» »

Vsaj koliko spanja potrebujemo?

Vsaj koliko spanja potrebujemo?

«
1
2

Poldy ::

Nekje sem bral da minimalno 8h na dan, kolega, ki se malo s tem ukvarja, pa je povedal da je ta čas padel na 6-7h in da zanj to ni problema. Sem ga pred kratkim srečal zjutraj v službi, nekako sem ga zastopil med mrmranjem, da je crknil avtomat za kavo. Seveda, če piješ kavo res ni problema.

Ali so dohtarji prišli do kakšnega zaključka, koliko ur spanja potrebujemo da živimo "normalo", brez izpaha čeljusti? Seveda brez drogiranja?

iMark ::

Ah jst smip 5 ur na dan. Al grem spat od 9 al 11 ni razlike, itak zaspim statistično okol 1 (poleti 2). Ko je šola se pa zbudim od 6:30. Kej bo kej nrobe z mano če tok malo spim? Sam nevem zkaj n morm zaspat prej :\

kopriwa ::

Po ta novem je res 6-7ur. Če bi se že držal tega potem se mi zdi nekje res optimalno 7 ur. Ampak spim dlje :). Blagor tistim ljudem, ki ne morejo spati oz. se zbudijo že ob 5ih (kot moj fotr).

Nejc Pintar ::

Predvsem je to odvisno od človeka.

steev ::

Men je cist usen. Sam se mores pa navadit. Osebno bi zdrzal tudi s 6 h spanja. Te dni pa vstajama ob 9, spat grem pa ob 2.
:|

Sandoval ::

Js pa kokr je.
Med poletjem spim nekako 4/5-10.
Med šolo pa grem v posteljo nekje okrog 11-00, zaspim pa nato vedno okrog 1, ustajam pa ob 6:12(natanko ob 6 uri in 12 minut vstajam iz postelje).
Imam neko čudno obsesijo, da vstajam ko so minute večkratniki ure(lol).
Kr3nU_X JAZZ-WA Sandoval

hamax ::

js tezko zaspim in tezko vstanem :\
spat hodm okol 1ih prej ksno minuto cez, ustanem pa ko moram oziroma mal cez.
vikendi ustajam recmo ob 11ih cez tedn pa ob 7:35 ce grem s kolesom v solo in ob 7:25 ce grem z busom.

edit:napača

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hamax ()

Tody ::

heh ferbci... je bilo že tud o tem nekaj napisanega, zaključek je da je odvisno od vsakega posebej. Če sediš za računalnikom in nabijaš igrce je tolahko 48 brez spanja dost v easy, medtem ko med kakšnim bolj fizičnim delom tega ni moč doseči navadnim smrtnikom.

Torej koliko spanja je odvisno od tvojega organizma, od početja če zdan od kakovosti tvojega spanca itd itd... Koliko spanca potrebujemo pa je spet odvisno koliko moramo biti skoncentrirani čez dan itd itd... Nasplošno pa velja da je od 5 do 8-9 ur nekaj normalneg. Kar je več je ekstrem, se razume da se vsak dan toliko spi ne enkrat ko prideš pijan in sfukan domov pa spiš 10 11 ur...

Amare ::

Fitness me zj*** v nulo.Mišice rabijo počitek,da se regenerirajo,torej zaspim med 10 in 11 uro zvečer,vstanem pa nekje med 7.30 in 8.00.Zdaj je malo pavze zato bedim kakšno uro dlje.:D

Fizikalko ::

Spim 5-6 ur. Vsak dan ob 6:59 me namreč zbudijo zvonovi ;(( .

iMark ::

Lol podri cjrkvo : P

kokos25 ::

@kopriwa

Če pa gre u službo>:D


jz pa hodm spat ob nevem in vstajam okol po 4-5 ur spanca
Ne mi ponujat celeronu 366mhz za 70€....hvala...

zee ::

4-5 ur tukaj ... po potrebi tudi 0, ker se da ponoči krasno delat.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Loki ::

v mladosti sorazmerno veliko, od 10h optimum okoli os, ss do tam okoli 6-7h okoli 30 leta.
I left my wallet in El Segundo

kopriva ::

@zee
Kak ti to rata?? 0 ur spanja? Tega si js že skoz želim. :)

Ne, saj js bi lahko bil dolgo pokonci, sam pol je drug dan problem, ker ne morem nič naredit, sem kot cunja. :'(

Barrac00da ::

ooo blagor tistim ki spite 4-5 ur. Ker jaz spim šeenkrat več. Med počitnicam tudi do 10 ur, med šolo pa 7-8 ur.
Morgoče bo koga zanimal tale članek oz. vodič: Kako spati manj in imeti več energije.

;-) ::

Men je totalno vseen kok spim...Če ne spim nič, sem kul do naslednjega večera tam nekje do 19ure, pol pa morem spat-NUJA. To se mi zgodi če gremo zvečer ven v kak lokal pa ti muzka nabija po glav, tak da še ti ponoči piska po uhah.

Če pa zvečer gledam TV al pa da sem za kompom sem veliko bol utrujen kot da bi bil 5ur v diskaču. Oči mi hoče potrgat ven tak da morem it spat. Če sem tam do 4 zjutraj za kompom/televizijo pol spim do 12-13.

Čist odvisno od počutja. V šoli v naravi smo z sošolci hotl bedet 3 dni skupaj(torej da 2 noči nebi spali)...ni nam uspelo. Drug dan do kakih 22 smo še bli vsi pametni da bomo zdržali še tistih par ur do dneva...čez pol ure smo vsi spali.

Telo ti tak nardi po svoje če pretiravaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

Kami ::

Med šolo spim okoli 7 ur, med vikendom pa počitnicami pa okoli 10-12+h

Pyr0Beast ::

ko je bilo med šolo treba delati Laboratorijska vaje (12 ur sedenja in pisanja za kompom), sem ponavadi šu zjutraj ob 5h spat, vstal sem ob 6:30, releativno naspan.

Zdej spim ene 12 ur na dan (popoldan ene par urc in zjutraj tudi do 11ur)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

fanatiktech ::

Jz grem pa spat ko me prime če ne morm spat tak ko zele pač 1 dan ne spim pač g33kam celo noč cs 1.6, dans sm pa še neki css. Spim pa ponavad ne velik, ko me pa prime pa lahka tui spim po cev dans skupi tak ko se telo navad :D :D

Looney ::

Meni je pa popolnoma vseeno kdaj zjutraj vstanem. Vse je odvisno od tega, kdaj grem spat. Če grem spat ob desetih (resnično izredni primeri), sem potem zjutraj ne glede na to, kdaj vstanem, obupno utrujena in cel dan zeham. Če grem pa spat ob enih, potem se pa zjutraj lahko normalno vstanem!:\
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

SmeskoSnezak ::

Zakaj pa imate dve temi? :P
@ Pusti soncu v srce... @

zee ::

@kopriva:
v preteklosti sem malo experimentiral sam s sabo in sem ugotovil, da povsem normalno delujem po 4-5 urah spanja. seveda pa moram zjutraj obvezno dobiti svojo dnevno dozo teina, ker sicer ni nič iz mene.
če prebedim noč, je doza teina dvakrat do štirikrat večja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

conan ::

spim od 8-9 ur, s tem da imam popoldanski pocitek (kaki 2 uri po kosilu)
lp, K.

Tr0n ::

7 ur FTW.

stealth ::

Delam prek študenta na eni firmi. Začnem delat ob 7.00, zbujam pa se okrog 6.20. Spat grem redkokdaj pred polnočjo, tak da približno 6 ur spanja.
Počutje pa čist odvisno od tega kaj delam. Če je kaj zanimivega, je vse ok, nisem zaspan, ne zeham, lahk delam brez problema... Če se pa začne kaj dolgočasnega, pol pa sem takoj zmatran, zeham...

Goldee ::

Cirka 6-7 ur med tednom, ko je služba. Spat okol 00, iz postelje pa okol 7ih zjutri. Brez pitja kave. Drugače pa za vikend potegnem kako urco, dve več. Js s takim urnikom komot shajam. Zdej, če pa bi imel službo, kjer bi mogu recimo fizično delat 8 ur, potem pa bi rabu mal več kot 6/7 ur spanja na dan. Kot verjetno usi.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

kopriva ::

@zee
Ampak ... a ni to mal zdravju škodljivo? 8-O

KTr1sk ::

Jaz grem ponavadi spat ob 00:00 vstanem 6:45 (služba), torej spim slabih 7 ur in sem včasih ful zaspan, oz zaspan sem ponavadi ko se namalcam na šihtu in se mi spi sploh če grem kaj sede delat, pa potem popodlne doma tud po malci oz kosilu, ampak spat pa ne grem ponavad popoldne, grem na bicikel za uro ali dve pa je vredu :P, kave pa ne pijem...torej jaz rabim vsaj 8 ur spanja.
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

mirkuma ::

5h-6h spanja..vstajanje 5:30...teden gre brez problema skozi, cez vikenda pa bog ne daj da se ga napijem ker cel vikend prespim ako je v igri "macek muri"...torej5 ur gre ok, ce cez vikend lahko pocivm in nimam vecjega fizicnega dela (beri kosnja, skropljenje v vinogradu...)..v nasprotnem primeru cez vikend spim kot ubit, torej je 5h zame premalo za povsem aktiven teden (sluzba+vikend)...
...all those moments will be lost in time, like tears in the rain...

Poldy ::

Zanimivo, koliko različnih mnenj... jaz moram spati vsaj 8h, če ne se mi zaspanost povečuje proti koncu tedna in potem v petek popoldne (po delu) spim do večera...

Ali je možno, da sem le razvajen in da bi se lahko navadil na 7h ali manj?

SkIDiver ::

Men je pa važno, da sem do 22 ure v postelji. V tem primeru se zbudim sam ob 5.30 zjutraj (-/+ 5 minut). Če grem nazaj spat je dan dobesedno v riti. Če pa ostanem pokonc pa špica od dneva.
Če pa se premaknem v posteljo po 23 uri pa tja do 2 ure pa se sam ne zbudim pred 10 in je v tem primeru zame malo težji dan:). Zaspim pa, ko bi me odklopu. Se samo vležem pa že spim:D Občasno mam tud težavo, da ne morem zaspat do 3 zjutraj samo takrat se ponavadi zbudim ob 6.30 uri pa ni nobenga problema.

;-) ::

Poldy pomoje se da stvar natrenirat...

Če bi en mesec delal na tem da bi man spal bi pomoje drug mesec prišlo samo od sebe. Nevem to je sam moje mnenje.

Gandalfar ::

Kolicino spanja si zmanjsas tako, da delas na svoji fizicni kondiciji in na pravilnem prehranjevanju. Pa tudi razne zadeve kot so kava, alkohol itd. niso za uzivat.

Tear_DR0P ::

gandalfar, tle se zelo strinjam s teboj :)
ko sm js v SŠ delu med počitnicami za selitve, sem spal po 5-6 ur dnevno in sem bil v super stanju, med faksom pa mi tud po 12 ur ni blo dost (ker se mi ni dal študirat), zdej ko spet mal telovadim, sem zopet na par urah spanja, polet na morju sem spal recimo ~ 8 ur dnevno med 1 in 4 zjutraj, pa med 11 in 3 popoldan, običajno pa dosti manj kot 3 ure v eni rundi

hrana pa tudi zelo vpliva - jaz osebno več spim če jem več, pa tudi če jem razne gobove juhe iz vrečke me te nokautirajo za 2 uri, krompir in kruh sta mi tudi muka, morm it po zajtrku še mal počivat, če jem kruh
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Yohan del Sud ::

Off topic:

A se tu kdo veseli spanja kot takega?

Ne v stilu zdaj sem zmartran ko kegl, bi spal, pa grem spat, kako bo pasalo. Ampak v stilu, zej je deset ura zjutraj, ko pridem zvečer dam bo mir in tak užitek spat ko petnajst seksov vredno... Morda bom celo v sanjah poseksal pol holivuda...
www.strancar.com

Yohan del Sud ::

Seks je metafora tu seveda. Grem pokadit enga (metarforično seveda).
www.strancar.com

Saladin ::

Je ena stara modrost, ki reče, da se je najbolje vstati takoj, ko se prvič zjutraj prebudiš (torej nekje med 5-9 urami spanja in da se zbudiš "naravno" in ne zaradi nekega hrupa, bolečine, ...)
Pri meni je to nekje 6-7 ur, ampak ponavadi sem prelen, da bi se tega držal (ko pa se, je razlika očitna) :)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Pyr0Beast ::

Hrana je zelo problematična, živila, ki vsebujejo veliko polisaharidov (kruh-škrob, kakšne žitarice-celuloza) se prebavljajo zelo dolgo, podobno je z maščobami. Tako si telo za prebavo rezervira 'delček' energije, ki jo imaš, največ jo je na razpolago med spanjem oz. počivanjem. No, dejansko se utrudiš zaradi hrane :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

klemen22 ::

Imam neko čudno obsesijo, da vstajam ko so minute večkratniki ure(lol).

No potem se pa čudimo ko so imeli v temnem srednjem veku navado zaradi obsesij zažigati čarovnice na grmadi0:)
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Pyr0Beast ::

Mjah, jst pa vedno tako čudno vstanem ene 20 minut pred polnočjo, in potem ne morem naprej spat, kot na primer zdej.
Pa ob določenih trenutkih se mi en 'timer' v glavi vključi. Ko si rečem (v mislih), da bom ob tej pa tej uri/minuti vstal, se takrat dejansko zbudim.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Goldee ::

To se tud pri meni dogaja - če imam npr. veliko skrb (kak izpit pa to) in da se zavedam, da moram naslednji dan vstati recimo ob 7ih se bom sam od sebe zbudil 10 do 7. :)
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Firebat ::

Zame najbolj učinkovito spanje je od 23h do 6.30 (7.5.h), zdaj v poletnem cajtu pa spim med 8-9h. Nikoli pa ne spim več kot 9h, razen če je to vzrok "maček" al pa "bolezen"...

Vsako poležavanje me še bolj utrudi, tako da probavam vstajat točno ko budilka začne ropotat! Zadne cajte vstanem celo kšne 10min pred budilko :D. Tole sm enkrat prebral in se probam tega tud držat how-to-get-up-right-away-when-your-alarm-goes-off.

BigWhale ::

5ur je vrh glave zame.

Goldee ::

In kaj delaš ostalih 19 ur, da rabiš samo 5 ur spanja? Kaj pa kavo piješ? Ma me zanima kako eni ljudje lahko shajajo z tako malo spanja...? :) Js, če spim manj kot 6,7 ur na dan sem kot ena cunja, ker kave pač ne pijem....
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

perci ::

Jst spim 6 ur na dan (od 00:00 do 06:00), vendar je to malo premalo. 7 ur bi bilo idealno. Za vikend spim 7-8 ur.

Soniux ::

Jaz spim 8-9 ur na dan in se mi zdi da je to idealno.

Tear_DR0P ::

od kod vam ideja da zaradi kave manj spiš?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Camalotz ::

Jaz zadnje čase spim nekje od 2:00 do 7:00 (med tednom).
Pa moram včasih še popoldne za kakšno uro zadremat.
Čez vikend pa nekje od 3:00 do 9h.

Kar se kave tiče, jo pijem pa bolj, ker mi paše, kot pa zato,
da bi me pokonc držala. Si jo včasih naredim tudi ob polnoči.
Vedno znova me preseneča, koliko ljudi zna pisati, ne pa tudi brati.

KTr1sk ::

Ta vikend sem bil dolgo pokonci, v petek sem šel spat okrog 3:30 in v soboto pravtako šel pozno spati okrog 2:00, danes sem se vstal malo čez 7uro vse skupaj oba dneva imam okrog 10 ur spanca in sem čist zlaman zaspan, sem šel kot sopotonik v LJ (iz Celja) in kar kmalu zaspal med potjo in nazaj grede pravtako, drugače pa ne pijem kave in alkohola, zbudil sem se pa zaradi tega tako zgodaj ker sem šel na kolesarsko tekmo, bil sem 2min slabši kakor lani, ampak ne vem ali je bil spanec kriv ali zaradi tega ker letos nimam tolk kondicije (bil sem na Skok na Lisco)....tak da pri meni mora biti spanec vsaj 7 ur, oz 8 da se počutim dobro...jeseni bom star 23 let
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KTr1sk ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaspanost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7011282 (8087) c3p0
»

Kdaj hodite spat

Oddelek: Loža
397201 (6257) b00mer
»

(ne)spanje

Oddelek: Loža
474387 (3150) energetik
»

Zaspanost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
586621 (5013) satfinder
»

Spanje v okviru časovnega intervala

Oddelek: Znanost in tehnologija
302674 (1772) pikachu004

Več podobnih tem