Forum » Pomoč in nasveti » pc ne zazna 2. od 3. particij, ne prebere cd roma, za athlona kaže premalo MHz
pc ne zazna 2. od 3. particij, ne prebere cd roma, za athlona kaže premalo MHz
nosk8fx ::
pozdrav!
pred nekaj časa sem kupil dodatnih 512 mb rama in od takrat so se začele težave s pc-jem:
- v windowsih ne zazna 2. od 3. particij,
- ne prebere cd/dvd roma (piše kao da je prazen cd noter)
- v biosih nikakor ne morem nastaviti, da bi kazalo athlon 2700+ (kaže 1500+)
- pc se včasih niti ne zažene
- se znova zaganja
rami so dobri, ker sem preveril z vsako ploščico posebej, pa isto.
disk pa cd-rom tudi dvomim da sta narobe, ker oboje naenkrat nebi crknilo...
sem že sprobal s preklapljanjem diskov, ramov... pa nič.
mislite, da je matična šla?
ali kaj mi svetujete?
za vse nasvete že v naprej hvala!
lp, Sašo
pred nekaj časa sem kupil dodatnih 512 mb rama in od takrat so se začele težave s pc-jem:
- v windowsih ne zazna 2. od 3. particij,
- ne prebere cd/dvd roma (piše kao da je prazen cd noter)
- v biosih nikakor ne morem nastaviti, da bi kazalo athlon 2700+ (kaže 1500+)
- pc se včasih niti ne zažene
- se znova zaganja
rami so dobri, ker sem preveril z vsako ploščico posebej, pa isto.
disk pa cd-rom tudi dvomim da sta narobe, ker oboje naenkrat nebi crknilo...
sem že sprobal s preklapljanjem diskov, ramov... pa nič.
mislite, da je matična šla?
ali kaj mi svetujete?
za vse nasvete že v naprej hvala!
lp, Sašo
Highlag ::
1. Računalnik ima le en bios. (No mogoče še enega za backup) zato je o "biosih" nesmiselno govorit.
Glede na prikazano se verjetno tvoji ram ploščici ne ujameta najbolje med seboj. Zato je kontroler na matični plošči prilagodil delovanje,tako da zadeva nekako deluje. Rezultat so nižje frekvence ....
Predlagal bi ti, da snameš memtest86 in ga zapečeš na CD (zaključiš), vstaviš v CD rom in v biosu nastaviš, da je prva naprava za bootanje CD rom. Zagnal se bo en program, ki bo stestiral tvoj ram. Pustiti moraš vsaj en cikel (100%), kar sicer traja tudi 30min ali več, vendar boš vsaj vedel če ram deluje kot je treba. Če slučajno program sporoči napake, kar se lahko zgodi takoj ali pa čisto na koncu testa, možno je da celo v naslednjem ciklu.. Če odkriješ napako poizkusi zamenjati režo v katero si vstavil dodatni ram. Če imaš seveda še kakšno prosto. Lahko poizkusiš vse kombincije.
Če nobena kombinacija ne bo ok potem ti preostane le še, da dodatno ploščico odstraniš in preizkusiš cel postopek samo z eno ploščico.
Ko boš imel ram v delovnem stanju bodo vsi ti čudni simptomi izginili. Verjetno kar sami od sebe.
Glede na prikazano se verjetno tvoji ram ploščici ne ujameta najbolje med seboj. Zato je kontroler na matični plošči prilagodil delovanje,tako da zadeva nekako deluje. Rezultat so nižje frekvence ....
Predlagal bi ti, da snameš memtest86 in ga zapečeš na CD (zaključiš), vstaviš v CD rom in v biosu nastaviš, da je prva naprava za bootanje CD rom. Zagnal se bo en program, ki bo stestiral tvoj ram. Pustiti moraš vsaj en cikel (100%), kar sicer traja tudi 30min ali več, vendar boš vsaj vedel če ram deluje kot je treba. Če slučajno program sporoči napake, kar se lahko zgodi takoj ali pa čisto na koncu testa, možno je da celo v naslednjem ciklu.. Če odkriješ napako poizkusi zamenjati režo v katero si vstavil dodatni ram. Če imaš seveda še kakšno prosto. Lahko poizkusiš vse kombincije.
Če nobena kombinacija ne bo ok potem ti preostane le še, da dodatno ploščico odstraniš in preizkusiš cel postopek samo z eno ploščico.
Ko boš imel ram v delovnem stanju bodo vsi ti čudni simptomi izginili. Verjetno kar sami od sebe.
Never trust a computer you can't throw out a window
res je, da memtesta še nisem zagnal, vendar sem že sprobaval različne kombinacije z obema ploščicama, pa tudi z vsako posebej, pa je delalo isto...
bom pa probal še s memtestom, vendar je ta pc pri prijatelju in bo en čas trajalo.
vem da je bios samo en, to sem napisal tako pogovorno in v naglici...
bom pa probal še s memtestom, vendar je ta pc pri prijatelju in bo en čas trajalo.
vem da je bios samo en, to sem napisal tako pogovorno in v naglici...
no, sedaj sem našel postavitev ramov, da z memtestom ne javi napake....z samo eno ploščico v prvem slotu.
procesor sedaj javi pravilno, vendar v windowsih 2. od 3. particij še vedno ne morem odpreti (pokaže ju, vendar ko kliknem, mi napiše, da disk ni formatiran in če ga želim formatirati), pa tudi cd/dvd-rom prepozna vendar pri vstavljenem cd-ju kaže kot da bi bil noter prazen cd (kar seveda ni)!
kaj pa naj zdaj? kaj bi lahko bilo narobe?
dvomim, da bi disk in cd-rom naenkrat šla po gobe. matična?
lp
procesor sedaj javi pravilno, vendar v windowsih 2. od 3. particij še vedno ne morem odpreti (pokaže ju, vendar ko kliknem, mi napiše, da disk ni formatiran in če ga želim formatirati), pa tudi cd/dvd-rom prepozna vendar pri vstavljenem cd-ju kaže kot da bi bil noter prazen cd (kar seveda ni)!
kaj pa naj zdaj? kaj bi lahko bilo narobe?
dvomim, da bi disk in cd-rom naenkrat šla po gobe. matična?
lp
zdaj sem stestiral tudi vse možne kombinacije z obema ploščicama, vendar memtest vedno najde napako - se pravi da ti dve ploščici ne pašeta skupaj...
po specifikacijah je starejša Apacer DDR333, novejša pa Kingston DDR400, vendar so v trgovini rekli, da bi morali delovati skupaj. kaj vi pravite, mora biti to enako? ali so še katere druge stvari, v katerih se morata ujemati? ali se enostavno firmi/modela ne ujemata?
sicer ni problem, ker imam od novih še račun in embalažo in bi ga morali zamenjati.
katere predlagate, da naj nabavim?
lp
po specifikacijah je starejša Apacer DDR333, novejša pa Kingston DDR400, vendar so v trgovini rekli, da bi morali delovati skupaj. kaj vi pravite, mora biti to enako? ali so še katere druge stvari, v katerih se morata ujemati? ali se enostavno firmi/modela ne ujemata?
sicer ni problem, ker imam od novih še račun in embalažo in bi ga morali zamenjati.
katere predlagate, da naj nabavim?
lp
še en "update"....
ko probam particijo, katere ne morem odpreti, formatirati, formatira skoraj do 100 %, potem pa napiše da ni možno formatirati!
kaj bi to bilo?
IDE kabel ni, ker sem že menjal pa dela isto....
dajte prosim, kakršna koli pomoč je zelo dobrodošla!
hvala
lp
ko probam particijo, katere ne morem odpreti, formatirati, formatira skoraj do 100 %, potem pa napiše da ni možno formatirati!
kaj bi to bilo?
IDE kabel ni, ker sem že menjal pa dela isto....
dajte prosim, kakršna koli pomoč je zelo dobrodošla!
hvala
lp
mislim da ni primarna...
"struktura" je c:, d:, e: in na c: so windows xp (in mislim da je primarna), d: in e: pa v Mojem računalniku pokaže, vendar jidvi ne morem odpret pa tudi ne formatirat....
kakšna druga ideja?
"struktura" je c:, d:, e: in na c: so windows xp (in mislim da je primarna), d: in e: pa v Mojem računalniku pokaže, vendar jidvi ne morem odpret pa tudi ne formatirat....
kakšna druga ideja?
steev ::
Dobis ksn program za particije delat, npr. Partition magic. In zbrišeš ti dve particiji in jih na novo ustvaris in formatiras.
:|
ne, ne, saj jih nočem formatirati. ker se je to samo naekrat pojavilo, ves ta problem opisan do sedaj. na teh dveh particijah imam polno stvari, vendar sem eno hotel reskirati in probati formatirati pa ni šlo. tak da mora biti nekaj druga narobe...
Highlag ::
Če imaš delujoča okna bi verjetno poizkusil z kakšnim programom za reševanje podatkov, toliko da vsaj dobiš dol podatke. Potem pa Format celefa diska. Samo tole je vseeno čudno, da noče sformatirati. Kakšno točno napako sporoči format?
Imaš kaj navito? Poizkusi za čas formata odklopiti dodatne diske, ki ih imaš - tudi CD rom oziroma poizkusi priključiti disk na drug kanal.
Velikokrat sem zasledil, da se da rešiti podate tudi tako, da zbutaš mašino z kakšno Live verzijo linuxa, ki je ne rabiš inštalirat in iz linuxa prekopiraš podatke ali na drug disk ali CD / DVD. Žal s tem nimam iskušenj.
Sam imam dva diska ravno zaradi backupa.
Imaš kaj navito? Poizkusi za čas formata odklopiti dodatne diske, ki ih imaš - tudi CD rom oziroma poizkusi priključiti disk na drug kanal.
Velikokrat sem zasledil, da se da rešiti podate tudi tako, da zbutaš mašino z kakšno Live verzijo linuxa, ki je ne rabiš inštalirat in iz linuxa prekopiraš podatke ali na drug disk ali CD / DVD. Žal s tem nimam iskušenj.
Sam imam dva diska ravno zaradi backupa.
Never trust a computer you can't throw out a window
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Umiranje SSD ali Windows update problemOddelek: Pomoč in nasveti | 1055 (637) | gtu |
» | Windows xp bluescreenOddelek: Pomoč in nasveti | 2142 (1823) | Duhec |
» | NTLDR is missingOddelek: Pomoč in nasveti | 4803 (3622) | gorenjc |
» | Rabim pomoč pri diskuOddelek: Pomoč in nasveti | 823 (754) | Highlag |
» | Ne morem instalirat Win98 SEOddelek: Operacijski sistemi | 1568 (1363) | Sp|di |