» »

Nov napajalnik in počasen zagon računalnika

Nov napajalnik in počasen zagon računalnika

Tonček ::

Pozdravljeni,

srečujem se z eno težavo in počasi mi zmanjkuje idej, zato prosim za pomoč.
Na dobri dve leti starem namiznem računalniku so se pričele pojavljati težave, pri čemer se je računalnik sam od sebe ugašal. V različnih fazah dela, kot bi zmanjkalo elektrike, čeprav je osnovna plošča ostajala pod napetostjo in je bilo potrebno držati gumb za izklop ali pa računlanik odklopiti iz električnega omrežja za 10 sekund, da ga je bilo možno ponovno zagnati.
Zamenjal sem napajalnik in sedaj je, vsaj tako kaže, ta težava odpravljena. Se je pa pojavila nova, silno zanimiva.
Računalnik se mi nenormalno dolgo prižiga. Tako same faze, ki tečejo še skozi bios kot tudi samo nalaganje Windowsov. Do logiranja. Od tu dalje pa računlanik deluje z običajno hitrostjo. Tudi vsi programi in delo na njem teče normalno hitro. Ugašanje prav tako ni problematično.

Torej, sklepam, da je težava s počasnim zagonom povezana z novim napajalnikom ali pa s samo menjavo le-tega. Ponovno sem preveril kable in konektorje, vse izgleda ok. Bios se med menjavo ni sesul in je ostal tako kot pred menjavo napajalnika, ko teh težav ni bilo.

Ali se je kdo že srečal s podobno težavo?
Kakšne ideje, kaj bi bilo lahko narobe? Nasveti?

Hvala in LP!

Sem prestaavil v bolj specifičen oddelek.

radiator ::

ne vidim nobene možnosti kako bi napajalnik vplival na hitrost zagona PC-ja. Si siguren, da potem deluje normalno. Preveri CPU clock v windowsih npr. z CPU-Z. Pa daj npr nekaj rar-at da vidiš če ti ga slučajno thermalthrotla. To pomeni če bi se CPU pregreval da bi mu spušal clack.

Drugače pa je vedno faj če po kakih takih čudnih problemih narediš CMOS clear in ponovo baštelaš BIOS.
Kaj je jutri že bilo?

Azrael ::

Sam napajalnk nima vpliva na hitrost sistema, vpliva le na stabilnost in zanesljivost delovanja.

Možnih vzrokov za počasnost po menjavi je več:

- kateri od podatkovnih kablov ima slab stik na disku ali optični enoti ali matični plošči (ko si odklapljal kable od starega napajalnika in priklapljal nove se lahko zgodi, da si pri tem malo izpulil katerega od podatkovnih kablov);

- defekten kateri od podatkovnih kablov (včasih pri premikanju kablov kakšen slab odpove);

- neka od razširitvenih kartic je zlezla iz slota (v tem primeru poglej pod upravitelja naprav, če OS vidi ves HW) - zelo majhna možnost.

Vse to preveri, če se počasnost začne že pri prepoznavanju diskov v BIOSu.

V primeru, da se zelo upočasni samo nalaganje sistema, imaš lahko slab mrežni kabel.
Nekoč je bil Slo-tech.

Scorpia ::

Jaz bi na tvojem mestu resetiral bios, pa z osnovnimi nastavitvami probaj. Če imaš več komponent gor, probaj z čim bolj nujnimi (tolk da sistem dela) npr. če maš 2x po ne vem kolk rama, probaš sam z enim, da vidiš če bo kaj boljše oz. hitreje delal in da najdeš ''pokvarjen del''. Lahko da se ti je kaj uničil od prešnjega napajalnika. Bilo bi dober da še pogledaš matično ploščo če so kakšne zažgane stvari pa kondenzatorje.

Tonček ::

Hvala za ideje in odgovore. Medtem sem se sam bolj sistematično lotil zadeve in na koncu odkril razlog, ki je zelo banalen.
Ugotovil sem, da je čas postavljanja mašine vedno enak - 2:39 min do zaslona z logiranjem v Windowse, kar pomeni, da je po mojem zelo malo verjetno, da bi bil razlog v pregrevanju ali čem podobnem. Ker se je to zgodilo po menjavi napajalnika, sem namestil nazaj stari napajalnik, pa je bila zgodba enaka.
Potem sem se lotil kablov, konektorje sem že prej preveril. Z odklapljanjem diskov, CD, DVD in FDD je zadeva funkcionirala bp. Ugotovil sem, da se zadeve zakomplicirajo pri priklopu CD-ja in DVD, ki sta bila skupaj priklopljena na istem IDE slotu. Menjava kablov je pokazala, da niso krivi kabli, izmenično odklapljanje CD in DVD pa, da je razlog v CD. Če je bil priklopljen CD, se mašina sploh ni postavila
In potem sem naredil še tisto, kar bi lahko že prej. Odločil sem se preskusiti, če CD in DVD tudi normalno delujeta po dolgem postavljanju mašine. In ugotovil, da CD sploh ne dela.
No, potem sem CD vzel iz mašine ven in že ob tresenju ugotovil, da v njem nekaj prosto poskakuje naokrog. Ko sem ga razdrl, sem v njem našel en kos železa - kontakt, ki se je odlomil od kdo ve kje. In delal kratek stik v CD enoti, tako da je bilo v njej tudi nekaj skurjenega.

Epilog vsega skupaj je nekaj zapravljenih ur in pokvarjen CD, računalnik pa (vsaj zaenkrat) deluje brez prvotne težave, ki je bila razlog za menjavo napajalnika - nenadnega ugašanja.

Vzel sem si malo več časa in opisal način iskanja in odpravljanja težave. Morda bo vse skupaj še komu pomagalo, če se bo srečal s podobno težavo.

Še enkrat hvala vsem, ki ste pomagali z idejami.

LP, T

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
71314 (1132) Map
»

vsake toliko časa ne dela disk - kje bi lahko bil vzrok?

Oddelek: Strojna oprema
182131 (1828) rzidar1
»

Računalnik se ne zažene

184422 (4175) hudychk
»

Težave z računalnikom po navijanju procesorja.

181246 (902) Valvoline
»

Dobesedno cudni stvari ???

Oddelek: Strojna oprema
282589 (1455) *ziga*

Več podobnih tem