Forum » Loža » Kuharske knjige
Kuharske knjige
Roadkill ::
Ima kdo kak pameten nasvet glede Kuharic.
Je ze tako na tem svetu, da ce si dec zeli dobre hrane, je najlazje, da si jo sam skuha... :)
Uglavnem... imam doma ene tri kuharske knjige, ki so blazno suhoparne, polne klasicnih receptov tipa "zlicka olja" "scepec soli" itd..
Tko da recepti niso problem.. konec koncev se jih itak na netu dobi.
Mene bolj zanima kaka bukvica, ki bi malo razlozila osnove zacimb. Kaj pase v kaksno hrano. Ker trenutno ne upam uporabljat drugega, kot soli, popra, petersilja in cesna. :)
Nimam pa toliko casa, da bi na veliko testiral razlicne kombinacije in tako odkrival toplo vodo.
Tko da ce mate kak skrit kuharski pripomocek...shoot.
tnx.
Je ze tako na tem svetu, da ce si dec zeli dobre hrane, je najlazje, da si jo sam skuha... :)
Uglavnem... imam doma ene tri kuharske knjige, ki so blazno suhoparne, polne klasicnih receptov tipa "zlicka olja" "scepec soli" itd..
Tko da recepti niso problem.. konec koncev se jih itak na netu dobi.
Mene bolj zanima kaka bukvica, ki bi malo razlozila osnove zacimb. Kaj pase v kaksno hrano. Ker trenutno ne upam uporabljat drugega, kot soli, popra, petersilja in cesna. :)
Nimam pa toliko casa, da bi na veliko testiral razlicne kombinacije in tako odkrival toplo vodo.
Tko da ce mate kak skrit kuharski pripomocek...shoot.
tnx.
Ü
Soniux ::
Moja mami kuha zadnje case iz neke Grske knjige in je super okupsno... Avtorica je Reena Salaman, mislim pa da se zadeva klice Grška kuhinja, sam nism sure.
P.S.: moja mami je ful dobra kuharca in ji itak vedno vse ful dobro vspe...
P.S.: moja mami je ful dobra kuharca in ji itak vedno vse ful dobro vspe...
Alexius Heristalski ::
Tko da ce mate kak skrit kuharski pripomocek...shoot.
Soniuxova mami!
Brez zamere prosim.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
gzibret ::
Drugače pa men so ful dobre kombinacije:
1) fižol + kumina + lovorov list + česen
2) meso (zrezki) + rožmarin + poper
3) špinača + česen + muškatni oreh + kumina
4) paradižnik + origano + veliko origana
5) tuna + cimet (zelo malo) + muškatni oreh
6) riba + peteršilj + česen + ol. olje
7) motovilec + curry (tukaj moraš curry kake pol ure prej namakat v olju, pol pa olje uporabiš za solato
8) curry + vegeta + piščanec
9) vegeta + muškatni oreh + kumare + kisla smetana + piščanec
10) cimet + klinčki + vanili sladkor + sadje (za kompot)
No, pa še kaj bi se našlo.....
Sam pazi, da nekatere začimbe pridejo do izraza, jih moraš namakat ali pražit v olju, ker so določene arome topne izključno v maščobi. En dober tak primer je rožmarin.
1) fižol + kumina + lovorov list + česen
2) meso (zrezki) + rožmarin + poper
3) špinača + česen + muškatni oreh + kumina
4) paradižnik + origano + veliko origana
5) tuna + cimet (zelo malo) + muškatni oreh
6) riba + peteršilj + česen + ol. olje
7) motovilec + curry (tukaj moraš curry kake pol ure prej namakat v olju, pol pa olje uporabiš za solato
8) curry + vegeta + piščanec
9) vegeta + muškatni oreh + kumare + kisla smetana + piščanec
10) cimet + klinčki + vanili sladkor + sadje (za kompot)
No, pa še kaj bi se našlo.....
Sam pazi, da nekatere začimbe pridejo do izraza, jih moraš namakat ali pražit v olju, ker so določene arome topne izključno v maščobi. En dober tak primer je rožmarin.
Vse je za neki dobr!
STASI ::
Predlagam da si ogledaš kak Ready, steady cook na BBC prime. Tam dobiš čudovite ideje kako kuhati.
Dugače si pa poglej v kakem Konzorciju al pa ValeNovak kuharice iz daljnega vzhoda al pa sever Afrike.
Drugače gre pa skoraj povsod kak lemon grass pa kak koriander.
V svoji kuhi uporabljam zelo naslednje začimbe:
curry, curry liste, lemon gras, koriander, kurkumo, ingver(svež in mlet), črno kumino, mešanico indijskih začimb (kupljeno v Londonnu), pa še kaj se bi našlo v omari
Dugače si pa poglej v kakem Konzorciju al pa ValeNovak kuharice iz daljnega vzhoda al pa sever Afrike.
Drugače gre pa skoraj povsod kak lemon grass pa kak koriander.
V svoji kuhi uporabljam zelo naslednje začimbe:
curry, curry liste, lemon gras, koriander, kurkumo, ingver(svež in mlet), črno kumino, mešanico indijskih začimb (kupljeno v Londonnu), pa še kaj se bi našlo v omari
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: STASI ()
Nejc Pintar ::
Sam imam najraje mediteranske začimbe, razen origana(paše samo na pico!)
Lahko je biti prvi, če si edini!
Saladin ::
Vse kar nucaš je mast, čebula, sol, poper in rdeča paprika (nepekoča).
Pa lahko narediš praktično vse - od navadnega pečenja do fižola, gulaša, enolončnice,....
Za začetnike so vse ostale začimbe pravzaprav kič, saj z njimi le popravljaš okus nečesa, kar ni prav skuhano.
Ko enkrat obvladaš osnovne začimbe in ti uspe z njimi skuhat mojstrovine, pa počasi dodajaš začimbo po svojem okusu
(mala skrivnost - če ne veš, kaj bi dal noter, daj vse noter, vsakega pomalo ;))
Pa lahko narediš praktično vse - od navadnega pečenja do fižola, gulaša, enolončnice,....
Za začetnike so vse ostale začimbe pravzaprav kič, saj z njimi le popravljaš okus nečesa, kar ni prav skuhano.
Ko enkrat obvladaš osnovne začimbe in ti uspe z njimi skuhat mojstrovine, pa počasi dodajaš začimbo po svojem okusu
(mala skrivnost - če ne veš, kaj bi dal noter, daj vse noter, vsakega pomalo ;))
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
Saladin ::
oooo, jao, itak
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
STASI ::
I jedna žlica Vegete.
IMO je to ena izmed stvari, ki pokvari okus vsaki jedi.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
abcčdefghijklmnoprsštuvzž
Saladin ::
IMO je to ena izmed stvari, ki pokvari okus vsaki jedi.
To pa še nisem slišal. Lahko, da je nekdo pretiraval.
Si probal vegetino juho, da sploh lahko komentiraš?
Sol, poper, vegeta, voda.
Najcenejša juha, in to odlična, IMO.
Kot začimba pa mora biti le dodatek in ne edina stvar.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
Tear_DR0P ::
vegeta je kul, tko kot mcdonalds, vse ma isti okus
edit: pozabu sm povedat, da morš probat belo grozdje s puranjim zrezkom in suhe fige s svinjino.
drgač pa timijan (razne sorte), bazilika, drobnjak, peteršilj, zelena iz lončka na okenski polici
česen, tudi nariban korenček, čebula z vrta
žafranika, včasih curry iz trgovine
pa gobe - velik njih - nabrano v gozdu
(gobe) črne trobente - črna rižota, velika vlažnica - curry barva, okus po morskih sadežih - pa še bi se kej našl
pol se pa sprašujem zaka mam 95 kil
edit: pozabu sm povedat, da morš probat belo grozdje s puranjim zrezkom in suhe fige s svinjino.
drgač pa timijan (razne sorte), bazilika, drobnjak, peteršilj, zelena iz lončka na okenski polici
česen, tudi nariban korenček, čebula z vrta
žafranika, včasih curry iz trgovine
pa gobe - velik njih - nabrano v gozdu
(gobe) črne trobente - črna rižota, velika vlažnica - curry barva, okus po morskih sadežih - pa še bi se kej našl
pol se pa sprašujem zaka mam 95 kil
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tear_DR0P ()
Mati ::
Se strinjam s Stasijem. Vegeta je bila ok v komunizmu, ko ni bilo drugih začimb , zdaj se je izogibam, kot hudič križa.
Vegetina juha...
V topih poletnih mesecih nikakor ne pozabite svetovne kombinacije:
Paradižnik + extra deviško olje + mocarela (najbolje od Ljubljanskih mlekarn) + bazilika
Vegetina juha...
V topih poletnih mesecih nikakor ne pozabite svetovne kombinacije:
Paradižnik + extra deviško olje + mocarela (najbolje od Ljubljanskih mlekarn) + bazilika
Nejc Pintar ::
best combo je pa ementaler + sveža jabolka na krhlje narezana
zelo dober combo je tudi: različne vrste sira polite z olivnim oljem + bazilika, peteršilj, rožmarin
zelo dober combo je tudi: različne vrste sira polite z olivnim oljem + bazilika, peteršilj, rožmarin
Lahko je biti prvi, če si edini!
Saladin ::
Vegetina juha, da.
Prvo probajte, potem komentirajte.
Če vas preveč spominja na staro mamo, pa vzemite Vito iz hardya - dober nadomestek.
Če se pa že gremo zelenjave - V vsako solato dajte kanček česnovega prahu - manj smrdi kot sveži česen in lepo porazdeli okus po solati.
Ali ste tudi za česen prefini?
Prvo probajte, potem komentirajte.
Če vas preveč spominja na staro mamo, pa vzemite Vito iz hardya - dober nadomestek.
Če se pa že gremo zelenjave - V vsako solato dajte kanček česnovega prahu - manj smrdi kot sveži česen in lepo porazdeli okus po solati.
Ali ste tudi za česen prefini?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
Roadkill ::
Jah meni osebno je svež česen veliko boljši in lepše diši. :)
Če ga pa nimam, pa seveda uporabim česen v prahu.
Drugače pa hvala za predloge. Drugače pa kar nadaljujte. Pa ni važno, al s svežim česnom al s česnom v prahu.
Vsekakor je dobr vedet tut, da se da kaj narest samo iz vode in vegete.
To z vegeto sem že probal. Sem imel neko obdobje ko sem jedel VSE-z-vegeto. Končalo se je precej hitro in zdaj se vegete izogibam. :)
Nisem kak ljubitelj govejih juhic in mi je vseeno. A vseeno vegetina juha ni nič posebnega. Če že, imam raje kako "plastično" juho iz vrečke.
Če ga pa nimam, pa seveda uporabim česen v prahu.
Drugače pa hvala za predloge. Drugače pa kar nadaljujte. Pa ni važno, al s svežim česnom al s česnom v prahu.
Vsekakor je dobr vedet tut, da se da kaj narest samo iz vode in vegete.
To z vegeto sem že probal. Sem imel neko obdobje ko sem jedel VSE-z-vegeto. Končalo se je precej hitro in zdaj se vegete izogibam. :)
Nisem kak ljubitelj govejih juhic in mi je vseeno. A vseeno vegetina juha ni nič posebnega. Če že, imam raje kako "plastično" juho iz vrečke.
Ü
Saladin ::
ah meni osebno je svež česen veliko boljši in lepše diši. :)
Saj je vredu - dokler ne dobiš tak lep karfat v usta.
"Eksplozija okusa" :)
Juha iz vrečke stane. Mnogo. Pa je imaš le za dve osebe.
Z žličko vegete pa je takoj dost za 5 :)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
dela ::
Sam si dam vegeto tudi na pečena jajca (poleg sira)
Se mi je pa zdaj zaluštalo oliv in pršuta.
Se mi je pa zdaj zaluštalo oliv in pršuta.
gzibret ::
> Vegetina juha, da.
> Prvo probajte, potem komentirajte.
Mi ne gre tako slabo, da bi si mogel kuhat župo iz vegete
Tace stran od vegete. Vegeta je zato, da imajo vse jedi enak okus. Je pa izhod v sili, ko je jed zanič, daš še žličko vegete in to je to. Vegeto uporabljajo tisti, ki so totalno nekreativni in ki nimajo pojma o kuhi. Ponavadi taki ljudje tudi ne znajo vonjati, njihov okus pa je že skurila preveč koncentrirana juha iz vrečke
Glih včeri sem si skuhal špagete z neko omako. Omaka:
Česen, čebula, rožmarin, feferoni, kumina -> popražim na olju
pol sem dodal še: tuno, paradižnikovo mezgo, sol, zrezane kapre, papriko v prahu (sladko), čili
Zelo okusno!
> Prvo probajte, potem komentirajte.
Mi ne gre tako slabo, da bi si mogel kuhat župo iz vegete
Tace stran od vegete. Vegeta je zato, da imajo vse jedi enak okus. Je pa izhod v sili, ko je jed zanič, daš še žličko vegete in to je to. Vegeto uporabljajo tisti, ki so totalno nekreativni in ki nimajo pojma o kuhi. Ponavadi taki ljudje tudi ne znajo vonjati, njihov okus pa je že skurila preveč koncentrirana juha iz vrečke
Glih včeri sem si skuhal špagete z neko omako. Omaka:
Česen, čebula, rožmarin, feferoni, kumina -> popražim na olju
pol sem dodal še: tuno, paradižnikovo mezgo, sol, zrezane kapre, papriko v prahu (sladko), čili
Zelo okusno!
Vse je za neki dobr!
Bato|\| ::
Drgač ti pa tudi priporočam knjigo, ki jo mam na gostinski šoli :) Dost stvari je razloženih. Tko da če mogoče kšnega gostinca puznaš, mu reč za to bukvo pa si kj preber Maš še druge stvari razložene.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bato|\| ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kebab omakaOddelek: Loža | 33101 (26308) | ;-) |
» | katere začimbe so "must have"Oddelek: Loža | 5261 (4075) | STASI |
» | Recepti in slike tega, kar so ustvarile vaše roke in domišljija :)Oddelek: Sedem umetnosti | 13972 (10063) | St@jler |
» | Golaž iz bakrenega kotličkaOddelek: Loža | 8143 (7319) | ;-) |
» | Jetamova mala šola kuhanjaOddelek: Loža | 5016 (4105) | Mercier |