Forum » Loža » Laserska operacija oči
Laserska operacija oči
feryz ::
NadaN ::
Razumem, da je stabilnost dioptrije odvisna od posameznika...Sedaj tudi vem, da ima PRK najdaljšo okrevanje, SMILE najkrajšo....Še vedno pa ne vem bistvene razlike - torej ali je vredno za SMILE plačati cca. 500 eur več na oko v primerjavi s tehniko StreamLight?
Lonsarg ::
Po mojem osebnem mnenju jaz ne bi šparal v tvojem primeru. Pa mimogrede če že šparaš, zakaj šparat pri izbiri operacije, raje šparaj tako da greš na Češko se operirat, kot sem naredil jaz.
Mislim pripravljen si 1000EUR prišparat na tem da boš vsaj en teden dlje okreval, zakaj ne bi raje 2000EUR prišparal na način greš mimogrede na izlet v Prago?
Mislim pripravljen si 1000EUR prišparat na tem da boš vsaj en teden dlje okreval, zakaj ne bi raje 2000EUR prišparal na način greš mimogrede na izlet v Prago?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
NadaN ::
Po mojem osebnem mnenju jaz ne bi šparal v tvojem primeru. Pa mimogrede če že šparaš, zakaj šparat pri izbiri operacije, raje šparaj tako da greš na Češko se operirat, kot sem naredil jaz.
V tujino nebi sla. Nisem taksen tip cloveka, v primeru komplikacij imam raje zdravnika na dosegu roke :). Mene samo zanima zakaj je taksna razlika v ceni. Samo zaradi okrevanja?
Po tabeli, ki jo ima objavljen Irman je edina slabost Streamlight okrevanje, ostale karakteristke pa ima precej boljse. In ce so rezultati boljsi, potem raje potrpim tistih 14dni okrevanja.
Tody ::
Kaj pa doktor pravi? Da ne narediš vse ekspretize potem pa itak ne boš kandidat za operacijo?
Ja to je dejstvo da itak treba najprej preverit ce si kandidat. Mene so iz Prage prvic poslali nazaj da imam presuhe oci in da dokler se ne izboljsa nisem kandidat za nobeno izmed metod (po enem mesecu kapljic sem se vrnil in je slo skozi). Lahko se tudi zgodi da si kandidat zgolj za eno izmed in dilema odpade.
Pa jaz osebno sicer malce dvomim da je samo okrevanje razlicno med Smile in StreamLight. Ampak bolj tocne informacije bo tezko dobit, ker je StreamLight pac mal novejsi. Problem pa je ker ena klinika ponuja eno druga drugo in ne bos torej nasel enega zdravnika ki ti bo fer ocenil med obema metodoma. Fajn bi blo da bi imele vse klinike vse metode, da potem ne bi bilo te dileme.
Ampak ne vem, mene bi ze samo okrevanje prepricalo, ti je res ok teden ali dva lezat in skoraj nic gledat in ti je to vredno 1000EUR?
Zdravnika imas sicer na dosegu roke tudi ce se gres v tujino operirat (tiste tri dni si pac najdes nekaj cisto zraven klinike, nato pa imas itak Slovenske zdravnike). Dobro znanje anglescine je sicer fajn imet. Jaz sem sel celo cisto solo, lepo na FlixBus in gasa. Pol urce po Smile operaciji sem ze hodil po ulici do hotela.
Pa jaz osebno sicer malce dvomim da je samo okrevanje razlicno med Smile in StreamLight. Ampak bolj tocne informacije bo tezko dobit, ker je StreamLight pac mal novejsi. Problem pa je ker ena klinika ponuja eno druga drugo in ne bos torej nasel enega zdravnika ki ti bo fer ocenil med obema metodoma. Fajn bi blo da bi imele vse klinike vse metode, da potem ne bi bilo te dileme.
Ampak ne vem, mene bi ze samo okrevanje prepricalo, ti je res ok teden ali dva lezat in skoraj nic gledat in ti je to vredno 1000EUR?
Zdravnika imas sicer na dosegu roke tudi ce se gres v tujino operirat (tiste tri dni si pac najdes nekaj cisto zraven klinike, nato pa imas itak Slovenske zdravnike). Dobro znanje anglescine je sicer fajn imet. Jaz sem sel celo cisto solo, lepo na FlixBus in gasa. Pol urce po Smile operaciji sem ze hodil po ulici do hotela.
Zgodovina sprememb…
Tidule ::
Škoda je filozofirat dokler ne greš do okulista, da ti premeri oko in poda mnenje kaj je najbolj primerno za tvoje oči. Osebno bi PKR (ne glede na to v kakšno fancy novo ime ga zapakirajo) pustil kot zadnjo opcijo, ker je najbolj invazivna metoda z najdaljšim časom okrevanja.
StreamLight je v svojem bistvu še vedno PKR postopek, tako da zanj velja bolj kot ne vse kar velja za PKR.
Imaš kar nekaj klinik, ki nudijo vse troje. Ne vem kako je pri nas ampak jaz sem se operiral na Madžarskem in je bilo vse troje možnost na istem mestu.
Ampak bolj tocne informacije bo tezko dobit, ker je StreamLight pac mal novejsi.
StreamLight je v svojem bistvu še vedno PKR postopek, tako da zanj velja bolj kot ne vse kar velja za PKR.
Fajn bi blo da bi imele vse klinike vse metode, da potem ne bi bilo te dileme.
Imaš kar nekaj klinik, ki nudijo vse troje. Ne vem kako je pri nas ampak jaz sem se operiral na Madžarskem in je bilo vse troje možnost na istem mestu.
Ja bolj sem imel v mislih Slovensko sceno kjer je samo en ponudnik Smile in potem težko zaupaš v mnenje ne glede na to v katero Slo kliniko greš.
StreamLight je sicer tPRK, ki naj bi bil malo boljši od PRK, ampak ja, najbrž nekih čudežov ne morejo delat, če je pa princip enak.
Sem preveril še enkrat in tudi tam kjer sem jaz bil (Gemini na Češkem) imajo vse 4 varjatne, LASIK, PRK, tPRK, Smile. In kolikor sem zdravnika razumel je pri njih defaultna izbira Smile. Šele če nisi kandidat (kar nekaj jih menda ni kandidatov za Smile) pa preidejo na druge.
StreamLight je sicer tPRK, ki naj bi bil malo boljši od PRK, ampak ja, najbrž nekih čudežov ne morejo delat, če je pa princip enak.
Sem preveril še enkrat in tudi tam kjer sem jaz bil (Gemini na Češkem) imajo vse 4 varjatne, LASIK, PRK, tPRK, Smile. In kolikor sem zdravnika razumel je pri njih defaultna izbira Smile. Šele če nisi kandidat (kar nekaj jih menda ni kandidatov za Smile) pa preidejo na druge.
Stripy ::
Pred dobrimi sedmimi leti sem se operiral v Zagrebu, ker so takrat imeli tam zadnjo generacijo laserjev. Metoda je bila Advanced CustomVue Wavefront LASIK. Zaradi daljšega okrevanja se nisem odločil za PRK. Prej sem imel dioptrijo -3 in -5. Zdaj imam na desnem mogoče dioptrijo -0.25 na levem pa 0. Imam pa zdaj na obeh tudi +1 na blizu. Vseeno sem z operacijo zadovoljen, saj očala potrebujem le za branje.
trancer01 ::
Po štiridesetem so laserske operacije brez menjave očesne leče malce bedaste. Če hočeš biti povsem neodvisen od očal tudi v zrelih letih, moraš zamenjati očesno lečo.
socialec ::
Se izplača it na te laserske operacije oči v Zagreb?
Je kar nekaj reklam, ki nakazujejo na občutno nižji znesek kot v Sloveniji in ker Soča ne teče navzgor...
Starost občutna, na daljavo sokolji vid, na bližino katastrofa.
Je kar nekaj reklam, ki nakazujejo na občutno nižji znesek kot v Sloveniji in ker Soča ne teče navzgor...
Po štiridesetem so laserske operacije brez menjave očesne leče malce bedaste. Če hočeš biti povsem neodvisen od očal tudi v zrelih letih, moraš zamenjati očesno lečo.Naceloma je pravilo menjava lece po 45, ker tega noces dvakrat delat in se smatra da ce naredis po 45 da je to for life, ce pa prej pa je tveganje da bo na starost problem.
Tak da jaz sem sel na lasersko pri 35, ce se mi dioptrija tam do 45-50 spet dvigne (ni se mi se cisto ustalila pri 35 ko sem sel na lasersko, pac 12 ur kompa na dan....) grem pa takrat se na menjavo lece in je to to.
Zgodovina sprememb…
Stan57 ::
Meni so menjali na obeh očeh na očesni kliniki zaradi velike dioptrije in sive mrena na levem očesu
po operaciji ki traja približno pol ure ne rabim več očal oziroma leč nobenih težav po operaciji
ko popustijo kapljice za razširitev zenice sem funkcioniral normalno prvo stvar ki sem jo po operaciji
naredil da sem šel na kavo nato pa v lekarno po kapljice ki so mi jih predpisali
očesa so mi operirali v razmaku dveh mesecov
po operaciji ki traja približno pol ure ne rabim več očal oziroma leč nobenih težav po operaciji
ko popustijo kapljice za razširitev zenice sem funkcioniral normalno prvo stvar ki sem jo po operaciji
naredil da sem šel na kavo nato pa v lekarno po kapljice ki so mi jih predpisali
očesa so mi operirali v razmaku dveh mesecov
aeaea
fikus_ ::
Je kdo šel tukaj na zamenjavo leče? Kake izkušnje?
Kaksen teden, dva ,... Moraš imeti mir, se ne sklanjati, napenjati, dvigati kaj težkega,... Po enem mesecu greš na pregled za očala.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Stan57 ::
Ne bo držalo pregled je nasledni dan rečeno je tudi bilo da zaradi lege leče ni nobenih posebnih omejitev glede gibanja
aeaea
mancini ::
Je kdo šel tukaj na zamenjavo leče? Kake izkušnje?
Kaksen teden, dva ,... Moraš imeti mir, se ne sklanjati, napenjati, dvigati kaj težkega,... Po enem mesecu greš na pregled za očala.
Tako je bilo v preteklosti, danes pa že takoj normalno živiš in funkcioniraš, brez omejitev.
Pregled pa je takoj naslednji dan
energetik ::
Se izplača it na te laserske operacije oči v Zagreb?
Si že ves čas daljnoviden ali pa se zdaj začenja starostna daljnovidnost? Pri starostni nimaš kaj z lasersko. Razen če ti naštimajo "monovizijo", kar pomeni da dominantno oko naštelajo na daljavo, drugo pa za bližino.
vires in numeris
Si že ves čas daljnoviden ali pa se zdaj začenja starostna daljnovidnost? Pri starostni nimaš kaj z lasersko. Razen če ti naštimajo "monovizijo", kar pomeni da dominantno oko naštelajo na daljavo, drugo pa za bližino.
Starostno - zdaj imam dioptrijo nekje +1,5, pričakovano +2,0 z leti, za branje rabim, zaenkrat samo še zbiram input, očala, čeprav še tako fensi in funkcionalna, so malo zoprna. To z lasersko preverjam, ker en barba je razlagal, da si je dal, pač odkartal nekaj jurjev in je precej zadovoljen pri 60+. Sicer nekaj telovadim s tistimi prožnostnimi pogledi gor/dol/levo/desno/diagonalno/krožno ampak ne vem, če kaj posebej koristi, material ni mlad :D
2dark ::
Moha soseda je imela tudi starostno in si dala 3 ali 4 leta nazaj odstranit in vidi na blizu sedaj 100%. Ima pa po operaciji drugo težavo suhe oči in močno bleščanje zvecer in ponoči.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Miki N ::
Problem starostne daljnovidnosti je, dani problem leč, ampak "autofokus mehanizma". In to progresivna. Se pravi tudi če si recimo zrihtaš na nek kompromis, bo čez nekaj let spet slabše.
miko22 ::
Tisti, ki te zamenjali leče je vid enak kot z svojo lečo? Kaki neželjeni stranski učinki(suhe oči, bleščanje, slab globinski vid).
Vid je po menjavi leč 100% ali še rabite očala?
Vid je po menjavi leč 100% ali še rabite očala?
Najprej preden se preveč ogrejete pojdite na pregled, ali čakajte na "akcije" ali pa dajte tistih 100 eur za pregled. Potem pa naprej zbirajte mnenje...
Normalno, pregled je v vsakem primeru, lahko sicer preliminaren/neodvisen, zagotovo pa pred posegom, da se izračuna vse, kar ima laser spražiti.
Najprej preden se preveč ogrejete pojdite na pregled, ali čakajte na "akcije" ali pa dajte tistih 100 eur za pregled. Potem pa naprej zbirajte mnenje...
Bil sem na 4 pregledih, pa še vedno čakam. Nisem namreč prepričan. So tveganja(tudi na pregledih so to potrdili), vid bi bil "drugačen".
Pač oči so samo ene, ni se za igrat.
Koliko si star, če žiher vprašam? Če grem jaz, pa kaj zaserjejo, kar naj ojačajo laserski žarek skozi teme, zavarovati se še moram prej, podobno kot tista punca roko :D
Jaz sem bil pri Moreli pa so rekli da me raje nebi operirali (sicer že kar nekaj let nazaj). Medtem ko vrjetno kak zagrebčan ali pa Slovak, ne bi imel teh pomislekov ker pač 2k eur je 2k eur...
Lečo menjajo zaradi sive mrene, motnosti. Dipotrijo ti dajo, da na nekaj metrov dobro vidiš, na večje razdalje ni potrebe po ostrem vidu, za blizu pa imaš očala.
Legon ::
Legon ::
Rofl, imajo pa ocitno radi ceneno reklamo po forumih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
2dark ::
Pri Moreli so v redu, dokler ni kakšnih zapletov. Potem odpovejo.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Ze nekaj let je mogoče starostno dioptrijo odstranit.Starostna (presbyopia) ni dioptrija, ampak nezmožnost fokusa! Tega ne moreš "odpravit" z lasersko, kvečjemu z menjavo leče za umetno, multifokalno. Ki spet ne deluje pri vseh. Monovizijski popravek (eno oko s fokusom na daleč in drugo na blizu) pa spet ne deluje pri vseh. Podobno se da naredit s kontaktnimi lečami, pa imam nekje v spominu, da sta ti dve metodi uspešni pri nekje tam do 60% uporabnikov.
Potrebno je dolgo prilagajanje, ki je lahko ali pa ne uspešno. Malce tvegano, da si menjaš leče, potem pa zadeva ne funkcionira, a ne?
vires in numeris
fujtajksel ::
Tole starostno se najbrž da reševat tako lasersko kot tudi z menjavo leče, v stilu bifokalnih/multifokalnih očal (seveda ti ne bodo popravili avtofokusa).
Če ti zadeva odgovarja najbrž lahko za začetek preizkusiš tako, da sprobaš bifokalne/multifokalne kontaktne leče, kolkr vidim sploh ni drago.
Če ti zadeva odgovarja najbrž lahko za začetek preizkusiš tako, da sprobaš bifokalne/multifokalne kontaktne leče, kolkr vidim sploh ni drago.
gruntfürmich ::
Meni se pri rosnih 40h že pričenja delati siva mrena, tako da me verjetno čaka operacija. Najbolj razmišljam o multifokalnih lečah. Koliko je cena tega samoplačniškega posega?
Mama pa si je lansko leto tudi zamenjala obe leči, ampak samo za brezplačne da dobro vidi na daleč.
Menjava očesnih leč je danes verjetno najpogostejša in rutinska očesna operacija.
Mama pa si je lansko leto tudi zamenjala obe leči, ampak samo za brezplačne da dobro vidi na daleč.
Menjava očesnih leč je danes verjetno najpogostejša in rutinska očesna operacija.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Kolikor poznam folk, ki ima multifokalne leče (navadne) in to, stvar ni zdaj neko čudežno zdravilo ampak ti kar dobro zjebe vidno polje, ki ga razdeli na dva dela - ista fora kot bifokalna očala. Meni bi se to imeti permanentno zdelo bistveno večje sranje kot občasno nabiti gor špegle ali leče - ipak tam lahko to saj izbiraš - plus prilagajaš, ko stvar napreduje. V Krtovi deželi pa itak ne rabiš gledati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()
Kolikor poznam folk, ki ima multifokalne leče (navadne) in to, stvar ni zdaj neko čudežno zdravilo ampak ti kar dobro zjebe vidno polje, ki ga razdeli na dva dela - ista fora kot bifokalna očala. Meni bi se to imeti permanentno zdelo bistveno večje sranje kot občasno nabiti gor špegle ali leče - ipak tam lahko to saj izbiraš - plus prilagajaš, ko stvar napreduje. V Krtovi deželi pa itak ne rabiš gledati.Ne, multifokalne kontaktne leče ne razdelijo na 2 dela kot bifokalna. Ponavadi so narejena s koncentričnimi krogi, kjer se izmenjujeta dioptrija za daleč in za branje. Možgani morajo potem to sprocesirat. Jaz sem za štos probal te multifokalne, in je nekako ratalo, ni pa to tisto 100% čisto, kot pri bifokalnih ali progresivnih očalah.
Nekako ta 2 tipa se izdelujeta:
Druga varianta je (tudi pri kontaktnih), da imaš na enem očesu fokus na daljavo, na drugem za bližino (temu se reče monovision). Enako morajo zadevo sprocesirat možgani. Ali bi si jaz karkoli od tega upal pri menjavi očesne leče? Ne vem če, razen če bi prej z kontaktnimi več mesecev uspešno uporabljal eno ali drugo metodo. Kontaktne lahko naslednjo minuto vržeš ven, pri očesni leči si pa gotof. Pri taki operaciji bi si jaz verjetno dal natrimat na daljavo, potem pa zraven uporabljal office bifokalna/progresivna očala za srednje in bližnje razdalje.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Aha zanimivo. Ma dobro, še vedno imaš nekako dve VRSTI področja fokusiranja, ok verjetno logično da pri lečah so koncentrično razporejena, ker sicer .. kako bi jih orientiral ko jih vržeš v uč (saj si predstavljam za kontaktne leče).
Je pa še vedno isti problem, da ti razhajka vidno polje... ma se navadiš. Kao. Sploh uno s pasovi izgleda kar cyberpunk. Svaka čast možgančkom, če to vkomponirajo.
In ja kot ste omenili vsi zgoraj - definitivno so kontaktne leče saj odlična "simulacija" za "vgradne" ... pa relativno poceni test.
Je pa še vedno isti problem, da ti razhajka vidno polje... ma se navadiš. Kao. Sploh uno s pasovi izgleda kar cyberpunk. Svaka čast možgančkom, če to vkomponirajo.
In ja kot ste omenili vsi zgoraj - definitivno so kontaktne leče saj odlična "simulacija" za "vgradne" ... pa relativno poceni test.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()
smarkic ::
Če je zamenjava leče potrebna zaradi starostne sive mrene, se tipično vstavi monofokalne leče in potem rabiš očala za na blizu.
Za kaj več imaš poleg multifokalnih še EDOF leče, ki so nek kompromis med prvimi dvemi. Pri multifokalnih naj bi bilo problematično več bleščanja oz. odsevov, ter prilagajanje možganov na fokusiranje. Razlika v vidu z IOL seveda je, ampak tudi na nova očala se je treba privaditi. Še najbolj podobno je občutku, ko si vstaviš kvalitetne kontaktne leče.
Jaz sem imel visoko kratkovidnost in že starostno daljnovidnost ter astigmatizem. Sedaj imam eno EDOF in eno monofokalno lečo - za zgoraj omenjeno kombinacijo vida na blizu in na daljavo. Tu je zgleda nekaj filozofij oz. okulističnih pristopov. Pričakovanja morajo biti realna, s kakšnim neugodnim presenečenjem zraven (ki ga potem zaslediš kot možno in niti ne redko posledico operacije). Pri meni se je dioptrija med operacijo in prvim pregledom poslabšala za 0,5, opazil sem tudi nočno slepoto (mogoče je bila že prej, a zaradi visoke dioptrije ni bila opazna). Tako, da imam sedaj za ponoči in v avto še očala za daleč z minimalno dioptrijo. Brez cilindra (čeprav astigmatizem ni bil čisto odpravljen, kot tudi sicer prej pri očalih ne). Eno oko je včasih suho in rabim kapljice za vlaženje. Na drugem je prišlo do odstopa steklovine in močnih "floaterjev", ki se sčasoma posedajo. In monofokalna leča je že postala motna in jo je bilo treba očistiti (2 minuti laserskega posega).
Seveda je uspešnost odvisna od posameznika, starosti, dioptrije, ter okulista. Kljub vsem, recimo, zapletom, lahko funkcioniram brez očal, kar je bil osnovni cilj. Razen minimalne korekcije za nočne dejavnosti, kar je bil sprejemljiv trade-off. Kontaktne leče sem pred tem uporabljal skoraj 30 let in sem jih vedno težje prenašal, če izvzamemo sitnosti z uporabo in stroški.
Za kaj več imaš poleg multifokalnih še EDOF leče, ki so nek kompromis med prvimi dvemi. Pri multifokalnih naj bi bilo problematično več bleščanja oz. odsevov, ter prilagajanje možganov na fokusiranje. Razlika v vidu z IOL seveda je, ampak tudi na nova očala se je treba privaditi. Še najbolj podobno je občutku, ko si vstaviš kvalitetne kontaktne leče.
Jaz sem imel visoko kratkovidnost in že starostno daljnovidnost ter astigmatizem. Sedaj imam eno EDOF in eno monofokalno lečo - za zgoraj omenjeno kombinacijo vida na blizu in na daljavo. Tu je zgleda nekaj filozofij oz. okulističnih pristopov. Pričakovanja morajo biti realna, s kakšnim neugodnim presenečenjem zraven (ki ga potem zaslediš kot možno in niti ne redko posledico operacije). Pri meni se je dioptrija med operacijo in prvim pregledom poslabšala za 0,5, opazil sem tudi nočno slepoto (mogoče je bila že prej, a zaradi visoke dioptrije ni bila opazna). Tako, da imam sedaj za ponoči in v avto še očala za daleč z minimalno dioptrijo. Brez cilindra (čeprav astigmatizem ni bil čisto odpravljen, kot tudi sicer prej pri očalih ne). Eno oko je včasih suho in rabim kapljice za vlaženje. Na drugem je prišlo do odstopa steklovine in močnih "floaterjev", ki se sčasoma posedajo. In monofokalna leča je že postala motna in jo je bilo treba očistiti (2 minuti laserskega posega).
Seveda je uspešnost odvisna od posameznika, starosti, dioptrije, ter okulista. Kljub vsem, recimo, zapletom, lahko funkcioniram brez očal, kar je bil osnovni cilj. Razen minimalne korekcije za nočne dejavnosti, kar je bil sprejemljiv trade-off. Kontaktne leče sem pred tem uporabljal skoraj 30 let in sem jih vedno težje prenašal, če izvzamemo sitnosti z uporabo in stroški.
Če je zamenjava leče potrebna zaradi starostne sive mrene, se tipično vstavi monofokalne leče in potem rabiš očala za na blizu.
Hvala ti za opis. Jaz ravno zaradi tega ne upam it, ker ne vem ali možgani bodo privadili na novo situacijo.
Me pa čudi, da pri sivi mreni zavarovanje krije monofukalne leče, nato pa še ti krijejo očala za na blizu/daleč. ne bi bilo bolje vstavit multifukalne leče, pa se jim zmanjša strošek očal?
Ali monofukalne ali multifukalne, to stvar preference
Resno, pred to določitvijo komot narediš več-mesečno ali letno simulacijo s kontaktnimi lečami.
Resno, pred to določitvijo komot narediš več-mesečno ali letno simulacijo s kontaktnimi lečami.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
A ni tako da ZZZS ne krije sploh odprave dioptrije (niti mono niti multi) ko odpravljajo sivo mreno, moraš samoplačniško. Vsaj tako je bilo pri tašči... Kar je popolna neumnost, če že vstavljaš lečo da ne rešiš tega mimogrede...
Zgodovina sprememb…
Pri sivi mreni ti dajo lečo z dioptrijo s katero na nekam metrov dobro vidiš, za blizu pa sofinancirajo očala.
gruntfürmich ::
Ne.
Monofokalne plača zavarovalnica, multi pa sam.
S tem da lahko imaš eno monofokalno in te ne bo motilo, multifokalni pa moraš imeti obe očesi.
Tako so meni razložili. In moja mati ni nič plačala za monofokalne leče.
Monofokalne plača zavarovalnica, multi pa sam.
S tem da lahko imaš eno monofokalno in te ne bo motilo, multifokalni pa moraš imeti obe očesi.
Tako so meni razložili. In moja mati ni nič plačala za monofokalne leče.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Operacija oči (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27824 (7504) | Gagatronix |
» | Očala: ZA ali PROTI ?Oddelek: Loža | 9768 (1870) | Eliaz |
» | Laserska operacija za očiOddelek: Znanost in tehnologija | 4704 (2627) | DuleKrtola |
» | Laserska korekcija vidaOddelek: Loža | 7855 (6602) | gnss |
» | Kako odstraniti dioptrijo? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22375 (16532) | Bananovec |