» »

Skrita številka

Skrita številka

ttommy ::

Pozdrav!
Je morda možno na kakršenkoli način izvedeti s katere številke je bil sprejet klic na moj GSM,čeprav je bila številka skrita?Operater je noče izdati in pravi,da ni možno.
Gamer

R-S-LoVe ::

Če te večkrat kličejo si zapiši datume in ure klicev in jih javi Operaterju, z izgovorom, da te nekdo nadleguje. Mogoče ti bodo pa tedaj izdali več podatkov.
Ali pa celo opozorili klicatelja naj to ne počne več! :D
Fear Is The Path To The Dark Side, Fear Leads To Anger,
Anger Leads To Hate, Hate Leads To Suffering!

fabrskd ::

Edina pomoje varianta je ta, da če je prišlo do kaznivega dejanja odideš na policjo in nato oni zahtevajo. Sigurno se pa da, kaj pa če kdo kliče iz skrite najbolj vplivne može v Sloveniji. Misliš da bodo rekli da se ne da. 100% se da, če ne bi to bilo možno sploh ne bi mogli skriti številke, ker bi ogrožalo varnost. Sicer pa osebki, ki sedijo za telefoni na mobitelu oz. SiMobilu: tako zvani "operaterji", kradejo sebi in bogu čas. Tam so po nesrečnem naklučju. Od njih pričakoviti gre le to, kot pričakuješ od nižjih razvitih živali.
Screw you guys i'm going home!!!

darkolord ::

fabrskd: da "se ne da", pomeni, da ni varjante, da ti oni to številko povejo in ne, da tehnično to ni možno

kunigunda ::

Jasno da operater ve kdo te je klicu, saj mu drugace tudi zaracunati ne bi mogli. Prikrivanje/skrivanje cifre je vecinoma stvar protokola, nisem cisto preprican,
kako je s tazadnjo GSM tehnologijo verjetno pa je isto, kot je to bilo s PSTN telekomovo centralo. To pomeni, da klicoca stevilka vseeno pride to tebe,
vendar ima v protokolu oznako, naj ti je ne prikaze. Verjetno ce bi imel pohekan telefon, da bi jo kljub temu videl. Vem da vcasih so to delali na fiksnih
telefonih, in si jo kljub temu videl. Tudi na 113 imajo "tak" telefon :)

aljazh ::

Je morda možno na kakršenkoli način izvedeti s katere številke je bil sprejet klic na moj GSM,čeprav je bila številka skrita?Operater je noče izdati in pravi,da ni možno.


Legalno: NE

Nelegalno: DA, a potrebuješ nekoga, ki je zaposlen pri mobilnem operaterju in pripravljen tvegati kazensko ovadbo in izgubo službe. Seveda si kazensko ovadbo na ta način lahko prislužiš tudi ti.

Tomozuki ::

Sicer malo stara tema pa vseeno. Danes sem dobil kar dva klica iz skrite številke pri čemer se je prvi slišal kot vesoljski faks, drugega klica pa nisem dvignil. Komu kaj znano?

darkolord ::

Ja, vesoljci delajo prank calle... Nič posebnega.

gumby ::

Imaš kak poseben razlog, da se sploh oglasiš, če te kdo kliče iz skrite številke?
my brain hurts

Tomozuki ::

En frend včasih uporablja skrito številko (ne vem zakaj) in potem reče, da jo je pozabil izklopit. Sem pač mislil, da je verjetno on. Torej, nobene ne ve, kaj so ti čudni zvoki...

_Dejan_ ::

Številke izvedeti ne boš mogel. Če želiš da klicatelja blokirajo pa si moraš zapisovati ure klicev in na klice se moraš oglasiti!!! Nato te datume in ure odneseš na mobitel in oddaš prijavo. Klicateljeve številke ne bodo izdali, ga pa bodo opozorili in v primeru ponovnega nadlegovanja blokirali...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

Invictus ::

Operater ti ne sme posredovati številke, ker bi bil v prekršku.

Edina možnost je da prijaviš nadlegovanje na policijo, ki potem s pomočjo sodišča zahteva izpisek.

LP I.

BlueRunner ::

Operater ti ne sme posredovati številke, ker bi bil v prekršku.

To ni čisto res. V 105. čl ZEKom, ki je podlaga za zahtevo po sledenju neželjenih klicev, sta dva odstavka:

"(7) Če naročnik pisno zahteva od operaterja, da izsledi zanj zlonamerne ali nadležne klice, sme operater začasno beležiti izvor vseh klicev, ki se zaključijo v omrežni priključni točki tega naročnika, tudi tistih za katere se zahteva preprečitev prikaza identitete kličočega priključka."
"(8) Operater mora podatke o sledenju shraniti in o rezultatu sledenja obvestiti naročnika, ki je zahteval sledenje zlonamernih ali škodljivih klicev, in mu jih na utemeljeno zahtevo tudi izročiti. Pod pogoji in na način iz 107. člena tega zakona pa jih mora izročiti tudi pristojnim organom."

Tako, kot to piše v zakonu, lahko naročnik zahteva te podatke in, če je zahteva upravičena, mu jih operater mora izročiti. Kaj je utemeljena zahteva je vprašanje na katerega ZEKom ne odgovoarja, kakšna posebna praksa pa ne obstaja. Da je to dejansko mišljeno tako, da se podatke da neposredno naročniku, pa je razvidno tudi iz drugega odstavka, kjer je uporabljena beseda "tudi". Torej se podatke izroči naročniku in tudi pristojnim organom.

Bizarka, ki jih je ZEKom poln, pa je ta, da se sme v skladu s 107. čl. ZEKom te podatke posredovati samo na podlagi ustrezne odredbe sodišča. Torej je člen navadno skorpucalo. Naročnik lahko neposredno dobi podatke, ker operater ne more in ne sme odločati o temu kaj je "upravičen razlog", policiji pa teh podatkov ne sme predati brez odredbe sodišča. Yay! Zmaga na celi črti.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Samo po členi ZEKom 107b mora operater obvezno hraniti vse podatke o klicih. Trenutno je v Sloveniji za dobo 1 leta.

Stranka mogoče (nisem prepričan) lahko zahteva podatke o skritih številkah, vendar pa definitvno ne o njegovih lastnikih. Se pravi če lastnika skrite številke ni v imeniku, tako ali tako ne veš kdo te kliče.

Telefonska številka pač ni osebni podatek, če ni povezana z določeno osebo. To sta dva različna pojma. Ampak dvomim da ti tudi operater da spisek skritih številk, ker si se pač ti tako spomnil.

In to ni bizarka. Drugače bi to lahko uporabile marketinske agencije za buzeriranje uporabnikov preko vseh možnih načinov.

Če hočeš dobiti osebne podatke o tem (da preprečiš nadlegovanje), moraš podati prijavo na policijo. Šele potem ona ukrepa naprej.

Ti časi so malo mimo, ko si lahko kar tako dobil podatke o lastnikih številk. Danes je to precej pod kazenskimi sankcijami, tako za podjetje, kot za posameznika. Mislim da bi takemu dogodku sledil kazenski odpust naslednji dan.

Slučajno sem v tem biznisu (beri hranjenje podatkov o klicih in še kaj), pa malo vem iz prakse, česa se pravniki pri operaterjih najbolj bojijo.

LP I.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

BlueRunner ::

Samo po členi ZEKom 107b mora operater obvezno hraniti vse podatke o klicih. Trenutno je v Sloveniji za dobo 1 leta.

Znova napaka. Podatki o teleofnski klicih se hranijo 14 mesecev, ostali podatki o prometu pa 8 mesecev. Od kje si dobil 1 leto po 107.b pa ne vem. Do zadnje spremembe je namreč bilo 24 mesecev oz. 2 leti.

Stranka mogoče (nisem prepričan) lahko zahteva podatke o skritih številkah, vendar pa definitvno ne o njegovih lastnikih.

Ampak dvomim da ti tudi operater da spisek skritih številk, ker si se pač ti tako spomnil.

Zakon je napisan tako, da stranka lahko zahteva, da mu operater posreduje podatke o sledenju. To bi seveda pomenilo razkritje skritih številk neposredno stranki. Kako pa se to dejansko dela v praksi, pa je znova vprašanje... predvsem zato, ker je to zakonsko določilo po nepotrebnem zakomplicirano, da ne rečem kar blesavo.

In to ni bizarka.

Bizarka je samo to zakonsko določilo.

Če hočeš dobiti osebne podatke o tem (da preprečiš nadlegovanje), moraš podati prijavo na policijo. Šele potem ona ukrepa naprej.

Tako si bi človek seveda mislil. Na žalost pa v zakonu piše nekaj čisto tretjega... polcija dejansko sama sploh ne bi smela priti do teh podatkov. Izročiti bi jim jih morala stranka ali pa sodišče.

Ti časi so malo mimo, ko si lahko kar tako dobil podatke o lastnikih številk. Danes je to precej pod kazenskimi sankcijami, tako za podjetje, kot za posameznika. Mislim da bi takemu dogodku sledil kazenski odpust naslednji dan.

Ti časi so res že mimo in tako je tudi prav. Vendar pa je zakonodaja pri nas popolnoma nedosledna, mnenja IP-RS (sicer neobvezujoča) so velikokrat nasprotujejo, sodne prakse še ni, ali pa je znova tako bizarna, da boli glava. Potem pa se čohaš po glavi, ko se ukvarjaš z raznimi nelogičnostmi.

Kar se tiče odpuščanj (s "kazenskim" si verjetno mislil na "izredno odpoved iz krivdnega razloga na strani delojemalca"), pa ne bodi tako zelo prepričan. Tilio in Vzajemno si poglej, pa pomisli koliko odgovornih je bilo zaradi tega odpuščenih...

Slučajno sem v tem biznisu (beri hranjenje podatkov o klicih in še kaj), pa malo vem iz prakse, česa se pravniki pri operaterjih najbolj bojijo.

He, he... če si res v tem poslu, potem se zagotovo poznava. Kar se tiče pravnikov, pa se ti najbolj bojijo blesave zakonodaje v kombinaciji z informatiki, ki ne znajo zadeve povedati tako, da jo bo laik razumel. Vse ostalo je obvladljivo.


Glede na to kakšne podatke vlečeš iza ušes, pa ti bi predlagal, da še enkrat bolj pozorno prebereš ZEKom. Nekatere stvari so se spremenile, nekatere pa si si verjetno narobe zapomnil (1 leto od dneva zadnjega izdanega računa se mora hraniti nekatere podatke o naročnikih - 110.čl. ZEKom - ne pa podatkov o prometu).

Invictus ::

To o pravnikih ne bi komentiral, ker še ni noben dal jajc na tnalo z kakim konkretnim nasvetom. Dajejo samo priporočila.

Pol pa bodi zakonsko skladen ... Če pa niti zakon ne predpisuje kaj se mora pravzaprav shranjevati.

Tisto o 1 letu -> moja mapaka. Baje bo to naslednja časovna doba, Mogoče pa tudi samo še 6 mesecev.

Skratka, zakon je tak, da tisto kar misliš da je logično, v bistvu ni ... Policija pa tako ali tako dela kakor se ji zdi. Zato pa toliko primerov na sodišču pade zaradi procesnih napak.

Skratka eno povsem simpl zadevo, ki bi jo eden moral rešiti v dveh mesecih, se zdaj že motovili 2 leti.

LP I.

BlueRunner ::

Za pravnike pač govoriš o teh, ki jih sam poznaš. Ti s katerimi sodelujem jaz me včasih prav šokirajo (v pozitivnem smislu), ko se zaženejo v steno, ki si je še jaz ne bi upal lotiti.

Biti zakonsko skladen s spletom ZEPT, ZVOP, ZEKom, ZUP, ZVPot, ZKP, ZSOVA, ZIN in ZPP je nemogoče najmanj v tistih členih s katerimi se dnevno ukvarjam. Na sodiščih dokazano, da je nemogoče. Celo številko Pravnega vestnika bi verjetno lahko napolnil samo s težavami enega problematičnega člena... Ni pa res, da zakon ne predpisuje kaj je potrebno shranjevati. Dejansko pravno zelo dobro predpisuje kakšen je minimalen obseg podatkov, ne da se bi preveč spustil v konkretno tehnologijo uporabljeno pri komunikaciji. Kot bivši tehnik vem kje imajo tehniki/informatiki težave z razumevanjem pri teh členih, vendar pa se z nekaj malega pojasnjevanja in prevajanja iz pravne v tehnično latovščino oblaki takoj razkadijo.

Glede logičnosti in "logičnosti" zakonov pa je tako, tako. Nekatere stvari so namenoma in z dobrim razlogom zapletene, druge stvari so zapletene brez potrebe, spet tretje so dejansko narobe napisane in predstavljajo oviro namesto pravila. Moje mnenje je, da ZEKom in splet zakonov s katerimi je ta v interakciji smrdi do neba, ker se ga je pisalo na horuk v času usklajevanja z EU zakonodajo. Če je tudi v drugih segmentih podobno sranje, potem to pojasni vse od dežurstev zdravnikov pa do Vegrada.

Glede dela policije pa sem mnenja, da se kriminalisti vsaj na tem segmentu trudijo. Niso pa oni tisti, ki preiskavo dejansko usmerjajo. Sveta troedinost kriminalist, tožilec, preiskovalni sodnik je recimo tako močna, kolikor je močen najšibkejši člen. Ta pa je po mojih izkušnja tipično sodnik, ki je neodvisen, vzvišen in preveč "pameten" za svoje dobro. Kriminalisti se hitro naučijo kaj morajo storiti, tožilcem slej kot prej kriminalisti pojasnijo kaj in kako se da dobiti, sodniki pa so neodvisna veja oblasti, ki je ne bo nihče nič učil.

Potem pa vidiš npr. odredbo, kjer se sodnik sklicuje na Zakon o telekomunikacijah iz 1989. Uradni list Socialistične republike Slovenije. Leta 2009. Tri vmesni zakoni pa nikomur nič. Procesne napake. Definitivno. Ker se sodniki niso sposobni očistiti, druge veje oblasti pa jih (z dobrim razlogom) ne smejo čistiti(*).

(*) pa v bistvu obstaja kar nekaj dobrih predlogov, kako bi lahko sodniki sami iz svojih vrst hitro in učinkovito izločali smetje.

Zgodovina sprememb…

mihapc123 ::

Zdravo! Zanima me če lahko na kak koli način ugotovim zasebno številko.

smacker ::

Ne, ti podatki so dostopni samo policiji s sodnim nalogom. Če je neznani klicatelj storil kaznivo dejanje (grožnje, nadlegovanje,...), ga lahko prijaviš policiji.

mihapc123 ::

Ok hvala.

kunigunda ::

smacker je izjavil:

Ne, ti podatki so dostopni samo policiji s sodnim nalogom. Če je neznani klicatelj storil kaznivo dejanje (grožnje, nadlegovanje,...), ga lahko prijaviš policiji.

Za pridobit identiteto posamezne stevilke sicer policija ne potrebuje sodnega naloga, samo za prometne podatke ter prisluhe

smacker ::

"pridobit identiteto posamezne številke" ni enako kot "pridobit številko anonimnega klicatelja"

tikitoki ::

fabrskd je izjavil:

Edina pomoje varianta je ta, da če je prišlo do kaznivega dejanja odideš na policjo in nato oni zahtevajo. Sigurno se pa da, kaj pa če kdo kliče iz skrite najbolj vplivne može v Sloveniji. Misliš da bodo rekli da se ne da. 100% se da, če ne bi to bilo možno sploh ne bi mogli skriti številke, ker bi ogrožalo varnost. Sicer pa osebki, ki sedijo za telefoni na mobitelu oz. SiMobilu: tako zvani "operaterji", kradejo sebi in bogu čas. Tam so po nesrečnem naklučju. Od njih pričakoviti gre le to, kot pričakuješ od nižjih razvitih živali.


Sicer ne dvomim, da se da. Da bi v nasprotnem primeru bile skrite stevilke prepovedane zaradi varnosti ni logicno, vsaj dokler imamo prednarocniske paktete, ki omogocajo popolno anonimnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

kunigunda ::

smacker je izjavil:

"pridobit identiteto posamezne številke" ni enako kot "pridobit številko anonimnega klicatelja"

OP je spraseval, ali se da dobiti identiteto privat stevilke (narocnik, ki nima objavljeno v imeniku)

videc ::

Na policijo in prijavit nadlegovanje.
Bi naj vsaj pogledali.

kunigunda ::

Za nadlegovanje bo policija bolj malo storila. Resitev je podal ze RS Love v 2.postu

bambam20 ::

videc je izjavil:

Na policijo in prijavit nadlegovanje.
Bi naj vsaj pogledali.



Policija ne bo nič naredila.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ščitenje osebnih podatkov proti lastni volji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5015786 (14914) zmaugy
»

Izpisek dohodnih klicev

Oddelek: Pomoč in nasveti
156217 (5396) St235
»

Skrita številka

Oddelek: Mobilne tehnologije
282921 (2134) kunigunda
»

Simobil - količina prenešenih podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
527913 (6844) BlueRunner
»

Čudna številka!!!!

Oddelek: Mobilne tehnologije
203910 (3307) CaqKa

Več podobnih tem