» »

Povezava dveh računalnikov preko FireWire

Povezava dveh računalnikov preko FireWire

aljazh ::

Zanima me, ali ima kdo izkušnje s povezovanjem dveh računalnikov preko FireWire.

Ideja je namreč sledeča: Star računalnik bi spremenil v nekakšno "shranjevalno enoto", v kateri bi bili diski (sprva 2, kasneje bi jih dodajal glede na potrebe po prostoru) povezani v RAID 1.

Vse skupaj naj bi delovalo kot nekakšen velik zunanji disk, predvsem za arhiviranje fotografij in digitalnega videa.

"Shranjevalna enota" bi sicer imela tudi mrežno kartico in bi se do nje lahko dostopalo preko lokalne mreže, vendar je dostop preko mreže problematičen za neposredno uporabo video datotek v montažnem programu ter njihov real-time zajem (snemanje tv programa, zajem s kamere). Zaradi tega bi želel "shranjevalno enoto" z računalnikom povezati tudi s FireWire kablom. Tukaj pa se moje znanje in izkušnje bolj ali manj končajo.

Sedaj uporabljam disk v zunanjem ohišju, ki omogoča priklop tudi preko FireWire. In na enak način bi želel uporabljati tudi to "shranjevalno enoto" - da bi jo (povezano preko FireWire) računalnik videl kot enega ali več diskovnih pogonov.

Ali je to izvedljivo in kaj bi za to potreboval? Zgolj FireWire kartico v "shranjevalni enoti" in navaden FireWire kabel?

Kaj pa glede OS, ki bi tekel na tej "shranjevalni enoti"? Bi bil Win2000 v redu, ali bi bilo bolje poseči po kakšni Linux distribuciji? Naj dodam, da nekaj izkušenj z Linuxom sicer imam, a dela v konzoli nisem ravno vešč.

shadow7 ::

Kako je z linuxom, ne vem, windows pa to podpira šele od XP, tako da z 2000 ne bo šlo, vsaj ne out of box.

Načeloma bi naj vtaknil kabel in zazna povezavo.

Glede na količine podatkov za video bi pa vseeno bolj priporočal raje uporabo spodobnih gigabit kartic. Jaz imam z intelovimi zelo dobre izkušnje.

Če bo "nas" mašina imela PCI-E, imaš možnost gigabit mrežne tudi za to. Tako si vsaj mrežna ne bo delila PCI pasovne širine z diski.

aljazh ::

Glede na količine podatkov za video bi pa vseeno bolj priporočal raje uporabo spodobnih gigabit kartic. Jaz imam z intelovimi zelo dobre izkušnje.

To je bila tudi moja prvotna zamisel, a finančno zaenkrat neizvedljiva, ker bi potegnila za sabo tudi nakup gigabitnega switcha in vlečenje novih kablov. Je pa vsekakor opcija za prihodnost, do tedaj pa bi za povezavo z računalnikom, na katerem poleg drugega tudi zajemam in obdelujem video, uporabljal FireWire. Drug računalnik bi se na "shranjevalno enoto" povezoval preko LAN-a.

poweroff ::

Izgleda, da se to pod Linuxom da. klik. Ne vem pa kako to narediti pod Ubuntujem... bom skušal izbrskati... Po mioje je trik v temle: eth1394.
sudo poweroff

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

USB 3.0 črno na belem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
6010262 (7582) MrStein
»

iz kamere na PC

Oddelek: Programska oprema
286246 (5211) Tomay