» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1204 / 1206
»»

kow ::

Gregor P je izjavil:

Čakal na meji, ali na pumpi? Če slednje ne razumem, zakaj bi čakal z MNZ/ICE? Valda nisi šel s praznim tankom na AC?8-O

Na pumpi. Menda ne mislis, da ima ICE avto neskoncen range? Ali drugace: "avto sluzi meni in ne obratno".

MikeRotch ::

Genetic je izjavil:

MikeRotch je izjavil:

...
Odvisno kam greš. Jaz iz Raba do doma pridem z 80% baterije, tako, da ni treba stati. Če bi šel s 50% iz otoka bi npr. stal kakšnih 15-20 minut do doma. Če greš do Frankfurta naprej boš moral pa še parkrat stati, ja.
...

Torej, iz Raba do doma porabiš 80% baterije, s 50% narediš 40km manj (15-20 min pri 130km/h). 30% baterije je 40km, 100% baterije je dobrih 130 km. Neka boga baterija je to.

Huh? Od kje ti podatek, da s 50% narediš 40km manj? Če že želiš ispasti pemeten si najprej razjasni pojme :)

Avto ima doseg cca. 400km, do Raba imam 300. Na supercharger ne pripelješ vedno z 0%, polniš ne vedno točno do procenta, ki ga rabiš do naslednje destinacije.

endelin je izjavil:

Kaj pa če bi bilo pred tabo 20 avtov? :O

Če bi bilo pred tabo 20 avtomobilov bi to videl na ekranu in zapeljal na drugo polnilnico.

Sc0ut ::

Nov twingo:

Ali sem čuden ali pa sedeži zgledajo kot da so polni sper.. ?

https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/av...
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Tale avtomobilnost je res najslabsa oddaja ever. En sam marketing, voditelji pa alergicni na tehniko in tehnologijo.

Gregor P ::

kow je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Čakal na meji, ali na pumpi? Če slednje ne razumem, zakaj bi čakal z MNZ/ICE? Valda nisi šel s praznim tankom na AC?8-O

Na pumpi. Menda ne mislis, da ima ICE avto neskoncen range? Ali drugace: "avto sluzi meni in ne obratno".

Ni logike, če tankaš v Splitu na katerikoli lokalni črpalki tam (kjer res ni gužve; tudi sredi poletja ne), je nemogoče, da si rabil tankati kjerkoli na poti v Slovenijo kamorkoli (tudi če bi šel iz Dubrovnika ne; da o dizlaših sploh ne izgubljamo besed; drugo so Nemci, Nizozemci idr., ki se pač nekje morajo vstaviti vmes). Zakaj si rabil potem čakati?!? Jaz sem vsako leto že najmanj desetletje tam, tudi sredi najhujših sezon, zato vem o čem govorim. Kaj si ti počel 20 minut na bencinski črpalki in kje je to bilo? Je imelo tvoje vozilo kakšne težave, ti pušča gorivo, imaš džipa, 12V motor? :|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Torej, avtu se ne prilagajaš, ampak tankat greš pa namensko v Split za kar se moraš 20 minut voziti po centru :) Bravo.

Ja, sami komedijanti so tukaj.

Ajde, ti bom poskusal razloziti (seveda se popolnoma ne spomnim vec).
Majhen avto z 40L (se mi zdi) rezervoarjem. Sel sem na korculo ob podobnem casu kot BigWhale (ponoci). Zjutraj sem (enkrat po Splitu) tankal in pojedel sendvic. Rezervoar seveda se ni bil popolnoma prazen, ampak jaz tudi scijem in pojem sendvic zjutraj. Nato do Korcule, kjer sem dopustoval in seveda nisem tankal (ker raje lezim na plazi). Nazaj nisem startal ponoci, ampak dopoldne, kar pomeni da je bilo ze veliko prometa, ker se folk vraca z dopustom. In na pumpi (domnevam, da nekje med Splitom in Zadrom), je bila gneca. In je trajalo 20min, da sem prisel na vrsto, tankal ter placal.

Zadovoljen z razlago? Ali trdis, da bi se jaz moral prilagajati avtomobilu, da bi prihranil par evrckov?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

wcpapir ::

Zdajle ko se 2 meseca vozimo z dizlom in teslo 3 imam malce drugačne poglede na razlike med ice in dizlom.

Prva je range, ki me je najbolj skrbel. Sedaj je to zadnja stvar ki me skrbi, čisto zadnja in nepomembna, lahko bi imel še manj ranga in bi normalno funkcioniral. Polnimo skoraj vse doma, prvi mesec smo kar nekaj na polnilnicah, da se spoznamo, da vidimo kako poteka in tisti začetni izleti na obalo ter hitra vožnja in pospeševanja, sedaj ko je to minilo samo doma.

Včeraj mi je bila prav muka iti z dizlom na pot, ker sem vedel da bo po dolgem času prazen tank in me bo na pumpi zeblo. No zeblo me je že prve 3 km dokler ni začel avto toplo pihat.

Edina "frka" bo letos ko bomo šli večkrat v Pulo in na Pag Pula še ok v Kopru je SC kjer natočim do vrha. Pag pa mi je neznanka potegnil sem si dol vse možne appe in gledam, polnilnice niso hitre in so kar nekje...

To je edina stvar, ampak za to stvar itak vem za pol leta vnaprej, da si enkrat vzamem 10min in še raziščem.

damirj79 ::

kow je izjavil:

In na pumpi (domnevam, da nekje med Splitom in Zadrom), je bila gneca. In je trajalo 20min, da sem prisel na vrsto, tankal ter placal.

Samo ugibam, da se ti pač ni dalo pelajti naprej 5min, kjer bi gužva bila manjša? In verjetnost, da bi z EV avtom tudi naletel na gužvo je enaka, poleg tega bi še dlje čakal, najprej (vsaj en) avto pred tabo, nato pa še svojega, torej je to vsaj pol ure, če se EVjarji res držite, da se polnite samo za 100-200km. Če pa se polni kdo do konca, potem je pa to mimogrede ena ura. Tega pa tudi aplikacija za načrtovanje poti ne more vedeti, koliko časa bo kdo pred tabo polnil. Kljub vsem možnim obvestilom, kje je najmanj kolone za polnjenje, ni rečeno, da bo v trenutku ko ti tja zapelješ, tudi res malo čakanja.

Kako pa naj vem koliko ljudi bo na naslednji pumpi? Poleg tega niti ni bila ogromna guzva, ampak je folk pocasi placeval. Ko si sparkiran za nekom, ne mores vedeti kdaj bo odpeljal. Ne vem zakaj me sprasujes o EV. Saj nisem nikjer trdil, da bi slo z EV hitreje. Le trdil sem, da tudi z ICE cakas kdaj na pumpi. Hkrati nas nekateri tukaj prepricujejo, da oni z ICE "nic ne planirajo".
Ce ne drugega, imamo na crpalkah razlicne cene goriv.

Zgodovina sprememb…

billy ::

Razlika je ker z ICE so že navajeni, pa tudi žena da mir.

Po EV pa ce tolče povsod in goni neko anti propagando in se seveda žena upali, če mora ob 03 še iskat polnilnice...

Grimnir3 ::

Pri EV je res panika če moraš sedeti 15 minut v toplem/ohlajenem avtu in gledat YT, poslušat musko, se pogovarjat,...
To žena ne more zdržati in se bo takoj jutri ločila. Ali pa vsaj takoj po dopustu!

Fantje in dekleta, ne zdaj pretiravat z vašim sovraštvom do MNZ/ICE, ti le imajo dosega najmanj 700 km, rajši več (plus možnost kantice, kateri so se ji nekateri smejali). Tako da prosim ne prodajat pravljic o nekem hudem čakanju Slovencev na hrvaških pumpah. Niste vi Belgijci ali Nizozemci, ki se dejansko morajo ustaviti kje na poti.

Da, vsi si želimo čistejšega zraka, a žal tudi EV-ji s težkimi baterijami to niso; poglejte samo, kako nam Kitajska na polno onesnažuje okolje zaradi proizvodnje le teh. Edina rešitev je, da avtov nimamo (vsaj pri trenutnih tehnologijah).

A še vedno, ni MNZ/ICE kriv, za vaše napačne odločitve, kje tankate vaš avto. Ker tu pa "EV" izgovora, da ni dovolj bencinskih postaj na poti, ni!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

BEV je kriv za napacne odlocitve, ICE pa ni kriv. Ampak voznik. Stekamo.

Zgodovina sprememb…

Ne, ti si kriv. Upam, da zdaj razumeš;)

kow je izjavil:

Kako pa naj vem koliko ljudi bo na naslednji pumpi? Poleg tega niti ni bila ogromna guzva, ampak je folk pocasi placeval. Ko si sparkiran za nekom, ne mores vedeti kdaj bo odpeljal. Ne vem zakaj me sprasujes o EV. Saj nisem nikjer trdil, da bi slo z EV hitreje. Le trdil sem, da tudi z ICE cakas kdaj na pumpi. Hkrati nas nekateri tukaj prepricujejo, da oni z ICE "nic ne planirajo".
Ce ne drugega, imamo na crpalkah razlicne cene goriv.

Nisi, sem povedal samo še drugi vidik.. Pri EV pač moraš bistveno bolj planirati in EV avto diktira tvojo pot in dopust in ne ti. Eno bencinsko pumpo najdeš v vsaki vasi, EV polnilnico pa... Saj je zgoraj nekdo napisal, da bo moral za it na Pag še malo raziskati... Zakaj že je to potrebno? Pri ICE ni potrebno, nekje boš že natankal.

Da je potrebno pri BEV bistveno vec planirati, je samoumevno. Sploh pri "poletnih selitvah narodov" (se neresen problem), praznikih ipd.
Da pa pumpo "najdes v vsaki vasi", se ne strinjam. Sem se ravno na korculi enkrat peljal 10km (5+5), da sem natankal.

Zgodovina sprememb…

Ampak EV lahko polniš na vsakem šukotu...avto na dopustu večino časa stoji, medtem lahko pretočiš ogromno energije v abterijo.

"Raziskovanje" za polnjenje EV-ja pomeni da pogledaš en ali dva mobilna app-a in se odločiš kje boš polnil :)

To so ti noodobni facebook raziskovalci, če mora pogledat en app na telefonu, že raziskuje. In ko prebere en random FB post je največji raziskovalec :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Če imaš teslo samo vpišeš destinacijo in ti vse sam naračuna, nova verzija ti celo omogoča da vpišeš želen % baterije ob prihodu tja.

Ps, seveda velja za razvit svet...kakšna makedonija, bih, črna gora zaenkrat odpade.

Ja balkan je žalost kar se tiče SC. Proideš v Beograd brez problema, ali pa Dubrovnik. Notranjost balkana si pa gol in bos, mislim da do Makedonije še zdaj ne prideš če bi želel polniti samo na SC.

Pride sicer kmalu še nekaj novih lokacij na hrvaškem, pa tudi sarajevo. Ampak MK bo pa še vedno žalost.

Grimnir3 je izjavil:

Ja balkan je žalost kar se tiče SC. Proideš v Beograd brez problema, ali pa Dubrovnik. Notranjost balkana si pa gol in bos, mislim da do Makedonije še zdaj ne prideš če bi želel polniti samo na SC.

Big deal, narediš pa ovink do Grčije. Sarcasm off. :)

Prideš brez problema do Rige (lastna izkušnja), ne moreš pa v Grčijo ali Makedonijo.

*ne moreš z samim filanjem na SC

Nesta ::

BigWhale je izjavil:

Magic1 je izjavil:

In koliko si rabil do Korčule?

Startal sem ob 02:14, v Luki Split sem bil ob 08:25. Na trajektu ob 9:30, na Korculi pa 13:13. Dva postanka za polnjenje sta bila, en 20 minuten in en 30 minuten. Ta slednji bi bil lahko pol krajsi.

Hehe 40 minut cakanja na polnilcici, waste od money and time. To je res samo za intuziaste. Good luck ce imas otroke v avtu :D

bm1973 ::

Nesta je izjavil:

Hehe 40 minut cakanja na polnilcici, waste od money and time. To je res samo za intuziaste. Good luck ce imas otroke v avtu :D

40 minut je še malo čakanja.

Ko poslušam folk, čaka tudi po 2 uri...

Grimnir3 je izjavil:

Prideš brez problema do Rige (lastna izkušnja), ne moreš pa v Grčijo ali Makedonijo.

Seveda lahko, se pelješ na jug Italije, recimo v Brindisi, od tam na trajekt v Grčijo, na trajektu se lahko polniš na šuko, ti že da kak mornar kabl do šukota kjer on polni svoj telefon, in si že na cilju. Iz Grčije pa potem prideš tudi v Makedonijo komot.

damirj79 je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Seveda lahko, se pelješ na jug Italije, recimo v Brindisi, od tam na trajekt v Grčijo, na trajektu se lahko polniš na šuko, ti že da kak mornar kabl do šukota kjer on polni svoj telefon, in si že na cilju. Iz Grčije pa potem prideš tudi v Makedonijo komot.

Ali pa uporabiš kak drug app in vmes napolniš izven SC.
Ampak to je "raziskovanje", tega res ne moreš počet. Žena te bo pri priči pustila!!!!

Utk ::

Audiju prodaja upadla za 12 odstotkov, prehitela jih je Tesla
Nemški avtomobilski proizvajalec je v lanskem letu tako prodal okrog 1,7 milijona novih avtomobilov, kar je približno 90 tisoč manj kot ameriška Tesla.

Tolk o tem kako električni avti, predvsem tesla, nimajo vpliva na prodajo premium znamk.
Bmw je kar močan, ne vem sicer zakaj in kako, v EV, naftaši pa padajo kot kamen...

Letos je bilo sicer leto hibridov. Glavni zmagovalec je bila Toyota.

Silver ::

Sploh ne vem kako pomislite, da boste kar povsod povprek polnili avte na hišne vtičnice ... da prideš nekam v apartma in se priklopiš. Kot, da je elektrika zastonj. To je praktično enako, kakor, da bi dizla natankal iz rezervoarja za ogrevanje (olje), ki ga imajo v kleti. Ali pa bencin bi pretočil iz kosilnice na dvorišču v avto. Ker je pač tam, sej smo na morju pa te fore.

Kaj vodo tudi plačaš po porabi v aparmatnu? Valjda so načeloma vsi stroški všteti v ceno, zato pa so tako zasoljene.

btw, cena za 100km preovežene poti pri nas je 2€. Verjetno imajo hrvati še nižje cene elektrike? pri tistih 2000€ ko daš za apartma bo strošek elektrike zanemarljiv.

Na morju bi elektrika morala biti prakticno zastonj, da. 500W panel stane 100e. V bistvu bi morala biti tako poceni, da se pri visokih cenah apartmajev nobenemu sploh ne bi smelo splacati ukvarjati s tem. Filaj kolikor ti pase.

Zgodovina sprememb…

Seveda čez dan, ponoči je druga pesem, ampak ja...you've got a point. Ampak še niso hrvati tako daleč zgleda, no saj bodo...

Utk ::

Če koga to skrbi, si lahko zmontira števec za porabo na nek štekar za ranga 20 evrov.
Če je tudi to predrago, lahko zaračunajo nek pavšal, 5 evrov na dan, ker recimo 12 ur x 2 kw je 25 kwh, s tem poleti na morju narediš 150 km najmanj, kar pa dvomim da komu uspe. Lastnik apartmaja bi s tem še zaslužil..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Grimnir3 je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Ampak to je "raziskovanje", tega res ne moreš počet. Žena te bo pri priči pustila!!!!

Ampak ti si pisal samo s filanjem na SC. Verjamem, da lahko prideš tudi v Makedonijo po cesti čez HR in ČG in SRB, se pač polniš na šuko, big deal.

Silver je izjavil:

Sploh ne vem kako pomislite, da boste kar povsod povprek polnili avte na hišne vtičnice ... da prideš nekam v apartma in se priklopiš. Kot, da je elektrika zastonj. To je praktično enako, kakor, da bi dizla natankal iz rezervoarja za ogrevanje (olje), ki ga imajo v kleti. Ali pa bencin bi pretočil iz kosilnice na dvorišču v avto. Ker je pač tam, sej smo na morju pa te fore.

Jaz sm vprašal lastnika če mu je kul da polnim EV na šuko in mu rekel da lahko plačam za štrom. Na koncu sem mu stisnil 20€ v roko, polnil sem pa kakih 50kWh.

damirj79 je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Ampak ti si pisal samo s filanjem na SC. Verjamem, da lahko prideš tudi v Makedonijo po cesti čez HR in ČG in SRB, se pač polniš na šuko, big deal.

Imaš hitre DC polnilnice na poti, ki niso SC.
Prednost SC za teslo je, da ti avto sam načrtuje polnjenje. Če ni SC moreš pa sam vzet telefon v roke in pogledat kak drug app.

Ni nobene potrebe po šuko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

40 minut postankov na 750km dolgi poti, ki traja cca. 8 ur je povsem normalna številka, ne glede na vrsto pogona.

Samo informativno, zakonodaja pravi tole za delavce v cestnem prometu:

Dnevni odmor
Delavci ne smejo delati brez odmora več kot 6 ur zaporedoma. Če delajo 6 do 9 ur, jim pripada najmanj 30-minutni odmor. Če delajo več kot 9 ur, jim pripada najmanj 45-minutni odmor

Po 4,5-urni vožnji mora voznik imeti neprekinjen odmor najmanj 45 minut, razen če se odloči za počitek. Odmor se lahko razdeli na dva dela: prvi odmor traja najmanj 15 minut, drugi pa najmanj 30 minut.

Kar se žene in otrok tiče. Veliko večji problem kot par postankov za WC so tečni fotri, ki forsirajo 8 ur vožnje v enem kosu.

Ja, drugače pa obstaja aplikacija: ABRP, aktera deluje za vse avte in vse "operaterje" polnilnic: https://abetterrouteplanner.com/

Spet sami teoretiki :) Ne boš verjel, ampak obstaja še kaj drugega kot šuko in supercharger :)

@MikeRotch, za "navadno" rajo se priporoča postanek vsake 2h, par minut, da se pretegnejo roke/noge/križ....Vseeno je v avtih bolj neprimerna država za volanom, kot jo imajo poklicni vozniki.

billy je izjavil:

Ja, drugače pa obstaja aplikacija: ABRP, aktera deluje za vse avte in vse "operaterje" polnilnic: https://abetterrouteplanner.com/

Ampak ni zastonj, mislim da pride 5€/mesec.
Ne moreš no tako razmetavat denar, žena te bo takoj zapustila!!!!

MikeRotch je izjavil:

Spet sami teoretiki :) Ne boš verjel, ampak obstaja še kaj drugega kot šuko in supercharger :)

A ti si tudi drugače tako ful neelastičen? Napisal je "samo s polnjenjem na SC". Seveda vem, da obstaja še vse drugo vmes.

To bolj kot na probleme EV-jev kaže na zaplankanost balkana.

Silver je izjavil:

Ja, podobno kot bi tankal dizla. Le razlika v ceni je. Za cel teden fijakanja po otoku porabiš za 10€ elektrike. Stisneš lastniku apartmaja 50€ zraven pa sta oba zadovoljna.

Pač, še ena prednost EVjev. Če bi imel v apartmaju pumpo bi tudi dizla tankal tam.

Grimnir3 je izjavil:

billy je izjavil:

Ampak ni zastonj, mislim da pride 5€/mesec.
Ne moreš no tako razmetavat denar, žena te bo takoj zapustila!!!!

Je zastonj za osnovne potrebe. Tisto kar se plača je samo bolj natančna poraba, ki upošteva tudi vremenske razmere, vlago, ipd.

Ampak če se za 5€ rešiš žene, mogoče ni tako slaba izbira ;)

billy je izjavil:

@MikeRotch, za "navadno" rajo se priporoča postanek vsake 2h, par minut, da se pretegnejo roke/noge/križ....Vseeno je v avtih bolj neprimerna država za volanom, kot jo imajo poklicni vozniki.

Ja, jaz to prakticiram v vseh avtomobilih. Postanki na 2-3 ure, kar je več je skrajno neudobno.

Če bi bil v avtu sam in šel kam službeno še ne rečem, bi se že pomatral. Na dopustu ali izletu z družino mi pa res ni treba trpeti.

MikeRotch je izjavil:

40 minut postankov na 750km dolgi poti, ki traja cca. 8 ur je povsem normalna številka, ne glede na vrsto pogona.

Samo informativno, zakonodaja pravi tole za delavce v cestnem prometu:

Dnevni odmor
Delavci ne smejo delati brez odmora več kot 6 ur zaporedoma. Če delajo 6 do 9 ur, jim pripada najmanj 30-minutni odmor. Če delajo več kot 9 ur, jim pripada najmanj 45-minutni odmor

Po 4,5-urni vožnji mora voznik imeti neprekinjen odmor najmanj 45 minut, razen če se odloči za počitek. Odmor se lahko razdeli na dva dela: prvi odmor traja najmanj 15 minut, drugi pa najmanj 30 minut.

Kar se žene in otrok tiče. Veliko večji problem kot par postankov za WC so tečni fotri, ki forsirajo 8 ur vožnje v enem kosu.

Hm, to je nekako tako. Če greš z EV, bo samo vožnja trajala 8ur, ker sorry, z EV pa že ne boš skoz vozil 130-140kmph, ampak pač samo 100kmph, ker sicer preveč porabi. Vmes se boš kljub 100kmph moral vstaviti 2x in dofilati, kar pomeni vključno s čakanjem recimo 45min. Tako ta vožnja z EV traja 8.5 do 9ur. Z ICE se vmes ustaviš 1x za 10min (vmes lahko nafilaš tank do konca), voziš po omejitvi ali malo čez, ker pač lahko, vsake tolko da spucaš "ventile" še pospešiš na 180kmph in vožnja traja 6ur do 6.5ur.

bm1973 ::

Grimnir3 je izjavil:

To bolj kot na probleme EV-jev kaže na zaplankanost balkana.

Bolj kaže na problem vernikov EV, ki hočejo da jim vsi ostali plačujejo infrastrukturo.

Naj vsak, ki hoče služiti s polnenjem EV, naredi svojo elektrarno, pa bo. Ne da se švercajo na državne elektrarne.
««
1204 / 1206
»»