Forum » Kaj kupiti » 2 diska - boljši komp?
2 diska - boljši komp?
urbnzy ::
Kupujem nov komp in pri kupovanju diska sem naletel na nekaj čudnega. Nekdo mi je pravil, da ima v računalniku dva diska naenkrat in delujeta kot en. Torej npr. imaš dva diska po 300GB, torej 600GB. Vendar ju nekako združiš, tako da lahko uporabiš samo 300GB. To naj bi omogočalo dvakratno hitrost nekega zapisovanja (ne vem točno, sem že pozabil) in tako naj bi bila tudi hitrost računalnika minimalno 30% hitrejša, če ne že 50%. Ali to res deluje?
In zanima me, če bi se to poznalo pri mojemu kompu, ki ga nameravam kupiti. AMD X2 3800+,GF 7900GT,1GB rama?? bi torej moj računalik res lahko delal 30% hitreje??
In zanima me, če bi se to poznalo pri mojemu kompu, ki ga nameravam kupiti. AMD X2 3800+,GF 7900GT,1GB rama?? bi torej moj računalik res lahko delal 30% hitreje??
bastadu ::
Ta zadeva se imenuje RAID polje. Poznamo pa več različnih RAID poilj, za več uporabi iskanej tukaj na ST ali Google...
dejansan ::
ja gre za raid kot je že bastadu napisal
samo ta primer ko si ti napisal ni za hitrost ampak gre za varnost, se pravi, če ti crkne en disk imaš še vse na drugem, mislim da je to raid 1 oz. mirroring
pri raidu 0 pa gre za hitrost, tukaj boš imel na voljo 600gb v tvojem primeru, samo, če gre en disk v k... si tudi z drugim ne boš mogel nič pomagati, se pravi adijo podatki
samo ta primer ko si ti napisal ni za hitrost ampak gre za varnost, se pravi, če ti crkne en disk imaš še vse na drugem, mislim da je to raid 1 oz. mirroring
pri raidu 0 pa gre za hitrost, tukaj boš imel na voljo 600gb v tvojem primeru, samo, če gre en disk v k... si tudi z drugim ne boš mogel nič pomagati, se pravi adijo podatki
dejansan
Pri RAID1 imaš varnost kot tudi hitrost branja podatkov, pri RAID0 imaš hitrost branja in pisanja, žal brez varnosti... To sta osnovna dva RAID polja, ki se največkrat uporabljata v domačih računalnikih...
was24184 ::
A to pomeni, da je potem večja možnost da ti en disk crkne če je povezan v RAID 0, kot pa da ni? Tudi jaz sem razmišljal o dveh diskih ter raid 0, in mi to, da bi pač izgubil vse podatke, če en disk crkne, ne kaže nekega velikega problema, seveda pod pogojem, da je verjetnost da crkne enaka kot pri disku brez vezave v raid 0. Saj, če je verjetnost okvare enaka potem imaš lahko izgubo podatkov v vsakem primeru! Prednost raida 0 pa je v hitrosti a ne? To je potem tako, kot da bi imel en naspidiran 300 Gb disk, če vanj vežeš 2x 150Gb, proti navadnemu 300Gb disku -Torej v vsakem primeru, če se ti en pokvari, igubiš 300 Gb, dokler ti pa ne crkne, pa sta diska v raid 0 bistveno hitrejša, a ne?
LP, was
LP, was
DFI LP UT nF4 Ultra-D, AMD Athlon 64 3700+, Gigabyte GF 7900GT,
CORSAIR TWINX XMS 3200 2X512Mb, WD 7200 250Gb 16Mb, LC6550 550W
CORSAIR TWINX XMS 3200 2X512Mb, WD 7200 250Gb 16Mb, LC6550 550W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: was24184 ()
urbnzy ::
Ali je potem tudi računalnik hitrejši ali samo zapisovanje in branje??
Drugače pa sem na slo-techu našel vodič o RAID-u.
Drugače pa sem na slo-techu našel vodič o RAID-u.
Vsak disk ima nekakšen procent pokvarljivosti, če daš dva diska skupaj je ta procent 2× večji in 2× večje možnosti imaš, da bo kateri izmed njiju odletel... Ja točno tako, kot bi imel naspidiran disk, v praksi je povišanje hitrosti pri vezavi dveh diskov nekje do 80% napram single disku, seveda pri večjem številu diskov so tudi hitrosti primerno višje, tako da lahko postane ozko grlo sama propustnost kontrolerja....
cruli: RAID polja teoretično izboljšujejo prenose/varnost/prostornost diskovja, posledično lahko zaradi večje hitrosti prenosov pride tudi do občutka povečane hitrosti računalnika... Seveda je pa tudi veliko odvisno kakšen kontroler uporabljaš; ti najcenejši se opirajo na glavni procesor in ubistvu upočasnujejo računalnik, dražji pa razpolagajo s svojim procesorjem in je njihovo delovanje veliko boljše, cene pa precej zasoljene...
cruli: RAID polja teoretično izboljšujejo prenose/varnost/prostornost diskovja, posledično lahko zaradi večje hitrosti prenosov pride tudi do občutka povečane hitrosti računalnika... Seveda je pa tudi veliko odvisno kakšen kontroler uporabljaš; ti najcenejši se opirajo na glavni procesor in ubistvu upočasnujejo računalnik, dražji pa razpolagajo s svojim procesorjem in je njihovo delovanje veliko boljše, cene pa precej zasoljene...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bastadu ()
Vajenc ::
Če je ta raid tko zakompliciran, pa raje vzami od WD 150G disk z 10000 vtljaji na minuto (okoli 80k sit).
Puscavnik ::
NASVET:
Na moji NForce2 MSI plati mam RAID, povezu bi diska v RAID0, ali se mi splaca? koliko priblizno bo bolj obremenjen procesor?
Ce prav razumem 2x 7200obr/s = 14400obr/s v teoriji, dejansko pa naj bi prislo vn tm med 10-12.000obr/s? ali prav razmislam?
hvala
Na moji NForce2 MSI plati mam RAID, povezu bi diska v RAID0, ali se mi splaca? koliko priblizno bo bolj obremenjen procesor?
Ce prav razumem 2x 7200obr/s = 14400obr/s v teoriji, dejansko pa naj bi prislo vn tm med 10-12.000obr/s? ali prav razmislam?
hvala
Ne moreš seštevat obratov diskov, lahko sešteješ kvečjemu njuno hitrost prenosa podatkov, se pravi single disk ima v praksi prenose nekje do 50÷60MB/s, v RAID0 konfiguraciji pa je potem okoli 100MB/s... Ker posledica večje hitrosti vrtenja je nižji dostopni čas, to pa dosežeš le tako, da kupiš disk ki se vrti hitreje...
Dostopni čas je povprečni čas, ki ga potrebuje bralna glava, da pride do poljubnega podatka na disku... Hitreje kot se disk vrti, boljše dostopne čase lahko dosežemo, saj se plošča hitreje zavrti na željeno mesto...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | RAID polje za sistemski disk - se splacaOddelek: Pomoč in nasveti | 1857 (1607) | bosmla |
» | raid 0 setupOddelek: Strojna oprema | 2124 (1587) | GrimReaper |
» | RAID 0Oddelek: Strojna oprema | 2424 (1608) | zee |
» | Raid 0 ali ne raid 0..Oddelek: Strojna oprema | 1908 (1361) | Pyr0Beast |
» | RaidOddelek: Strojna oprema | 3865 (3603) | ender |