» »

Zaščita telefonske linije

Zaščita telefonske linije

alkoo ::

Pozdravljeni

Imam velike probleme z "naravo". Strela mi karnaprej uničuje modem in mrežno. Vedno pa pride po telefonski liniji (me je zadnič skoraj kap ko sem stal v hodniku in se je zabliskalo). Skurilo mi je tudi prenapetostno zaščito, ki poleg vsega ni nič pomagala. Tudi ko sem imel lani vse odklopljeno je strela preskočila cca 0.5 metra (se je prav poznalo na kablu).
Je res, da sem na tako občutljivem ker smo zadnji na električni in telefonski napeljavi?

Ima kdo kakšno idejo kako zaščititi linijo?


LP

poweroff ::

Predlagam nakup Belkin zaščite. Krijejo škodo do vrednosti nekaj tisoč evrov tudi v primeru neposrednega udara strele. Oz. vsaj včasih je bilo tako - pred nakupom preberi garancijo in pogodbo. Imajo v vsaki bolje založeni trgovini.

Jaz sem že doživel tak udar, zaščito je skurilo in so jo zamenjali brezplačno. Sosedu pa so zamenjali še videorekorder.
sudo poweroff

alkoo ::

Saj sem imel belkin zaščito pa jo je skurilo skupaj z modemom in mrežno. Nesel sem jo nazaj pred 2 tednoma pa so mi rekli, da jo bodo poslali na servis in me pokličejo kako in kaj. Do danes me še niso klicali.

Kaj pa kakšne iskrine zaščite? Se obnesejo ali so še slabše? Se da dobiti tudi zaščite na varovalko ali so vse na ozemljitev?

LP

poweroff ::

Pri Belkinu piše da ti zamenjajo zaščito in povrnejo strošek hardwera do neke vrednosti.

Jaz bi jih poklical in jih spomnil na to določbo.
sudo poweroff

trek@s ::

TUKAJ glej model IM-TD + TUKAJ model ZE 200 ADSL + DOBRO OZEMLJILO. Vse skupaj 25-30k SIT, vse ostale kombinirane zaščite za par jurjev so navaden šit!

gumby ::

strelovod imate na bajti?
my brain hurts

alkoo ::

Ne nimamo.

balocom ::

Ne vem zakaj se mi zdi da bi ga bilo pametno met:|
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

alkoo ::

Samo sem slišal, da strelovod ni nujno vedno uspešen. Samo še bolj privabi strelo.

Bom še poiskusil z kakšno prenapetostno zaščito. Slišal sem, da je telekom nekaterim montiral neke zaščite. Meni pa je niso. Bi jo moral zahtevati?

Azrael ::

@Matthai:

Pozabil si prebrati res droben tisk. Belkin bo povrnil škodo, če jim boš na svoje stroške poslal poškodovano oz. uničeno opremo. Jasno v kompletu, to pomeni, da iz skurjenega PC-ja ne smeš vzeti ven diska. Vsekakor boš v primeru skurjenega samo internega modema moral poslati celo kišto.

Če te to nič ne moti, jim boš lepo zapakirane stvari poslal. Potem bodo njihovi strokovnjaki ocenili škodo. Skurjena matična ni enostavno adijo, ampak rečejo, da jo je uničeno samo npr 10% (čeprav ne dela več). V bistvu imajo prav, saj kondiji, dušilke, konektorji in še kup druge šare na matični je čisto OK, crknil je samo kakšen beden chip npr NB.

Potem upoštevajo še starost zadeve in amortizacijo in ti na koncu milostno podelijo kakšen $ za matično ki je stala 100$ in več. Za ostale stvari je enak protokol.

Po taki ugodni razrešitvi problemčka, boš seveda z velikim veseljem plačal še pošiljanje skurjene opreme nazaj domov (lahko jo Belkinu tudi podariš) in prešteješ kakšen dober minus imaš.

Kar se pa osnovnega vprašanja tiče. Edina rešitev je dobra ozemljitev in po možnosti še strelovod. Brez tega so vse prenapetostne zaščite neuporabne. In ja Iskra zaščite so OK.

p.s. Strelovod ne vleče nase strele, ampak poskrbi, da se elektrina v zraku sprazni počasi in ne v trenutku = strela.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Pri nas so lani montirali skupaj z ISDN in ADSL še prenapetostno zaščito. Ampak v primeru neviht je vseeno bolje občutljivo opremo izklopiti iz elektrike in ostalih omrežij.

Vendar v primeru direktnega udara strele (udar strele oddaljen do ~10m ) lahko elektronika še vedno crkne zaradi indukcije.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Pomoč in nasveti
3210135 (6544) St235
»

Zaščita pred strelo - strelovod (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6717808 (6430) jype
»

Zaščita pred strelo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
638902 (7304) AngelOfDeath
»

UPS in zaščita proti streli

Oddelek: Kaj kupiti
434270 (3404) jype
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Kaj kupiti
162569 (2295) svejk

Več podobnih tem