» »

razlika med baterijami, NUJNO!!!

razlika med baterijami, NUJNO!!!

anja:o)) ::

Zdravo!

Zanima me, kakšna je razlika med LI in NI baterijo, predvsem me zanima kvaliteta baterije. Kako dolgo življenjsko dobo ima posamezna?

Hvala!
lp

ZdravkoČolič ::

LoneWolf ::

Na kratko:
Ni-Cd in Ni-Mh baterije so pogoste in relativno poceni, starejse Ni-Cd so ze skoraj povsem izven uporabe in so znane po spominskem efektu, ki ga Ni-Mh nimajo. Zdrzijo prbl. 1000 polnjenj oz. 2-3 leta ob redni uporabi. glavna slabost predvsem Ni-Mh je, da izgubljajo kapaciteto ko niso v uporabi, priblizno 20% na teden (ce jih napolnis in pustis v omari, so po dobrem mesecu spet prazne).

Li-Ion baterije so novejse in precej drazje, imajo daljso zivljensko dobo, 4-5 let. So bolj primerne za tokovno zahtevnejse naprave, dobro drzijo nazivno napetost skoraj do trenutka popolne izpraznitve (obicajnim in Ni-Cd/Mh napetost pocasi pada, ko se praznijo). Li-Ion baterij ne mores prenapolnit, zivljenska doba se dejansko optimizira, ce so ves cas na polnilcu. Glavna slabost je staranje baterij, vsako leto Li-Ion baterija izgubi cca. 10% kapacitete zaradi degradacije celic.

bluefish ::

ko smo že pri baterijah - zanima me, ali je možno dobiti Li-ion AA baterije in kje?

LoneWolf ::

Sam jih se nisem videl. Za moj prejsnji fotoaparat sem dobil Li-Ion baterijo v CRV3 formatu (nadomesca dve klasicni AA formata) - je pa konkretno draga (10 jurjev) in rabis poseben polnilec za Li-Ion. Po drugi strani se je splacalo, fotoaparat je bil tokovno zelo pozresen in dve klasicni Ni-Mh bateriji sta zelo hitro pocepnili pod bremenom, ceprav sta bili se napol polni, Li-Ion je pa delala kot urca do konca.

bluefish ::

torej priporočaš Ni-Mh? Kakšno kapacitivnost naj vzamem za mp3 player (ena AA baterija)? Ali priporočaš kakšno "znamko" in kakšne so cene le-te?

SodVina ::

Dobri znamki sta GP ali (menda se bolje) Ansmann. Ansmann mislim, da imajo v bofu, GP pa v enaa. GP baterij imam cca 40 in zaenkrat nobenih problemov.

ToniT ::

Jaz sem kupil Ansmannove akumulatorje tukaj.
Imam pa tudi kar nekaj GP-jevih in ni nobenih problemov!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

življenjska doba baterij v brezžičnih miškah

Oddelek: Kaj kupiti
445093 (3774) opeter
»

"Obnova" Li-on baterij za prenosnike

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
177936 (7552) Scorpia
»

Prevare pri prenosnikih

Oddelek: Strojna oprema
395105 (3888) overlord_tm
»

Katere baterije za "digitalca"? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
556351 (5464) Zdravko

Več podobnih tem