» »

Še en problem za rešit ...

Še en problem za rešit ...

Thomas ::

Sedi dvanajst superracionalnih mislecev okrog mize. Vsi in vsak zase so pravkar oddali rešitev enega zapletenega (šahovskega) problema - PROTOKOLU. Vsak ima svojo drugačno rešitev - in vsak je vanjo prepričan. Vedo, da bo PROTOKOL vsak trenutek na čelo tistih, ki niso odgovorili prav, narisal enga majhnega oslička.



In to se zgodi. Vsi dobijo oslička na čelo. Ker pa je vsak zelo prepričan v svojo rešitev - in ne čuti nič - se vsi začno drugim krohotati na ves glas. Čez nekaj časa se eden od njih zresni - ker je logično zaključil, da ima tudi on narisanega oslička. Kako je sklepal?



(Nobenih zrcal ni, nihče ne prišepetava, nihče ni buljil en čas ravno v njegovo čelo ... nobene take poceni fore .. Tudi ni ugotovil, da je bila njegova rešitev napačna na ponovni analizi šahovske pozicije.)



Samo gledal je druge kako se lomijo od smeha - in to mu je bilo dovolj za neovržen sklep: oslička imam tudi jaz. Kako? :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
  • spremenil: Thomas ()

Aggressor ::

Jah, preprosto:
Ker so vsi predložili drugačne rešitve, ima lahko le eden prav. Tisti ne bi imel oslička, kar bi ostali videli, zaradi česar se ne bi nihče smejal, ker bi vedel, da ga je sam polomil. Zatorej je edini možni primer, ko se vsi smejijo ta, da so ga polomili vsi.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

MaJsTeR ::

Jaz se strinjam z Aggressorjem! Če en nebi imel kozlička na čelu se drugi nebi smejali ker bi potem vedli, da so ga oni polomli. Torej so ga fsi polomli.:))

Thomas ::

Forma in odgovor pravilna! Samo, da je bila to le vaja, da smo prišli do "pravega načina sklepanja".

Sedaj pa vzemimo, da niso vedeli, kakšne rešitve imajo drugi. VSE ostalo pa isto. Kaj pa potem?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Akhem, ne vidim posebne razlike. Še vedno se namreč smejijo vsi. To, da nihče ne ve, ali je imel kdo enako teorijo, kot on, ne spremeni zadeve, saj pač vsak od njih privzame, da je imel potemtakem le on pravilno rešitev.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

Seveda. Ampak vprašanje je bilo - kako je lahko nekomu prišlo na misel, da ni imel prav? Od kod mu ta (zanesljiv) sklep?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sergio ::

Ker so tudi ostali (super)misleci vedeli da imajo prav...

Ampak problem ostaja... zakaj bi se potem KDORKOLI zacel smejati? lahko bi bili VSI modro tiho, ce so ze tako supermisleci... Kapiras?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

LuiIII ::

Pravzavprav bi moralo biti vprasanje drugacno: Kaj je bilo tisto, kar je prvega, ki se je zasmejal privedlo do misli, da se vsi motijo? Ker ko se je zasmejal prvi je seveda vsem ostalim zelo hitro prislo, da se pac vsi motijo. Sicer pa mislim, da, ce so res tako super duper racionalni se nebi nihce smejal.

hatch ::

Mogoce je pa on vedel da nima prav.

Thomas ::

Superracionalni misleci so. Samo to - in nič več. Niso bogovi - (kvečjemu poganski). Zato niso nujno rešili prav. So pa vsi pričakovali, da najbrž imajo prav. Tudi so se morali nekaj časa smejati, dokler ni prvi izračunal, da ima tudi on narisanega oslička, saj razmišljanje tudi njim pobere nekaj časa - kot vsem mislečim strojem znotraj tega Vesolja.

Če ne bo nihče rešil - bom podal rešitev, pa boste videli, da je zanimiva. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sergio ::

thomas: podaj :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

jeti ::

hm, ne vem, če bom tole znal pojasniti, mogoče bom tudi kaj zabluzil vmes in sploh en bo pravilno ampak mogoče bom vsaj nakazal pravo pot....
Recimo da imamo le tri mislece.
Vsi imajo osla na čelu. No, vsak misli, da ga nima in recimo 1. mislec meni, da se 2. mislec smeje tretjemu, zaradi njegovega osla. Ampak (sklepa prvi mislec...), "če jaz ne bi imel osla, potem bi se drugi mislec čudil smehu tretjega, čes, zakaj se pa smeje, če nima nihče izmed naju osla. No, iz tega bi sklepal, da ima osla verjetno on sam in da se tretji smeje njemu, torej ima osla...in drugi mislec bi se nehal smejati. Ker pa se ne neha smejati, do tega sklepa ni prišel, torej še vedno misli, da se tretji smeji meni, torej jaz IMAM osla na čelu."

Tako, toliko o treh mislecih. Ta model sklepanja lahko, men se zdi, nekako posplošimo tudi na 12 mislecev...(upam). Malo se mi sanja, kako, ampak zdaj nimam časa za premišljevanje...(jutr je kolokvij iz fizike...). Ampak recimo:
če imamo še 4. misleca, ta nekako predpostavi, da on nima oslička ter gleda ostale tri, kako se smejejo drug drugemu (njemu se ne smejejo, ker nima oslička po svoji predpostavki).
No, potem pa se postavi v kožo enega izmed teh treh mislecev ter začne razmišljati tako kot on v svojem položaju. Ve, da lahko ta mislec po zgoraj opisanem postopku ugotovi, da ima on sam oslička na čelu in bi se zatorej nehal smejati.
ker pa se noben izmed tistih treh mislecev ne neha smejati, očitno vsak izmed njih misli, da se druga dva smejeta njemu (4.mislecu), torej on sam IMA oslička. In se 4. mislec neha smejati...

Enako je s petimi misleci...eden izmed njih predpostavi, da nima oslička in opazuje ostale 4. Postavi se v kožo enega izmed njih. Ve, da lahko eden izmed njih ugotovi, ali ima oslička na čelu ali ne, ker se nihče ne neha smejati, sklepa 5. mislec, da ima osla tudi sam na čelu, drugače bi se en izmed tistih ostalih štirih, ki jih opazuje, nehal smejati.

In tako naprej, vsak mislec lahko ugotovi, da lahko katerikoli izmed preostalih iz skupine ugotovi, da ima on sam oslička na čelu in se neha smejati. Ker se izmed preostalih nihče ne neha smejati, pride v protislovje s svojo predpostavko, da nima oslička na čelu in iz tega sklepa, da ima oslička tudi sam.

A je prav al ni?8-)

Vem, zelo na dolgo sem napisal, ker sem hotel, da bi bilo čimbolj jasno razloženo... No, Thomas, ki rešitev pozna, bo verjetno lažje razumel kaj sem želel povedati in bo videl, če je moje sklepanje pravilno ali ne (dokazal sem, da eden izmed treh lahko ugotovi, da ima oslička na čelu, če se 4. postavi v njegovo kožo, lahko tale 4. ugotovi tudi zase, da ima oslička... Na ta način lahko 5 ugotovi zase z opazovanjem ostalih štirih itd...).

LP, pa sori za tole klobaso, hehe!:)
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

Thomas ::

OK!



Če bi bila 2, bi se oba zasmejala, vendar bi vsak takoj videl, da se drugi smeje njemu - pa bi ga minilo. [A]



Če bi bili 3, bi eden sklepal: Ker jest nimam, potem se druga 2 smejeta drug drugemu, vendar bo kmalu nekdo od njiju prišel do sklepa da ima narisanega oslička. Ups - saj bi že moral - torej je moja predpostavka napačna - torej tudi sam imam risbico! [B]



Če bi bili 4, bi eden sklepal: Ker jest nimam, potem se drugi 3 smejejo - kot v situaciji [B]. Ker se nihče ne neha - imam risbico! [C]



Če bi jih bilo 5, bi eden sklepal: Ker jest nimam, potem se drugi 4 smejejo - kot v situaciji [C]. Ker se nihče ne neha - imam risbico! [D]



...



Ker jih je 12, je eden sklepal: Ker jest nimam, potem se jih drugih 11 smeje - kot bi se v situaciji [K]. - ker se nihče ne neha - imam risbico! [L]




BRAVO JETI (si dal rešitev ne 5 pred 12 - ampak 6 pred 13:34) :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jeti ::

Čestitke in honorarje nakažite na email!:)
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

Tomi ::

Dobra rešitev, jeti..
Bom mogoče Anji rekel, da se ti sama nakaže na K18-O
Ali pa Katarini... če te seveda še zanima..
metrodusa.blogspot.com

jeti ::

Katarina, Katarina, who da FRUC is Katarina????
In kaj je K1?
Anja ma fanta, torej kje je logika?
Nič mi ni jasno.:D

Aja čak....a katarina je una iz Kranja? Če ja, pol se jo pa spomnem, vem kera. Lohka jo pozdraviš.;)
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

Tomi ::

Mislim, da si se preveč vživel v navidezne probleme.. Ja, Katarina je iz Kranja, Anja pa te lepo pozdravlja.. Včeraj je zrmzovala, ko je čakala na petko ali sedemko.. No, jaz pa nič manj..
K1, Krivec 1, rajt?
Sicer se pa danes mogoče oglasim, da mi zapečeš še par komadov.. Popoldne.. Ker kolokvij sem zajebal..:|
metrodusa.blogspot.com

jeti ::

Hja, Tomi, prišel sem domov šele okoli 17h, torej če si me prej iskal, me ni bilo. Smola!:P

Sicer pa Anjo lepo pozdravi nazaj, skupaj s Katarino (Thomas, supergenij: povej, kolikšna je verjetnost, da bo Tomi pozdravil Anjo pred katarino (časovno, ne krajevno, ko bo Anja stala pred Katarino:D)).

Aja, sicer sem pa sedaj doma, ti se kar oglasi, danes je ql dan, ker sem kolokvij pisu superdobro, pa tudi tisti, ki so sedeli okoli mene, so danes nekam znali in bodo tudi oni pisali blizu 100%.

V slogi (plonkanju) je moč!8-)
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

Tomi ::

Hu, jeti, nisem te nič iskal, ker sem na Levu naletel na sošolce in smo šli k enemu domov.. Mogoče poznaš njegovega cimra.. Sašo.. Nekje iz Dolenjske.. Hehe, vsaj kabel ima..
Thomas: en majhen namig.. vaje imamo po abecedi, Katarina se piše na črko, ki je bolj oddaljeno kot Anjina.. Sedaj pa bi moral vedeti, če veš, da imamo ta teden samo vaje in nič predavanj..
metrodusa.blogspot.com

jeti ::

Tomi se piše na L (tako kot jaz:)), anja se pa piše na J, za katarino pa ne vem, ampak vem, da stanuje v mestu, ki se začne na K.:))

No, ampak to, Tomi, da imate vaje, to pa je en hud problem ki bi ga bilo treba rešit. Namreč jaz imam sedaj počitnice ahhhhhhh......:D
Ok, sicer še dva kolokvija pa en izpit, ampak ne bo sile, ker bolj ali manj znam. Vi mate pa vaje...ojej, ojej...

A Sašo je moj sošolc na faxu? Namreč, enga sašota poznam, je tut na Bežigrad hodu....
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

Tomi ::

Thomas: ja, jeti ti je že dal dober namig.. Katarina se piše na T, doma pa je v K****u, čeprav obstaja verjetnost, da stanuje v Ljubljani.. Ta je r.v 90%
jeti: ja, kaj pa misliš, baje smo mi eden od faksov, kjer smo največ na faksu.. pa se sploh ne obremenjujem.. imam pač kul sošolke..

Se pišemo..
metrodusa.blogspot.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi nova ameriška regulacija letalnikov prepoveduje uporabo za dostavo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5116693 (14079) mtosev
»

Analiza drevesa (DNK)

Oddelek: Loža
284401 (3263) cegu
»

Mesec varne rabe interneta v Sloveniji

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
123694 (3017) GBX
»

$30 za Firefox

Oddelek: Loža
403634 (2326) Matek
»

Nova anketa!

Oddelek: Novice / Ankete
352629 (2629) blabla

Več podobnih tem