» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1250 / 1280
»»

kow ::

Da. Mora delovati tudi: "grok, prikazi mi meni s klima nastavitvami" ali kaj podobnega.
Zadeva ne sme biti hardcodirana, ampak mora biti zadaj dejanski AI agent, ki bo znal najti tudi novi feature v pravkar posodobljenem softwareu. Ne, da bi zraven potreboval (vsaj ne kompleksnejso posodobitev) AI agenta.

Caracas ::

In to je zate game changer? Ok...

Medtem pa Elon zopet o služenju s Teslo ;)

https://x.com/elonmusk/status/191536238...

billy ::

Zakaj gamechangers, pač feature, ki ga drugi avti še nimajo.

meni se zdi fino, da je, čeprav ne bom uporabljal...eni pa verjetno bodo.

Caracas je izjavil:

Seveda. Vse kar cloveku prihrani cas, je game changer. To je bistvo napredka.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

jan_g ::

Nekaj malega vem o LLM-jih in agentih, zato bom prekleto dobro razmislil, če bom kdaj kupil tak avto. Ok, če bo možno izklopiti, potem ja. Še raje pa takega, ki tega sploh nima.

Valjda bo, vsaj tesla, imela to že vgrajeno po defaultu že zaradi ostalih stvari, katere potrebujejo za "analize".

jan_g, a mobilnega telefona tudi nimaš?

billy je izjavil:

Zakaj gamechangers, pač feature, ki ga drugi avti še nimajo.

Poglej post pod tvojim ;=)

Gregor P ::

Caracas je izjavil:

Medtem pa Elon zopet o služenju s Teslo ;)

https://x.com/elonmusk/status/191536238...

Pa ne no! Ne že spet:))

I bought my Tesla in 2019 when you said this tech was right around the corner. I sold it in 2024 at an 80% loss because of the way you act publicly. Thanks!

https://x.com/GeorgeResch/status/191543...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

codeMonkey ::

billy je izjavil:

Ker grok "razume" vse kar mu rečeš, voice command v avtu pa le to kar ima vnaprej sprogramirano.

to je kot primerjava google iskanja z AI .. saj oboje deluje:)

Zadaj najprej rabis "service" v vsakem primeru in potem tak assistent mora vedeti kaj narediti s tem. Teh storitev spet ni toliko, da bi to bilo kaj bistveno bolje. Pa tudi ko integriras storitev, lahko dodas dolocen kontekst, ki ga tak asistent potem uporabi. Prednost groka in podobnih zato ni v teh komandah, ampak v tem, da izkoristis presojanje, sirse znanje in zmoznost iskanja po virih, cesar ti asistenti nimajo (oz. so omejeni na navigacijo ipd.).

Zgodovina sprememb…

mehatronik12 je izjavil:

Zakaj pa je potrebno rečt, hey google, al pa hey mercedes, itd... pa je iz čist preprostega razloga, ker te po evropskih direktivah ne smejo snemat/poslušat cel čas, samo če jim daš dovoljenje zato ;).

Pritisk na (volansko) tipko bi moral zadostovati kot implicitno dovoljenje. Problem je edino v tem, da bi potem verjetno zahtevali dedicated tipko.

Če ima lahko letalo črno skirnjico ki ves čas snema, naj ima tako tudi avto. Bo sigiruno tudi v primeru analiz nesreč pomagalo.

Evo, se en dober feature bi bil sledec. Mozen sele nekaj let odkar imamo vecje sredinske zaslone. Morda to ze obstaja?

Na sporocilo v telefonskem appu (viber, signal, whatsapp ipd.), ki je povezan z avtom, odgovarjas glasovno, generiran tekst ti prikazuje cez cel zaslon. Ce ti ni vsec, popravljas tekst, nato posljes.
Verjetno regulatorji ne bi pustili? Je pa varnejse kot brati majhen telefonski zaslon.

Zgodovina sprememb…

billy je izjavil:

Če ima lahko letalo črno skirnjico ki ves čas snema, naj ima tako tudi avto. Bo sigiruno tudi v primeru analiz nesreč pomagalo.

Tam je pomembno pri analizi zaradi pogovora med piloti, med njihovim delom, pri avtomobilu pa nic ne opravicuje takega posega v zasebnost. Lahko imas podatek ali so bile roke na volanu, koliko alarmov za pozornost je bilo sprozenih, ipd., bistveno vec pa sigurno ne. Popuscati pri teh zadevah nima smisla.

ja, pa je statistično več nasreč na cesti, kot v zraku....tu bi jaz skenslal zasebnost, ker si z avtom na javnem mestu...jaz tudi ne morem na javnih mestih se obnašat kot doma.

jan_g ::

billy je izjavil:

Valjda bo, vsaj tesla, imela to že vgrajeno po defaultu že zaradi ostalih stvari, katere potrebujejo za "analize".

jan_g, a mobilnega telefona tudi nimaš?

Telefon nima dveh ton ...

mehatronik12 ::

kow je izjavil:

Evo, se en dober feature bi bil sledec. Mozen sele nekaj let odkar imamo vecje sredinske zaslone. Morda to ze obstaja?

Na sporocilo v telefonskem appu (viber, signal, whatsapp ipd.), ki je povezan z avtom, odgovarjas glasovno, generiran tekst ti prikazuje cez cel zaslon. Ce ti ni vsec, popravljas tekst, nato posljes.
Verjetno regulatorji ne bi pustili? Je pa varnejse kot brati majhen telefonski zaslon.

Kaj ti živiš v kameni dobi :D.
Pa sej to nas že dosti uporablja, v nemščini in angleščini dela brez problema. Če želiš ti ponovi, tvoje besedilo in te ne moti med vožnjo...

Ti mi samo pokazi implementacijo. Pa ne taksno, "premium nemsko", kot jo je zgoraj nalimal codemonkey.

Mimogrede, zakaj bi ti ponovil besedilo, ce ti lahko besedilo pokaze na zaslonu. To je idiotizem (izguba casa), ce imas v avtomobilu velik sredinski zaslon.

Zgodovina sprememb…

Kaj bi bla top stvar pri meni za Teslo je dober HUD :D.
Ena najboljših in najbolj uporabnih stvari pri sodobnih avtih ;)
Nevem kako je z vami, ampak jaz drugam ko na šipo več ne gledam imaš vse informacije (hitrost, navigacijo, radio, tempomat, itdd...)

kow je izjavil:

Ti mi samo pokazi implementacijo. Pa ne taksno, "premium nemsko", kot jo je zgoraj nalimal codemonkey.

Pa saj to pošiljanje sporočil,branje, itd.. ne dela avto ampak vbistvu telefon ==> Android auto
Kolko jaz vem , je vse skupaj odzadaj od googla, ki je pa tu zelo napreden

Zgodovina sprememb…

Vsi moji sodelavci v AT uporabljajo to redno, za odgovarjanje na sporočila, emjale, itd....
In to v vseh možnih avtih (KIA, VW, BMW, Mercedes,itd...)

deco16 ::

Veš kaki feature bi bil dobr pri tesli, no regen. Zanimivo da tak tehnološki EV tega več nima.

deco16 je izjavil:

Veš kaki feature bi bil dobr pri tesli, no regen. Zanimivo da tak tehnološki EV tega več nima.

Za kaj potrebujes no regen?

deco16 ::

Zato da ni potrebno držati gasa kot degen 100% časa. Ker pač autopilot na regionalkah ni tolk dobr kot konkurenca, žal.

Enim pač paše tak način vožnje, drugim pa svoje.

Meni je AP na regionalkah zelo uporaben, morajo res bit rotve, da se ne zna peljat. Če pa ne AP, pa vsaj adaptivni tempomat, šofiraš pa sam.

mehatronik12 je izjavil:

Vsi moji sodelavci v AT uporabljajo to redno, za odgovarjanje na sporočila, emjale, itd....
In to v vseh možnih avtih (KIA, VW, BMW, Mercedes,itd...)

Ti mi samo pokazi implementacijo. Ce jo je v vseh teh letih kdo uspel posneti.

kow je izjavil:

To je idiotizem (izguba casa), ce imas v avtomobilu velik sredinski zaslon.

Idiotizem je da moras za sporocilo gledati med voznjo v zaslon, kljub glasovnim komandam. Se naprej se zapletas v neke nepomembne reci.

Zgodovina sprememb…

Ne, idiotizem je domneva, da je trenutna implementacija dobra, ker ste se je navadili. Normalizacija obstojecega stanja.
Zdrava pamet pravi, da je tekst na velikem zaslonu superiorna resitev, ker beremo hitreje kot poslusamo. Idiotizem je, da je bolje pritiskati po zaslonu, kot reci:
"odpri mi zadnjo aplikacijo, ki je prejela message" ali pa "kdo mi je poslal zadnje sporocilo"

Zgodovina sprememb…

Itak da je, sploh ko je na sredini armaturke.

S tem ni nic narobe. Itak se vozis po avtocesti ali v gneci ipd. To itak lahko sam software vozi.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

S tem ni nic narobe. Itak se vozis po avtocesti ali v gneci ipd. To itak lahko sam software vozi.

Res sreča za vse ostale udeležence prometa da nimaš avta in redko ali nikoli ne voziš...

Ti si bil ziher eden tistih pametnjakovicev, ki je 20 let nazaj trdil, da nikoli ne bomo narekovali messageov. Prov cutim tak vibe. Zdrava pamet pravi, da tehnologija napreduje in je mozno implementacije mocno izboljsati.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Ti si bil ziher eden tistih pametnjakovicev, ki je 20 let nazaj trdil, da nikoli ne bomo narekovali messageov. Prov cutim tak vibe. Zdrava pamet pravi, da tehnologija napreduje in je mozno implementacije mocno izboljsati.

ne, tekstovnih sporočil voznik med vožnjo, ne potrebuje in ne bi smel uporabljati. Pa saj bi tudi ti vedel, če bi vozil avto. Pa prav čutim tak vajb, da si popolnoma nesposoben to razumeti.

kow je izjavil:

Med vožnjo zaradi varnosti v prometu sploh ne smeš gledati v zaslon (kaj šele dlje časa; ali pa da se boš z Grokom "kregal", kaj naj napiše). Ko pa stojiš varno na mestu, pa verjetno to sporočilo hitreje pošlješ tudi sam.

Saj razumes, da tudi poslusanje audio sporocil zmanjsuje varnost? Se zavzemas za prepoved? Kaj pa za prepoved pogovarjanja s sovoznikom? Da vidimo, ce si res tako nacelen.

Zgodovina sprememb…

Ko frajer double down na lastno idiotarijo. Že kar stalnica.

Valda, da se s tem noben ne hvali na youtube, itd... Če pa to že obstaja in funkicinira brez problema že skoraj 10 let.
Eno leto pa pol star članek, ker noben ne piše več o tem ker je to samoumevno da to obstaja ;)
"Americans have probably always talked to their cars ("please start," "why now?" for example). With a new wave of digital voice assistants, cars are starting to talk back. With brands from Mini to Mercedes offering integrated AI-powered voice-assistants in new cars, the age of KITT has arrived. About two-fifths (39%) of Americans have already used a voice assistant in a car, with 17% saying they do so regularly"

Res pa je da ne v SLO jeziku, mogoče imaš zato ti težave ;).
Odkleni telefon, aktiviraj voice control in poskusi v ANG al pa DE pošiljat whastapp al ap outlook sporočila boš videl kakod obro dela ;)

Caracas je izjavil:

Ti si pa veliki optimist, da bo razumel tvojo sporočilo ;)

Zgodovina sprememb…

Tekstovnih sprocil verjetno niti gen Z ne posilja vec, zagotovo pa jih pa ne bodo mulci, ki bodo izpit delali v naslednjih nekaj letih. To verjetno samo se milenijci in starejsi uporabljajo. Mlajsim je lazje posiljati glasovno sporocilo, stari pa bodo tudi dojeli pocasi. Toliko o tem killer ficrju sredi zaslona.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Saj razumes, da tudi poslusanje audio sporocil zmanjsuje varnost? Se zavzemas za prepoved? Kaj pa za prepoved pogovarjanja s sovoznikom? Da vidimo, ce si res tako nacelen.

Ne vem zate, ampak moj inštruktor vožnje je avtoradio prižgal zanalašč, da sem se navadil tudi še na to motnjo pri vožnji in kljub temu še bil sposoben obvladati vozilo in pozorno opazovati promet. Ampak umikati pogled stran s ceste in brati SMS&Co sporočila na sredinskem zaslonu med vožnjo in se dodatno o vsebini še "prerekati" z Grokom je pa že nivo za Darwinovo nagrado >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

codeMonkey je izjavil:

Tekstovnih sprocil verjetno niti gen Z ne posilja vec, zagotovo pa jih pa ne bodo mulci, ki bodo izpit delali v naslednjih nekaj letih. To verjetno samo se milenijci in starejsi uporabljajo. Mlajsim je lazje posiljati glasovno sporocilo, stari pa bodo tudi dojeli pocasi. Toliko o tem killer ficrju sredi zaslona.

Se nisem videl v praksi. Videl sem pa 25 letnika, ki je pisal sms hitreje kot ti govoris. Swipanje.
Mozno sicer, da je najnovejsa tehnologija ze dovolj dobra. 2 leti nazaj, ko sem nazadnje gledal, ni bila.

Se vedno ne razumete, da lahko berem hitreje kot rapajo najhitrejsi raperji. To je pac.. fact of life. Podobno kot gravitacija. Messagi na velikem zaslonu so superiorni vsakemu audio branju.

Caracas je izjavil:

Ne. Samo lepite mi ves cas neki marketinski material. V praksi pa zadeve delujejo.. bolj slabo.

Zgodovina sprememb…

mehatronik12 je izjavil:

Ja, ne gre pa ne gre. Pa se še vedno ujamem v zanko, ker mislim, da kako je pa to mogoče, da je nekdo tako intelektualno chalenge-an. Pa zna pisat.

mehatronik12 je izjavil:

Odkleni telefon, aktiviraj voice control in poskusi v ANG al pa DE pošiljat whastapp al ap outlook sporočila boš videl kakod obro dela

Nimam whatsappa, niti outlooka na telefonu :)
Naj uganem, tvoja tehnologija ne deluje cez vse messaging appe, ampak samo izbrane, lol. Ker fail.

Caracas je izjavil:

mehatronik12 je izjavil:

Ja, ne gre pa ne gre. Pa se še vedno ujamem v zanko, ker mislim, da kako je pa to mogoče, da je nekdo tako intelektualno chalenge-an. Pa zna pisat.

Ste samo nezmozni kriticnega razmisljanja. Sem navajen.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Se nisem videl v praksi.

Potem nimas cisto nobenega stika z mladino danes. Ali pa si v nekih rovtah, kjer nima vsak mulc iPhone ali pa vsaj WhatsApp na telefonu.

Se vedno ne razumem. Ko mladina dobi sms, ne odpre telefona, ampak poslusa audio sporocilo? A ni to ful pocasneje?

Pricakoval bi, da msg prebejo na apple watchu in potem glasovno odgovorijo (v apple watch mikrofon).

Zgodovina sprememb…

Vidim da ne razumes. Mladina ne uporablja SMS tehnologije.

sms nisem mislil dobesedno. sporocilo. Ne spremeni dejstva. Incoming message se BERE. Ker je to hitreje. Meni se to zdi samoumevno. Enako se mi zdi smiselno glasovno zgenerirati msg, rezultat videti na zaslonu, nato poslati.

Zgodovina sprememb…

Ja, ampak ti tudi zagovarjas da je varneje brati sporocilo na ekranu sredi voznje, kot ga poslusati. Pac nihce te ne more jemati resno.

Zakaj bi generiral tekst, ce lahko posljes kar zvocni posnetek?

Zgodovina sprememb…

Tega nisem rekel. Rekel sem, da je superiorno s stalisca uporabe.

Tudi tu drzi napisano.

codeMonkey je izjavil:

Ker oseba na drugi strani noce poslusati zvocnega posnetka. Vsa poanta messageov je, da so privatni. Lahko ga preberes med sestankom, v soli med poukom itd.
Zdaj si pa RES zabluzil. Ocitno sploh ne stekas zakaj tako radi uporabljamo msge, lol.

To zagotovo ni vsa poanta. Uporabljas ga takrat, ko sinhrono komuniciranje ni potrebno (ne rabis takoj odgovora). Prejemnik ima vedno moznost pogledati/poslusati sporocilo, ko ga zeli.

Če nimaš ne whatsappa ne outlooka (teamsa...), ja kje zaboga pa delaš?
V javni upravi :D?

kow je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Ker oseba na drugi strani noce poslusati zvocnega posnetka. Vsa poanta messageov je, da so privatni. Lahko ga preberes med sestankom, v soli med poukom itd.
Zdaj si pa RES zabluzil. Ocitno sploh ne stekas zakaj tako radi uporabljamo msge, lol.

Pa kaj ti res živiš v kameni dobi!!???

"Transcript" se imenuje to ;). Poveš, kar misliš v Whatsaap( al pa č bilo kam..) je hitreje kot pisanje... Oni na drugi stranis e pa odloči al bo poslušal al bral, pa to obstaja že dolgo, kje ti živiš :D

Zgodovina sprememb…

««
1250 / 1280
»»