» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1377 / 1378
»»

iKst_ ::

Musashi je izjavil:

Ma frunk je totalno overrated. Sam sem fliknu noter kable, ki jih tako ali tako nikoli ne rabim (še nisem filal na polnilnici, ki nima kabla, zelo verjetno tudi ne bom) in ga od prvega dne nisem več odprl.

Jaz ga pa redno uporabljam. Pozimi grejo not 3 pari pancerjev + kaka čelada, rokavice itd. Ko grem na morje dam not morsko robo, žar, plavutke... Plinsko jeklenko peljem zamenjat.

Pa dobro, dokler imaš zadaj velik prtljažnik res zadeva ni nujna. Če maš 7 sedežev se pa dodatnih 100 litrov konkretno pozna.

PARTyZAN je izjavil:

Ne vidiš prav. ID7 Touring ima pri 16.5cm večji dolžini vozila in 8.1cm večji medosni razdalji obračalni krog 10.9m, Model Y pa 12.1m.

https://www.volkswagen.co.uk/en/electri...

Turning circle - 12.3 m

codeMonkey ::

Je potrebno isto stvar primerjati. Tesla ima cez 12 za "curb-to-curb". Pa MEB platforma ima manj, ko nimas motorja spredaj, pri Tesli ostane enak, tudi ce ni AWD.

Zgodovina sprememb…

Musashi ::

eno je kerb-to-kerb, drugo pa wall-to-wall, tole si za drugo napisal iKST. Tesla da ven pa sam kerb-to-kerb ki je 12.13m. (ID7T 10.9m) Wall-to-Wall za Y je preko 13...ni pa uradne cifre

deepsick ::

deepsick je izjavil:

Dober dan, vprašal bi, kaj od teh amazon.de najbolj prodajanih mobilnih postojank priporočate junija 2026? Dobro je tudi, če se dajo avtomagično prilagajati ostali porabi do omejitve.

Dober dan, glede na amazon prime day in za dodatno (nesubvencionirano!) stacionarno sta 1 ali 2 v redu ali ima kdo slabe izkušnje s katero? Obe sta kar priljubljeni, 2 bolj poleg večjega prime popusta.

Jaz sem dal pred kratkim zmontirati polnilnico. Myenergi ZAPPI, dinamična. Za vse komplet z montažo polnilnice, tokovnikov, napeljavo 15 metrov kabla, nadometno montiranega na drugo stran garaže, preboje itd. sem dal cca. 1600€. Od tega je nekih 900€ subvencije, se pravi, me bo prišlo vse skupaj 700€.

Ja, zgornji se ne prilagajata porabi hiše sami po sebi, največ poceni-blokovni bi bili v tem trenutku, tam druga metla pometa, tudi za SE ni odločitve, četudi večkrat ponujena udeležba. Nek power meter in home assistant orkestrator bi se pa dalo urediti - glede na to, da podpira app/wifi?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

Sc0ut ::

codeMonkey je izjavil:

Zgleda kot prakticna zadeva za vecje druzine, ce imas mulce znotraj pravega starostnega okna (verjetno ze kaksne polnoletne, ko so obcasno zraven in nekoliko mlajse):

in min cena 50.000 eur. Ce je namenjen povprecni druzini je predrag, ce veliki druzini, pa je teh premalo za imet svoj tip vozila :) Za 50000 kupis rav4 ali Volvo ali bmw, ne pa Skodo.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

DamijanD ::

deepsick, kaj je pravzaprav razlika med 1 in 2 ?
Drugače v opisu piše "wall box adapts flexibly to different charging current requirements, making it ideal for photovoltaic systems." ampak nič podrobnosti, kako/kdaj. Ni mi pa jasno zakaj je omenjena tuya app?

Integracija za HA pa omogoča spreminjanje amperaže, tako da bi lahko naredil kar hočeš praktično

laguna1 ::

Če že ne morete brez frunka, obstajajo za neko minimalno doplačilo dodatki za npr. ford explorer ev, platforma MEB
https://www.bing.com/images/search?q=fr...

endelin ::

Kakšno je mnenje o bmw i3 50? Oblika zna v živo zelo delovati, ostre linije, sedan.
Cena okrog 70k eur z nekaj opreme. Se bo to prodajalo? Domet je enormen. Zmogljivosti so malo meh (vsaj tovarniško napisane). Merc z nekaj več KM ima 0.7 sekunde boljši pospešek.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Sc0ut je izjavil:

in min cena 50.000 eur. Ce je namenjen povprecni druzini je predrag, ce veliki druzini, pa je teh premalo za imet svoj tip vozila :) Za 50000 kupis rav4 ali Volvo ali bmw, ne pa Skodo.

Bos moral malo cene novih vozil pogledat. Ce pa ciljas na rabljena, pa pac primerjas jabolka in hruske.

endelin je izjavil:

Kakšno je mnenje o bmw i3 50? Oblika zna v živo zelo delovati, ostre linije, sedan.
Cena okrog 70k eur z nekaj opreme. Se bo to prodajalo? Domet je enormen. Zmogljivosti so malo meh (vsaj tovarniško napisane). Merc z nekaj več KM ima 0.7 sekunde boljši pospešek.

OK, ce je preko firme 15-20% popusta. Verjetno bo popularno sluzbeno vozilo tole.

Zgodovina sprememb…

mtošev ::

Slate je danes v US of A začel s prednaročili za svoj visoko prilagodljiv barebones truck:
https://www.slate.auto/en

laguna1 je izjavil:

Če že ne morete brez frunka, obstajajo za neko minimalno doplačilo dodatki za npr. ford explorer ev, platforma MEB
https://www.bing.com/images/search?q=fr...

Samo to ni nek frunk. Takega ima tudi tista Skoda zgoraj serijsko, pa se zadnji rolo lahko tja spravis, ko imas kufre nabasane do vrha. Pravi frunk se vseeno ne odpira kot klasicen motorni pokrov, ampak tudi na daljavo po moznosti. Vsekakor pa ne tako, da vleces neko rocico, kjer moras zraven se imeti odprta vrata. Pa globok je, da spravis uporabne stvari, da ti ne umazejo prtljaznika, ter da ga nato enostavno speres z vodo.

Zgodovina sprememb…

Je kaj vec informacij glede Mazde 6e, zdaj ko je ze nekaj casa zunaj? Na willhabnu jih je precej veliko, pa cene so precej nizke za tak tip avtomobila in opremo.

Zgodovina sprememb…

DamijanD je izjavil:

deepsick, kaj je pravzaprav razlika med 1 in 2 ?
Drugače v opisu piše "wall box adapts flexibly to different charging current requirements, making it ideal for photovoltaic systems." ampak nič podrobnosti, kako/kdaj. Ni mi pa jasno zakaj je omenjena tuya app?

Integracija za HA pa omogoča spreminjanje amperaže, tako da bi lahko naredil kar hočeš praktično

Tuya in shelly zelo verjetno nista kompatibilna glede nujnih power metrov, hass integracija bi to zelo verjetno rešila med obema ponudnikoma. On/off bi že bil dovolj, dinamična moč je pa super. Če ti je, malo poišči primere na u2b in objavi, če te zanima in je kaj na to temo. Sicer bo pač nekdo moral yolo tvegati :D

RAV4 nima nič takega, kar tale Škoda ne bi imela. S to razliko, da RAV4 ni EV.

BMWja pa ne dobiš za 50 jurjev. ix3 se začne pri 62 jurjih, spodobno opremljen je 75, pa je manjši od Škode in ne ponuja 7 sedežev. Pri Volvu je situacija še slabša. EX60 je 80 jurjev, pa prav tako nima 7 sedežne verzije.

iKst_ je izjavil:

RAV4 nima nič takega, kar tale Škoda ne bi imela. S to razliko, da RAV4 ni EV.

BMWja pa ne dobiš za 50 jurjev. ix3 se začne pri 62 jurjih, spodobno opremljen je 75, pa je manjši od Škode in ne ponuja 7 sedežev. Pri Volvu je situacija še slabša. EX60 je 80 jurjev, pa prav tako nima 7 sedežne verzije.

EX90 (SUV) je top v tem segmentu. Ampak tam bos dal 70k za rabljenega. Kar pa ni nujno slabsi nakup. Bi bilo potrebno pogledati detajle.

Performance, 680 PS 8-): https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtw...

Zgodovina sprememb…

Codemonkey: na nove bmwje boš te popuste videl enkrat leta 2028/29 :D

endelin je izjavil:

Codemonkey: na nove bmwje boš te popuste videl enkrat leta 2028/29 :D

Ne vem. Jaz delam za softversko firmo in ne smirglajo sluzbenih vozil :D Pri zeni pa se dobi sluzbena, oz. vsaj popust kot zaposleni v njeni firmi, ker ima firma z dilerji za BMW in Mercedes neke pogodbe oz. dogovore, tudi ce ga kupis privat. Verjetno je to v Nemciji se bolj urejeno, ko je tega toliko vec.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Ja ha ha se spomnim pri Mercedesu so dal 3 % popusta na gotovino ... samo to že leta nazaj :D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Alexius Heristalski ::

codeMonkey je izjavil:

Je kaj vec informacij glede Mazde 6e, zdaj ko je ze nekaj casa zunaj? Na willhabnu jih je precej veliko, pa cene so precej nizke za tak tip avtomobila in opremo.

Bjorn je to izčrpno pretestiral. Poglej si njegove videe. Zaključek: kitajski avto s kitajskimi forami.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Magic1 ::

Mazda kitajska?
Magic

Mazda iz Temuja

Alexius Heristalski je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Bjorn je to izčrpno pretestiral. Poglej si njegove videe. Zaključek: kitajski avto s kitajskimi forami.

Vidim ja. Hitro sem malo pogledal zakljucke. Mi je ze nekako bilo jasno, ko se prodaja toliko rabljenih z malo prevozenimi kilometri. Je fletna limuzina na izgled, pa tudi notranjost mi zgleda kul, ampak ocitno SW ni dodelan. Skoda, ker koncept je OK.

Magic1 je izjavil:

Mazda kitajska?

Ja, malo spremenjen Changan Deepal L07. Razvit na kitajskem, narejen na kitajskem.

Sc0ut ::

codeMonkey je izjavil:

Sc0ut je izjavil:

Bos moral malo cene novih vozil pogledat. Ce pa ciljas na rabljena, pa pac primerjas jabolka in hruske.

endelin je izjavil:

OK, ce je preko firme 15-20% popusta. Verjetno bo popularno sluzbeno vozilo tole.

kot nora se prodaja tesla 3 z odbito subvencijo za 28000 eur. To je to, to je naš domet. Ostalo je za tiste ki pač imajo nekaj več, nižje pa je pač za rajo. To je to.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Sc0ut je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Sc0ut je izjavil:

endelin je izjavil:

kot nora se prodaja tesla 3 z odbito subvencijo za 28000 eur. To je to, to je naš domet. Ostalo je za tiste ki pač imajo nekaj več, nižje pa je pač za rajo. To je to.

Ne vem. Jaz imam Skodo za 50k :D

DamijanD ::

Zdaj je dokončno potrjeno, da so kitajčki (bili) prepoceni:
https://www.autoblog.com/features/china...

To je bilo kar jasno. Kdaj smo ze gledali neskoncne odpade biciklov, ko so firme propadale. Ali pa ko so si jih medsebojno vozili direktno na odpade, ponudniki storitev, da so nastavili svoje. Pa soncni paneli. Tega so tam vajeni, in ko pogledas cene vozil, tu ni dvomov. Nekaj dobrih bo vseeno prezivelo.

Zgodovina sprememb…

Ampak zakljucek je IMO najbolj zanimiv tu:

For the rest of the global auto industry, this reckoning is a double-edged sword. On one hand, the era of artificially cheap Chinese EVs undercutting global markets is facing structural limitations. On the other hand, to survive this domestic correction, Chinese firms like BYD, Geely, and Chery are aggressively accelerating their overseas exports, with BYD going so far as to obtain a fleet of purpose-built ships to enable deliveries.

Nekako logicno, da zdaj, ko doma ne bodo mogli prodajati po "normalnih" cenah, bodo dodatno pritisnili na izvoz, ker smo drugod pripravljeni placati vec. Ce to res drzi, lahko pricakujemo agresivnejsi nastop njihovih znamk.

Utk ::

No ja. Če doma prodajajo po 15 jurjev in delajo izgubo, ne pomeni da s ceno 25 jurjev delajo izgubo v Evropi, četudi tak vw stane 35 jurjev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

To bomo se videli kje bodo in kaj bodo ponujali. Trenutno BYD ni nekaj cenejsi, se pa prodajajo tiste res low cost zadeve. Point je bolj v tem, da zna biti se bistveno vec njihove ponudbe. Prej so rabili vozila za domaci trg, da so lahko tekmovali z domaco konkurenco, in izvoz ni bil prioriteta. Americani jim pa vmes gladko zapirajo vrata, tako da bo EU verjetno kar pomemben trg.

https://www.reuters.com/business/autos-...

Zgodovina sprememb…

Kdo kupuje Zeekerje za 60k eur in več? Kako se to kaj prodaja v EU? Premium segment brez renomeja? Če rečem mami da sem kupil Zeekerja bo mislila da sem kupil hladilnik. Ko kupuješ premium voz kupuješ tudi zgodovino (modela).

Budget varianta kjer se gleda vsak EUR je seveda druga zgodba. In tam znajo biti kitajci uspešni.

Mami bo tudi vsa ponosna ce bos omenil Teslo, pa je med cenejsimi vozili :D

Jebiga, moč blagovne znamke, če je tudi najbolj okrnjen model (od večih variacij in modelov) tako prepoznaven - bi kdo naredil kakšno primerjavo v tabeli po performansah in ceni?

Konec junija 2026 to ne bi smel biti problem nikomur pismenemu - zagotovo pa ne v tej temi, kjer je to očitno postal glavni motiv teme.

Utk ::

codeMonkey je izjavil:

To bomo se videli kje bodo in kaj bodo ponujali. Trenutno BYD ni nekaj cenejsi, se pa prodajajo tiste res low cost zadeve. Point je bolj v tem, da zna biti se bistveno vec njihove ponudbe. Prej so rabili vozila za domaci trg, da so lahko tekmovali z domaco konkurenco, in izvoz ni bil prioriteta. Americani jim pa vmes gladko zapirajo vrata, tako da bo EU verjetno kar pomemben trg.

https://www.reuters.com/business/autos-...

Za ceno osnovnega vw, pa še kaj manj, dobiš naloadanega byd. In pri električnih, pa tudi pluginih, boš težko našel racionalen razlog da je vw "boljši". Če pa misli kdo da je vw bolj kvaliteten, naj da to svojo kvaliteto vw črno na belem v obliki garancije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Za ceno osnovnega vw, pa še kaj manj, dobiš naloadanega byd. In pri električnih, pa tudi pluginih, boš težko našel racionalen razlog da je vw "boljši". Če pa misli kdo da je vw bolj kvaliteten, naj da to svojo kvaliteto vw črno na belem v obliki garancije.

To je stvar kupcev, očitno ne garancije ali objektivnosti - sem še nekaj nafilozofiral, pa nima smisla ob 0.07...

Je kow prilepil nedolgo nazaj prispevek od EV clinic in so tudi njihove "blade" baterije omenjene. Mogoce se nekako pod garancijo, pa se to ce se pokaze v praksi, da ti res menjajo cel pack, ce kaj ne stima. Mene cell to pack ne preprica. Rajsi vidim da se da module menjati, ce pa na nivoju celic, pa toliko bolje.

Zgodovina sprememb…

endelin je izjavil:

Kdo kupuje Zeekerje za 60k eur in več? Kako se to kaj prodaja v EU? Premium segment brez renomeja? Če rečem mami da sem kupil Zeekerja bo mislila da sem kupil hladilnik. Ko kupuješ premium voz kupuješ tudi zgodovino (modela).

Budget varianta kjer se gleda vsak EUR je seveda druga zgodba. In tam znajo biti kitajci uspešni.

Ja Zeekr 7X je v vsem povsem enakovreden podobno velikim SUV Mercedesa, BMW, Audi, Volvo (ki je ista hiša). Je pa podobno opremljen in performančen vsaj 20k cenej. Če teh 20k kaj v tel cenovnem razredu pomeni, pa ne vem. Enim še vedno ja verjetno. Drugače se ne bi nič prodajali.

kow ::

Zadnje ACEA stevilke so jasne. Trg je zrasel, ampak vso rast so pobrali kitajci. Ce se prav sestel, imajo kitajci ze 9 odstotni trzni delez na evropskem trgu.

codeMonkey je izjavil:

Ampak zakljucek je IMO najbolj zanimiv tu:

For the rest of the global auto industry, this reckoning is a double-edged sword. On one hand, the era of artificially cheap Chinese EVs undercutting global markets is facing structural limitations. On the other hand, to survive this domestic correction, Chinese firms like BYD, Geely, and Chery are aggressively accelerating their overseas exports, with BYD going so far as to obtain a fleet of purpose-built ships to enable deliveries.

Nekako logicno, da zdaj, ko doma ne bodo mogli prodajati po "normalnih" cenah, bodo dodatno pritisnili na izvoz, ker smo drugod pripravljeni placati vec. Ce to res drzi, lahko pricakujemo agresivnejsi nastop njihovih znamk.
… saj ne da to že počnejo; ko sem zadnjič šel v BTC so vsepovsod naokoli mene bili ogromni tudi več deset metrski BYD reklamni ponoji.

damirj79 ::

Musashi je izjavil:

endelin je izjavil:

Ja Zeekr 7X je v vsem povsem enakovreden podobno velikim SUV Mercedesa, BMW, Audi, Volvo (ki je ista hiša). Je pa podobno opremljen in performančen vsaj 20k cenej. Če teh 20k kaj v tel cenovnem razredu pomeni, pa ne vem. Enim še vedno ja verjetno. Drugače se ne bi nič prodajali.

Sicer ne vem za Zeekr 7X, ampak na youtube je veliko reviewev Zeekr 7GT, v katerem kar veliko kritizirajo predvsem vožnjo tega modela in da je vožnja, neudobna, ter se slabo odziva v ovinkih in je nasploh tako ene 30 let za EU konkurenco.

Očitno pač drži, da ne gre kar čez noč narediti dobrega avtomobila (v njegovi celoti, torej ne samo e-pogonski sklop); dober primer za to je Tesla.

damirj79 je izjavil:

Musashi je izjavil:

endelin je izjavil:

Sicer ne vem za Zeekr 7X, ampak na youtube je veliko reviewev Zeekr 7GT, v katerem kar veliko kritizirajo predvsem vožnjo tega modela in da je vožnja, neudobna, ter se slabo odziva v ovinkih in je nasploh tako ene 30 let za EU konkurenco.

jah ne vem, mogoče pa pogledaš raje videe od 7x (če še pišemo o njem), če že daš velik na youtube. Pri SUV verjetno ni tolk poudarka na športno vožnjo ampak predvsem na udobje. Glede 30 let pa bi narahlo dvomil tudi pri 7GT. Zeekr je praktično Volvo. Imajo razvoj na Švedskem, delajo ga pa Kitajskem. Enako kot Volvo in isti lastnik. Je pa Volvo seveda bistveno manj "vozniški" avto od BMW recimo.

damirj79 ::

Musashi je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Musashi je izjavil:

endelin je izjavil:

jah ne vem, mogoče pa pogledaš raje videe od 7x (če še pišemo o njem), če že daš velik na youtube. Pri SUV verjetno ni tolk poudarka na športno vožnjo ampak predvsem na udobje. Glede 30 let pa bi narahlo dvomil tudi pri 7GT. Zeekr je praktično Volvo. Imajo razvoj na Švedskem, delajo ga pa Kitajskem. Enako kot Volvo in isti lastnik. Je pa Volvo seveda bistveno manj "vozniški" avto od BMW recimo.

Ne vem, koliko je razlike med njima, ampak velja tudi za 7X kolikor sem gledal. Zeekr 7X spada v performance SUV segment, tako da bi se moral kar dobro odrezati na tem področju, in lahko da imajo potem strožje kriterije, to en vem, ampak mu niso ravno podelili dobrih ocen.

Musashi je izjavil:

Zeekr je praktično Volvo. Imajo razvoj na Švedskem, delajo ga pa Kitajskem. Enako kot Volvo in isti lastnik. Je pa Volvo seveda bistveno manj "vozniški" avto od BMW recimo.

Platform je vec. Volvo ima svoje, Zeekr pa je na Geelyjevi. Sodelujejo pa pri razvoju. Se spomnim, ko sem gledal EX30, da je bilo omemjeno, da ni tipicen Volvo, ker naj bi bil na Geelyevi platformi.

Zgodovina sprememb…

damirj79 je izjavil:

Musashi je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Musashi je izjavil:

endelin je izjavil:

Ne vem, koliko je razlike med njima, ampak velja tudi za 7X kolikor sem gledal. Zeekr 7X spada v performance SUV segment, tako da bi se moral kar dobro odrezati na tem področju, in lahko da imajo potem strožje kriterije, to en vem, ampak mu niso ravno podelili dobrih ocen.

No to me pa zanima, daj malo linkov, sicer sam youtube ne spremljam, ampak sem zdajle zlistal za 7x pa so v glavnem sami superlativi...

damirj79 je izjavil:

Katere teste si gledal? Lahko daš kak konkreten link? Jaz že nasploh nisem našel veliko testov, kjer avto dejansko vozijo na cesti.

Je pa tukaj en, ki je nad vožnjo kar navdušen:

codeMonkey je izjavil:

Musashi je izjavil:

Zeekr je praktično Volvo. Imajo razvoj na Švedskem, delajo ga pa Kitajskem. Enako kot Volvo in isti lastnik. Je pa Volvo seveda bistveno manj "vozniški" avto od BMW recimo.

Platform je vec. Volvo ima svoje, Zeekr pa je na Geelyjevi. Sodelujejo pa pri razvoju. Se spomnim, ko sem gledal EX30, da je bilo omemjeno, da ni tipicen Volvo, ker naj bi bil na Geelyevi platformi.

SEA platformo uporabljata recimo EX30 in pa Polestar 4. Oba sicer 400V, Zeekr ima 800V.
««
1377 / 1378
»»