Forum » Pomoč in nasveti » razlika med baterijami, NUJNO!!!
razlika med baterijami, NUJNO!!!
anja:o)) ::
Zdravo!
Zanima me, kakšna je razlika med LI in NI baterijo, predvsem me zanima kvaliteta baterije. Kako dolgo življenjsko dobo ima posamezna?
Hvala!
lp
Zanima me, kakšna je razlika med LI in NI baterijo, predvsem me zanima kvaliteta baterije. Kako dolgo življenjsko dobo ima posamezna?
Hvala!
lp
LoneWolf ::
Na kratko:
Ni-Cd in Ni-Mh baterije so pogoste in relativno poceni, starejse Ni-Cd so ze skoraj povsem izven uporabe in so znane po spominskem efektu, ki ga Ni-Mh nimajo. Zdrzijo prbl. 1000 polnjenj oz. 2-3 leta ob redni uporabi. glavna slabost predvsem Ni-Mh je, da izgubljajo kapaciteto ko niso v uporabi, priblizno 20% na teden (ce jih napolnis in pustis v omari, so po dobrem mesecu spet prazne).
Li-Ion baterije so novejse in precej drazje, imajo daljso zivljensko dobo, 4-5 let. So bolj primerne za tokovno zahtevnejse naprave, dobro drzijo nazivno napetost skoraj do trenutka popolne izpraznitve (obicajnim in Ni-Cd/Mh napetost pocasi pada, ko se praznijo). Li-Ion baterij ne mores prenapolnit, zivljenska doba se dejansko optimizira, ce so ves cas na polnilcu. Glavna slabost je staranje baterij, vsako leto Li-Ion baterija izgubi cca. 10% kapacitete zaradi degradacije celic.
Ni-Cd in Ni-Mh baterije so pogoste in relativno poceni, starejse Ni-Cd so ze skoraj povsem izven uporabe in so znane po spominskem efektu, ki ga Ni-Mh nimajo. Zdrzijo prbl. 1000 polnjenj oz. 2-3 leta ob redni uporabi. glavna slabost predvsem Ni-Mh je, da izgubljajo kapaciteto ko niso v uporabi, priblizno 20% na teden (ce jih napolnis in pustis v omari, so po dobrem mesecu spet prazne).
Li-Ion baterije so novejse in precej drazje, imajo daljso zivljensko dobo, 4-5 let. So bolj primerne za tokovno zahtevnejse naprave, dobro drzijo nazivno napetost skoraj do trenutka popolne izpraznitve (obicajnim in Ni-Cd/Mh napetost pocasi pada, ko se praznijo). Li-Ion baterij ne mores prenapolnit, zivljenska doba se dejansko optimizira, ce so ves cas na polnilcu. Glavna slabost je staranje baterij, vsako leto Li-Ion baterija izgubi cca. 10% kapacitete zaradi degradacije celic.
LoneWolf ::
Sam jih se nisem videl. Za moj prejsnji fotoaparat sem dobil Li-Ion baterijo v CRV3 formatu (nadomesca dve klasicni AA formata) - je pa konkretno draga (10 jurjev) in rabis poseben polnilec za Li-Ion. Po drugi strani se je splacalo, fotoaparat je bil tokovno zelo pozresen in dve klasicni Ni-Mh bateriji sta zelo hitro pocepnili pod bremenom, ceprav sta bili se napol polni, Li-Ion je pa delala kot urca do konca.
bluefish ::
torej priporočaš Ni-Mh? Kakšno kapacitivnost naj vzamem za mp3 player (ena AA baterija)? Ali priporočaš kakšno "znamko" in kakšne so cene le-te?
SodVina ::
Dobri znamki sta GP ali (menda se bolje) Ansmann. Ansmann mislim, da imajo v bofu, GP pa v enaa. GP baterij imam cca 40 in zaenkrat nobenih problemov.
ToniT ::
Jaz sem kupil Ansmannove akumulatorje tukaj.
Imam pa tudi kar nekaj GP-jevih in ni nobenih problemov!
Imam pa tudi kar nekaj GP-jevih in ni nobenih problemov!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | življenjska doba baterij v brezžičnih miškahOddelek: Kaj kupiti | 5093 (3774) | opeter |
» | "Obnova" Li-on baterij za prenosnikeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7936 (7552) | Scorpia |
» | Prevare pri prenosnikihOddelek: Strojna oprema | 5105 (3888) | overlord_tm |
» | Katere baterije za "digitalca"? (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 6351 (5464) | Zdravko |