» »

V osončju sedaj le 8 planetov

1
2
»

Thomas ::

Jaz sem bil pameten tudi za naprej, v primeru ESA-Podkletnov-Magnetizem-Gravitacija, tukajle na Slotechu.

Prišla je novica iz ESA (Evropska agencija, a la NASA), da so našli link. Sem takoj povedal, da so snifali, so to speak.

Precej pametnjakovičev tipa ti, se je zgražalo, nad tem mojim zaničljivim pluvanjem po avtoritetah.

Preverljivo, na tem forumu.

Kaj pa ti lahko pokažeš, razen brezveznega nerganja?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Če ti je enkrat po naključju uspelo, to še čisto nič ne pomeni. Ta primer je natanko tak, kot od one bolgarske stare babe, ali pa od Dannyja, ko se pohvali, da se je uresničila ta ali ona njegova napoved.

Jaz recimo sem za kar nekaj znanstvenih "dokazov", da so gensko spremenjene poljščine škodljive, takoj povedal, da so BS, še preden so genetiki v znanstveni literaturi natančno razkrinkali napake v poskusu ali dokazni logiki.

Koliko je takih pri nas, ki si upajo javno napisati, da je slavna neandertalska piščal verjetno BS? Jaz recimo sem. In za razliko od tebe se ne delam pametnega samo po forumih, ampak v dvostranskem članku v Sobotni prilogi napišem, da je podnebno segrevanja nateg. Ali recimo v delovi prilogi Znanost, da je tisto, kar počne prof. Kononenko z elektrofaksa, ko se ukvarja s Kirlianovo fotografijo, šarlatanstvo.

S tem, da to v resnici ni nič zelo posebnega. Ni treba biti zelo pameten, da za prav vsako revolucionarno odkritje takoj rečeš, da je BS, potem se pa hvališ, kako pameten si, ko se za marsikatero od njih čez čas izkaže, da je res BS. Še zlasti v zadnjih letih, ko marsikakšno "odkritje" prehitro razbobnajo.

O.

Thomas ::

Ah, uspelo mi je več kot enkrat. Preverljivo na tem forumu. Medtem ko ti trolaš na profi nivoju.

Ampak pustimo tebe, nisi pomemben.


Vemo, da Sonce je zvezda druge generacije. Zvezda pred njo je eksplodirala kot supernova, pomeni je bila najmanj 3 krat masivnejša. Pomeni, manjka več kot 2/3 mase, kam je šla?

Nekaj v interstelarni plin, nekaj morda v kakšno manjšo zvezdo, nekaj v interstelarne "planete", nekaj w brown dwarfs ... pa še ostane. Masa "Sončeve matere" ni kar izginila v nič, "mati" pa je bila bistveno masivnejša od "sina", kot zelo zanesljivo vemo. Mora imeti še več (tudi majhnih) otrok.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Vemo, da Sonce je zvezda druge generacije. Zvezda pred njo je eksplodirala kot supernova, pomeni je bila najmanj 3 krat masivnejša.
To si že spet kar nekaj po svoje napletel.
Formation and evolution of the Solar System @ Wikipedia
The nebular hypothesis maintains that the Solar System formed from the gravitational collapse of a fragment of a giant molecular cloud. ...
This indicates that one or more supernovae occurred near the Sun while it was forming. A shock wave from a supernova may have triggered the formation of the Sun by creating regions of over-density within the cloud, causing these regions to collapse. ...
Studies of the structure of the Kuiper belt and of anomalous materials within it suggest that the Sun formed within a cluster of stars with a diameter of between 6.5 and 19.5 light-years and a collective mass equivalent to 3,000 Suns ...


O.

Thomas ::

Ena ali več supernov, kar se tiče "odvečnih ostankov", se zadeva čisto nič ne spremeni, nadležnež zoprni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Ni važno, koliko je bilo supernov, važno je, da te "odvečne ostanke" predvsem ti pogrešaš, astronomi očitno z njimi nimajo pretiranih problemov. Vsaj ne takih, da bi morali zaradi njih nujno imeti skrivnosten megaplanet.
Studies of the structure of the Kuiper belt and of anomalous materials within it suggest that the Sun formed within a cluster of stars with a diameter of between 6.5 and 19.5 light-years and a collective mass equivalent to 3,000 Suns ...


O.

Thomas ::

Če je bilo recimo 25 supernov, iz katerih je nastalo 100 zvezd, je oslarija misliti, da so vsi ostanki osončja v smislu zvezda, plus planeti. Gotovo mora biti tudi interstelarni drobir, kar v bistvu Oortov oblak je, saj se razteza nekaj svetlobnih let daleč.

Pa rekel Okapi, kar mu ljubo. Pa rekli astronomi (če bi se res strinjali z njim) - karkoli. Matters not. Pametnemu človeku je jasno, da slika ne more biti tako čista, da bi bili vsi večji kosi, ostali po supernovah, planeti v standardnem smislu. Gotovo niso.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Okapi ::

Pametnemu človeku je jasno, da slika ne more biti tako čista, da so vsi večji kosi, ostali po supernovah, planeti v standardnem smislu. Gotovo niso.
A je kdo rekel, da so? Neke slamnate može že spet postavljaš, bi rekel.

Debata je bila na začetku samo o tem, ali bi ta domnevni planet lahko videli ali ne in ti si zelo odločno zatrdil, da ga ne moremo videti, jaz sem ti pa dal link na znanstveni članek, v katerem piše, da bi ga lahko.

Potem si od nekod privlekel nastanek osončja in ga zelo po svoje interpretiral kot nekakšen dokaz, da tak planet očitno mora obstajati, kaj je po eni strani zmotno (če material je, še ne pomeni, da mora iz njega nastati velikanski planet in nobenega znanstvenega članka ni, ki bi morebitni obstoj takšnega planeta utemeljeval s količino materiala, ki je na voljo), po drugi pa čisti slamnati mož, ker nihče ne trdi, da tak planet ne more obstajati, ker bi bilo zanj premalo materiala.

O.

Thomas ::

No sej. Zaradi tvojega picajzlanja sem prisiljen razlagati bolj podrobno, kakor sem v začetku nameraval.

Kar pa ne pomeni, da je vsebina tvojih postov kej pametna. Tazadn je čist brez veze, niti za iztočnico ni dober.

Je pa nekaj drugega. Če je interstelarnih kosov veliko in so razmeroma veliki in hladni, potem je to lahko pojasnilo za dark matter. S plinom ne gre, ta bi preveč zasenčil, z zelo debelim "prahom" pa ge. Ker masa je sorazmerna tretji potenci radija, površina ki meče senco, pa s kvadratom.

Ne rečem da je to, vendar možno bi bilo. Ker samo večji hladni kosi bi malo vplivali na svetlobo zvezd in prispevali mnogo mase za skupno gravitacijo galaksije.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Išče se deveti planet

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3110594 (7757) BigWhale
»

V osončju sedaj le 8 planetov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5811413 (6713) Thomas
»

Plutoidi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
185180 (3840) DimmniBurek
»

Pluton - nič več planet

Oddelek: Znanost in tehnologija
133334 (2936) Oxford
»

Plutonovi luni dobili ime

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
244740 (4081) gzibret

Več podobnih tem