Forum » Programiranje » Problem Access/SQL
Problem Access/SQL
Yapo ::
Problem je naslednji:
Narejeno imam Access 2000 bazo, ki poleg ostalih relacij vsebuje tudi relacije prikazane na spodnji sliki:
Relacija je sestavljena iz treh tabel: tekme, sodi in sodnik. Eno tekmo lahko sodi več sodnikov (1 ali 2), en sodnik pa lahk osodi več tekem - zato je med tabelama relacija M:N, ki ustvari novo tabelo sodi, ki vsebuje primarna ključa obeh tabel.
Problem je sedaj ta, da ko ustvarim poizvedbo mi podvoji podatke(šifra_tekme,domaci,gostje):
Iščem rešitev, ki bi izpisala poizvedbo v eni od spodnjih dveh oblik:
Poiskušal sem z sql funkcijo DISTINCT vendar ne najdem ustrezne rešitve please help!
Narejeno imam Access 2000 bazo, ki poleg ostalih relacij vsebuje tudi relacije prikazane na spodnji sliki:
Relacija je sestavljena iz treh tabel: tekme, sodi in sodnik. Eno tekmo lahko sodi več sodnikov (1 ali 2), en sodnik pa lahk osodi več tekem - zato je med tabelama relacija M:N, ki ustvari novo tabelo sodi, ki vsebuje primarna ključa obeh tabel.
Problem je sedaj ta, da ko ustvarim poizvedbo mi podvoji podatke(šifra_tekme,domaci,gostje):
Iščem rešitev, ki bi izpisala poizvedbo v eni od spodnjih dveh oblik:
Poiskušal sem z sql funkcijo DISTINCT vendar ne najdem ustrezne rešitve please help!
- spremenilo: Yapo ()
Microsoft ::
SQL 2000/2005:
SELECT [Tekma].[Sifra_tekme], [Tekma].[Domaci], [Tekma].[Gostje],
[Sodnik].[Ime], [Sodnik].[Priimek]
FROM [Tekma]
INNER JOIN [sodi]
ON [Tekma].[Sifra_tekme] = [sodi].[Sifra_tekme]
INNER JOIN [Sodnik]
ON [Sodnik].[Stevilka_licence] = [sodi].[Stevilka_licence]
by Miha
SELECT [Tekma].[Sifra_tekme], [Tekma].[Domaci], [Tekma].[Gostje],
[Sodnik].[Ime], [Sodnik].[Priimek]
FROM [Tekma]
INNER JOIN [sodi]
ON [Tekma].[Sifra_tekme] = [sodi].[Sifra_tekme]
INNER JOIN [Sodnik]
ON [Sodnik].[Stevilka_licence] = [sodi].[Stevilka_licence]
by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Microsoft ()
Yapo ::
Tudi sam sem napisal podobno skripto:
SELECT Tekme.Sifra_tekme, Tekme.Domaci, Tekme.Gostje, Sodnik.Ime AS [Sodnik ime], Sodnik.Priimek AS [Sodnik priimek]
FROM Sodnik INNER JOIN (Tekme INNER JOIN sodi ON Tekme.Sifra_tekme = sodi.Sifra_tekme) ON Sodnik.Stevilka_licence = sodi.Stevilka_licence;
vendar mi vrne podvojene podatke.
SELECT Tekme.Sifra_tekme, Tekme.Domaci, Tekme.Gostje, Sodnik.Ime AS [Sodnik ime], Sodnik.Priimek AS [Sodnik priimek]
FROM Sodnik INNER JOIN (Tekme INNER JOIN sodi ON Tekme.Sifra_tekme = sodi.Sifra_tekme) ON Sodnik.Stevilka_licence = sodi.Stevilka_licence;
vendar mi vrne podvojene podatke.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Evropsko prvenstvo v nogometu 2012 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 25012 (20963) | jericho |
» | Generic Host...Oddelek: Operacijski sistemi | 988 (778) | biasko |
» | sql težavaOddelek: Izdelava spletišč | 1331 (1081) | CaqKa |
» | Nero ne zapise hitreje kot 4x?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1044 (918) | jeanmike |
» | OO calc in uvoz iz txt dokumentaOddelek: Programska oprema | 938 (915) | gumby |