...kavo, čaj...

iKst_ je izjavil:

Vse to je na gumbih ali ročkah.

Vse to _hkrati_? Sliši se precej enih funkcij za tistih 6 gumbov na volanu ...

billy je izjavil:

Lokal je ja, ampak kaj boš šel tja samo na WC..kot neki čeh? :D

Na ICE črpalko boš šel na wc, lepo prosil za ključ, vmes pa bo že potka za teboj? Zaradi mene... Saj še vedno smeš častiti kakšno kavico natakarici, spila jo bo pač 'kasneje'.

Mislim, da je v interesu ponudnika SC, da uredi tudi sanitarije. Predlagam, da se odpre kakšnega novega ali tri, vrhunskega vzorčnega, ni posebej verjetno, da bo kdo dopolnjeval obstoječega kar tako, SC je v SB ene tri leta, tu nekje, kam hočeš tam postavit še eno "marino", ffs? Dajte tam glasovat, a ne!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

LOL a zdaj je treba še glasovati poleg :))

P.S.: saj ne, da je med drugim tudi iz podatkov razvidno vse ...

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

Kitajcev in Tesel videvam vedno več na cestah. Tesla je sploh v LJ ful zrasla.

Očitno je nekaj resnice v tistem članku iz Siola na temo prodajnih številk EV-jev.

Btw. videvam tudi BYD-je z tujimi (AUT, DE) tablicami na SLO avtocestah - kako je zdaj z launchom BYD-ja v Sloveniji?
Trenutno Slovenci kupujejo bolj MG-je, veliko je Forthingov (Dongfeng), kakšen LeapMotor sem videl, pa Jaecoo in Omodo od Chery-ja.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Ni Musk tisti, ki odloča o postavitvi SC, FFS, da prileti s chinookom in izseče kak stoletni spomenik sredi parka!

Še ti doma ga lahko (teoretično) odpreš, vsem sekundarnim glasovom navkljub, dajte prebrati to na povezavi.

Vidiš, billy, nekaj filozofiraš, potem pa se bralci zmedejo še toliko bolj. Pa že.

Malidelničar je izjavil:

Kitajcev in Tesel videvam vedno več na cestah. Tesla je sploh v LJ ful zrasla.

Tesla je ekvivalent yugo45 leta 2026, saj je bilo že rečeno, FFS!

endelin ::

Tesel se ogromno proda. Model 3 izredno popularen. Na zalogi letos nič. Ko pride nova ladja vsake par mesecev vse razprodano. Folk je zagrabil še te subvencije ki jih morda čez pol leta ne bo več + dražji bencin zaradi znanih razlogov....

Vprašanje ali je to sprememba trenda z EVje ali samo začasno.

V byd salonu vedno ko grem mimo kar nekaj firbcev v salonu...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Najbrž ko imaš enkrat EV in si se povsem prilagodil na njega in tudi doma prilagodil vse za njega (SE, polnilnica itd.), potem greš verjetno težje nazaj na klasiko.

enavlaka ::

Sunken cost

endelin ::

Da vidmo če bo bmw z ix5 populariziral elektricarje v razredu luksuznih suvov. Baterija je ogromna. Avto močan. In tam tam cenovno z ice šestaki

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

codeMonkey ::

Gregor P je izjavil:

Najbrž ko imaš enkrat EV in si se povsem prilagodil na njega in tudi doma prilagodil vse za njega (SE, polnilnica itd.), potem greš verjetno težje nazaj na klasiko.

Ljudje gredo v SE zaradi avta? Jaz sem dal 150 EUR za kabel. Pa tega prodam z avtom, ce ga ne rabim vec. Toliko sem trenutno zapravil za prehod. Nazaj ne gre nic, ker ljudje naceloma nocejo na slabse, ce ni potrebno.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

V SE greš da "zaslužiš", to ni potem strošek.

Karen ::

flameir je izjavil:

-zmigavci rocke je bil res fail, takrat sem ze gledal ta avto in ga zato nisem kupil, so pa zdaj dali nazaj in sem ga :D
-brisalci so na tipki, ni idealno, ne rabis pa ekrana za to, ko se navadis na tipko (ubistvu kar hitro)
-"menjalnik" je touch, ampak ga ne rabis, razen za dati v drive na zacetku voznje kar je vseeno rocka/ekran, se takoj navadis in je cist ok, ko odpnes pas gre sam v park, ima tudi auto d/r in dela presenetljivo dobro
-glasnost in next song / radio station je levi vrtljivi gumb na volanu
-klima on/off, temperatura ne rabis, jaz imam od prvega dne na 21.00 in se nikoli nisem spremenil ker dela kot mora, ce je vroce vedno prej vzgem klimo v appu, ce je ekstra vroce tudi auto vzdrzevanje temperature, ker potem avto ni pregret in sploh ne kuri veliko baterije

meni osebno je drugace najvecji fail, da ne mores prekljapljati med tempomatom in travel assistom med voznjo - to mi gre res blazno na zivce in upam, da dajo nazaj, ker ne vidim v cem je fora, da so to funkcijo pri novih modeli dali stran?

S tem kar si napisal se popolnoma strinjam. Če dodam kaj pogrešam:
1. Žmigavci bi lahko bili na "klik", torej 3x požmiga, če nimaš klika da ostane, tu je smart in pri menjavi pasov dela ok, izhodi iz krožnih pa mi na nekaterih/večini ne izklaplja žmigavca, pa še izklop je tako da ga klikneš v isto in ne v nasprotno smer ki ti seveda prižge žmigavec v drugo smer.
2. Jaz imam isti problem s tem travel assistom in tempomatom... imam sicer s3xy commander pa button in ta zna avtomatično po menjavi pasu vključit nazaj tempomat (nastaviš sekunde delaya), ampak to ni to. Proti npr. VW grupi je ta travel assist takšna beda, da imam izključenega pa furam samo radar tempomat. Škoda, če bi bil na nivoju bi šlo. Da ne govorimo o tem da si v stoječi koloni na primorki recimo in vsi naredijo reševalni pas, tvoj TA pa po sredini fura. Zdaj ali to ali pa se odreči tempomatu in avtomatskemu speljevanju v koloni, kar je super drugače.
Ampak ok, vsak avto ima kakšno specifiko, ta ni nič drugačen, se pač navadiš na to kar je. Enim je nekaj dealbreaker, drugim je vseeno, eni se pa ne obremenjujemo preveč (ko imaš enkrat npr. 3 avte sam ki jih voziš pa še par motorjev itak ugotoviš da je vsak malce drugačen in če bi se obremenjeval s temi specifikami potem bi vozil samo enega, če pa izbiraš enega se pa potem verjetno res bolj osredotočaš na to da vzameš kombinacijo ki ti ustreza).
««
1384 / 1384
»
»»