» »

USB in FW križev pot

USB in FW križev pot

zcetrt ::

Lep pozdrav.

Pred letom in pol sem kupil prenosnik Gericom z glavnim namenom, da ga uporabljam z eksterno zvočno kartico za igranje sintov in za nekaj malega "produkcije" (na hobi ravni).

Konfiguracija: Gericom Hummer Advance

osnovna plošča VIA nabor kt400A (pcmcia, 4*USB 2.0, FW, PS2, LPT, modem, mrežna, 3in1 bralnik kartic...)
1024 MB Ram (osnovno 512, 512 nadgrajen)
AMD Athlon XP-M 2600+
DVD-RW matsushita (panasonic)
60 GB disk
Ati Mobility Radeon 9600 128MB (lastni pomnilnik)
Via AC97 integrirana zvočna kartica
M-audio Firewire (zunanja zvočna kartica)

Računalnik je zadovljil vsem mojim apetitom in vse je delovalo tip-top. Za uporabo z zunanjo zvočno kartico sem imel nameščen drug sistem (Win XP)kot za običajno "desktop" delo (Win XP SP2). Oba sistema sta licenčna.

Pred letom pa sem nabavil USB ključek in ob uporabi opazil, da nekaj ne štima. Podatki so bili zapisani z napakami, ki so bodisi povzročile le izgubo dela informacije ali neberljive datoteke (odvisno od tega, kje v zapisu se je napaka pač pojavila). Najprej sem obdolžil ključek, si inšteliral program HASH Calc, ki pač preverja enakost datotek in testiral. Napake so se pojavljale na vseh znamkah in velikostih ključkov, ki so podpirali standard USB 2.0, na tistih, ki so bili le 1.1, pa so bili podatki zapisani pravilno. Napaka se je pojavljala na obeh operacijskih sistemih (z in brez SP2). Prav tako na povsem sveže naloženih WinXP z embedanim XP1 in prav nič inštaliranega programja (=> možnost virusov izključena).

Računalnik sem nesel na servis in dobil nazaj takego, kot sem ga prinesel in s pojasnilom, da dela vse v redu. Pokazal sem jim, da to ni res in odšel domov, ker se mi ni dalo puščati računalnika še en teden, garancije imam pač še malo morje in bom že nesel zadevo, ko bom res potreboval USB 2.0 ali pa ko se bo bližal konec garancijskega roka.

Pred kratkim se je pokazala potreba po zunanjem disku in posledično USB 2.0 vmesniku, zato sem računalnik znova nesel na servis, a spet niso naredili nič, naslednič zatrdili, da so zamenjali ploščo in je napaka identična, kar pomeni, da je programske narave, in da mi bodejo naslednjič stroške dela zaračunali. Sicer so bili prijazni in mi svetovali, da celoten disk zradiram in ponovno namestim sistem. To sem storil in jim seveda računalnik prinesel nazaj, saj je napaka ostala. (plošča je bila označena in identična, torej je niso zamenjali. Ko sem jih naslednjič lepo vprašal, če so res menjali ploščo (računalnik so "popravljali 14 dni, ker so čakali na dele"), so mi odgovorili, da so naročili identičen prenosnik in ga pognali z mojim diskom in je bila napaka identična).

Edina stvar, ki je sam nisem spočenjal, je bila nadgradnja biosa, ob kateri naj bi, glede na garancijsko izjavo, izgubil garancijo. Le-to so slednjič opravili na servisu, in USB 2.0 je deloval pravilno. Nakaj časa. Potem pa ga je začel znov srati, v Safe modu pa je deloval pravilno. Kar pa žal ne morem reči za FW, ki ne deluje nikjer. Ob obnovitvi particije, katere varnostno kopijo sem napravil preden sem radiral disk in kjer je FW zvočna kartica delovala brez napak, sedaj deluje cca 5 sekund, nato hrešči nekaj trenutkov in crkne. Na drugem računalniku deluje BP. Poskusil sem še PROSONUS FW kartico na mojem računalniku, zadeva ne deluje pravilno. Hrešči in preskakuje. Prenosni disk na FW deluje pravilno (nisem opazil napak pri prenosu).

Spet sem formatiral disk in naložil WinXP, zvočna deluje pravilno. Poslušal se mp3-je, gledal film, vse OK. USB ga serje. Hashi se ne ujemajo. Namestil sem še REASON in USB midi kontroler, zvočna ne dela več. Dela, pohrši in crkne. Reason sem nato vrgel dol, enako klaviaturo, a zvočna še naprej stavka. Hashi na USB posnetih datotek se ne ujemajo (nekaterih manjših se, pri večjih pa ni šans, da bi vse štimalo).

Ob testih so bile izključene vse vhodno-izhodne enote, ki niso bile neobhodno potrebne, oz. prav vse USB in FW naprave razen za testiranje potrebne. Preizkus je bil opravljen tudi z izključenim napajanjem preko adapterja. Preizkušal sem tudi z odstranjenim nadgrajenim RAM modulom. Gonilniki so originalni z Gericomove strani in najnovejši dosegljivi po naravni poti. Linuxa nisem nameščal, ker nisem domač z njim in menim, da bi zadeva morala delovati z windowsi, saj drugače ni polno uporabna.

Kakšna je možnost, da zahtevam, da mi pooblaščeni servis ANNI po vseh mukah in trudu, ki sem ga vložil v reševanja problema, v okviru garancije naloži DELUJOČ sistem, ako so ga oni zmožni? Menim, da sem storil že praktično vse, kar lahko uporabnik stori.

Hvala vsem, ki ste se prebili do konca.
Če ima kdorkoli kakršenkoli konstruktiven nasvet, mu bom zelo hvaležen.
Če ime kdorkoli pripombo tipa "Kaj pa kupuješ Đerikoma... To avstrijsko sranje;)" oz. "Ja, vile s kupa gnoja vzet pa prebadat dokler se še vkup drži vnga." pa ga še objemam in poljubljam na lice ter mu kličem še na mnoga leta.
4.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Logitech miš M705 zamrzne zaslon?

Oddelek: Pomoč in nasveti
233378 (2081) hotig
»

Matična plošča in usb 2.0?

Oddelek: Strojna oprema
292415 (1881) itsmeanthony