Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
kow ::
Bi rekel da ljudje, ki cenijo svoj čas zelo slabo, oziroma jim praktično nič ne pomeni.
Zgornji bol malo ceni svoj cas. Ce je pol dopusta pakiral otroke v avtomobil in jih prevazal po otoku.
Seveda je to subjektivno. Sam sem bil lani na morju z ICE avtomobilom. Pa sem ga v dveh tednih, ce prav pomnim, premaknil 2x.
Vprasanje, ce sem skupaj naredil 50km. Pa vticnica je bila 2m stran od parking placa. Ce bi imel BEV, bi sel domov s 100% baterijo.
Mimogrede, tudi pri tankanju kar velik del ljudi splanira, ker cene niso povsod enake.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Kessler ::
Bi rekel da ljudje, ki cenijo svoj čas zelo slabo, oziroma jim praktično nič ne pomeni.
Zgornji bol malo ceni svoj cas. Ce je pol dopusta pakiral otroke v avtomobil in jih prevazal po otoku.
Seveda je to subjektivno. Sam sem bil lani na morju z ICE avtomobilom. Pa sem ga v dveh tednih, ce prav pomnim, premaknil 2x.
Vprasanje, ce sem skupaj naredil 50km. Pa vticnica je bila 2m stran od parking placa. Ce bi imel BEV, bi sel domov s 100% baterijo.
nekateri se radi vozijo, nekateri pa radi pišete na slo-tech. Oboji, z mojega vidika (seveda, ne obsojam), ne cenite pretirano svojega časa. Je pa zanimivo, da o težavah z BEV piše lastnik in uporabnik BEV, na praktično vsak tak zapis, pa mu kontriraš ti, ki, kolikor sem prebral, sploh nimaš avta, če si ga sposodiš, si pa sposodiš ICE.
Ne beres dovolj pozorno. Trenutno nisem lastnik avtomobila, ampak ga ima partnerica. Uporabnik BEV je ocitno naivno kupil BEV, ne da bi se prej pozanimal kaksne tezave bo imel. Sedaj jamra. Ampak enako lahko kupis prenavit racunalnik, pa potem joces, da se ti pregreva. Tudi ne vem, kje sem mu kontriral. Samo nenavadno se mi zdi, da bi na dopustu na (majhnem) otoku delal po 100km na dan. Prvic slisim za tak primer.
Zgodovina sprememb…
MikeRotch ::
Fakt je tudi, da ni mogel polniti, ko je rabil. Npr. Se ob 3 ponoci je čakal 15 minut.
1.4 kW pomeni 14 kWh v 10 urah, kar je za 100km, več kot dovolj. Če pa bi polnil cel dan, pa bi bilo to 33 kWh, no..minus ene 10% izgub, vseeno zelo veliko energije.
Domov si s 33 kW ne bi upal. Polnilnice pa polne od Paga do Norveške.
Jebat tako morje, da čakaš ko budala.
Napisal je, da je polnil pred apartmajem. Torej, je lahko polnil kadar je hotel. Zakaj bi ob domačem štekarju želel ob 3h zjutraj čakati pred javno polnilnico mi ni jasno.
Btw, s 33kW prevoziš cca. 200km (glede na to, da tam okrog ni avtoceste). Do Superchargerja v Senju je manj kot 50km. Do Karlovca 150km. Do Ionityja v Gospiču 75km, če greš po tisti strani. Vmes je pa še vsaj par DC polnilnic, sicer so mogoče samo 50kW ampak vseeno ni kritično.
Kar se tiče zasedenih polnilnic... Enaka situacija kot z bencinskimi. Sredi sezone je cela jadranka zabasana. Tudi na bencin je treba kdaj počakati 20-30 minut.
No, povsem enaka situacija ni. Na pumpi bo tudi najvecji jajc star 30 let, polnil rezervoar z enako hitrostjo.
mehatronik12 je izjavil:
Aja glede kampov (Straško poznate vsi ne :D)
"Polnjenje električnih vozil na parceli ali pri mobilnih hišicah je strogo prepovedano"
Isto je bilo v kampu v Švici pod Zermattom (Tasch), naleplejna opozorila na omaricah, da je EV prepovedano polnit. Da ne boste mislili, da je v "razvitih" deželah kaj drugače.
V okolici Zermatta imaš polnilnic kolikor hočeš. V Straško imaš pa tudi možnost polnjenja na 11kW polnilnic.
Magic1 ::
A veste koliko se jaz ukvarjam s avtom na dopustu? Pred mejo načeloma tankam in se ne obremenjujem naslednih 600km. Doma podobno, enkrat na mesec tankam in ne razmišljam dokler ne piska, potem pa mi vzame 5min. Polnim pa poleti električen becikl vsak tretji nedeževni dan.
Bom pa počasi bil prisiljen, da razmišljam več tudi s avtom...
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Kalibri ::
Ja in kaj je tu problem? Zaradi tega je EV crap al kaj? EV lahko vsaj polniš na šukotu, ICE pa bi si moral poleg vlačit sod nafte, pa pretakat.
..
Če nisi nekje v Sahari, je problem pri ICE trivialen. Pri EV pa niti ne.
Tudi ICE pumpe so kdaj nabasane in se mora čakati na vrsto.
Redko sicer, ampak tako redko tudi nekdo ne more na šukotu polnit.
Poudarek je na kdaj. In niti v žaru pandemije se ni čakalo, kot je za EV običajno, če nisi edini EV daleč naokoli. Ne pomnim, kdaj sem nazadnje čakal. Pri 6 tocilnih mestih pri 4 pumpah v mestu ne pomnim, da bi kdaj čakal. Ali pa pojedel sendvič med čakanjem. Ali pa spil kavo. Ali pa čakal.
Ali pa čakal suko 10 ur za 100 km, čeprav po pripovedovanju oziroma baje traja to samo tako dolgo kolikor rabiš za priklopiti. Torej 10 sekund
Težko je izvedeti kaj pametnega od neobjektivnih uporabnikov EV. Večinoma so to izgovori. Pa bo imel Ev. Za moje vožnje bi menda bil tudi suko dovolj.
Jaz pomnim kdaj sem nazadnje cakal. 3 mesece nazaj. Kaksne 4 minute, sredi ljubljane. Ko sem se peljal iz morja leta 2022 (na hrvaskem) pa cirka 20 minut.
Tako, da ne kupim: "z ICE nikoli ne cakas".
Zgodovina sprememb…
Kalibri ::
Za tankanje enkrat mesečno je vprašljiva ekonomika lastniškega avta.
Sploh pa EVja. Trenutni ICE me stane glih ene 100EUR mesečno, da imam ves luksuz, ki ga avto premore. Za ta denar folk še zavarovanje ne pokrije.
Magic
Zgodovina sprememb…
damirj79 ::
Napisal je, da je polnil pred apartmajem. Torej, je lahko polnil kadar je hotel. Zakaj bi ob domačem štekarju želel ob 3h zjutraj čakati pred javno polnilnico mi ni jasno.
Btw, s 33kW prevoziš cca. 200km (glede na to, da tam okrog ni avtoceste). Do Superchargerja v Senju je manj kot 50km. Do Karlovca 150km. Do Ionityja v Gospiču 75km, če greš po tisti strani. Vmes je pa še vsaj par DC polnilnic, sicer so mogoče samo 50kW ampak vseeno ni kritično.
Kar se tiče zasedenih polnilnic... Enaka situacija kot z bencinskimi. Sredi sezone je cela jadranka zabasana. Tudi na bencin je treba kdaj počakati 20-30 minut.
Napisal je, da je čez noč lahko napolnik teh 14kWh, kar je bilo za tisti dan dovolj se povozit malo naokoli, ampak bolj na tesno, na komot že ni bilo. Verjetno je pa sploh odpadlo po takšnem dnevu it nato zvečer v kakšno mesto malo dlje stran. Jaz ga razumem. Grem popoldan/zvečer tudi kam pohajat okoli ali pa si kaj ogledat. Voziti se 50km stran zato, da boš lahko EV avto napolnil, je najmanj butasto, če ne še kaj več. In da to počneš ob 3h zjutraj, je pa sploh butalsko. ICE avto nafilaš tik tak, še se ti ne da čakat 5min na prvi bencinski, te 500m ali pa največ 5km stran čakajo še 10 drugih bencinskih postaj. Z EV pač ni tko easy. Glede polnjenja EV avta v kampih sem pa še povsod videl znak, da je polnenje na parcelah prepovedano, polnilnice, tisti kampi ki jih imajo, so pa vedno bile polne. V kampu Zaton sem pred leti videl 4 polnilna mesta, vedno polna, kako naj daš tja polnit avto, če pa nikoli ne prideš na vrsto..
A veste koliko se jaz ukvarjam s avtom na dopustu? Pred mejo načeloma tankam in se ne obremenjujem naslednih 600km. Doma podobno, enkrat na mesec tankam in ne razmišljam dokler ne piska, potem pa mi vzame 5min. Polnim pa poleti električen becikl vsak tretji nedeževni dan.
Malo kontriraš sam sebi. Praviš, da ne razmišljaš o avtu ampak vseeno očitno dovolj, da pred mejo tankaš.
Sicer pa. 5 minut na mesec je 1 ura na leto. Toliko bi prihranil z EVjem na času.
Popušil bi jo parkrat ne prvem dopustu!
Koliko je revež čakal ob treh zjutraj na polnilnici, da si je avto napolnil?
Koliko je revež čakal ob treh zjutraj na polnilnici, da si je avto napolnil?
Magic
Zgodovina sprememb…
Verjetno je pa sploh odpadlo po takšnem dnevu it nato zvečer v kakšno mesto malo dlje stran.
Mesto malo dlje stran na Rabu? Sem zgoraj napisal, iz Barbata na eni strani Raba do Loparja na drugi je 15km.
Tudi: "Trenutni ICE me stane glih ene 100EUR mesečno" se zdi iz riti potegnjena stevilka. Razen, ce si mehanik. Samo potem se precej ukvarjas z avtomobilom.
Zgodovina sprememb…
Popušil bi jo parkrat ne prvem dopustu!
Zakaj? Tako ali tako se ustaviš pred mejo, da tankaš. Torej, na dopustu ne prihraniš nič. Pri dnevni vožnji pa 1 uro na leto.
Nesta ::
Če se hočeš ločit kupiš električni avto.. poznam par zgodb kako je šel dopust po zlu zaradi elekričnih avtov... ( zlomljena roka prazna baterija.... prazna baterija nobena polnilna postaja prosta.....)
Jaz vozim elektriko od v okolici Ljubljane in to je to... Dlje ne grem... same slabe izkušnje.
Jaz vozim elektriko od v okolici Ljubljane in to je to... Dlje ne grem... same slabe izkušnje.
Dobro. Maš na dopustu vsaj kaj za delati če moraš čekirati če je štekar ponoči prost
A pride kdo pred apartma, pa ti štekar zasede, al kaj?
( zlomljena roka prazna baterija....)
Kako je to drugače od zlomljene roke in praznega tanka?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MikeRotch ()
Nesta ::
Dobro. Maš na dopustu vsaj kaj za delati če moraš čekirati če je štekar ponoči prost
A pride kdo pred apartma, pa ti štekar zasede, al kaj?
( zlomljena roka prazna baterija....)
Kako je to drugače od zlomljene roke in praznega tanka?
Podobno ja. Ampak hočem reči koliko stvari se lahko zgodi ko začneš filat avto, ti ga pa rabiš nujno takoj..
billy ::
Ja ker ICE pumpa pa je povsod izza vogla, še posebej na otoku.
EV lahko vsaj kjerkoli na šuko napolniš...ICE pa samo na pumpi...
EV lahko vsaj kjerkoli na šuko napolniš...ICE pa samo na pumpi...
Tudi: "Trenutni ICE me stane glih ene 100EUR mesečno" se zdi iz riti potegnjena stevilka. Razen, ce si mehanik. Samo potem se precej ukvarjas z avtomobilom.
Ne. Mehanik mi naredi osnovni servis za 90EUR na dve leti. Kupim celoletne gume na 3 leta cca. 300EUR, zavarovanje 170EUR, castna taksa 100EUR, vinjeta 120EUR, plin za klimo na 2 leti 45EUR + bencin. S tankom na mesec pridem na 130EUR predvidljivih stroškov. Nepredvidljivih pa je bilo v desetih letih za par sto evrov in 500EUR generalni servis. Glede na to da pridem komaj na znesek samo kaska novega avta, me kar mine o novem razmišljat.
Samo potem bo znesek poskočil iz 150EUR na 500EUR+ neglede ali bo ICE ali EV.
Magic
Zgodovina sprememb…
Ene dva akumulatorja za 50€ vsak in nekaj žarnic sem uspel sam menjat. Dve levi roki pa tudi nimam. Bi mi pa šlo blazno na živce, če bi bilo to večkrat letno.
Magic
mehatronik12 ::
Fakt je tudi, da ni mogel polniti, ko je rabil. Npr. Se ob 3 ponoci je čakal 15 minut.
1.4 kW pomeni 14 kWh v 10 urah, kar je za 100km, več kot dovolj. Če pa bi polnil cel dan, pa bi bilo to 33 kWh, no..minus ene 10% izgub, vseeno zelo veliko energije.
Domov si s 33 kW ne bi upal. Polnilnice pa polne od Paga do Norveške.
Jebat tako morje, da čakaš ko budala.
Zaradi takih fanatikov je to vse skupaj smešno.
Karlovac ==> Kdor si upa iz Raba do Karlovca voziti po omejitvah poleti s klimo, z EV-jem ki imaše 33kW ==> V realnosti nobeden!
Senj==> Žal DKV ne podpira superchargerjev v HR, v SLO,NEM in AT jih
Gospič==> Torej tvoj predlog je naj se vozim v nasprotno smer od doma zato , da bom polnil avto!?
DC 50kW==> naj ena uro stojim na polnilnici da se napolni za 50kW, da bom lahko čez 250km spet stal?
Cilj bi nam moral biti vsem pokritizrat na polno stvari s katerimi smo se glede udobja vrnili v času nazaj in ne naprej!
Ne pa se slepit in zato ker mam jaz EV, je to najboljša stvar na svetu....
Toliko kot se zadnji dve leti ukvarjam z EV-jem (s tem da naj bi bila KIA EV6 77kW/h med boljšimi...) se v 20 letih nisem z ICE!
- Kje bom polnil
- Katera službena kartica je prava (DKV, Wien charging, Smatrics,itd...)
-Planirat vsako malo daljšo pot in gledat , da imajo v hotelu charger
-Ne vozit prehitro ali preveč pospeševat
- Čakati na prosto polnilnico, v MB pred gledališčem so vedno vse 3 polne.... ==> ostalih v bližini preprosto ni!
- Itd...
Prejšnje službene avte (ICE) sem tri leta vozil brez vsega in potem menjal....
a_borlak ::
Seveda ti verjamemo, da se ti ne da razmišljat, daj hitro prodaj tisto službeno Kio, zagotovo se bo kdo našel, ki jo bo vzel za par tisočakov, saj po tem, kar si napisal niti ni več vredna. Tvoji v službi pa tudi ne vem, kaj so razmišljali, mar bi ti dali enega dizla z 60l rezervoarjem, bi prevozil do Španije in nazaj.
Zaradi takih fanatikov je to vse skupaj smešno.
Karlovac ==> Kdor si upa iz Raba do Karlovca voziti po omejitvah poleti s klimo, z EV-jem ki imaše 33kW ==> V realnosti nobeden!
Odvisno od avtomobila. Z Model Y LR ni noben problem. S Model 3 še manj. S kakšno požrešno kravo pa mogoče res ni pametno.
Klima nima veze, porabi zanemarljivo malo.
Senj==> Žal DKV ne podpira superchargerjev v HR, v SLO,NEM in AT jih
Ok, če prav razumem. Raje ne greš polnit tam kjer je hitro in priročno, ker ni na službeno kartico? Raje "prihraniš" 30€ potem po forumih jamraš kako je infrastruktura zanič :)
Gospič==> Torej tvoj predlog je naj se vozim v nasprotno smer od doma zato , da bom polnil avto!?
Napisal sem lepo, da je tam, če greš po drugi poti domov.
DC 50kW==> naj ena uro stojim na polnilnici da se napolni za 50kW, da bom lahko čez 250km spet stal?
Odvisno kam greš. Jaz iz Raba do doma pridem z 80% baterije, tako, da ni treba stati. Če bi šel s 50% iz otoka bi npr. stal kakšnih 15-20 minut do doma. Če greš do Frankfurta naprej boš moral pa še parkrat stati, ja.
Toliko kot se zadnji dve leti ukvarjam z EV-jem (s tem da naj bi bila KIA EV6 77kW/h med boljšimi...) se v 20 letih nisem z ICE!
Ne vem, če ob 3h zjutraj iščeš polnilnico kljub temu, da imaš štekar pred apartmajem je mogoče to celo res.
Jaz v celem letu porabim pol manj časa na polnilnicah kot jih z ICE, ko ga peljem na redni servis. Pa relativno veliko polnim na superchargerjih.
Utk ::
Ne vem zakaj nisi šel na Rab z naftašem. Aja, vem, ker je bil električni zanj cenejši.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
In prišli smo spet do zaključka, da imaš EV za vsak dan pa še en družinski Ice za pohajat.
Magic
Fair enough. BEV ni za mehatronika. Hitro naj ga proda, da bo prisel na trg dodaten rabljen BEV. Cak, s sluzbenim avtom hodis na morje?
Zgodovina sprememb…
paradajzos ::
In prišli smo spet do zaključka, da imaš EV za vsak dan pa še en družinski Ice za pohajat.
Tako je. Z EV greš pa v Dalmacijo, če hočeš adrenalinski dopust.
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.
Serijsko.
a_borlak ::
Zakaj? Vsakič delaš družinske izlete 300, 400km stran? Vsi ste obsedeni s tem, da se je treba nekam peljat, ne razumem najbolje, razen da polniš državni proračun.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: a_borlak ()
Ja, to so tisti, ki rabijo avto s katerim grejo lahko 3x na teden v Frankfurt, 2x pa do Dubrovnika. V resnici grejo sicer 2x letno do Poreča pa enkrat do Kranjske gore, ampak to ni bistveno :)
paradajzos ::
Ja, to so tisti, ki rabijo avto s katerim grejo lahko 3x na teden v Frankfurt, 2x pa do Dubrovnika. V resnici grejo sicer 2x letno do Poreča pa enkrat do Kranjske gore, ampak to ni bistveno :)
Don’t quit your dayjob.
Levakarski fake forum.
Serijsko.
Serijsko.
BigWhale ::
Gregor P ::
Jaz pomnim kdaj sem nazadnje cakal. 3 mesece nazaj. Kaksne 4 minute, sredi ljubljane. Ko sem se peljal iz morja leta 2022 (na hrvaskem) pa cirka 20 minut.Čakal na meji, ali na pumpi? Če slednje ne razumem, zakaj bi čakal z MNZ/ICE? Valda nisi šel s praznim tankom na AC?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Za po mestu in primestno vožnjo je ev top, za vožnjo na otoke niti ne
Ej ne vem, jaz sem bil lani na Korculi, ni blo neke frke. V Splitu sem si vzel pol ure casa, da sem avto napolnil na 80%, ker nisem vedel koliko se bom vozil po otoku. Izkazalo se je, da bi bilo dovolj tudi ce bi polnil na 50%. V apartmaju se mi pa ni dalo vlacit kabla do vticnice. :D Je pa res, da grem na dopust ponavadi tako, da avtomobila vecinoma ne uporabljam.
Ej, jaz z EVjem prihranim 3000 EUR letno. Casa pa izgubim kakih 45 minut na mesec na dveh postanki na polnilnicah, pa se to ne vsak mesec. Ce bi se vozil z ICEjem bi izgubil zgolj malenkost manj, ker bi bil vsak teden po pet minut na crpalki.
20 minut zabitega casa na mesec, pomeni, da sem placan 750 EUR na uro za ta cas. I'll take it.
Jaz bi bil pa ob pol premoženja, če bi svojo boljšo polovico fural na Korčulo s vsemi EV postanki.
Magic
Naj uganem. Tvoja boljša polovica je sicer strašno bio eko zdravo naravovarstveno orientirana, ampak tu da bi na Korčulo potovala pol ure več, za boljši zrak in naravo, tu pa potegne črto.
Genetic ::
...
Odvisno kam greš. Jaz iz Raba do doma pridem z 80% baterije, tako, da ni treba stati. Če bi šel s 50% iz otoka bi npr. stal kakšnih 15-20 minut do doma. Če greš do Frankfurta naprej boš moral pa še parkrat stati, ja.
...
Torej, iz Raba do doma porabiš 80% baterije, s 50% narediš 40km manj (15-20 min pri 130km/h). 30% baterije je 40km, 100% baterije je dobrih 130 km. Neka boga baterija je to.