Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
Bolibri ::
Uporablja kdo kakšno aplikacijo na telefonu ala Bjorn? Tako da spremljaš temperature in podobno? Kakšno?
bf4ed ::
Ja enako kot Björn. Car scanner, pa tistih 5€ tudi lahko das da si brez reklam.
Pomoje je ta Car scanner najboljsi. Lahko si nastavis dashboard kak ti pase.
Pomoje je ta Car scanner najboljsi. Lahko si nastavis dashboard kak ti pase.
SasoS ::
Torque ima nek api export za katerega obstaja HA integracija in lahko integriraš v HA
. Meni se sicer ne da OBD2 dongla priklapljat vsakič...
jan_g ::
Mislim, da je bilo podobno februarja in marca, potem pa aprila 300+. Zgleda, da dobavljajo na kvartale.
borutz ::
je tako. ladja pride na vsake 3 mesece. cca. 10 dni nazaj je prišla v KP.
me zanima kakšna bo cifra za junij.
prav tako bo zanimivo videti za Twingo EV, ki je začel z prodajo
me zanima kakšna bo cifra za junij.
prav tako bo zanimivo videti za Twingo EV, ki je začel z prodajo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: borutz ()
kow ::
Za twingo ne bo prevec zanimivo, ker jih bodo prodali toliko kot jih distribucija nameni za nas trg, domnevam. Verjetno je prioriteta Francija, Belgija, Italija ipd.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
iKst_ ::
Zanimivo, nobenega kitajskega branda med top 10 v Nemčiji. Pa se mi zdi, da se BYD kar pošteno trudi z oglaševanjem.
Zanimivo, nobenega kitajskega branda med top 10 v Nemčiji. Pa se mi zdi, da se BYD kar pošteno trudi z oglaševanjem.
Presenečen?
Jaz nisem. Ne zaupajo kitajcem, enako kot jim jaz ne zaupam in ne bi nikoli kupil kitajski EV.
Najprej se morejo dokazat in po 15 letih mogoče pomislim na njih.
jest10 ::
Presenečen?
Jaz nisem. Ne zaupajo kitajcem, enako kot jim jaz ne zaupam in ne bi nikoli kupil kitajski EV.
No ja, pri EV so se dokazali dosti bolj kot evropejci
mehatronik12 ::
V DE so vrnili subvencije na EV + Diesel/benzin je okol 2€ in prodaja EV zraste avtomatsko iz 10% na 25%....
Za najbolj prodajanega Elroqa z vsemi subvencijami/popusti placajo 24 000€, kar je na koncu res kr ok cena.
Za najbolj prodajanega Elroqa z vsemi subvencijami/popusti placajo 24 000€, kar je na koncu res kr ok cena.
deepsick ::
Menda res. Nam so bili 'kitajci' odsvetovani pred meseci s strani mehanikov in preprodajalcev, je pa res bil samo hibrid forthing. Se pa zdaj menda bolj prijemljejo, ker je toliko reklam kot da so volitve.
Kebo ::
Danes šel na BYD malo firbcat glede BYD Dolphin Surf modela in pravijo, da so že prodali kvoto najcenejšega, ki so jim jo kitajci namenili za letos, tako da se lahko naroči samo srednji in višji model.
Presenečen?
No ja, pri EV so se dokazali dosti bolj kot evropejci
V čem?
Ikst Twingo je prišel?
Evo, Twingo je doma.
Nimam še neke kilometrine za sabo, večinoma mesto in nekaj regionalke. Avto se pelje dobro, presenetljivo udobno tudi zdaj po malo daljšem testu. V notranjosti imaš občutek, da voziš dosti večji avto.
Motor se mi ne zdi podhranjen, v mestu je precej poskočen, precej bolj kot bi pričakoval od teh dobrih 80 konjev. Na regionalki od 70-80 naprej pa pač po pričakovanjih. Ampak motorizacija zadošča, oz. je ravno prav moči za namen.
Zdaj, ko sem povezal s telefonom in nastavil network vidim, da tale infotainment z Androidom ni slaba zadeva. Android Auto je sicer OK, ampak ni potrebe po njem, ker vse teče lokalno na avtu, appov je veliko, vmesnik je odziven.
Poraba zaenkrat 11,1kWh/100km, pa ga ne šparam.
Kaj me moti:
- Še vedno rabim ključ v žepu. Ni mi jasno zakaj leta 2026 ni možnosti odklepanja s telefonom.
- Avto ima on/off gumb. V Tesli se vsedeš in pelješ. Ko greš ven se sam izklopi. Tukaj je treba avto prižgati pred vožnjo.
- One pedal driving je super, ampak mi res ni jasno zakaj si ne zapomni nastavitve. Vsakič, ko se vsedeš moraš na novo vklopiti.
kow ::
Kritika SoH:
https://evclinic.eu/2026/06/10/soh-and-...
Meni se zdi smiselno. Kapaciteta je pri starejsih vozilih manj pomembna. Pomembno je, da so celice balansirane, voltaze ok itd. Potrosnik bo spet nategnjen.
https://evclinic.eu/2026/06/10/soh-and-...
Meni se zdi smiselno. Kapaciteta je pri starejsih vozilih manj pomembna. Pomembno je, da so celice balansirane, voltaze ok itd. Potrosnik bo spet nategnjen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
karafeka ::
In kje to zveš kako so baterije vgrajene? Od trgovca? Še če so pouch, cilindrične ali prizmatične, ne zveš.
codeMonkey ::
Jaz sledil kanalu enega tipa, ki se je specializiral za Skodo, ko je prisla v ozji izbor.

endelin ::
Danes predstavljajo prototip bmw m3 EV
ob kolkih?
Nikjer ni ure
Niti ne vejo tocno ali prototip ali kar bmw m3 ev.
Meni izgleda kot že objavljene slike. Izgleda brutalno
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
imam teslo, in se zaradi tega ne :D
Byd lahko pocne podobno:
Korean manufacturers display 95% SOH on certain models while a real discharge test, driving from 100% to empty and measuring actual energy, shows around 80% real capacity. That is not measurement tolerance. That is a systemic BMS lie, and dealerships use exactly that number in warranty decisions.
Kater letnik? Tudi pri tesli moras nastudirat, ce se res splaca menjati baterijo na osnovi "SOH":
Model S 85 originals (2013-2016) are the champions. Taxi vehicles with 600,000 km on the original pack are not a myth, we service them. The problem: Tesla often replaced these packs under warranty with remanufactured packs that are worse than the originals
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
billy ::
novejše tesline baterije od 2016 so še boljše...razen 100 ki ga mučijo žičke...tako da 75 in 90 (letnik 2017+)...verjetno najboljše baterije ever made.
Ja. ampak point je, da moras spet nastudirati zadeve, in ti nic ne pomaga, ce gre za Teslo. Tudi tam so razlike in SOH ni dober faktor.
Zgodovina sprememb…

endelin ::
Kaj pravite na m3 ev koncept. Na netu je že veliko materiala. Spredaj zgleda hudo. Ostalo še nisem pogledal prav podrobno
Od detajlov so mi ogledala lepo narejena, kljuke tudi, tiste kvadratne lucke malo manj.
Zgodovina sprememb…
SasoS ::
- One pedal driving je super, ampak mi res ni jasno zakaj si ne zapomni nastavitve. Vsakič, ko se vsedeš moraš na novo vklopiti.
Zato ker ni standard in ga mora voznik eksplicitno vklopit (avto ne more sklepati da bo voznik vedno isti...)
Sicer meni ni všeč. Zadnjič sem ga malo testiral in ugotovil da je šla noga podzavestno na pedalo ko sem stal in nekaj gledal naokoli. Ker podzavestno tiščiš bremzo. Ampak si skoz na istem pedalu, ki potem ni bremza... Če avto rekuperira ko narahlo tiščiš bremzo ne vidim v čem bi bila potem prednost one pedal.
"avto ne more sklepati da bo voznik vedno isti"
No ja. Najbolj cenen nacin je da voznik izbere/potrdi profil na ekranu. Obstajajo pa se boljsi nacini v 2026.
No ja. Najbolj cenen nacin je da voznik izbere/potrdi profil na ekranu. Obstajajo pa se boljsi nacini v 2026.
hojnikb ::
na mg4 se da taksne stock omejitve resit z 3rd party appom (ker je infotainment jailbrake-at zelo enostavno). App čekira bluetooth mac telefona in applya profil k izklopi in vklopi te funkcije po zelji (tudi recimo safety assiste in OPD).
#brezpodpisa
Zato ker ni standard in ga mora voznik eksplicitno vklopit (avto ne more sklepati da bo voznik vedno isti...)
Avto te prepozna in nastavi ustrezen profil voznika. Torej, ve, kdo ga vozi.
Če mi lahko začne predvajat mojo spotify playlisto bi tudi nastavitve za one pedal driving lahko ostale.