» »

Izdelava valilnice

Izdelava valilnice

rokec_mx ::

Zdravo!

Mene zanima, kako bi lahko naredil čisto enostavno valilnico, ki bi vzdrževala določeno temperaturo tam okrog 38 stopinj. Če ima kdo kak načrt je zelo dobrodošlo.

Npr. nekaj takega:


Torej kaj bi potreboval, oz. s čim bi to izvedel?

Verjetno kak grelec, pa termostat, ki bi izklapljal in vklapljal grelec... Če je že kdo to delal, prosim za kak načrt...

Lp,r

VolkD ::

Kakih 15 let nazaj smo imeli doma piščance. Mislim reči, da smo jih valili doma. V te namene je bil "rezerviran" en prostor velikosti 4x4m. Na sredini je visela ogromna svetilka z 16-imi 100W žarnicami. Med jajci samimi je bil termometer. Temperatura se je uravnavala tako, da se je celo svetilko dvigovalo oziroma spuščalo navzgor in navzdol.
Ko so se piščanci enkrat izlegli, termometer ni bil več potreben. Če je bilo prveč hladno so se zbrali v skupino pod lučjo, če pa je bilo prevroče, pa so šli stran od luči. Kapaciteta umenjene naprave je bila 100 piščancev. Piščance smo v nekaj dneh oddali.
Ker ne verjamem, da si želiš imeti 100 piščancev, bo treba razmisliti o kakem manjšem ekvivalentu.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VolkD ()

rokec_mx ::

Bi se dalo to narediti z navadnim sobnim termostatom?


Vgrajem ima termometer, odzadaj pa ima 3 konektorje, dva sta po moje za napajanje, eden pa za vklaplanje grelca. Ampak ne vem kateri je kateri in me zanima kako bi to ugotovil?

rokec_mx ::

VolkD, mislil sem veliko manjšo izvedbo za 10-15 jajc. Naredil bi lesen zaboj, odznotraj bi ga obložil s stiroporjem in na eni strani pleksi steklo, not pa bi dal en termostat, kot je tale zgoraj in nanj priklopil eno žarnico, ki bi bila kot grelec.

Azrael ::

Tako zadevo imamo doma, vendar že vsaj 20 let ni bila v uporabi. Deluje pa, narejena je po načrtih iz revije SAM.

Grelci so 25 in 40W žarnice svečaste oblike (zdi se mi, da jih je 8, 4 pod predalom in 4 nad predalom z jajci), termostat pa je običajni kapilarni za bojlerje. Izolacija je 10mm debel stiropor.

Problem same zadevščine je, da to valjenje vzame tudi nekaj tvojega časa.

Jajca je potrebno 2x dnevno obračati, samo valilnico odpreti vsak dan za pol ure (kura tudi ne čepi 24/7 na jajcih), skrbeti pa je tudi treba za pravilno vlago (nalivanje vode v ta namen namenjeno posodo). Izvaljene piščančke in lupino moraš pobrati iz valilnice. Po končanem valjenju moraš valilnico očistiti. Jasno med celim postopkom ne sme zmanjkati štroma za dalj časa.

Mogoče še najhujša stvar je, da se potem na to aviacijo hitro preveč navežeš...
Nekoč je bil Slo-tech.

16F84 ::

Sam sem naredil regulacijo kolegu, ki se ukvarja z vzrejo malih pernatih živali. Kot grelec je uporabil dve navadni 60W žarnici katere je dal v cev. Regulator sem naredil z TDA1023. Kar obširno pa smo se razpisali tukaj.

lp
Silvo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 16F84 ()

rokec_mx ::

Zadevo bi rad naredil čimbolj preprosto, ker sem bolj začetnik, torej z nekim bolj navadnim termostatom. Edino kar nevem, kateri oz. kakšen termostat naj uporabim oz. kaj bi bilo najbolj primerno in ceneje?

Azrael še imaš mogoče tisti načrt iz revije SAM?

Lp, r

Azrael ::

Bom poskusil najti, vsa dokumentacija je v sami valilnici, ki pa je založena. Gre pa za SAM nekje od letnika 81 do 85.

Kar se elektro dela tiče je stvar zelo enostavna, v YU je bila vedno kriza kje dobiti elektro material, le šlosarskega dela je malo več in nosilno ogrodje je zvarjeno.

Uporabljen je povsem navaden termostat za bojler in kar je štromarije so samo žarnice s pripadajočimi E14 grli, nekaj stikal, termostat in kabli. Nobene elektronike.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

rokec_mx poglej zasebna sporočila.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ventilacijska pečica dela slabo

Oddelek: Loža
374479 (3673) feryz
»

nenormalno visok račun za elektriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9934934 (31813) Maestral
»

Priklop termostata na konvektor

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
124823 (3128) T0RN4D0
»

"logični IN" električno stikalo?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
336865 (4139) kondezator
»

Shema za gretje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
172768 (2448) hummer

Več podobnih tem