» »

"Obnova" Li-on baterij za prenosnike

"Obnova" Li-on baterij za prenosnike

samy ::

Pozdravljeni,

Zanima me če kdo ve kaj o obnovi Li-on baterij za prenosnike. Kot sem slišal od znanca, ki dela na mobitelu se da Li-on baterijo "zbudit"- tako mi je rekel, da delajo na mobitelu. Torej navadno baterijo za mobitel, ki slabo drži priklopijo na 6v za 6 sekund. Ta postopek naj bi tako batarijo zbudil in taka baterija drži spet več časa.
To sem že poskusil in res deluje. Sedaj me pa zanima če je to mogoče tudi za prenosnike, saj na mojem prenosniku dela batarija samo 15 min. Če kdo kaj ve o tem, bi bil zelo vesel če mi sporoči.

LP
Samy

stromar ::

Ne bi rekel da je tisto o priklapljanju na 6V res. Dvomim, da bi zaščitna elektronika spustila napetost direktno na celice. Če bi zaščitno elektroniko odstranil in šokiral vsako posamezno celico, obstaja možnost, da bi bilo res kaj na tem. Pa zaščitna elektronika ni tam brez veze, ampak za to, da celic ne raznese, če bi naredil kakšno neumnost (priključil napetost direktno na celico, kar misliš ti naredit)

Lp

Azrael ::

Pri Ni-Cd in Ni-Mh celicah taki elektrošoki lahko delujejo, vendar ne vedno. Je bolj zadnja možnost, preden gre zadeva v smeti oz. v reciklažo.

Za Li-ion in podobne pa khm, raje vidim, da kdo drug to idejo dokazano uspešno sproba. Tista zaščitna elektronika ni samo za okras.
Nekoč je bil Slo-tech.

samy ::

Hmm, samo to se nism zmislu, kar tako. Verjetno, se mi ta ki dela na mobitelu ni zlagal?! Nevem točno kako delujejo batarije samo točno se spomnem, da je reku da to delajo samo na Li-on batarijah, na Ni-mh to ni mogoče, ker če se Ni-mh pokvari je samo za v smeti. No v glavnem to sem jst poskusu z navadnim transformatorjem, naštimu sm ga na 6v in sm dal plus na plus in minus na minus (na bateriji) za 6 s. In batarija dejansko mi drži več (prej je en dan zdej dobra dva dni).

Na tak način sm upal, da se da naredit tudi z baterijo od prenosnika, le da ima baterija od prenosnika 14v in bi bilo treba kaj več kot 6v (po mojem vsaj 20v). Samo na konc koncu, če nobeden še ni preizkušal te metode jo tudi jst ne bom, da nebom ostal brez batarije?! :)

Hvala vseeno, če se pa kdo dobi, ki je že kaj takega poskusil pa naj se oglasi.

LP
Samy

balocom ::

Da pristavem loncek; lani sem bil v londunu in anglezi kot svetovna posebnost majo 240V napetosti. Sevede sm dal svoj mobi polnit in glej hudica; po takem soku mi je eno polnjenje zdrzalo za 10!!!! dni pri 2 letih starem mobiju. 8-)
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

steev ::

Ql, svojga sem ze sokiru na nekem adapterju. Kako pa to more bit, prazna baterija, polna? Kakšn tok more bit, ker adapter je 18 W, se prav 3A pri 6V?
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

Highlag ::

Li ionske baterije so lahko precej explozivne, če se ne uporabljajo po navodilih proizvajalca. Samo v vednost.
Never trust a computer you can't throw out a window

Azrael ::

Po vrsti:

@samy:
Baterija notesnika je zoprn problem ne samo zato ker je Li-ion, ampak ima verjetno tudi Smart funkcijo, to je, da sporoča računalniku koliko energije je v njej in ko elektronika sporoči, da je baterija prazna se računalnik ugasne.

Ker se ta "pamet" lahko hitro zmeša (zadostuje že odstranitev baterije med delovanjem ali slab kontakt baterije ali (baje) celo crash sistema), niso redki primeri, ko ima zato baterija uporabne le neka % resnične kapacitete.

Nekateri proizvajalci (ne vsi) imajo za reševanje tega problema t.i. learning software, s kateri baterijo oz. smart funkcijo spet skalibriraš tako, da usteza dejanskemu stanju baterije. Poglej po straneh proizvajalca tvojega notesnika ali jim piši prijazen mail na suport.

Zaradi smart funkcije, tudi samo morebitno elektrošokiranje celic ne more spremeniti ničesar na bolje, saj smart funkcija postavlja mejo, koliko časa bo deloval notesnik s to baterijo in ta čas se lahko samo zmanjšuje.

Zakaj ti elektrošokiranje Li-ion baterije še odsvetujemo:

V tem primeru bi moral najprej razdreti baterijo notesnika in odklopiti elektroniko, vendar obstaja možnost, da pri tem zaradi mehanskih ali predvsem električnih sil pri elektrošoku odprlo katero od celic.

Litij, ki je v celici bi ob stiku z zrakom povzroči strahoten požar, ki se za nameček ne more gasiti z vodo. Litij razkraja vodo na vodik in kisik in zraven sprošča ogromo toplote, dokler se ves litij ne spremeni v litijev lug s Ph okoli 14. Možnost, da bo iz nekega razloga odprlo celico je sicer najslabši možen scenarij, resnici na ljubo zelo malo verjeten, vendar se nikoli ne ve. Iz tega razloga se tako početje odsvetuje.

@balocom:

Pri tebi ni problem v napetosti, tudi VB ima že nekaj let 230V enako kot mi (čeprav še vedno govorimo o 220V). Mislim, da gre za naslednji problem.

@steev:

Elektrošoki akumulatorjev vseh vrst se uporabijo takrat, ko je baterija bolj ali manj mrtva; napetost 0V, in je ni mogoče več normalno napolniti. Zadeva je jako tvegana in zlahka uničiš še delujočo baterijo. Mnogo boljša rešitev je na linku zgoraj (s pomočjo tega načina imam originalno baterijo mojega A1018S v uporabi že več kot 6 let), vendar mnogi telefončki nimaj prostora, da bi lahko uporabil tako rešitev.
Nekoč je bil Slo-tech.

balocom ::

Lej, mobi je prej zdrzau ksen dan ali dva manj. Sicer pa VB ma 240V napetosti, sm po nevemkateri evropski direktivi o 230V pade VB 240V noter, oni man+jo kao 230V, sm v resnic majo 240V, sm po tolerancah to pade noter v 230V klaso. Aja, polnilci za mobije in Ni-HM akuje so se posteno grel, NI-hm akuji so dobil mehurje po foliji od pregrevanja>:D zarad najbr previsoke napetosti.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

samy ::

Azrael, najlepša hvala za izčrpno razlago. Bom poskusil pogledat malo na strani od Sony-ia če obstaja kak programček. Ob enem bi pa še pohvalu to stran in vse ki sodelujete, ker je res koristna!!!!!!

LP
Samy

Azrael ::

@balocom:

To bi lahko pomenilo katastrofalno zasnovan polnilec oz. da je s polnilcem neka resno narobe:
- pregrevanje polnilca pri malenkost višji napetosti,
- pregrevanje akumulatorjev zaradi višje vhodne napetosti v polnilec in
- nezadostno polnjenje pri malo nižji napetosti.

Opisano pregrevanje akumulatorjev zelo skrajša njihovo življensko dobo.

230V je standardna fazna napetost v el. omrežjih EU že nekaj lec (IIRC od leta 2000). Tam kjer so prej uporabljali 220V (kontinent) so jo desetletje postopoma dvigovali, v VB in Irski (prej 240V) pa zniževali. V splošnem vse naprave, ki so grajene za 220 ali 240V in so brezhibne, morajo pri napetosti 230V (če so njena odstopanja v mejah dovoljenih toleranc) delovati povsem normalno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

samy ::

Malo sm iskal po Sony-ievih straneh in sem ugotovil, da oni testirajo batarije s programi MobileMark 2002 ( Bapco.) in BWS BatteryMark. Samo teh programov ne dobim nikjer niti na e-mule? Če kdo kaj ve o teh programih naj mi prosim sporoči!!
Samy

francka45 ::

pa kako ti jih ne uspe najti nikjer?
poglej kaj vrže google kot prvo ven če vtipkaš BWS BatteryMark:

Klik

trek@s ::

Vse lepo in prav. Ampak kako downloadati to reč, ker rabiš neko upor. ime in geslo??

samy ::

Točno to je problem, ker se ne da vse je treba plačat!!! Sicer sem dobil en program na emule batterymark (od neke druge firme), samo mi je naredilo več slabo kot dobro. Bom poskušal poiskat še kje drugje prav te dva programa.
Samy

francka45 ::

aja sorry nisem opazil da je treba plačat... sem samo videl tam 'download' pa sem mislil da je:8)

JXS ::

Če želite testirati svoje baterije imate tukaj free program.

Scorpia ::

Azrael tudi sam ko sem bil v londonu sem opazil da je zjutri polnilc bil nenavadno nekam full vroč, čeprov je bilo v sobi hladno(pač študentski dom). Še zdej imam ta isti polnilc pa je tudi več dni v utičnici pa je komi kj topel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ciklična baterija za električnega pastirja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
102958 (2888) Primoz78
»

Kje nabaviti poceni Li-Ion akuje ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
213439 (3091) Boeing
»

Kako ponovno kalibrirati baterijo IBM notesnika?

Oddelek: Strojna oprema
113359 (3066) Pyr0Beast
»

Akumulator od avta(oz. motorja) za uporabo prenosnega računalnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
92534 (2381) Pyr0Beast
»

Prevare pri prenosnikih

Oddelek: Strojna oprema
394837 (3620) overlord_tm

Več podobnih tem