» »

Kako narediti svoj program?

Kako narediti svoj program?

povso ::

Mene resnično zanima, kaj je potrebno na da naredim svoj program... 0:)

bosstjann ::

1. znanje
2. volja
3. ideja
4. ...

povej kakšen program želiš naredit

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

Am. Nared program ki ti pove kako nardit program
al pa naredi program ki ti pove kako narest program s programom za izdelavo programov. >:D

snow ::

1. download http://www.python.org/
2. install
3. poženeš IDLE (oziroma python konzolo)
4. napišeš: print 'moj prvi program'
5. [enter]

Čestitke, napisal in pognal si svoj prvi program!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

Andruxa ::

V splosnem potrebujes :


- tekst editor ( notepad ali ultraedit ali kaj drugega ) v cemer bos napisal tekst programa.
- prevajalnik ( compiler ) ki bo tvoj tekst prevedel v strojno/vmesno* kodo

Jezikov je veliko, jaz ti predlagam da zacnes z C# ali Visual Basic-om v okolju .NET.

Z interneta lahko povleces zastonj vse kar je potrebno, to pa je :
Express Visual C# ( 2005 ):
Link

Kar bos dobil je okolje v katerem bos ( zveliko pomocjo tega programa ) pisal program,
in ga tudi brez vecjega truda prevedel ( glej pomoc ).

*Program ki bo prisel ven ne bo v resnici v strojni kodi, ampak v t.i. vmesni kodi,
zato bo deloval le na sistemu ki bo imel instaliran Microsoft Framework 2.0.
Lp, A

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Andruxa ()

;-) ::

...po pa ugotoviš da to ni zate...

Good Guy ::

snow :D :D :D :D

smeh :D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

iNN ::

Prvi program je zmer "Hello world" =)))
==

Person ::

Moj 1. pa mislim da je bil neko preprosto seštevanje dveh števil :D
Let's make something useful!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Person ()

Evil mind ::

No da ne odpiram nove teme. Kateri programski jezik je najbolši za začet programirat oziroma se naučit programirat.

Že vnaprej hvala za odgovore!

BladE_ ::

Mal visje pise:

Jezikov je veliko, jaz ti predlagam da zacnes z C# ali Visual Basic-om v okolju .NET.
Akcija - Reakcija

Evil mind ::

Ups nism vidu, sm malo preveč površno prebrau.

;-) ::

hhm si bom mal sposodo temo pa vprašal če je kaka leteratura, v slovenščini, kako se naučiti programirati???

programski jezik, ki ga opisuje mi je vseeno kaki je, sam da nekje začnem.

[MYTiX] ::

No da ne odpiram nove teme. Kateri programski jezik je najbolši za začet programirat oziroma se naučit programirat.

Python je za učenje primernejši. In ne sam za učenje >:D .
podpis

snow ::

Jaz sem pričel z C++ in C++ na kolenih.
Vsekakor pa bo prej ali slej treba pričeti uporabljati angleško literaturo.


Dober za začetek bi bil tudi Python, ima veliko dobrih tutorialov, e-knjig, a dvomim, da najdeš kaj v slovenščini.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

BladE_ ::

Kok pa kej stane ta bukva?
Akcija - Reakcija

MegaProgram ::

Živjo!

Že kar nekaj časa me zanima kako narediti svoj program.
Ali mogoče veste kako?
Za začetek bi naredil kakšen zelo enostaven programček.
Ali veste za kakšen program, ki to omogoča.
Zelo ma me zanima tudi kakšen naslov knjige v slovenščini (na temo programiranja seveda).


LP

overlord_tm ::

To omogoca poljubna kombinacija text editorja in prevajalnika/interpreterja.

Programi ki ti omogocajo izdelavo programov se klicejo IDE (integrated development environment). Recimo IDLE, Eclipse, MS Visual Studio, Netbeans. Ampak to pride potem, ko razumes osnove.

Za zacetek imas pa ze napisano v postih zgoraj. Snow je dal lep primer cisto na zacetku. Potem ko ti to uspe si lahko izberes problem, ki ga bos resil (v pomoc so ti lahko kake skripte/izpiti z faksov). Na FRI je bil to predmet (Osnove) Programiranje(a) 1

Slovenscina in programiranje smo pa ze povedali kako gre to skupaj. Ce imas resne namene brez anglescine nimas resnih sans.

MegaProgram ::

z angleščino ne bo problema

res hvala za napotke

Zgodovina sprememb…

Pimoz ::

brainfuck >:D

MegaProgram ::

Zanima me kakšrn internetni naslow, na katerem se naučiš pisave c#.

Ali mi bi lahko tudi kdo dal napotke kako se naredi popolnoma enostaven program v beležnici.

LP

overlord_tm ::

Spodaj je HelloWorld v c#. Odpres, napises, skompajlas :)
public class HelloWorld
{
   public static void Main()
   {
      System.Console.WriteLine("Hello, World!");
   }
}


Pisavi se rece "syntax" po anglesko. Nevem ce se ti splaca uciti to, se priucis skozi primere :)

Ja, brainfuck je kul :) Tale program racuna neko fibonaccijevo zaporedje
+ c0 n_1
> c1 n_2
> c2 sum
>, - -------- -------- -------- -------- -------- -------- c3 n
[
#
korak 1: vsoti prisetemo n_2
<< c1 n_2
[
>+ povecamo vsoto
<- zmanjsamo n_2
]
smo na c1

korak 2: prisetemo n_1 k sum in n_2
< c0 je n_1
[
>+ povecamo n_2 za 1
>++ povecamo vsoto za 2 (simulacija mnozenja z 2)
<<- zmanjsamo n_1
]
smo na c0

korak 3: dodamo vsoto v n_1
>> c2 je vsota
[
<<+ n_1 plus
>>- sum minus
]
smo na c2

>- nazaj na n
]
#
<<< ++++++++ ++++++++ ++++++++ ++++++++ ++++++++ ++++++++ .

EOL
>>>>>++++++++++.

MegaProgram ::

Res hvala

Mislim, da je bilo praw, da sem vas začel spraševati. Vidim, da vi vse te stvari obvladate.

Hvala

Zgodovina sprememb…

jakobp96 ::

Zdravo! Mene pa zanima kako bi naredo program na koterem bi igral harmoniko na računalniški tipkovnici.

(npr. ta : le da je ta narejen za base)
Hvala!

lp

c0dehunter ::

Preprosto. Ob vsakem keydown eventu (pritisnjena tipka) se predvaja ustrezen zvok. Dobiti pa moraš nabor vseh glasov (npr. v wav obliki) in stvar implementirati.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

energetik ::

Hehe, pol pa laptopa obesiš čez rame in kakšno zašpilaš na tipkovnico. :)

detroit ::

rajš dve;)
Skero

MrBrdo ::

jakobp96: druga možnost je pa da napišeš sintetizator za zvok harmonike. jaz sem za fax napisal program, ki sicer deluje preko MIDI klaviature ali predvaja C dur lestvico, ampak je napisan tako, da se ga da dokaj enostavno razširit (https://github.com/mrbrdo/MidiSynth). tam je tudi primer npr. sintetiziranja zvoka klarineta (https://github.com/mrbrdo/MidiSynth/blo... funkcija SetupClarinetWithEnvelope). Najbolj enostavno bi bilo dodat kar textbox, ko v njega "vpišeš" neko črko pa predvaja ustrezen zvok.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

fx ::

Upam da je tema temu primerna, za moj nastali problem oz. dilemo.

Za mikrokrmilnikom AVR sem napisal regulacijo centralne kurjave na bio maso, ki mi lepo služi že leto dni.
Pred mesecem sem jo nadgradil tako, da sem jo povezal v LAN omrežje. Ter postavil Linux server z Apache, PHP, MySQL ter napisal v C++ program, ki bere podatke iz LAN omrežja ter jih shranjuje v MySQL bazo. Potem sem še napisal v PHP-ju program ki mi prebere podatke iz MySQL baze in jih prikaže v obliki grafa. To dela v redu.
Sedaj želim dodati v LAN mrežo še ARM (7" LCD zaslon občutljiv na dotik), s katerim bi vse skupaj spremljal in nastavljal parametre za centralno kurjavo.
Koliko sem brskal po googlu sem naletel da bi to lahko rešil z uporabo CGI, ker mi ugaja, tako bi lahko potem iz vseh računalnikov/telefonov nastavljal parametre.

Sedaj me zanima, ali nameravam uporabiti primerno rešitev, ali mi predlagate kaj drugega in boljšega.
Lep pozdrav,

fx

jype ::

Ne potrebuješ CGI, reč lahko urediš kar s PHP.

fx ::

Pa res
Za PHP nisem nikoli pomislil da bi to lahko sploh omogočal, ker sem ves čas samo delo s php-jem v navezi z mysql ali xml.
jype hvala za to informacijo.
Lep pozdrav,

fx

fx ::

Spet sem pri nadzoru posameznih naprav.

Zadeva se je malo spremenila izpred dveh let. Prešel sem na CAN vodilo - ker je boljše kot LAN v tem primeru, ker sem še naredil si pametno inštalacijo.

Namreč po CAN vodilu dobim nekje 1200 - 1700 paketov (en podatek je v dveh paktih) na sekundo v povprečju.
Ker gre za veliko količino podatkov me zanima, kje je boljše da podatke filtriram.
Na strani programa, kateri bere podatke iz CAN mreže v MySQL bazo ali da že omenjeni program samo vpiše surove podatke v bazo, ter podatke obdeluje in filtrira php pri prikazovanju.
Želim narediti čim boljše, da pol samo svoje elektronike priklapljam na mrežo in stvar deluje tudi pri večji količini podatkov stabilno in ažurno.

Hvala.
Lep pozdrav,

fx

Piqui ::

Pomoje bo vse skp mal počasnejše, če ti bo php to filtriral (počasnejši sam query in load php strani pač...)...
+ bazo boš "smetil" z "nepomembnimi" oz odvečnimi podatki/paketi, če te prou razumem....
Pr nekem extra hudem serverju se php query najbrž ne bo poznal, sam pr enaki moči bo pomoje hitrej delal program... Not 100% sure though...

Ps: kaj vse si pa spravu skp na AVRja, če ni skrivnost? Kako oz kaj krmiliš z njim? A je vse Digi, al maš tud ADC in DAC u uporabi?

fx ::

Piqui, hvala za obrazložite, sam sem tudi v tej smeri razmišljo, ampak vseeno sem potreboval da nekdo potrdi :D.

(Ideja je samo še, pač nadgradnja - trenutno pa je en ATmega32 in 6 DS18S20 in izhodi (rele) za tri črpalke (centralno ogrevanje, sanitarna voda, sončni koleketorji)

Ideja je taka, da imaš več podsistemov, vsaki dela za sebe, ker če eden odpove še lahko ostali naprej delajo (ker trenutno, je program zelo čudno napisan :D - po dveh letih se križaš ko gledaš kodo, kaj si vse počel :D). Tako da v osnovi bo plata imela priklope za 4 1-wire senzore (DS18S20), 4 releje (max 5A - dovolj da poženeš dober kW pumpo ali pa močnejši rele) - 4 pa zato vklop pumpe in 3 za preklop hitrosti pumpe - vse je odvisno, kako nastavil boš konfiguracijo programa. 4 I/O vhode (odvisno kako kih nastaviš), ter ADC (10 bit) za merjenje tokovnih ali pa napetostnih zank - odvisno kako program nastaviš, ker ATmel tako ali tako bere vrednost - tok pa lahko tako ali tako izračunaš če veš vrednost upora in napetosti :D. In seveda CAN vmesnik, nekako se nagibam da bi uporabil SJA1000 - ampak me moti da je 5V želim pa preklopiti iz 5V na 3.3V. ali pa da bi uporabil kar tole vezje https://www.olimex.com/Products/AVR/Dev... ker za 25€ se ne splača risat in računat in študirat če se kje nisi zmotil- od njih pa so izdelki solidni in cene tudi ne pretirane, razen moti me to da ni nič v EU ampak je od zunaj.

Upam da sem ti vse povedal, če ne pa samo vpraša.
Lep pozdrav,

fx

mihy11 ::

Person je izjavil:

Moj 1. pa mislim da je bil neko preprosto seštevanje dveh števil :D

Moj prvi je bil tudi to. Ravno predvčerajšnjim sem to naredil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programiranje za začetnike

Oddelek: Programiranje
3612429 (7353) Yacked2
»

V katerem jeziku se lahko naredijo najzahtevnejše spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7010938 (8450) gamemen
»

Seminarska naloga[c++]ali[php

Oddelek: Programiranje
122023 (1735) sid_dabster
»

kako začeti??

Oddelek: Programiranje
181974 (1615) Reliant
»

Kako začeti programirati

Oddelek: Programiranje
435076 (4195) Person

Več podobnih tem