» »

Fiberscope

Fiberscope

Luka Percic ::

Zanima me če se da z Fiberscopom (okular- optično vlakno- sistem leč) Prenašat višjeločljivostno sliko na krajše razdalje (1m-5m). Govorim o visoki kvaliteti, pa zanima me če zvijanje vlakna popači/ poslabša sliko.

neoto ::

Po enem vlaknu ne moreš slike prenašati, to mislim, da je ti je jasno. Potrebuješ šop optičnih kablov s primernimi lečami na začetku in na koncu.

Luka Percic ::

huh, po pravici povedano sem upal da se da:\.
A mi lahko razložiš zakaj negre? Zato ker ni perfektnega odboja? Se zardi upogljivosti slika ne več sestavi?
Kaj tretjega?

stromar ::

V učbeniku od fizike (fax) mi piše, da se da preko enega optičnega vlakna prenašat celotno sliko. Verjetno pa je kar komplicirano glede leč

Lp

neoto ::

Dopuščam možnost, da sem se zmotil, a pred časom sem nekje videl, da so uspelo združiti šop n vlaken za kvaliteten prenos slike preko njih.... Pa sem sklepal, da drugače ne gre.
Če pa drugače pomislim, bi se nekaj takega dalo narediti. Samo leče bi moral imeti takšne, ki bi ti sliko 'stisnile' v debelino kabla. Ker ni samo pogoj, da dobiš žarišče v vstopu v kabel, ker se ti bo prenesla samo sredina slike (obrobje se bo slej ko prej izgubilo). Upoštevati namreč moraš tudi kritični kot optičnega vlakna in moraš celotni svetlobni tok slike spravit pod manjšim kotom v vlakno. Potrebuješ torej precej majhno in vrhunsko narejeno lečo... In pa seveda potrebuješ vrhunsko vlakno, da slika ne bo prišla ven meglena in popačena. itd. itd.
Nisem pa upošteval tega, da bo obrobna slika zaradi večkratnega odboja slabša, tako da bi po mojem dobil uporabno samo sredino slike, pa še tisto bolj bogo...

Drugače pa če malo pogledaš po netu za Fiberscope, vidiš, da so vsi narejeni iz fiber optic bundle (skupek optičnih vlaken), ki jih je več tisoč.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: neoto ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Optična vlakna -kje?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
126908 (2989) settler
»

Do kod v hiši optično vlakno?

Oddelek: Omrežja in internet