»

Naredi si sam lasersko pištolo

Hack A Day - Patrick Priebe se je naveličal zgolj gledati znanstvenofantastične filme, kjer se dobri in zli borijo z laserskimi pištolami, zato je sam izdelal svojo. Njegova naredi sam pištola meri 32 cm, tehta 850 gramov in, najpomembneje, sproži megavaten laserski žarek z valovno dolžino 1064 nm (infrardeči del spektra), ki traja 100 ns. Pulz laserske svetlobe se na razdalji tri metre razprši do 5 mm v premeru. Uporabljene so leče BK7 in laser Nd:YAG. Potrebno energijo zanj dostavijo kondenzatorji, ki se v približno štirih sekundah napolnijo iz štirih litij-ionskih baterij 14650. Z enim polnjenjem baterij moč ustreliti petdesetkrat.

Za gradnjo naprave, ki prežge plastiko in tanjše kovine, je Priebe porabil 70 ur. Sedaj gradi drugo, ki bo...

61 komentarjev

Ultra majhni zasloni s pomočjo tehnologije nano struktur

Shema barvnih filtrov narejenih iz plazmičnih nano resonatorjev

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Znanstveniki z univerze v Michiganu so naredili najmanjše dosedaj znane piksle, kar bo omogočilo LED zaslonom, da bodo lažje upravljali s svetlobo, pri tem pa porabili manj energije. Vse to na zaslonu, ki bo lahko velik tudi le kot poštna znamka.



Ta nova nanostrukturna tehnologija je sestavljena iz novih barvnih filtrov, narejenih iz nekaj nano metrov tankih plasti kovine, dielektrika in spet kovine, ki se posledično obnašajo kot resonatorji. Le-ti nato ujamejo in prenesejo svetlobo, kar piksle spremeni v učinkovite barvno filtrirne elemente.

S to tehnologijo ustvarjeni piksli so desetkrat manjši kot v računalniških zaslonih in osemkrat manjši kot v pametnih telefonih. Poleg tega...

9 komentarjev

Prihaja zamenjava za OLED - OLET

vir: engadget
engadget - Zaslone s tehnologijo OLED (Organic Light Emitting Diode - organske svetleče diode) smo komaj začeli videvati v prenosnih napravah, kot so mobilni telefoni, željno pa jih pričakujemo tudi v večjih zaslonih, uporabnih za televizorje in zaslone pri računalniških sistemih, a že kaže, da so zastareli. Michele Muccini, raziskovalec z bolonjskega Inštituta za Nanostrukturne Materiale (Institute of Nanustructured Materials), je namreč razvil prve OLET-e, organske svetleče tranzistorje (Organic Light Emitting Transistor). Slednji bodo po napovedih od le dvakrat pa do stokrat bolj učinkoviti, kot so že tako varčni zasloni, izdelani v tehnologiji OLED. Troplastna zasnova, debela le 62 nm, omogoča oddajanje svetlobe, saj med običajni plasti tranzistorja, ponor in izvor ter sam polprevodnik z vrati, pride nameščena še plast organskega materiala....

7 komentarjev

Quake 3 na iPod Touchu

CrunchGear - V petek so Crunchgearovci objavili fotografije arkadne igrice Yeti3D na iPod Touchu. Pišejo, da je grafika ob preizkusu delovala presenetljivo dobro, hkrati pa so si zastavili vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost igric na mobilnih platformah, saj je Yeti3d nastala v "domači garaži".



Na presenečenje ni bilo treba čakati dolgo. Na YouTubeu je uporabnik MrManlyMan1 naslednji dan objavil posnetek, ki prikazuje igranje Quake 3 na iPod Touchu. Igralec se v igrici premika z gibi dlančnika, ki z vgrajenim merilcem pospeška zaznava željeno smer in potek gibanja, strelja pa z dotiki zaslona. Dogodek je luč sveta ugledal na blogu HermitWorks.

15 komentarjev

JVC razvil najmanjši projekcijski čip s 4K2K ločljivostjo

BuisnessWeek Online - JVC je 19.6. tega leta predstavil projekcijski čip velikosti 1,27 palca, ki prikazuje sliko v ločljivosti 4096 x 2400 - skoraj 10 mega pikslov - kar je štirikrat več, kot zahteva standard Full HD.

Po navedbah proizvajalca naj bi bila napravica 4K2K sposobna kontrastnega razmerja 20.000:1. Delovanje čipa temelji na tehnologiji D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplifier), ki je sorodna LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Nov način je tako sposoben večje gostote pik na palec kot do sedaj pogosto uporabljani DLP in LCD. Dosedanji konkurent Sony s čipom velikosti 1,55 palca zmore resolucijo 4096x2160 pikslov, zapakiran pa je v škatlo velikosti dveh big tower PC ohišij.

Z novim čipom se nam torej obetajo bolj prenosni projektorji, ki bodo v začetku, kot je že v...

8 komentarjev

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju

1 komentar

GPS za telebane in turiste

vir: Forbes
Forbes - Prebivalci velemest, željni avantur v (pravi) naravi, se v njej enostavno izgubijo, v vseh pomenih besede. Za odpravo te tegobe so tržišču ponudili ACR TerraFix GPS 406 PLB - Personal Locator Beacon. To je "tihe vrste" GPS, z gumbom za paniko. Seveda v primeru, da se odpravljate v naš lokalni pragozd, Kočevski rog, enako toplo priporočam kaj podobnega.



Manj navdušeni nas GPS-i so taksisti v Philadelphiji, kjer jih mislijo mestne oblasti ves čas nadzirati, s tem, da bodo za to "uslugo" morali plačevati 18 zelencev na mesec. Namen oblasti je, da bi lahko turisti nadzirali odpeljano pot. Z druge strani se pojavi problem v ceni "naročnine" in dejstvo, da GPS-i ne poznajo vseh poti. Avtonavigacija je sicer...

2 komentarja

Philipsova nova "akvarelno-oljna" tehnologija zaslonov in tožba Kodaka

CNet - V Philipsovem razvojnem oddelku so poleg zanimive zamisli o reklamah prišli tudi do nove tehnologije za prikaz podatkov. Znanim CRT, plazma, LED, OLED in E-ink tehnologiji se je tako pridružila nova: electrowetting. S pomočju zunanjega doliva kapitala so ustanovili novo podjetje Liquavista, ki bo skrbelo za najnovejšega Philipsovega otroka. Sama tehnologija je zelo podobna E-Inku, le da bazira na olju in vodi, kot namiguje že naslov novice. Pravzaprav bazira na tem, da se med seboj odbijata. S pomočjo materialov, ki vodo ali odbijajo ali privlačijo (odvisno od električnega toka), lahko torej obarvano olje pripravimo do tega, da ustvari točko (piksel).



Philips trdi, da so barve na tovrstnih zaslonih bolj naravne (tudi Rembrandt je slikal z oljnimi barvami) in svetle. Nezanemarljivo je, da so tovrstni zasloni energijsko manj potratni, in najpomembnejše:...

13 komentarjev

Samsung razvil superreflektivni 1,72-palčni LCD zaslon

Reuters - Za tehnično nepodkovane naj za začetek omenimo, da termin superreflektivnost (SR) pomeni možnost uporabe zaslona tudi pri močni sončni svetlobi. Odbojni koeficient novega SR LCD zaslona je trikrat večji od običajnega. Vse skupaj so dosegli z uporabo srebra namesto aluminija, izboljšanimi lečami in kombiniranjem z translektivno tehnologijo. Novo SR tehnologijo bodo seveda uporabili v vseh svojih visoko kvalitetnih zaslonih.

Nad novimi zasloni v mobilnikih znajo biti razočarane pripadnice nežnejšega spola, ki si ne bodo več mogle prečekirati tipa za sabo v zrcalnem odboju zaslona. A ima Samsung, kot tudi drugi proizvajalci mobilnih telefonov tehnološko rešitev -- vgrajena fotokamera. Manjka še zoom mikrofon in Jamesbondice nas bodo imele v rokah in ušesih.

22 komentarjev

Črni Plexorji

Guru 3D - Plextor je najavil svoj novi "pekač", ki bo pekel pri 40x-hitrosti 8-O . To pomeni, da bo zgoščenka (oh, kako te ljubim Toporišič) zapečena v manj kot treh minutah. Kar je lepo :)) . Kar pa je pri tem pekaču zanimivo je to, da bo v črni barvi. To pa ne zaradi mnenj modifikatorjev (nas), da je bež barva že zelo, zelo dolgočasna, ampak zaradi tehničnih razlogov. Črna barva naj bi namreč vpijala lasersko svetlobo, ki škodi zgoščenki. Tako da s tem, ko črni pladenj vpija slabo lasersko svetlobo, dobra laserska svetloba bolje opravi svoje delo. Tudi PCB naj bi bil posebej skonstruiran, da bi preprečeval hreščanje. Jitter torej. Dotičnemu pekaču bo ime PlexWriter 40/12/40A, Plextor bo zanj dajal dveletno vrnemo-denar-če-se-vam-kaj-pokvari garancijo. Lepo.

16 komentarjev

LCD-ji nekoč in danes

Hardware Extreme - Ste si že večkrat želeli, da bi nadgradili svoje precej šibko znanje o LCD-jih, ali pa bi si radi le osvežili že rahlo pozabljeno? Če je temu tako, potem bo ta članek kar pravšnji za vas. Večina članka govori o uporabi LCD-jev, njihovemu delovanju, dobrih in slabih lastnostih, nekaj malega pa je tudi zgodovine. Če povzamem na kratko, LCD zaslone je izumil človek z imenom Fergason. Kot se za prototipe spodobi, tudi prvi LCD zaslon ni bil čisto nič podoben današnjim. Prototip je žrl električno energijo kot nor, imel je precej omejeno življenjsko dobo, pa še slab kontrast povrhu. LCD-je so prvič prikazali v javnosti leta 1971 in ljudstvo jih je za čuda sprejelo. Kmalu so se malce bolj dodelani LCD-ji začeli pojavljati v kalkulatorjih, urah, ... in seveda pri računalnikih. LCD-ji so se obdržali do danes in napovedujejo prevlado med zasloni. Imajo odlike (ostrina, kontrast, majhnost ...), kot tudi slabosti (cena, "mrtvi piksli", ...). Razlog, da se LCD-ji še niso množično razširili je...

2 komentarja