» »

Zasloni malih naprav

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju tri dimenzionalnih slik.

Med novostmi je tu še hTSP - hybrid Touch Screen Panel, kjer je Samsungu prvič uspelo del, ki zaznava vaš dotik, integrirati v sam zaslonček. Zato je lahko naprava, ki bo uporabljala ta njihov 3,5 palčni zaslonček, lažja in tanjša.

Te in predhodno najavljene novitete so del letne konference, ki ravno te dni poteka v San Franciscu: SID - Society For Information Display 2006.

1 komentar

3p ::

Mogoče bodo fotoaparati končno dobili bolj spodobne zaslone (ne pa zadnja moda trije palci, 110000 pik).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsung predstavil LED/LCD TV

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
217307 (5866) Trdi
»

Philips integriral LED v tkanino

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
424977 (3538) Stepni Volk
»

spet japonci in njihove iznajdbe

Oddelek: Znanost in tehnologija
92402 (1772) speed machine
»

Samsung razvil LCD zaslon na enočipni "pogon"

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
113924 (3380) Izi
»

Samsungov disk v trdnem stanju

Oddelek: Novice / Diski
294451 (3461) Spajky

Več podobnih tem